Batony proteinowe z białkiem wegańskim - wegańskie batony białkowe

Batony proteinowe z białkiem wegańskim – wegańskie batony białkowe

Dziś mam dla Was przepis na domowe batony proteinowe z dodatkiem białka wegańskiego. Ostatnio pochyliłam się nad składem przeróżnych sklepowych słodyczy z dodatkiem białka. Okazuje się, że większość z nich ma koszmarny skład, sporą ilość cukru lub syntetycznych słodzików oraz przeróżne chemiczne substancje. Widząc tak duże zapotrzebowanie na wegańskie batony proteinowe postanowiłam wymyślić własny przepis, by zjeść coś zdrowego i nie przepłacać.

 

ZOBACZ NA YOUTUBE JAK JE WYKONAĆ:

 

 

Białko, które użyłam do tych batonów do Plantforce Pure o smaku czekoladowym. Znajduje się tam białko ryżu, białko grochu oraz białko konopii, a słodzone jest stewią. Sklep SIŁA ROŚLIN ma również dla Was kod rabatowy ” KARO10″ -10% na zakupy na  www.silaroslin.pl, gdzie znajdziecie białko PLANTFORCE – PURE. Ja personalnie nie zarabiam na tym kodzie, szczerze polecam ten produkt, a Wy możecie zapłacić mniej. Białko, które wykorzystałam znajduje się tutaj: https://silaroslin.pl/pl/p/Bialko-weganskie-PLANTFORCE-PURE-800g/159

 

Batony proteinowe z białkiem wegańskim - wegańskie batony białkowe

5.0 from 1 reviews
Batony proteinowe z białkiem wegańskim - wegańskie batony białkowe
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 4 batony
Składniki
dolna warstwa
  • 30g ksylitolu
  • 60g gorącej wody
  • 20g mąki lnianej
  • 32g białka Plantforce-Pure o smaku czekoladowym
  • 15g gorzkiego kakao
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • szczypta soli
górna warstwa
  • 30g oleju kokosowego
  • 15g syropu klonowego
  • 15g kakao
Wykonanie
dolna warstwa
  1. Ksylitol wsyp do miski i dolej gorącą wodę. Dokładnie zamieszaj aż się rozpuści. Następnie dodaj mąkę lnianą i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Następnie wsyp białko, kakao, aromat waniliowy oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni. Masa będzie plastyczna i miękka. Teraz uformuj prostokątne batony.
górna warstwa
  1. Do małego garnuszka przełóż olej kokosowy i wlej syrop klonowy. Podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści, następnie dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj by nie było grudek i umieść w lodówce na kilka minut. Gdy polewa zgęstnieje, przełóż ją na batoniki i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Przechowuj w lodówce w zamykanym pojemniku do 5 dni.

Batony proteinowe z białkiem wegańskim - wegańskie batony białkowe

1 Comment
  • Magdalena
    Posted at 18:38h, 22 kwietnia Odpowiedz

    Batony wyszły mega! Dziękuję! ❤️

    Zdjęcie:

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE