Wegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia - RAW & VEGAN
19826
post-template-default,single,single-post,postid-19826,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe

Wegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia – RAW & VEGAN

Święta są coraz bliżej, czas więc zacząć myśleć o świątecznym jedzeniu. Kulinarne skojarzenia ze słowem „Święta” są bardzo różne. Jednym przychodzi na myśl bigos, innym pierogi, a ktoś inny pomyśli o makowcu. Je jednak gdy zdałam sobie sprawę, że to już tak blisko, pomyślałam o piernikach! Nagle zaczęłam czuć zapach cynamonu, goździków i przypominać sobie o korzennych aromatach. Niestety w naszym zabieganym życiu często możemy sobie zdać sprawę, że niestety nie mamy czasu na domową masową produkcję pierniczków. Wyrabianie ciasta, wykrawanie i dekorowanie ślicznych kształtów jest jak miód na serce. Ale… potrzeba czasu.

Wegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia - RAW & VEGANWegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia - RAW & VEGAN

Dodatkowo dobre pierniki powinny leżakować w puszce i kruszeć, co najmniej kilka tygodni. Ja niestety w tym roku muszę odpuścić ten cały proces. Choćbym nie wiadomo jak bardzo chciała, akcji pierniczkowej w tym roku nie będzie. Dlatego też musiałam wymyślić coś innego by wyjść z twarzą w te święta 😉 Poszperałam w szafkach, pomyślałam i jest! Pierniczki bez pieczenia, a raczej pierniczkowe kulki! Ten przepis namiesza Wam w głowie, gwarantuję. Oczywiście nie odradzam robienia tradycyjnych pierników, ale poniższy przepis dedykuję bardzo zapracowanym. Moje wegańskie i zdrowe kuleczki przygotujesz zaledwie w 15 minut, nie rezygnując z tradycyjnego smaku, natomiast zyskując sporo czasu.

Wegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia - RAW & VEGANWegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia - RAW & VEGAN

Surowe pierniczki są miękkie w środku, rozpływają się w ustach i smakują jak jakieś magiczne korzenne kulki mocy! 😉 Nie można się im oprzeć, gwarantuję, że na jednej się nie skończy – po prostu trzeba zjeść więcej. I w zasadzie nic nie szkodzi na przeszkodzie by się troszkę zapomnieć. To głównie płatki owsiane, nerkowce, daktyle i nasiona chia. Aż trudno uwierzyć, że tak proste składniki , a tak niesamowita konsystencja. Piernikowy smak jest mocno wyczuwalny i idealnie kontrastuje z aromatem wyciśniętego z mandarynki soku. Słodycz syropu i daktyli, kremowość nerkowców i ciekawa tekstura, którą dają nasiona chia, sprawiają, że ten przepis to tegoroczne świąteczne must-have.  Skoro więc wymagają od Ciebie tak małego wysiłku bowiem kilku ruchów blendera, nagle okazuje się, że zaledwie kilkanaście minut i czujesz magię zbliżających się świąt 😉

Zobacz na filmiku jakie to proste:

Wegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia - RAW & VEGANWegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia - RAW & VEGAN

5.0 from 1 reviews
Pierniczki bez pieczenia - świąteczne pierniczkowe kulki bez pieczenia
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 20
Składniki
  • 100g daktyli
  • 100g nerkowców
  • 150g płatków owsianych
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 30g nasion chia
  • 1 łyżka kakao
  • 35g oleju kokosowego
  • 35g syropu z agawy
  • Sok z 1 mandarynki
  • 1 duża szczypta soli
Wykonanie
  1. Daktyle i nerkowce zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia (lub zalać wrzątkiem i moczyć przez około 2 godziny). Gdy są już namoczone, należy zblendować płatki owsiane na mąkę, blenduj aż zamienią się w sypki pył. Następnie w osobnej misce zblenduj na gładką masę namoczone daktyle z nerkowcami. Masa musi być jednolita i dość puszysta. Następnie dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki : mąkę owsianą, przyprawę do piernika, sok z mandarynki, nasiona chia, kakao, stopiony olej kokosowy, syrop z agawy oraz szczyptę soli. Zblenduj wszystko ponownie, aż masa będzie klejąca i jednolita. Piernikowe ciasto jest bardzo klejące, ale nie przejmuj się, takie ma być. Teraz należy uformować równiej wielkości kulki. Najlepiej przed formowaniem każdej z nich lekko zwilżyć dłonie wodą, będzie łatwiej. Gotowe pierniczkowe pralinki schłodź w lodówce przez koło 2 godziny (lub kilkanaście minut w zamrażalniku) aż staną się twardsze i można podawać.

Wegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia - RAW & VEGANWegańskie surowe pierniczki- pierniki bez pieczenia - RAW & VEGAN

Powiązane wpisy

9 komentarzy
  • Dżasta
    Posted at 12:20h, 26 grudnia Odpowiedz

    Mega dobre są!! Na prawdę łatwe w przygotowaniu. Od tąd pokochałam nasiona chia ??
    pierniczki bez pieczenia

  • Sylwia
    Posted at 19:19h, 30 stycznia Odpowiedz

    Po prostu rewelacja!!! Łatwe w przygotowaniu i przepyszne 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:00h, 30 stycznia Odpowiedz

      Dziękuję ? Cieszę się, że smakowały. Również uważam że są prawdziwym hitem!

  • Monika Kulka
    Posted at 22:01h, 10 grudnia Odpowiedz

    Pani Karolino, w składzie nie ma mąki kokosowej a w przygotowaniu Pani o niej pisze ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:49h, 11 grudnia Odpowiedz

      Moniko dziękuję, wkradł się mały chochlik. Przepis został poprawiony 🙂

  • Beata
    Posted at 21:36h, 04 stycznia Odpowiedz

    Hej jakiego blendera używasz z jakiej on jest firmy? Miałam taki podobny mały blender z ostrzami „S”, ale pękł po paru użytkowaniachh, a był bardzo przydatny i poręczny, teraz chcę kupić jakiś sprawdzony, żeby nie mieć powtórki z rozrywki. Polecasz coś oprocz tego swojego?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:50h, 05 stycznia Odpowiedz

      Obecnie używam taki klasyczny blender Bosh’a, jest ok, ale najbardziej polecam blender Bamix De Luxe 🙂 Jest bardzo silny i to taka moja pierwsza miłość 🙂

  • Adziup
    Posted at 11:39h, 29 października Odpowiedz

    Mam pytanie czym mogę zastąpić sok z mandarynki?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:52h, 07 listopada Odpowiedz

      Sok z pomarańczy lub inny owocowy 🙂 Może być też jabłkowy.

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE