Wegański Kinder Maxi King – roślinny przepis na maxi kinga

 

ZOBACZ NA YOUTUBE JAK TO ZROBIĆ:

 

 

5.0 from 2 reviews
Wegański Kinder Maxi King - roślinny przepis na maxi kinga
 
Składniki
mleczny krem
  • 1 puszka mleka kokosowego (twarda i tłusta część)
  • 50g oleju kokosowego
  • 30g syropu klonowego
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
karmel
  • 100g daktyli
  • 25g syropu klonowego
  • 25g oleju kokosowego
  • szczypta soli
polewa
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100g orzechów laskowych
Wykonanie
mleczny krem
  1. Twardą część mleczka kokosowego umieść w małym garnku i dodaj pozostałe składniki na krem, poza olejem kokosowym. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Cały czas mieszaj i nie przestawaj (zobacz film na YouTube). Gdy krem będzie bardzo gęsty, wręcz gumowy, zdejmij z ognia i dodaj olej kokosowy. Lekko przemieszaj. Najprawdopodobniej krem się Tobie zważy, a olej nie wmiesza, ale nie przejmuj się - wszystko pod kontrolą. Odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki, aż olej kokosowy stężeje, ale będzie nadal miękki. Gdy masa będzie chłodna, zblenduj ją na bardzo gładki i jednolity krem. Następnie formuj przy pomocy łyżki łódeczki, w które następnie włożymy karmel. Gdy uformujesz 5 łódeczek z połowy mlecznego kremu, umieść je w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia (około 2 godziny). W tym czasie przygotuj karmel i przypraż orzechy laskowe oraz pozbądź się ich skórki)
karmel
  1. Daktyle wraz z syropem klonowym, olejem kokosowym oraz solą zblenduj na jednolitą i klejącą masę.
złożenie w całość
  1. Gdy łódeczki będą kompletnie zamrożone i twarde, odklej je od papieru do pieczenia a w dziurce ułóż karmel. Następnie przykryj karmel pozostałą warstwą mlecznego kremu i odwróć na drugą stronę (zobacz film na YouTube). Ponownie umieść w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia.
polewa
  1. Gdy maxi kingi będą kompletnie zamrożone, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i posiekaj orzechy. Zanurz każdego w czekoladzie, a następnie obtocz w orzechach. I gotowe - gdy czekolada zastygnie! Przechowuj w lodówce, możesz też zamrozić na czarną godzinę 😉

 

2 komentarze
  • Klaudia
    Posted at 13:20h, 24 kwietnia Odpowiedz

    Karolinaaaa, dziękuję ❣️
    Trafiłaś z przepisem i smakowo i czasowo ? W weekend przed świętami szukałam przepisu na fit maxi king i w tym, który znalazłam było tyle niefajnych składników i tak naprawdę tyle cukru, że pomyślałam, że nie jest warty zachodu …
    A tu królowa wegańskich słodyczy zapytała, czy jest zaintersowanie na przepis Maxi King ? w Wielki Piątek był już na blogu i yt ??‍♀️ a w Wielką Sobotę ja już stałam w kuchni i szykowałam te pyszności ?❤️

    Zdjęcie:

  • Lena
    Posted at 14:29h, 27 kwietnia Odpowiedz

    Sa przepyszne! Polecam! <3333

    Zdjęcie:

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE