18 Lut Wegańskie pancakes z ciecierzycy – beztłuszczowe i bezglutenowe pankejki cieciorkowe
Dziś bardzo szybko i bez ogródek. Pankejki, kto ich nie kocha? Urzekają delikatnością, miękkością i słodyczą. To danie rodem z Ameryki pokochał cały świat – ja również. Robiłam już wiele odmian tych placuszków, każda wersja wyśmienita. Próbowałam wiele rodzajów mąk i innych dodatków więc temat pankejków jest mi bardzo dobrze znany. Tym razem stawiam na prostotę i minimalizm.
Tylko kilka prostych składników dzieli Ciebie od szczęścia. A uwierz, te placuszki dadzą go Tobie bardzo wiele 😉 I nie tylko szczęścia, ale również sporą ilość błonnika, białka i niesamowitych właściwości, które kryje w sobie ciecierzyca. Takie naleśniki będą wyśmienite na śniadanie, podwieczorek lub nawet lżejszy słodki obiad. Bez komplikacji, bez rozkmin, bez problemów.
Moje naleśniki są bezglutenowe i beztłuszczowe. W oryginalnych amerykańskich pankejkach tłuszcz ląduje zarówno do ciasta jak i są one na smażone na tłuszczu. U mnie nie spotkasz ani tego ani tego. Mąką z ciecierzycy wiąże ciasto na tyle, że nie potrzebujesz dodawać do środka oleju lub masła. Ponadto ciasto jest na tyle idealne, że podpiekane beztłuszczowo na teflonowej patelni, nie przywiera. MAGIA!
Zachęcam każdego naleśnikowego szaleńca do wypróbowania przepisu! Te pancakes są pyszne, miękkie i pożywne! No i bardzo zdrowe 🙂
Zobacz na filmiku jak proste jest ich wykonanie:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (ok 130g)*
- 1 duży banan
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ szklanki mleka roślinnego lub wody (125ml)
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, pankejki są wtedy bardziej puszyste)
- Wszystkie składniki na ciasto zblenduj na gładką masę o konsystencji śmietany (zobacz na filmiku zamieszczonym wyżej, jaka powinna być konsystencja ciasta). Odstaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie wylej nabierkę ciasta na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię (bez tłuszcz) i podpiekaj na najmniejszym ogniu, aż na powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki i ciasto się zetnie**. Po tym czasie przewróć pankejka i podpiekaj do zrumienienia z drugiej strony. Podawaj z syropem klonowym, syropem z agawy, masłem orzechowym, dżemem... Z czym tylko zapragniesz 🙂
**nie podpiekaj pankejków zbyt długo. Jak tylko pojawią się bąbelki i ciasto będzie brązowawe, przewróć na drugą stronę. Pancakes szybko mogą stać się zbyt suche, jeśli zostawisz je zbyt długo na patelni.
Ola Es
Posted at 16:46h, 25 styczniaProściutkie i pyszniutkie! 🙂 Szybko zniknęły z talerza!
Dziękuję za przepis i polecam tym, którzy jeszcze się zastanawiają! 😉
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 19:33h, 25 styczniaFantastycznie! Dziękuję za miłe słowa, cieszę się że smakowało 🙂
Adrianna Te
Posted at 12:18h, 30 styczniaKarolino, placki wyszły mi trochę w konsystencji jak placki ziemniaczane a nie jak pancaki… Co mogłam zrobić nie tak?:(
Ale i tak są smaczne,dzięki za przepis:)
Karolina Gawrońska
Posted at 16:47h, 30 styczniaHej Ada 🙂 Konsystencja placuszków nie jest dokładnie taka sama jak pancakes przygotowanych z mąki pszennej i jajek. Niemniej moje były dość puszyste 🙂 Może to zależeć od wielu czynników: np. mąka jaką używałaś lub wilgotność ciasta. Możliwe, że Twoja mąka była grubiej zmielona i niewystarczająco miałka. Możliwe też, że ciasto było zbyt gęste. Ciężko tutaj powiedzieć, ale cieszę się, że i tak smakowały 😉
Martyna
Posted at 20:12h, 30 styczniaZrobione! Wyszły pyszne! Super proste i szybkie. Na pewno często będą pojawiać się na moim talerzu. Warto spróbować 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:07h, 31 styczniaPyyyyyycha 🙂
Katarzyna Janiak
Posted at 11:09h, 08 lutegoPYCHOTA! Dodałam szczyptę cynamonu i trochę więcej wody! Gratuluję pomysłu! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 16:04h, 08 lutegoDziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że smakują! Polecam również inne przepisy 🙂
Dominika
Posted at 20:33h, 18 marcaCzy musi być mąka z cieciorki? czy można zblendować taka z puszki?
Karolina Gawrońska
Posted at 13:37h, 19 marcaTak Dominiko, jedynie mąka z ciecierzycy się nadaje do tego przepisu. Nie można zamiennie użyć ugotowanej ciecierzycy ponieważ mąka z ciecierzycy to praktycznie zmielona surowa ciecierzyca 😉 Pozdrawiam!
Monk
Posted at 13:52h, 15 lutegoOd dziś najulubieńsze placuchy ♥
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 16:11h, 17 lutegoTo również jedne z moich ulubionych! Pycha 🙂
Aga
Posted at 12:00h, 19 lutegoMoje nie prezentują się tak pięknie, bo każdy w innym kształcie xD ale w smaku genialne 🙂 zjadłam z dżemem. Na pewno będę je robiła często, bo są szybkie, proste i pyszne 😀
Zdjęcie:
Marta
Posted at 12:02h, 19 lutegoPyszota!!!! Polecam wszystkim na śniadanko, są przepyszne ???
Zdjęcie:
alexskoczek
Posted at 15:46h, 19 lutegoTak mi posmakowały, że zrobiłam dwa dni pod rząd, aż brakło mi mąki z ciecierzycy. Nawet mamie smakowały! Uwielbiam Twoje przepisy. Robiłam piernikowe serniczki a za tydzień podejmuję próbuje Kinder Country ??❤
Zdjęcie:
Monk
Posted at 22:39h, 19 lutegoZnów u mnie! Czuję, że te placuchy będą często u mnie gościć ? proste,szybkie i taaakie … Że słów brak haha
Zdjęcie:
Jagoda
Posted at 12:44h, 20 lutegoPycha ! Musiałam kilka ukryć, żeby móc zabrac na drugi dzień na uczelnie bo znikały w ekspesowym tempie ! Oczywiście narzeczonemu musiałam posypać cukrem 🙂 dla mnie bomba ! Pozdrawiam 🙂
Zdjęcie:
maya`
Posted at 10:51h, 21 lutegoczym mogę zastąpić banana ?
Karolina Gawrońska
Posted at 16:03h, 12 marcaMożesz dodać mus z jabłek albo pominąć 🙂 Podobno bez banana też wychodzą fajne, zobacz poniższe komentarze.
Basia
Posted at 17:55h, 21 lutegoIdealne, biszkoptowe pancakes. Zero posmaku cieciory, nawet banana słabo czuć. Zdjęcia nie mam, nie dotrwaly. Super przepis 🙂
Madzia
Posted at 19:00h, 21 lutegoBez banana też wychodzą super puszyste! Są pycha. ??
Zdjęcie:
Ania Buczak
Posted at 09:26h, 22 lutegoWyszło mi 6 i jeden malutki, są obłędnie pyszne 🙂 Takie sycące, że nie jestem w stanie dokończyć 😀 Ten przepis jest wspaniały, nie dość, że bez oleju ani w cieście ani podczas smażenia (oby takich więcej!), to jeszcze użyłam wody zamiast mleka i są epickie. MNIAM!
Robert Z.
Posted at 15:14h, 26 lutegoW wersji Karoliny smakują wybornie. Moje dzisiejsze z dodatkiem siemienia lnianego i sezamu. I oczywiście z kiwi
Zdjęcie:
Robert Z.
Posted at 08:43h, 27 lutegoMoja dzisiejszą wersja wzbogacona o siemię lniane i sezam oraz cześć mąki jaglanej. Niemniej w wersji podstawowej Karoliny są najszybsze. I co ważne bezglutenowe, bez tłuszczowe i bezstresowe ?
Kinga
Posted at 15:55h, 02 marcaCzy wyjdą mi takie z mąki gryczanej? Jest bardzo miałka.
Karolina Gawrońska
Posted at 18:56h, 02 marcaNie wiem, wyjdą inaczej. Musisz sama spróbować 🙂 Polecam te naleśniki gryczane: https://karolinagawronska.pl/nalesniki-gryczane/
Karolina
Posted at 09:46h, 06 marcaCzy wyjda z maki gryczanej ?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:08h, 06 marcaTo są pancakes z ciecierzycy, więc by były z ciecierzycy, trzeba użyć takiej mąki 😉 Na blogu znajduje się wiele innych przepisów na pancakes i naleśniki, również gryczane 😉
Karolina
Posted at 14:57h, 11 marcaA mnie bardzo ciekawi czy smak ciecierzycy jest tu wyczuwalny ponieważ niezbyt za nią przepadam ale zastanawiam się nad kupnem tej mąki ze względu na duża zawartość białka w odróżnieniu od mąk zbożowych bogatych w węglowodany. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz 🙂 Pozdrawiam 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 16:02h, 12 marcaJa w ogóle nie wyczuwam mąki z ciecierzycy 🙂 Osoby które wypróbowały przepis piszą, że smakują trochę jak biszkopty 🙂 Ważne jest by odstawić ciasto przed smażeniem na kilka minut, tak jak piszę w przepisie.
Ula
Posted at 09:52h, 13 marcaCzy banana można zastąpić jajkami?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:20h, 13 marcaNie wiem, sama będziesz musiała przetestować jak wychodzą 🙂 Polecam mus jabłkowy 🙂
Ula
Posted at 11:46h, 13 marcaNiestety mam problem z owocami w diecie. Ale może spróbuję z jabłkiem.
Agnieszka
Posted at 21:13h, 13 marcaPuszyste, pyszne, idealne! Zdecydowanie ulubione śniadanie. Polecam bardzo ten przepis! <3
Agnieszka
Posted at 21:15h, 13 marca🙂
Zdjęcie:
Maalu
Posted at 23:03h, 16 marcamożesz powiedzieć jaką masz patelnie dokładnie?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:56h, 19 marcaTanioszka IKEI 🙂
Szymon
Posted at 11:54h, 17 marcaŚwietny przepis, wszystko wyszło idealnie mimo, że odrobinę go zmodyfikowałem 🙂 użyłem mąki gryczanej zamiast tej z ciecierzycy, sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia oraz mleko owsiane (3/4 szklanki). Poza bananem dodałem również pół gruszki, łyżkę nasion chia i dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego. Udało się je zrobić bez oleju 😀 do polania wykorzystałem zmiksowane truskawki z bananem. Pychota, polecam wszystkim!
Monk
Posted at 21:09h, 17 marcaUbóstwiam ♥♥♥
Zdjęcie:
Weteranka Rośinna
Posted at 23:40h, 17 marcaO kurcze <3 To jest niesamowite, nieziemskie i uzależniające <3 Dziękuje za przepis i inspirację <3
Zdjęcie:
Wika
Posted at 08:57h, 19 marcaSuper przepis! Pierwsze pancakes, które mi się udały! :)))
Zdjęcie:
Kasia
Posted at 07:50h, 21 marcaPierwszy przepis z mąką z ciecierzycy, który mnie przekonał ? wyszły super, na pewno do powtórki ☺
Zdjęcie:
Pingback:Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy
Posted at 12:09h, 22 marca[…] a dzięki mące owsianej kluseczki są miękkie i delikatne. Jeśli lubisz mój przepis na pankejki z ciecierzycy, pokochasz i ten! Nie zapomnij by zrobić zdjęcie Twoim leniwym, jeśli wypróbujesz ten przepis i […]
Ewa
Posted at 18:01h, 26 marcaprzepyszne! <3
Zdjęcie:
Magda
Posted at 10:37h, 01 kwietniaJa wykorzystałam mąkę z soczewicy i rownież wyszły bardzo smaczne! Dziękuję za przepis!
Zdjęcie:
Dominika
Posted at 09:43h, 10 kwietniaJa też dorzucę swoją wersję 🙂 Pyszności!!!!
Zdjęcie:
Dominika
Posted at 08:17h, 11 kwietniaBardzo dziękuję za przepis! Są rewelacyjne 🙂 zjadłam z dodatkiem masła orzechowego i domowych powideł śliwkowych 😀 PYSZNOŚCI!!!!!!!!!!!
Zdjęcie:
Łucja
Posted at 09:57h, 06 majaMimo kilku prób i różnych modyfikacji przepisu, mąka była dla mnie zbyt wyczuwalna. Niestety to nie dla mnie. Więcej nie będę ich jeść.
Patrycja
Posted at 02:55h, 25 majaJedne z najlepszych jakie jadłam na weganie?❤️
Zdjęcie:
Ola
Posted at 22:31h, 17 czerwcaNajpyszniejsze! Smakują najlepiej z syropem daktylowym, truskawkami i bananem ❤️?
Zdjęcie:
Ola
Posted at 22:45h, 17 czerwcaPyszne!
Zdjęcie:
pancakes
Posted at 00:11h, 18 czerwcaPyszne, szybkie, zdrowe. Co tu duzo mowic-juz kupilam zapas maki ❤ jak zawsze przepis pierwsza klasa?
Zdjęcie:
Ola
Posted at 08:09h, 26 czerwcaPyszne! Dodałam cynamon, kardamon i trochę zmielonych wiórków kokosowych, bo obawiałam sie posmaku ciecierzycy. Te zabiegi sprawiły, ze posmak był znikomy. Na pewno do nich wrócę 😉
Pablo
Posted at 12:34h, 09 lipcaNa jakiej patelni smażylas? ?? Czy to nie woll???
Karolina Gawrońska
Posted at 11:55h, 10 lipcaIkea, 9,90 zł 🙂
Kosiek
Posted at 14:57h, 11 lipcaCzuć posmak mąki, ale po posmarowaniu masłem orzechowym już nie. Przepis łatwy, szybki i naprawdę smaczny. Podczas robienia zdarzało mi się nie mieć banana wiec moją masę zlepiałą łyżka siemienia 🙂
Zdjęcie:
Kinga
Posted at 09:19h, 13 lipcaPrawdopodobnie jestem jedyną osobą we wszechświecie, której te, ani żadne inne wegańskie i bezglutenowe placki/pankejki/naleśniki nie wychodzą… Gdzie zrobiłam błąd, skoro nawet patelnie mamy te same! 😀
Karolina Gawrońska
Posted at 12:25h, 24 lutegoNie przejmuj się Kingo. Możliwe, że to wina mąki! 🙂
Mia
Posted at 20:40h, 05 sierpnia♡♡♡
Zdjęcie:
Megara
Posted at 21:05h, 18 listopadaPrzepis jest genialny! Pierwszy raz używałam mąki z ciecierzycy i nie spodziewałam się, że można z niej stworzyć coś tak pysznego. Wszystko wyszło idealnie jak opisane w przepisie. Placuszki są puszyste i lekkie. Po takim śniadaniu czuję się błogo najedzona, a nie przejedzona.
gimnastyczna gimnastyczka
Posted at 21:58h, 20 listopadaMmm… muszę spróbować! ?
wyższa pułka
Posted at 00:06h, 03 listopadaHej! Czy zamiast banana można użyć np. puree dyniowego?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:30h, 15 lutegomożna 😉
Karolina
Posted at 12:56h, 14 styczniaekspresowe i pyszne pankejki. Dziękuję 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 22:18h, 15 lutegodziękuję! 🙂
Grażka38
Posted at 17:23h, 27 czerwcaNie mogłam się pohamować… z mascarpone własnoręcznie zrobionym dżemem pomarańczowym i syropem klonowym… niammmmm….
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:55h, 29 listopadaPychota!
Grazka38
Posted at 17:31h, 27 czerwcaPychotka
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:55h, 29 listopadaDziękuję! <3
Justyna
Posted at 09:27h, 06 styczniaWitam,
Mam pytanie. Moje placuszki wyszły lekko gorzkawe. Czy ktoś może wie dlaczego?? Robiłam wszystko tak jak w przepisie. 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 14:11h, 08 styczniaMożliwe, że to wina mąki z ciecierzycy. Proszę następnym razem przetestować produkty innej marki 🙂
Maja
Posted at 09:00h, 22 marcaDziękuję za przepis. Wyszły doskonałe. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo rodzinka domagała się jeszcze 🙂
Mary
Posted at 21:44h, 05 lipcaSZTOS!!! proste, zdrowe, puszyste – idealne na śniadanie! Ja podałem z kremem daktylowo-czekoladowym z migdałami ? (oczywiście handmade)
Zdjęcie:
Grzegorz
Posted at 05:36h, 27 styczniaMam duży problem z pankejkami, ale tez z omletami z ciecierzycy. Wychodza mi w środku surowe :/ Robię je na małym ogniu 5/10 i ciągle to samo. Masz jakiś pomysł?
Nastasja
Posted at 10:27h, 21 lutegoDla mnie pyszne ? ale mam maluchy w domu, którym nie bardzo smakowały, a mąż mówi, że czuć cieciorkę ? jakoś można zniwelować ten posmak? Nie ukrywam, że łatwość tego przepisu przy dwójce dzieci t9 złoto!
Ewelina
Posted at 10:01h, 08 marcaUżyłam mąki z cieciorki bo taką miałam.. Nie wiem czy cieciorka i ciecierzyca to jest to samo. Placuszki wyszly troche twardawe, nie były puszyste i czuć było gorzki posmak.. Ale to pewnie wina mąki
Ania
Posted at 09:30h, 03 sierpniaFaktycznie jest to świetny przepis, kolejny raz uratował mi śniadanie dla dziecka ?
Bardzo cenię sobie jeżeli coś jest pożywne i proste ?
Ja podaję je mojemu roczniakowi z mieszanką owoców i syropem daktylowym, lub z masłem orzechowym, które uwielbia ?
Chciałam odnieść się do początku filmiku, że mało jest mówienia, bo prosty przepis, a ja właśnie lubię słuchać Pani filmików, zazwyczaj nie lubię jak ktoś mówi, a tutaj jest zdecydowanie inaczej ?
Pozdrawiamy ?
Małgorzata
Posted at 20:13h, 29 styczniaSpoko przepis. Placki smażą się pięknie, nie przypalają się, nie rozlewają. Natomiast zupełnie mi się smakują. Przywykłam do placków z mąki pszennej, orkiszowej i owsianej. Ta mi po prostu nie smakuje. Szukam przepisów, by ją wykorzystać ?
Dla tych, który znają smak tej mąki, jak najbardziej polecam. Robi się w chwilę, z dodatkiem jajka też wychodzi, z mlekiem krowim również. Byle była konsystencja jaką odpisałaś.
No, ale z syropem klonowym dzieci zjadły ?
Ale oceniam przepis na 5 gwiazdek, nic mu nie brakuje