Przepis na Kinder Country – roślinny, bezglutenowy i zdrowy baton

Dziś mam dla Was świetną propozycję, jeśli jesteście fanami Kinder Country. To zdecydowanie mój smak dzieciństwa 🙂 Początkowo chciałam by taki przepis znalazł się w mojej książce “Wegańskie Słodycze”, ale ponieważ miałam sporo zweganizowanych słodyczy od marki Kinder, postanowiłam pewnego dnia opatentować ten przepis i podzielić się nim z Wami na blogu i YouTube. Dziś jest ten dzień!

 

 

Jeśli zależy Tobie na tym by batonik był bezglutenowy, użyj ekspandowanej kaszy jaglanej, natomiast jeśli jest to dla Ciebie bez znaczenia, użyj ekspandowanego orkiszu – według mnie wersja z orkiszem smakuje znacznie lepiej 😉 Korzystałam z produktów Soligrano, ponieważ te puffingi są BIO i bez jakichkolwiek dodatków. Posiadają czystą etykietę i są przepyszne.

 

 

Moim problemem było zachowanie chrupkości ziarenek. Niestety prawdziwe Kinder Country jest produkowane w olbrzymich fabrykach o bogatym zapleczu technologicznym. Czasami są również dodawane substancje chemiczne. W klasyku jest mleko w proszku, odwodnione masło oraz olej palmowy – dzięki temu ziarenka nie pochłaniają wilgoci. Naturalny skład naszych batoników jest jednak sporym ograniczeniem, dlatego przygotuj się na to, że nie będzie tak chrupiąco. Ale zapewniam, że będzie przepysznie! 😉

 

Obejrzyj film by zobaczyć jak je wykonać:

 

 

Przepis na Kinder Country - roślinny, bezglutenowy i zdrowy baton
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 10 batoników
Składniki
nadzienie
  • 300g twardej części mleczka kokosowego
  • 30g oleju kokosowego
  • 40g erytrytolu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 100g ekspandowanej kaszy jaglanej lub 80g ekspandowanego orkiszu
polewa:
  • 150g gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Twardą część mleczka kokosowego, olej kokosowy, erytrytol i sól umieść w małym garnuszku i doprowadź do zagotowania. W tym czasie podpraż na suchej patelni ekspandowaną kaszę jaglaną lub orkisz, do zarumienienia, by wzbogacić aromat. Koniecznie obejrzyj instruktaż na YouTube. Do kielicha blendera przełóż 30g kaszy jaglanej lub 25g orkiszu i zalej gorącym mlekiem kokosowym. Pozostaw na 15 minut do napęcznienia. Wtedy zblenduj na gładką i jednolitą masę. Następnie wlej ją do pozostałego puffingu (kaszy jaglanej lub orkiszu) i dokładnie wymieszaj. Formę do chleba (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Wyrównaj powierzchnię i włóż formę do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie będzie to przypominało twardy blok. Pokrój na 10 równych batoników i oblej każdego czekoladą - w tym celu zerknij na YouTube, tam dokładnie pokazuję jak to zrobić.

No Comments

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE