WEGE SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHEWKI, CIECIERZYCY I DAKTYLI - Savory or Sweet?
23684
post-template-default,single,single-post,postid-23684,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
WEGE SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHEWKI, CIECIERZYCY I DAKTYLI

WEGE SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHEWKI, CIECIERZYCY I DAKTYLI

Zobacz na filmie jak przygotować sałatkę:

 

 

WEGE SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHEWKI, CIECIERZYCY I DAKTYLI
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 1 kg marchwi
  • ½ szkl orzechów (ziemnych, włoskich lub innych ulubionych)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 100g daktyli
marynata do marchewek:
  • 3 łyżeczki nasion kuminu
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy
dressing:
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
marynata i marchewki:
  1. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce. Obierz marchew i pokrój w słupki. Dokładnie natrzyj je marynatą i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C, lub do momentu gdy marchew będzie upieczona, lecz nie rozpadająca się, a następnie ostudź.
dressing:
  1. wymieszaj wszystkie składniki w osobnej miseczce
złożenie w całość:
  1. Przestudzoną marchew wymieszaj z wcześniej przyprażonymi orzechami, ugotowaną ciecierzycą i dressingiem. Dodaj kolendrę i posiekane daktyle. Sałatkę podawaj schłodzoną.

 

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE