Zdrowy i zielony Falafel z ciecierzycy, szpinaku i koperku. - Savory or Sweet?
18313
post-template-default,single,single-post,postid-18313,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Zdrowy i zielony Falafel z ciecierzycy, szpinaku i koperku.

Będąc tydzień w Palestynie i Izraelu, podczas podróży życia, miałam wiele okazji do tego by skosztować tamtejszej kuchni. Czasem były to potrawy zdrowsze, a czasem mniej, tak jak Falafel obok.

Dla niewtajemniczonych, czym Falafel właściwie jest: są to usmażone na głębokim tłuszczu kulki/kotleciki przygotowane najczęściej z ciecierzycy i szpinaku. W Izraelu i Palestynie są one podawane w bułce od kebaba wraz z surówkami i sosami.

20150718_142032

Same kulki wydają się być zdrowe, bo przecież jest to przyprawiona i zmielona ciecierzyca wraz z innymi warzywami… poza faktem głębokiego smażenia. Pamiętając ten smak oraz przyprawy, postanowiłam stworzyć własną wersję, która nie ocieka tłuszczem i którą bez obaw można nazwać zdrową i dietetyczną. Moje kuleczki smażyłam na jedynie natartej oliwą patelni.

20150718_142148

20150718_142357

Te urocze zielone kotleciki są miękkie, wilgotne, rozpływające się w ustach – przepyszne. Przygotowany w ten sposób posiłek jest doskonałym źródłem zdrowych węglowodanów. Jeśli Twoje kubki smakowe jeszcze nigdy nie zaznały smaku Falafela, chwytaj za blender i do dzieła.

20150718_141909

Składniki (na około 20 kulek):
1 puszka ciecierzycy konserwowej, opłukanej
3 garście świeżego szpinaku
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki kolendry całej
1/2 posiekanej cebuli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
75g mąki ryżowej
2 małe starte marchewki

20150718_142251

Przygotowanie :
Wszystkie składniki dokładnie zblendować za pomocą blendera. Następnie uformować małej wielkości kulki, patelnię lekko natrzeć oliwą i smażyć z obu stron aż kulki będą zrumienione. Podawać z jogurtem naturalnym (lub sojowym dla wegan) z koperkiem i sokiem z cytryny.

20150718_142412

Powiązane wpisy

4 komentarze
  • Marzena Kaczor-Borcuch
    Posted at 22:25h, 13 lipca Odpowiedz

    rewelacyjne gotujesz 😉 …. dlaczego określiłaś to danie „fast food”? … to jak obelga 😉 Pozdrawiam i śledzę dlaej

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:51h, 30 lipca Odpowiedz

      Hahaha, tak jakoś wyszło! Dziękuję ?

  • Karolina
    Posted at 09:43h, 06 marca Odpowiedz

    Czy jesli upieke je w piekarniku, to nie wyjda ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:09h, 06 marca Odpowiedz

      Możesz spróbować, ale mogą być suche.

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE