Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia

Wegańskie kostki Domino – wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia

ZOBACZ NA FILMIE JAK ZROBIĆ TE PIERNICZKI:

 

 

Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczeniaWegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia

5.0 from 1 reviews
Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia
 
Składniki
Masa marcepanowa:
  • 100g migdałów w płatkach
  • 100g syropu z agawy
  • 50g oleju kokosowego
  • olejek migdałowy, kilka kropel
  • 50g mąki owsianej
Galaretka:
  • 200g dżemu morelowego (lub innego ulubionego)
  • 5g agaru
Pierniczek:
  • 125 g płatków owsianych górskich
  • 50 g syropu z agawy
  • 25 ml mleka sojowego
  • 40 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierniczków
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii
Do oblewania:
  • Gorzka czekolada 150g
Wykonanie
Masa marcepanowa:
  1. Migdały, syrop, olej kokosowy oraz olejek migdałowy umieść w blenderze i zblenduj aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę owsianą (najlepiej stopniowo) i kontynuuj blendowanie aż wszystkie składniki się połączą. Masą marcepanową wyłóż foremki do batoników i umieść w lodówce. W tym czasie przygotuj galaretkę.
Galaretka:
  1. Dżem zblenduj na gładko, by nie było w nim kawałków owoców. Umieść w garnuszku i dodaj agar. Dokładnie wymieszaj, i powoli podgrzewając doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, jednocześnie cały czas mieszając by dżem się nie spalił. Tak przygotowaną galaretkę wylej do każdej z foremek, na wcześniej przygotowaną masę marcepanową. Działaj szybko i sprawnie, póki dżem jest gorący, ponieważ podczas ochłodzenia, będzie bardzo szybko tężeć. Umieść batoniki w lodówce i w tym czasie przygotuj pierniczek.
Pierniczek:
  1. Do garnuszka wrzuć olej kokosowy, syrop i mleko roślinne, podgrzej i poczekać aż wszystko się roztopi. Następnie dodaj przyprawę korzenną, ziarenka z laski wanilii, sól oraz połowę mąki owsianej. Mieszaj przez kilka minut, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu. Po około 5 minutach masa będzie gęsta i klejąca. Dodaj pozostałą połowę mąki owsianej i mieszaj kolejne kilka minut. Odstaw do lekkiego wystudzenia i przełóż masę na zastygniętą galaretkę w foremkach. Umieść batoniki na około godzinę w zamrażalniku. Dzięki temu czekolada szybciej na nich zgęstnieje po oblaniu.
Oblewanie czekoladą:
  1. Wyjmij batoniki z foremek, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i zanurz każdego z nich w czekoladzie przy pomocy widelca i odłóż na papier do pieczenia. Poczekaj do momentu gdy czekolada będzie twarda. Przechowuj w lodówce. Smacznego 😉

Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczeniaWegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia

13 komentarzy
  • Yone
    Posted at 07:57h, 17 grudnia Odpowiedz

    A ile wcześniej można je przygotować?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:22h, 24 lutego Odpowiedz

      Słodycze spokojnie wytrzymają tydzień 🙂

  • Dziki Kot
    Posted at 15:07h, 28 stycznia Odpowiedz

    Ciekawy przepis, jak długo można te pierniczki przechowywać w lodówce ? (pytam, bo nie wiem czy z całej porcji robić ;-)).

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 08:40h, 27 marca Odpowiedz

      Spokojnie od 5 dni do tygodnia 🙂 Można je też spokojnie zamrozić!

  • Anka
    Posted at 15:28h, 25 marca Odpowiedz

    Genialny przepis,mąż i córka są zachwyceni a ja dumna:)) Dziękuję:))

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:01h, 25 marca Odpowiedz

      Bardzo mnie to cieszy, smacznego!

  • Paulina
    Posted at 22:21h, 01 kwietnia Odpowiedz

    Hej 🙂 Jakiej wielkości i głębokie musza być foremki ?

  • Julia
    Posted at 20:29h, 19 grudnia Odpowiedz

    Czy można zastąpić syrop z agawy syropem klonowym?

  • Julia
    Posted at 19:47h, 23 grudnia Odpowiedz

    Rewelka! Zrobiłam na Święta a rodzina wszystko dzisiaj zjadła (rodzina wszystkożerna więc konkurencja ciast jajeczno-mlecznych dość obszerna). Aż im się uszy trzęsły! Wielkie dzięki! Wesołych Świąt!:)

  • Ola
    Posted at 14:51h, 17 kwietnia Odpowiedz

    czym mogę zastąpić syrop z agawy? miód może być?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE