Wegańskie pancakes z ciecierzycy - beztłuszczowe i bezglutenowe pankejki cieciorkowe

Wegańskie pancakes z ciecierzycy – beztłuszczowe i bezglutenowe pankejki cieciorkowe

Dziś bardzo szybko i bez ogródek. Pankejki, kto ich nie kocha? Urzekają delikatnością, miękkością i słodyczą. To danie rodem z Ameryki pokochał cały świat – ja również. Robiłam już wiele odmian tych placuszków, każda wersja wyśmienita. Próbowałam wiele rodzajów mąk i innych dodatków więc temat pankejków jest mi bardzo dobrze znany. Tym razem stawiam na prostotę i minimalizm.

Tylko kilka prostych składników dzieli Ciebie od szczęścia. A uwierz, te placuszki dadzą go Tobie bardzo wiele 😉 I nie tylko szczęścia, ale również sporą ilość błonnika, białka i niesamowitych właściwości, które kryje w sobie ciecierzyca. Takie naleśniki będą wyśmienite na śniadanie, podwieczorek lub nawet lżejszy słodki obiad. Bez komplikacji, bez rozkmin, bez problemów.

Moje naleśniki są bezglutenowe i beztłuszczowe. W oryginalnych amerykańskich pankejkach tłuszcz ląduje zarówno do ciasta jak i są one na smażone na tłuszczu. U mnie nie spotkasz ani tego ani tego. Mąką z ciecierzycy wiąże ciasto na tyle, że nie potrzebujesz dodawać do środka oleju lub masła. Ponadto ciasto jest na tyle idealne, że podpiekane beztłuszczowo na teflonowej patelni, nie przywiera. MAGIA!

Zachęcam każdego naleśnikowego szaleńca do wypróbowania przepisu! Te pancakes są pyszne, miękkie i pożywne! No i bardzo zdrowe 🙂

 

Zobacz na filmiku jak proste jest ich wykonanie:

 

 

Wegańskie pancakes z ciecierzycy - beztłuszczowe i bezglutenowe pankejki cieciorkoweWegańskie pancakes z ciecierzycy - beztłuszczowe i bezglutenowe pankejki cieciorkowe

 

5.0 from 20 reviews
Wegańskie bananowe pancakes z ciecierzycy - bez glutenu, bez tłuszczu
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 10 pankejków
Składniki
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (ok 130g)*
  • 1 duży banan
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ szklanki mleka roślinnego lub wody (125ml)
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, pankejki są wtedy bardziej puszyste)
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto zblenduj na gładką masę o konsystencji śmietany (zobacz na filmiku zamieszczonym wyżej, jaka powinna być konsystencja ciasta). Odstaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie wylej nabierkę ciasta na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię (bez tłuszcz) i podpiekaj na najmniejszym ogniu, aż na powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki i ciasto się zetnie**. Po tym czasie przewróć pankejka i podpiekaj do zrumienienia z drugiej strony. Podawaj z syropem klonowym, syropem z agawy, masłem orzechowym, dżemem... Z czym tylko zapragniesz 🙂
Uwagi
*teoretycznie można zrobić własną domową mąkę z ciecierzycy poprzez zmielenie surowej cieciorki. Natomiast, mąka ta powinna być bardzo dobrze zblendowana i super miałka. By pankejki były dobre, delikatne i miękkie, polecam użyć kupnej mąki z ciecierzycy, ponieważ w warunkach domowych ciężko będzie uzyskać bardzo drobno zmieloną mąkę. Ponadto, ziarna ciecierzycy są twarde i można uszkodzić blender 🙂
**nie podpiekaj pankejków zbyt długo. Jak tylko pojawią się bąbelki i ciasto będzie brązowawe, przewróć na drugą stronę. Pancakes szybko mogą stać się zbyt suche, jeśli zostawisz je zbyt długo na patelni.

Wegańskie bananowe pancakes z ciecierzycy - bez glutenu, bez tłuszczuWegańskie bananowe pancakes z ciecierzycy - bez glutenu, bez tłuszczu

 

 

Powiązane wpisy

57 komentarzy
  • Ola Es
    Posted at 16:46h, 25 stycznia Odpowiedz

    Prościutkie i pyszniutkie! 🙂 Szybko zniknęły z talerza!
    Dziękuję za przepis i polecam tym, którzy jeszcze się zastanawiają! 😉

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:33h, 25 stycznia Odpowiedz

      Fantastycznie! Dziękuję za miłe słowa, cieszę się że smakowało 🙂

  • Adrianna Te
    Posted at 12:18h, 30 stycznia Odpowiedz

    Karolino, placki wyszły mi trochę w konsystencji jak placki ziemniaczane a nie jak pancaki… Co mogłam zrobić nie tak?:(
    Ale i tak są smaczne,dzięki za przepis:)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:47h, 30 stycznia Odpowiedz

      Hej Ada 🙂 Konsystencja placuszków nie jest dokładnie taka sama jak pancakes przygotowanych z mąki pszennej i jajek. Niemniej moje były dość puszyste 🙂 Może to zależeć od wielu czynników: np. mąka jaką używałaś lub wilgotność ciasta. Możliwe, że Twoja mąka była grubiej zmielona i niewystarczająco miałka. Możliwe też, że ciasto było zbyt gęste. Ciężko tutaj powiedzieć, ale cieszę się, że i tak smakowały 😉

  • Martyna
    Posted at 20:12h, 30 stycznia Odpowiedz

    Zrobione! Wyszły pyszne! Super proste i szybkie. Na pewno często będą pojawiać się na moim talerzu. Warto spróbować 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:07h, 31 stycznia Odpowiedz

      Pyyyyyycha 🙂

  • Katarzyna Janiak
    Posted at 11:09h, 08 lutego Odpowiedz

    PYCHOTA! Dodałam szczyptę cynamonu i trochę więcej wody! Gratuluję pomysłu! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:04h, 08 lutego Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że smakują! Polecam również inne przepisy 🙂

  • Dominika
    Posted at 20:33h, 18 marca Odpowiedz

    Czy musi być mąka z cieciorki? czy można zblendować taka z puszki?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:37h, 19 marca Odpowiedz

      Tak Dominiko, jedynie mąka z ciecierzycy się nadaje do tego przepisu. Nie można zamiennie użyć ugotowanej ciecierzycy ponieważ mąka z ciecierzycy to praktycznie zmielona surowa ciecierzyca 😉 Pozdrawiam!

  • Monk
    Posted at 13:52h, 15 lutego Odpowiedz

    Od dziś najulubieńsze placuchy ♥

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:11h, 17 lutego Odpowiedz

      To również jedne z moich ulubionych! Pycha 🙂

  • Aga
    Posted at 12:00h, 19 lutego Odpowiedz

    Moje nie prezentują się tak pięknie, bo każdy w innym kształcie xD ale w smaku genialne 🙂 zjadłam z dżemem. Na pewno będę je robiła często, bo są szybkie, proste i pyszne 😀

    Zdjęcie:

  • Marta
    Posted at 12:02h, 19 lutego Odpowiedz

    Pyszota!!!! Polecam wszystkim na śniadanko, są przepyszne 🙂🙂🙂

    Zdjęcie:

  • alexskoczek
    Posted at 15:46h, 19 lutego Odpowiedz

    Tak mi posmakowały, że zrobiłam dwa dni pod rząd, aż brakło mi mąki z ciecierzycy. Nawet mamie smakowały! Uwielbiam Twoje przepisy. Robiłam piernikowe serniczki a za tydzień podejmuję próbuje Kinder Country 🍫🌱❤

    Zdjęcie:

  • Monk
    Posted at 22:39h, 19 lutego Odpowiedz

    Znów u mnie! Czuję, że te placuchy będą często u mnie gościć 😊 proste,szybkie i taaakie … Że słów brak haha

    Zdjęcie:

  • Jagoda
    Posted at 12:44h, 20 lutego Odpowiedz

    Pycha ! Musiałam kilka ukryć, żeby móc zabrac na drugi dzień na uczelnie bo znikały w ekspesowym tempie ! Oczywiście narzeczonemu musiałam posypać cukrem 🙂 dla mnie bomba ! Pozdrawiam 🙂

    Zdjęcie:

  • maya`
    Posted at 10:51h, 21 lutego Odpowiedz

    czym mogę zastąpić banana ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:03h, 12 marca Odpowiedz

      Możesz dodać mus z jabłek albo pominąć 🙂 Podobno bez banana też wychodzą fajne, zobacz poniższe komentarze.

  • Basia
    Posted at 17:55h, 21 lutego Odpowiedz

    Idealne, biszkoptowe pancakes. Zero posmaku cieciory, nawet banana słabo czuć. Zdjęcia nie mam, nie dotrwaly. Super przepis 🙂

  • Madzia
    Posted at 19:00h, 21 lutego Odpowiedz

    Bez banana też wychodzą super puszyste! Są pycha. 👌💗

    Zdjęcie:

  • Ania Buczak
    Posted at 09:26h, 22 lutego Odpowiedz

    Wyszło mi 6 i jeden malutki, są obłędnie pyszne 🙂 Takie sycące, że nie jestem w stanie dokończyć 😀 Ten przepis jest wspaniały, nie dość, że bez oleju ani w cieście ani podczas smażenia (oby takich więcej!), to jeszcze użyłam wody zamiast mleka i są epickie. MNIAM!

  • Robert Z.
    Posted at 15:14h, 26 lutego Odpowiedz

    W wersji Karoliny smakują wybornie. Moje dzisiejsze z dodatkiem siemienia lnianego i sezamu. I oczywiście z kiwi

    Zdjęcie:

  • Robert Z.
    Posted at 08:43h, 27 lutego Odpowiedz

    Moja dzisiejszą wersja wzbogacona o siemię lniane i sezam oraz cześć mąki jaglanej. Niemniej w wersji podstawowej Karoliny są najszybsze. I co ważne bezglutenowe, bez tłuszczowe i bezstresowe 😏

  • Kinga
    Posted at 15:55h, 02 marca Odpowiedz

    Czy wyjdą mi takie z mąki gryczanej? Jest bardzo miałka.

  • Karolina
    Posted at 09:46h, 06 marca Odpowiedz

    Czy wyjda z maki gryczanej ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:08h, 06 marca Odpowiedz

      To są pancakes z ciecierzycy, więc by były z ciecierzycy, trzeba użyć takiej mąki 😉 Na blogu znajduje się wiele innych przepisów na pancakes i naleśniki, również gryczane 😉

  • Karolina
    Posted at 14:57h, 11 marca Odpowiedz

    A mnie bardzo ciekawi czy smak ciecierzycy jest tu wyczuwalny ponieważ niezbyt za nią przepadam ale zastanawiam się nad kupnem tej mąki ze względu na duża zawartość białka w odróżnieniu od mąk zbożowych bogatych w węglowodany. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz 🙂 Pozdrawiam 😉

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:02h, 12 marca Odpowiedz

      Ja w ogóle nie wyczuwam mąki z ciecierzycy 🙂 Osoby które wypróbowały przepis piszą, że smakują trochę jak biszkopty 🙂 Ważne jest by odstawić ciasto przed smażeniem na kilka minut, tak jak piszę w przepisie.

  • Ula
    Posted at 09:52h, 13 marca Odpowiedz

    Czy banana można zastąpić jajkami?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:20h, 13 marca Odpowiedz

      Nie wiem, sama będziesz musiała przetestować jak wychodzą 🙂 Polecam mus jabłkowy 🙂

      • Ula
        Posted at 11:46h, 13 marca Odpowiedz

        Niestety mam problem z owocami w diecie. Ale może spróbuję z jabłkiem.

  • Agnieszka
    Posted at 21:13h, 13 marca Odpowiedz

    Puszyste, pyszne, idealne! Zdecydowanie ulubione śniadanie. Polecam bardzo ten przepis! <3

    • Agnieszka
      Posted at 21:15h, 13 marca Odpowiedz

      🙂

      Zdjęcie:

  • Maalu
    Posted at 23:03h, 16 marca Odpowiedz

    możesz powiedzieć jaką masz patelnie dokładnie?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:56h, 19 marca Odpowiedz

      Tanioszka IKEI 🙂

  • Szymon
    Posted at 11:54h, 17 marca Odpowiedz

    Świetny przepis, wszystko wyszło idealnie mimo, że odrobinę go zmodyfikowałem 🙂 użyłem mąki gryczanej zamiast tej z ciecierzycy, sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia oraz mleko owsiane (3/4 szklanki). Poza bananem dodałem również pół gruszki, łyżkę nasion chia i dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego. Udało się je zrobić bez oleju 😀 do polania wykorzystałem zmiksowane truskawki z bananem. Pychota, polecam wszystkim!

  • Monk
    Posted at 21:09h, 17 marca Odpowiedz

    Ubóstwiam ♥♥♥

    Zdjęcie:

  • Weteranka Rośinna
    Posted at 23:40h, 17 marca Odpowiedz

    O kurcze <3 To jest niesamowite, nieziemskie i uzależniające <3 Dziękuje za przepis i inspirację <3

    Zdjęcie:

  • Wika
    Posted at 08:57h, 19 marca Odpowiedz

    Super przepis! Pierwsze pancakes, które mi się udały! :)))

    Zdjęcie:

  • Kasia
    Posted at 07:50h, 21 marca Odpowiedz

    Pierwszy przepis z mąką z ciecierzycy, który mnie przekonał 😀 wyszły super, na pewno do powtórki ☺

    Zdjęcie:

  • Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy
    Posted at 12:09h, 22 marca Odpowiedz

    […] a dzięki mące owsianej kluseczki są miękkie i delikatne. Jeśli lubisz mój przepis na pankejki z ciecierzycy, pokochasz i ten! Nie zapomnij by zrobić zdjęcie Twoim leniwym, jeśli wypróbujesz ten przepis i […]

  • Ewa
    Posted at 18:01h, 26 marca Odpowiedz

    przepyszne! <3

    Zdjęcie:

  • Magda
    Posted at 10:37h, 01 kwietnia Odpowiedz

    Ja wykorzystałam mąkę z soczewicy i rownież wyszły bardzo smaczne! Dziękuję za przepis!

    Zdjęcie:

  • Dominika
    Posted at 09:43h, 10 kwietnia Odpowiedz

    Ja też dorzucę swoją wersję 🙂 Pyszności!!!!

    Zdjęcie:

  • Dominika
    Posted at 08:17h, 11 kwietnia Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za przepis! Są rewelacyjne 🙂 zjadłam z dodatkiem masła orzechowego i domowych powideł śliwkowych 😀 PYSZNOŚCI!!!!!!!!!!!

    Zdjęcie:

  • Łucja
    Posted at 09:57h, 06 maja Odpowiedz

    Mimo kilku prób i różnych modyfikacji przepisu, mąka była dla mnie zbyt wyczuwalna. Niestety to nie dla mnie. Więcej nie będę ich jeść.

  • Patrycja
    Posted at 02:55h, 25 maja Odpowiedz

    Jedne z najlepszych jakie jadłam na weganie😍❤️

    Zdjęcie:

  • Ola
    Posted at 22:31h, 17 czerwca Odpowiedz

    Najpyszniejsze! Smakują najlepiej z syropem daktylowym, truskawkami i bananem ❤️🙉

    Zdjęcie:

  • Ola
    Posted at 22:45h, 17 czerwca Odpowiedz

    Pyszne!

    Zdjęcie:

  • pancakes
    Posted at 00:11h, 18 czerwca Odpowiedz

    Pyszne, szybkie, zdrowe. Co tu duzo mowic-juz kupilam zapas maki ❤ jak zawsze przepis pierwsza klasa😊

    Zdjęcie:

  • Ola
    Posted at 08:09h, 26 czerwca Odpowiedz

    Pyszne! Dodałam cynamon, kardamon i trochę zmielonych wiórków kokosowych, bo obawiałam sie posmaku ciecierzycy. Te zabiegi sprawiły, ze posmak był znikomy. Na pewno do nich wrócę 😉

  • Pablo
    Posted at 12:34h, 09 lipca Odpowiedz

    Na jakiej patelni smażylas? ?? Czy to nie woll???

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:55h, 10 lipca Odpowiedz

      Ikea, 9,90 zł 🙂

  • Kosiek
    Posted at 14:57h, 11 lipca Odpowiedz

    Czuć posmak mąki, ale po posmarowaniu masłem orzechowym już nie. Przepis łatwy, szybki i naprawdę smaczny. Podczas robienia zdarzało mi się nie mieć banana wiec moją masę zlepiałą łyżka siemienia 🙂

    Zdjęcie:

  • Mia
    Posted at 20:40h, 05 sierpnia Odpowiedz

    ♡♡♡

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE