Wegańskie Monte jaglane - zdrowy, fit i domowy krem a'la Monte z kaszy jaglanej

Wegańskie Monte jaglane – zdrowy, fit i domowy krem a’la Monte z kaszy jaglanej

Jak zrobić Monte? Wegańskie Monte? Wymyśliłam prosty i zdrowy przepis na jaglany deser a’la Monte. Jedwabisty krem z kaszy jaglanej i orzechów laskowych, bez nabiału i laktozy, bez glutenu, bez tłuszczów trans, bez rafinowanego cukru. Dziś nadszedł czas, by podzielić się z Wami tym fantastycznym przepisem, który całkowicie zmieni sposób w jaki patrzysz na zdrowe, fit i roślinne odżywianie. Ten krem smakuje nie tak samo jak sklepowa wersja, bo smakuje MILION RAZY LEPIEJ. Oryginalne Monte ma w składzie trochę złego, a orzechów jest w nim 0,5%! Pół procenta!? Mój deser jest napakowany orzechami laskowymi, które spowodują na Twoim podniebieniu prawdziwą eksplozję smaku. Będziesz się zastanawiać, czy to w ogóle możliwe! Ponadto krem jest bardzo pożywny i sycący, stając się pełnowartościową i zdrową przekąską.  Do jego wykonania możesz użyć samodzielnie przyprażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych, lub masła z prażonych orzechów laskowych. Obie wersje smakują tak samo dobrze, używając jednak masła orzechowego będzie trochę łatwiej.

 

Zobacz na filmiku jak proste jest wykonanie:

 

 

Wegańskie Monte jaglane - zdrowy, fit i domowy krem a'la Monte z kaszy jaglanej

Wegańskie Monte jaglane - zdrowy, fit i domowy krem a'la Monte z kaszy jaglanej

Wegańskie Monte jaglane - zdrowy, fit i domowy krem a'la Monte z kaszy jaglanej

 

Nie zapomnij by wstawić poniżej w komentarzach zdjęcie, jeśli wypróbujesz przepis 😉

5.0 from 47 reviews
Wegańskie Monte jaglane - zdrowy, fit i domowy krem a'la Monte z kaszy jaglanej
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 4 desery
Składniki
krem:
  • 100g kaszy jaglanej (ok ½ szklanki)
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 150g orzechów laskowych (lub 150g masła z prażonych orzechów laskowych Primavika )
  • 350ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, niesłodzonego)
  • 70g ksylitolu (lub innego dowolnego słodzika, cukru lub syropu, ilość wedle preferencji)
  • ⅔ łyżeczki soli
dodatkowo:
  • 3 łyżki gorzkiego kakao (jeśli chcesz również kakaową część, lub mniej, wedle preferencji)
  • 50g orzechów laskowych do posypania
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Ułóż wszystkie orzechy laskowe na blaszce i praż przez 10-12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić (jeśli używasz masła orzechowego, przypraż tylko orzechy, którymi posypiesz gotowy krem). Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna, popsuje ona smak deseru.
  2. Kaszę jaglaną przypraż przez kilka minut w suchym garnuszku, do momenty gdy zacznie się rumienić i będziesz czuć lekko orzechowy aromat. Następnie przesyp ją na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przepłukaną kaszę wsyp z powrotem do garnuszka i dodaj 1,5 szklanki wrzącej wody. Gotuj kaszę pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękka.
  3. Obrane orzechy laskowe na krem (lub gotowe masło laskowe) umieść w misie blendera i dodaj mleko roślinne. Blenduj tak długo, aż konsystencja będzie jednolita i kremowa i nie będzie już kawałków orzechów. Jeśli używasz masła orzechowego wystarczy kilkanaście sekund. Następnie dodaj ksylitol (lub dowolny słodzik/cukier/syrop), sól oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Zblenduj ponownie. Blenduj, aż uzyskasz jedwabiście kremową konsystencję. Warto jest poświęcić kilka minut więcej na blendowanie, gdyż im bardziej gładki krem tym lepiej i smaczniej 🙂
  4. Teraz jasna część Twojego Monte jest gotowa. Jeśli chcesz dodatkowo by połowa jej była czekoladowa tak jak w oryginale, przelej połowę masy do innego naczynia i do jednej z części dodaj kakao. Wmiksuj i gotowe.
  5. W 4 równych szklankach umieść najpierw kakaową warstwę, a następnie delikatnie, przy pomocy łyżeczki, tak by warstwy się nie wymieszały, układaj jasną część (zobacz filmik powyżej jak ja to robię). Całość posyp orzechami laskowymi.
  6. Twoje Monte jest gotowe do jedzenia, ja jednak uważam, że najlepsze jest dobrze schłodzone. Umieść je zatem na około 3 godziny do lodówki. Krem podczas tego lekko zgęstnieje i będzie jeszcze pyszniejszy. Smacznego!

Wegańskie Monte jaglane - zdrowy, fit i domowy krem a'la Monte z kaszy jaglanej

Wegańskie Monte jaglane - zdrowy, fit i domowy krem a'la Monte z kaszy jaglanej

125 komentarzy
  • Kluskileniwe
    Posted at 15:43h, 16 lutego Odpowiedz

    bez tłuszczów trans? Czy orzechy pieczone w tak wysokiej temperaturze nie są przypadkiem tłuszczami trans?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:20h, 16 lutego Odpowiedz

      Orzechy laskowe (podobnie jak macadamia) są ubogie w PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), zawierają za to sporo jednonienasyconych kw. tłuszczowych, które są o wiele mniej reaktywne chemicznie niż wielonienasycone 🙂

  • Oliwia
    Posted at 20:20h, 16 lutego Odpowiedz

    Prosiłaś kochana, więc wstawiam i dziękuję za przepis! :* Jest to pierwszy przepis od Ciebie, który wykonałam i na pewno nie ostatni 😀

    PS. Zapraszam na mojego instagrama @dumiszonek
    Wegańskie Monte

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:09h, 17 lutego Odpowiedz

      Dziękuję bardzo bardzo i do zobaczenia na Insta! 🙂

  • Weronika
    Weronika
    Posted at 20:37h, 16 lutego Odpowiedz

    😉

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:08h, 17 lutego Odpowiedz

      Mniam! 🙂

  • Weronika
    Weronika
    Posted at 20:37h, 16 lutego Odpowiedz

    🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:08h, 17 lutego Odpowiedz

      Wygląda cudnie, dziękuję 🙂

  • paulinaabd
    Posted at 21:30h, 16 lutego Odpowiedz

    Mega pycha 🙂
    Wegańskie monte

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:07h, 17 lutego Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Wygląda świetnie!

  • Kinga
    Posted at 22:32h, 16 lutego Odpowiedz

    I jest kolejny przepis 😀 troszke zmodyfikowany (zwykle maslo orzechowe) , zagosci ten przepis u mnie na dlugo I bede serwowac je gościom przez najblizszy czas 😀

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:07h, 17 lutego Odpowiedz

      Wygląda bosko! I pewnie deser smakował jeszcze lepiej jak wyglądał. Dziękuję 🙂

  • El.
    Posted at 08:03h, 17 lutego Odpowiedz

    Mąż mój lubi Monte sklepowe, ciekawa jestem jak zareaguje na alternatywę.
    Kiedyś pół dnia robiłam dla niego domową nutellę… nawet nie tknął palcem… 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:06h, 17 lutego Odpowiedz

      Daj znać czy się skusiłaś i czy smakowało mężowi 🙂

  • Natka
    Posted at 12:32h, 17 lutego Odpowiedz

    Ale pychotka! Ciekawa jestem, jakiego blendera używasz, żeby uzyskać tak kremową konsystencję

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:15h, 17 lutego Odpowiedz

      Dziękuję, cieszę się, że się spodobało 🙂 Obecnie używam podstawowego blendera firmy Bosch, ale sprzęt zmieniam co jakiś czas 🙂

  • Joanna
    Posted at 14:16h, 17 lutego Odpowiedz

    Super przepis! Z pewnoscia zapisze go w swoim przepisniku 🙂 Zrobilam go dzisiaj, wlasnie chlodzi sie w lodowce i czeka na swoja pore 😀 Bez schlodzenia juz smakowal przepysznie! Z pewnoscia wyprobuje wiecej Twoich przepisow.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:05h, 17 lutego Odpowiedz

      Dziękuję! Joanno możesz zamieścić tutaj zdjęcie? Byłoby super 🙂

  • Ania
    Posted at 18:16h, 17 lutego Odpowiedz

    Z migdałami i mlekiem kokosowym też wychodzi Pycha!
    Weagańskie Monte

    Zdjęcie:  

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:31h, 17 lutego Odpowiedz

      Aniu wygląda świetnie, dziękuję! 🙂

  • Iza
    Posted at 10:09h, 18 lutego Odpowiedz

    Moze nie wyglada tak dobrze, bo na cieplo, na snadanie, na sxybko aaale jaki smak!! Super pomysl, dziekuje Ci baaardzo :-))

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:00h, 18 lutego Odpowiedz

      Wygląda super! To ja dziękuję za wypróbowanie 🙂

  • Magdalena
    Posted at 16:24h, 18 lutego Odpowiedz

    Daję zdjęcie ale ciemnej warstwy. 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:22h, 18 lutego Odpowiedz

      Magdo wygląda tak smakowicie, że mam ochotę pędzić do lodówki po porcję takiego Monte 🙂 Dziękuję i pozdrawiam!

    • Dorota
      Posted at 00:47h, 07 marca Odpowiedz

      Co to za czarujący widok w tle? 🙂

  • Diana
    Posted at 16:42h, 18 lutego Odpowiedz

    Deser przepyszny, szybki i bardzo łatwy w wykonaniu 🙂 Ja zrobiłam na czekoladowym mleku sojowym i posypałam granolą. Wszyscy byli zachwyceni 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:23h, 18 lutego Odpowiedz

      Diano dziękuję za przesłanie zdjęcia. Nic dziwnego, że byli zachwyceni, wygląda bosko 🙂

  • Pozytywny Trening
    Posted at 18:01h, 18 lutego Odpowiedz

    Mam i ja ??

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:40h, 18 lutego Odpowiedz

      Wygląda fantastycznie! Dziękuję, że podzieliłaś się z Nami zdjęciem. Smacznego 🙂

  • Beata
    Posted at 20:03h, 18 lutego Odpowiedz

    Takie pyszności dla wegan do skarb <3 Od dziś jestem Twoją wielką fanką!

    Zdjęcie:

  • Zielona Mila Gotuje
    Posted at 20:21h, 18 lutego Odpowiedz

    A to moja wariacja na temat Twojego przepisu – Monte migdałowe. Dzięki za świetne inspo i zapraszam do mnie na Zielona Mila Gotuje (https://m.facebook.com/zielonamilagotuje/?ref=page_internal)

    Zdjęcie:

  • siemaaema
    Posted at 12:03h, 19 lutego Odpowiedz

    Strasznie się cieszę że spodobała ci się moja wersja, dziękuję za komentarz ? Ja jestem po prostu zakochana, od pierwszego oblizanego palca po blendowaniu 🙂 Smak faktycznie jak ktoś już wspomniał na Facebooku skłania się nieco w stronę ferrero Rocher, ale pierwsze skojarzenie to oczywiście Monte i dzieciństwo, chociaż sporadycznie jaralam takie deserki 🙂 do tego wszystkiego full wegańskie, zdrowe, daje kopa na cały dzień. No i wreszcie przekonałam się do słodkości z kaszy jaglanej. Kto nie robił – według mnie musi spróbować, obowiązkowo 🙂

    Zdjęcie:

  • Dominika
    Posted at 22:25h, 19 lutego Odpowiedz

    Zrobione (:

    Zdjęcie:

  • Marzena
    Posted at 23:18h, 19 lutego Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Użyłam migdałów zamiast laskowych i bardzo mi smakowało. ??

    Zdjęcie:

  • Marysia
    Posted at 10:05h, 20 lutego Odpowiedz

    Wyszło przeeeepyszne! Dzięki za wszystkie świetne przepisy! 🙂

    Zdjęcie:

  • Cukrowata
    Posted at 14:43h, 21 lutego Odpowiedz

    Zrobiłam i ja! Co prawda zbyt szczodrze dolałam syropu klonowego, więc jasna warstwa jest mega słodka, za to kakaowa w punkt (:

    Zdjęcie:

  • Monika Kulka
    Posted at 15:11h, 21 lutego Odpowiedz

    Ja zamiast orzechów/masła orzechowego użyłam tahini. Zrobiłam na mleku kokosowym. Dodałam tez ziarenka z pół laski wanilii. Pyszne to “Monte” 😉

  • Monia
    Posted at 17:12h, 21 lutego Odpowiedz

    Przepyszne cudo ?

    Zdjęcie:

  • Martyna
    Posted at 17:43h, 22 lutego Odpowiedz

    Pycha deser ? Na bank jeszcze zrobię

    Zdjęcie:

  • Kasia
    Posted at 19:22h, 22 lutego Odpowiedz

    Dziękuje za pomysł, Było przepyszne <3

    Zdjęcie:

  • Aga
    Posted at 09:15h, 23 lutego Odpowiedz

    Nie mam piekarnika 🙁 Mogę uprażyć orzechy na patelni?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:44h, 23 lutego Odpowiedz

      Tak, możesz 😉

  • vege_fit_monte
    Posted at 19:19h, 24 lutego Odpowiedz

    troche po swojemu ale to i tak dzieki Tobie! niego w gebie ? dziekuje kochana ?

    Zdjęcie:

  • Ania
    Posted at 21:06h, 26 lutego Odpowiedz

    Monte wyszło świetnie! To mój nowy ulubiony deser 😉

    Zdjęcie:

  • Wege Monte
    Posted at 09:25h, 28 lutego Odpowiedz

    🙂

    Zdjęcie:

  • Dominika
    Posted at 09:26h, 28 lutego Odpowiedz

    🙂

    Zdjęcie:

  • Marta
    Posted at 09:26h, 28 lutego Odpowiedz

    🙂

    Zdjęcie:

  • O; )ka
    Posted at 09:31h, 28 lutego Odpowiedz

    A ja trochę na chrupko

    Zdjęcie:

  • Wypróbowałam i jest przepyszne !
    Posted at 10:02h, 28 lutego Odpowiedz

    Zdjęcie:

  • Viola
    Posted at 14:59h, 28 lutego Odpowiedz

    Dzięki za pomysł. Pyszne!
    Dziś w UK pancake day, ale myślę, że Monte też się przyda :).

    Zdjęcie:

  • Ewa
    Posted at 15:41h, 03 marca Odpowiedz

    Obłędne! Użyłam mleko migdałowe, masło z orzeszków ziemnych i erytrol.

    Zdjęcie:

  • Iza M
    Posted at 10:23h, 04 marca Odpowiedz

    Rewelacja! Zrobiłam dwa razy w ciagu miesiąca, mój ulubiony deser! Tutaj z mrożonym musem malinowo-truskawkowym. CUDO! Dzieki za inspiracje!

    Zdjęcie:

  • Ola
    Posted at 18:24h, 09 marca Odpowiedz

    Czy wszystkim udało się uzyskać aksamitnie kremową konsystencję ? Blenduję już długo, blender przegrzał się po raz drugi (braun nowy sprzęt) a konsystencja nadal grudkowata. Co mogłam zrobić źle ? 🙁

    • Klaudia
      Posted at 21:53h, 06 kwietnia Odpowiedz

      Nie, mi też nie wyszło gładkie. Pomogło podzielenie masy na części, zauważyłam to przy miksowaniu tej ciemnej masy, że gdy było mniej to zdecydowanie lepiej się zmieliło.

      Zdjęcie:

  • ❤️
    Posted at 10:02h, 12 marca Odpowiedz

    Przepyszne ❤️ Rodzina zachwycona
    Takie proste, takie dobre i takie zdrowe
    Robiłam już drugi raz ?
    Polecam rownież z syropem klonowym zamiast ksylitolu

    Zdjęcie:

  • Julka
    Posted at 16:20h, 18 marca Odpowiedz

    A to moje arcydzieło ?

    Zdjęcie:

  • Paula
    Posted at 13:04h, 20 marca Odpowiedz

    Dzieki Ci za to!!!❤❤❤

    Zdjęcie:

  • Igas
    Posted at 06:43h, 26 marca Odpowiedz

    Przepyszny deser!????

  • Igas
    Posted at 09:37h, 26 marca Odpowiedz

    Super deser!????

  • Dof
    Posted at 06:43h, 01 kwietnia Odpowiedz

    Widzę, że wszyscy tu robią deser bez problemów, chciałam więc prosić o ppdpowiedzi co do blendera, który sobie z tym radzi, bo już nie wiem :/ … Mój mimo mocy 800 (kielichowy) i 700 (ręczny) poległ na mieleniu kaszy (zapchał się), orzechów nawet boję się mielić.
    Czy możecie polecić jakiś dobry blender do podobnych zadań (z nie najwyższej półki cenowej?)

    • Shea
      Posted at 21:23h, 01 kwietnia Odpowiedz

      Ja mam dwa blendery firmy Amica – jeden kielichowy kupiony ponad 3 lata temu chyba za 150 złotych, a drugi ręczny kupiony rok temu za 100 złotych. Wspólnie jakoś dają radę. Najpierw miksuję orzechy z mlekiem roślinnym w kielichowym – bez problemu wychodzi gładka masa. Potem wylewam ją do płaskiej miski, dodaję kaszę i miksuję ręcznym – monte wychodzi bardzo, bardzo gładkie, a po pobycie w lodówce fajnie tężeje. Tak, że wcale nie trzeba drogiego sprzętu, tylko trochę cierpliwości 🙂 Pozdrawiam, mam nadzieję, że Ci wyjdzie!

  • Igas
    Posted at 09:58h, 03 kwietnia Odpowiedz

    Cudo!!?

    Zdjęcie:

  • Agata ?
    Posted at 14:16h, 05 kwietnia Odpowiedz

    Troszkę zmodyfikowany i jestem w NIEBIE ?

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:10h, 05 kwietnia Odpowiedz

      Wygląda super! Dziękuję za wypróbowanie oraz zdjęcie 🙂

  • Karolina
    Posted at 18:32h, 06 kwietnia Odpowiedz

    Spróbowałam i przepadłam <3 Coś czuję że będę to teraz jeść codziennie xD

    Zdjęcie:

  • Martyna
    Posted at 23:22h, 22 kwietnia Odpowiedz

    Pycha! Mieszkam poza Polską, więc nawet jakbym chciała, to nie dostanę tutaj Monte w sklepie. Na szczęście trafiłam na ten przepis. Smakuje dużo lepiej niż sklepowe, dzięki ?

    Zdjęcie:

  • Aga
    Posted at 15:41h, 26 kwietnia Odpowiedz

    Moja wariacja – wersja dla dorosłych – jedna z warstw z dodatkiem orzechówki 🙂

    Zdjęcie:

  • Dominika
    Posted at 16:13h, 04 maja Odpowiedz

    Mam i ja 🙂 pycha

    Zdjęcie:

  • Sabina
    Posted at 18:58h, 06 maja Odpowiedz

    Dzięki Tobie szklanki do whisky w moim domu mają nowe zastosowanie ?. Robilam juz drugi raz. Pycha
    Czy jeśli zastąpię laskowe migdałami to po uprażeniu też je obierać ze skórek?

    Zdjęcie:

  • Monika
    Posted at 09:43h, 12 maja Odpowiedz

    Pycha!

    Zdjęcie:

  • @kwelka gotuje
    Posted at 20:35h, 26 maja Odpowiedz

    smakowało, idealny deser akurat na dzień matki 🙂 mama i siostra zadowolone i jeszcze sąsiadkom się trafiło 🙂

  • jejmosc.pl
    Posted at 19:19h, 31 maja Odpowiedz

    Cześć. Poznaliśmy się na Recepcji Blog Conference Poznań (pilnował Ci roweru? i dziś w końcu znalazłam czas by do Ciebie zajrzeć i ten przepis WOW! Idę po masło orzechowe (resztę mam) i robię na jutro:) w ogóle widzę wiele dobrego na blogu? będę zagladac????

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:52h, 03 czerwca Odpowiedz

      Miło było poznać! Dziękuję za wypróbowanie przepisu <3

  • jejmosc.pl
    Posted at 09:29h, 01 czerwca Odpowiedz

    następnym razem robię tylko białe i mniej ksylitolu:) przepis zacny 🙂

    Zdjęcie:

  • Pingback:Cukier w diecie dziecka: Jak wpływa na Twoją pociechę?
    Posted at 12:20h, 22 czerwca Odpowiedz

    […] monte z kaszy jaglanej Savoryorsweet.p – zdrowe, wegańskie monte […]

  • Sandra
    Posted at 19:24h, 27 czerwca Odpowiedz

    Ile kcal ma taka porcja? Liczyłaś może? Ja jestem początkująca w liczeniu kalorii i nie umiem tak na oko ocenić… 🙁

  • Asiula
    Posted at 01:48h, 29 czerwca Odpowiedz

    rewelacyjny deser! dzięki 🙂

    Zdjęcie:

  • Magda
    Posted at 13:57h, 18 lipca Odpowiedz

    Czy zamiast mleka sojowego można użyć owsianego?
    Nie jestem weganem i nigdy nie piłam napojów roślinnych i ciężko mi powiedzieć, które ma bardziej naturalny smak.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:46h, 01 sierpnia Odpowiedz

      Tak, jasne że tak 🙂 Owiane jest bardzo delikatne więc polecam 🙂

  • Agnieszka
    Posted at 11:36h, 09 sierpnia Odpowiedz

    Wyszło przepyszne, dodałam jeszcze odrobinę pokruszonej laski wanilii a do posłodzenia cukier kokosowy pół na pół z erytrolem. Dzięki za świetny przepis!

    Zdjęcie:

  • Małgosia
    Posted at 21:57h, 26 sierpnia Odpowiedz

    Dołączam się do grona zadowolonych z efektów! Robiłam już dwa razy, za pierwszym razem zabrakło kaszy jaglanej, więc dodałam trochę bulguru, za drugim dałam orzeszki ziemne, w obu przypadkach NIEBO! ♥ Tata zjadł po 2 pucharki ;P

    Zdjęcie:

  • michalalumin
    Posted at 19:41h, 11 listopada Odpowiedz

    Mi tak wyszło :))) (nie wiem tylko, czy powinno się wyczuwać małe grudki orzechów, bo tak u mnie jest)

    Zdjęcie:

    • ta ona
      Posted at 21:29h, 20 listopada Odpowiedz

      Też mam grudki ?

  • ?
    Posted at 21:21h, 20 listopada Odpowiedz

    Uwielbiam to!♡
    Tylko mam słaby blender?

  • Bartek
    Posted at 15:52h, 16 grudnia Odpowiedz

    Cześć! Mam pytanie. Czy zamiast mleka sojowego mogę użyć zwykłego krowiego?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:22h, 24 lutego Odpowiedz

      Tak, można 😉

  • Ania
    Posted at 15:42h, 04 stycznia Odpowiedz

    Dla mnie pycha ,dzieciom trochę mniej smakowało n wyszedł bardzo intensywny smak orzechów lekko goszkawy .może za mało cukru ,albo orzechy za mocno uprażylam . nie wiem ale nie poddam się .będzie drugie podejście,ale z masłem orzechowym .?

  • Gosia
    Posted at 11:08h, 18 stycznia Odpowiedz

    cześć, przepis bardzo zachęcajacy 🙂 czy myślisz, że po zrobieniu większej ilości, mozna zawekować w małych słoiczkach, żeby mieć “na zapas”? byłoby to super ratunkowe drugie śniadanie dla córki, w zabiegane dni 😉

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:12h, 24 lutego Odpowiedz

      Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak Monte zachowa się po obróbce. Wydaje mi się, że jest to dość ryzykowne 🙂

  • kosmetyki
    Posted at 13:30h, 25 stycznia Odpowiedz

    Dobrze opisane thx 😉 !

  • Natalia
    Posted at 13:19h, 24 lutego Odpowiedz

    Cześć!
    A ja mam pytanie, czy kaszę jaglaną można zastąpić jakąś inną kaszą, czy to raczej będzie dramat i tragedia? 😉

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 08:37h, 27 marca Odpowiedz

      Niestety, ale nie próbowałam i to może być tragedia. Ale według mnie możesz zrobić z białym ryżem. Zerknij na mój przepis na Kinder Joy 🙂

  • Dagmara Julikowska
    Posted at 12:28h, 28 lutego Odpowiedz

    Prawdziwa pycha! Dziękuję za wspaniały przepis i doskonały, zdrowy deser.

    Zdjęcie:

  • Żaneta
    Posted at 17:45h, 04 marca Odpowiedz

    Myślisz że mogę użyć mleka kokosowego z puszki?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:19h, 07 marca Odpowiedz

      Nie polecam, wtedy deser będzie zbyt tłusty i ciężki. Polecam zwykłe mleko roślinne z kartonu lub domowe 😉

  • May
    Posted at 22:12h, 06 marca Odpowiedz

    Pyszne, lecz największy problem miałam z obieraniem orzechów. Czy to oznacza, że były za słabo uprażone?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:18h, 07 marca Odpowiedz

      Dokładnie tak 🙂 Następnym razem polecam potrzymać je troszkę dłużej.

  • Natka
    Posted at 18:09h, 12 marca Odpowiedz

    Coś pysznego! Genialny przepis, który wykorzystam na pewno ponownie 😀

    Zdjęcie:

  • Justyna
    Posted at 19:25h, 26 marca Odpowiedz

    Czy mogę dodać zamiast orzechów laskowych -masła orzechowego arachidowych?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:05h, 26 marca Odpowiedz

      Możesz, ale wtedy to już nie będzie prawdziwe Monte 🙂

  • Joanna
    Posted at 10:35h, 23 maja Odpowiedz

    Pyszny i prosty w wykonaniu. Robiłam w blenderze wysokoobrotowym, świetne się wszystko dokładnie zmieliło. Użyłam 330 g ugotowanej kaszy jaglanej.

    Zdjęcie:

  • Joanna
    Posted at 10:37h, 23 maja Odpowiedz

    A może jeszcze jedno… Zdjęcie z bliska 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam. Chciałabym pożyczyć przepis na swojego bloga i oczywiście powołać się na twój blog. Ok?

    Zdjęcie:

  • Miszelka
    Posted at 21:43h, 30 lipca Odpowiedz

    Hej hej ! Czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć migdałów ? Będzie to smakowało równie pysznie ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:01h, 20 września Odpowiedz

      Polecam jednak orzechy laskowe 😉

  • Dziekuje
    Posted at 12:26h, 02 listopada Odpowiedz

    Karolinka Bóg dal ci niezwykly dar kulinarny i dziekuje ci ze chetnie sie nim dzielisz….
    Chce tez sie czyms z toba podzielic… w bibli jest napisane ze kto sie na nowo nie narodzi nie wejdzie do Krolestwa Bozego – to jest wyznanie z wiara….
    Wystarczy ze spojrzysz w niebo i wypowiesz te slowa z wiara do Boga : Boze Ojcze ja wierze ze Jezus jest Synam Bozym ja wierze ze zmarl za nasze grzechy ja wierze ze zmartwychwstal ja wierze ze teraz kroluje nad nami w niebie…..jesli jednak w to watpisz mozesz powiedziec to tak: Boze Ojcze jesli Jezus jest prawdziwie Twoim Synem jesli naprawde zmarl za nasze grzechy jesli naprawde zmartwychwstal jesli kroluje nad nami wszystkimi to Jezu akceptuje Ciebie jako mojego Pana i Zbawiciela od dzisiaj moje zycie nalezy do Ciebie……. w bibli pisze ze kiedy to wyznasz twoje imie zostnie zapisane w Ksiedze Zycia Boga i zostaniesz nazwana Dzieckiem Bozym?

  • Patrycja Milena
    Posted at 15:00h, 01 lutego Odpowiedz

    Ten przepis skradł moje serce i żołądek! Idealny przepis dla osób które kochają śniadania na słodko, a także dla osób które często podjadają coś słodkiego bo takie śniadanie zaspokaja głód na długo i ochotę na podjadanie do końca dnia (jak dla mnie).
    Przepis stał się moim nowym ulubionym sposobem na śniadanie! Jest idealny dla osób (lub mnie) które mają problemy z tym że są ciągle głodne lub podjadają słodkie. Monte jaglane idealnie zadowala głód na długi czas tak samo pragnienie podjadania!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:10h, 15 lutego Odpowiedz

      Bardzo dziękuję i niezwykle się cieszę, że smakowało! 😉 Pozdrawiam ciepło!

  • Julita
    Posted at 10:10h, 13 lutego Odpowiedz

    Hmm.. Monte w smaku ok. Użyłam mleka ryżowego i to chyba nie do końca dobry pomysł. Ogólnie moja jasna cześć wyszła dość ciemna.. Co mogłam źle zrobić? I chyba mam kiepski blender bo nie wyszła tak super gładka i kremowa masa :'(

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:01h, 15 lutego Odpowiedz

      Możliwe, że za mało skórek z orzechów zostało usuniętych, stąd ten kolor. A co do gładkości masy, proszę następnym razem trochę dłużej blendować 😉

  • Klaudia
    Posted at 17:24h, 29 marca Odpowiedz

    Nie trzeba być weganką żeby zrobić wegańskie Monte ? nie

    Zdjęcie:

  • Dorota Szamrej
    Posted at 10:19h, 17 sierpnia Odpowiedz

    Szczerze jest mega, O wiele lepsze niż zwykłe Monte, Zwykle jest takie Ciapkowate i mega słodkie To jest po prostu idealne, Sól tak fajnie przełamuje słodki smak no i te orzechy robią robotę, zdjęcie na insta dst
    Polecam

  • Agnieszka
    Posted at 12:07h, 18 października Odpowiedz

    Bardzo udany przepis, orzechowa pycha, a wiadomo, że prażone orzechy laskowe zawsze smakują, zwłaszcza w połączeniu z kakao czy czekoladą, mniam:) Nikt nie wiedział, że to z kaszy?. Bardzo dziękuję za przepis. Teraz spróbuję coś z Pani książki ?

  • Agnieszka
    Posted at 12:19h, 18 października Odpowiedz

    Pyszne:)

  • Izabela
    Posted at 21:49h, 01 marca Odpowiedz

    Czy kaszę jaglaną mogę zastąpić jakąś inną?

  • Theodora C
    Posted at 10:41h, 01 czerwca Odpowiedz

    Zrobione! Zastanawiam się tylko, ile taki deser może stać w lodowce. Czy umieszczenie go w zamrażalniku będzie dodatkowym atutem(mrożone monte?)? Hmmm

  • Anna Skrzypek
    Posted at 12:34h, 08 sierpnia Odpowiedz

    Cudowny przepis ❤️ Robiłam już z niego kilka razy i wszystkim smakowało ❤️

    Zdjęcie:

  • Paulina
    Posted at 20:07h, 21 sierpnia Odpowiedz

    Pyszne. Niestety mój blender nie dał rady choć blendowalam 15 czuć było grudki z orzechów. Nie duże jednak nie była to jedwabista masa ? Dla tego deseru kupię lepszy blender i zrobię jeszcze nie raz ?

  • Asia
    Posted at 10:49h, 11 września Odpowiedz

    Super deser 🙂

    Zdjęcie:

  • Ala
    Posted at 18:44h, 25 października Odpowiedz

    Bardzo dobre, ale rzadkie. Czy to przez mleko krowie zamiast roślinnego? ?

  • Paulina
    Posted at 16:20h, 15 kwietnia Odpowiedz

    A ja ma pytanie, udalo Wam się sprawdzić jak długo może postać w lodówce? Spodziewam się, że szybko znika 😉 ale może któraś z Was robiła większy zapas i może powiedzieć ile dni może postać w lodówce?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE