05 maja Wegańskie OREO – zdrowe kokosowe ciastka bez pieczenia, RAW & VEGAN
Tak, tak tak! Totalnie oszalałam i jestem niesamowicie zadowolona z tego przepisu. Jest to rzecz epicka i totalnie zmieniająca postrzeganie ciastek OREO. Cóż, oryginalnej wersji dużo brakuje by ją nazwać FIT. Gdy ciasteczka OREO zawitały do Polski, wywołały furorę. Chyba nie ma osoby, która obecnie by ich nie znała. Nie ma co też ukrywać, są pyszne, choć dla mnie nieco za słodkie. Oreo mogą być składnikiem bardziej skomplikowanych deserów, ciast i shake’ów i zawsze ich nazwa w MENU powoduje, że wszystkim świecą się oczy.
Właśnie dlatego postanowiłam zrobić moją wersję tych tak bardzo pożądanych ciasteczek.
Po pierwsze: moje są zdrowe i nie zawierają tłuszczy trans
Po drugie: nie zawierają rafinowanego cukru.
Po trzecie: nie zawierają glutenu.
Po czwarte: nie zawierają nabiału – są wegańskie.
Po piąte: są nieziemsko przepysznie kokosowe.
Po szóste: jest to przepis bez pieczenia.
Przepis należy do troszkę bardziej skomplikowanych, ale to tylko dlatego, że należy dobrze rozwałkować ciasto by uzyskać cienkie krążki. Należy również przygotować masło kokosowe z tego przepisu. Nie wymaga ono zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Potrzebne są tylko wiórki kokosowe, blender i cierpliwość 🙂 Gwarantuję, że przygotowanie moich Oreo jest warte zachodu. Nie potrzeba wielu składników ani pieca. Przepis dość czasochłonny, ale zapewniam, że nie ma lepszego na wyjątkowe okazje! Jest to świetny pomysł na prezent urodzinowy, imieninowy lub by zaskoczyć znajomych na imprezie.
- 200g mielonych migdałów
- 35g kakao (ok 4 łyżki)
- 80g syropu z agawy/syropu klonowego (ok 4 łyżki)
- ⅓ łyżeczki soli
- 60g stopionego oleju kokosowego
- 400g masła kokosowego z tego przepisu
- Wszystkie składniki na masę ciasteczkową umieść w blenderze i miksuj do uzyskania jednolitej i zwartej masy. Nie blenduj zbyt długo, jedynie do wymieszania i sklejenia się składników. Jeśli będziesz blendować zbyt długo, migdały zaczną się zamieniać w masło i ciasto będzie miało oleistą konsystencję. Po zblendowaniu uformuj z ciasta dużą kulę i umieść na 30 minut w lodówce by ułatwić wałkowanie. Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Na blacie połóż arkusz papieru do pieczenia, następnie ciasto i znów arkusz papieru. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5mm. Wałkowanie między arkuszami papieru do pieczenia sprawi, że nic nie będzie przywierało i sprawnie rozwałkujesz całe ciasto. Wytnij z ciasta małe krążki, za pomocą foremek lub kieliszków i umieść je na 15 minut w zamrażalniku do stwardnienia, by się nie rozpadały. W tym czasie możesz przygotować kokosowe nadzienie z tego przepisu.
- Gdy krążki będą twarde, na każdym z nich umieść porządną łyżeczkę masła kokosowego, przykryj drugim krążkiem i dociśnij. Gotowe ciasteczka umieść na 15 minut w zamrażalniku do stwardnienia, aż masło kokosowe będzie twarde. Po tym czasie OREO są gotowe do jedzenia. Przechowuj je w lodówce do 5 dni 🙂
Iwona Grzywacz
Posted at 22:58h, 14 marcaA oto masło kokosowe, które udało mi się zrobić według przepisu Savory or Sweet ☺
Oreo będzie niebawem.
Dziękuję Karolina Gawrońska za przepisy które są niepowtarzalne i dla wielu z nas inspiracją do tworzenia mini kopii Twoich pyszności ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 23:58h, 14 marcaDziękuję Iwonko, nie mogę się doczekać Twoich OREO ?
Ewelina
Posted at 21:03h, 11 kwietniaZrobiłam i wyszły genialne!! Na pewno wypróbuję też inne przepisy 😉
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 14:12h, 13 kwietniaDziękuję Ewelino! Twoje Oreo wyglądają przepysznie! <3
Asia Bz.
Posted at 14:52h, 20 kwietniaCiasteczka zrobione 😉 nie tak piękne, ale wyśmienite! Dziękuję za przepis.
Karolina Piotrowska
Posted at 12:19h, 17 majaCzy zamiast migdałów można nerkowce?
Karolina Gawrońska
Posted at 13:53h, 18 majaKarolino wydaje mi się, że nerkowce są zbyt miękkie i konsystencja ciasta może być zbyt lejąca. Polecałabym jednak użyć migdały lub orzechy włoskie. Pozdrawiam 🙂
Agata :)
Posted at 23:20h, 07 wrześniaPrzepis jest MEGA!
Nawiasem moje wiórki nie potrzebowały długiego mielenia, mimo słabego blendera. Natomiast gotowe masło trzymałam w szafce nie w lodówce, bo w niej robiło się zbyt twarde.
A ciacha…mmmmm…bajka!!
Serdecznie polecam, ten świetny przepis! 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:59h, 12 wrześniaDziękuję Agato za zdjęcie! Bardzo się cieszę, że wyszły! 🙂
Eva
Posted at 22:17h, 13 październikaWyjątkowe ciastka! Jesteś wspaniała!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 00:07h, 17 październikaDziękuję <3 Takie zdjęcia tak bardzo mnie uszczęśliwiają, że nie masz pojęcia. Dzięki Ewo! <3
Pingback:Domowe masło kokosowe - kokosowy krem wegański
Posted at 23:24h, 30 grudnia[…] naleśniki lub dodać do owsianki. Zastosowań jest bardzo wiele, ale najlepiej jest przygotować OREO z tego przpisu! Masło kokosowe jest świetnym zamiennikiem dla masła orzechowego dla osób z alergią. Kokos to […]
Nanana
Posted at 14:54h, 11 styczniaA ile to jest 60g oleju?
Karolina Gawrońska
Posted at 15:07h, 11 styczniaOkoło 6 łyżek oleju kokosowego po stopieniu 😉
Ania
Posted at 20:07h, 11 styczniaNaprawdę pyszne ☺ Następnym razem zmienię nieco proporcje między “ciastem” a nadzieniem na rzecz grubszego “ciasta”, bo trochę mnie poniosło przy wałkowaniu ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 20:49h, 11 styczniaWyglądają ślicznie! Dziękuję za zdjęcie 😉
Pingback:Wegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder Czekolada
Posted at 20:46h, 27 stycznia[…] zdrowe czekoladki Kinder. Jestem przekonana, że zrobią one furorę na tym blogu, podobnie jak surowe Oreo, batoniki Snickers, batoniki Mars i podobne, które sekretnie znajdują się w moim […]
Katarzyna
Posted at 23:49h, 31 styczniaCzym można zastąpić te syropy? Nie posiadam żadnego :/ może być miód?
Karolina Gawrońska
Posted at 23:51h, 31 styczniaMożesz zastąpić miodem, ale wtedy Oreo nie będzie wegańskie, jeśli to nie jest dla Ciebie problem 🙂
Róża
Posted at 21:23h, 04 lipcaKurcze, kompletnie nie ubilo mi się to masło a bardzo długo walczyłem, mój blender ma 750 voltów czy to za mało?
Ewka
Posted at 14:24h, 26 sierpniaFacebook, użytkownik Jusia-zdrowo zakręcona, posługuje się Pani zdjęciem ciasteczek. Została przeze mnie upomniana, ale pewnie mnie zablokuje i usunie komentarz.
Karolina Gawrońska
Posted at 00:59h, 20 wrześniaDziękuję bardzo za komentarz 😉
M
Posted at 15:44h, 14 grudniaCzy migdały maja byc w łupinkach? Czy mogą być płatki migdałowe?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:26h, 22 grudniaMogą być również płatki migdałowe 😉
Ola
Posted at 17:48h, 15 grudniaCzy zamiast masła kokosowego mogę użyć mus kokosowy który kupiłam w rossmanie bardzo dobry skład sam miaz z kokosa tylko nie wiem czy da radę bo masło jest bardziej plynne. Proszę o odpowiedz