Wegańskie OREO - zdrowe kokosowe ciastka bez pieczenia

Wegańskie OREO – zdrowe kokosowe ciastka bez pieczenia, RAW & VEGAN

Tak, tak tak! Totalnie oszalałam i jestem niesamowicie zadowolona z tego przepisu. Jest to rzecz epicka i totalnie zmieniająca postrzeganie ciastek OREO. Cóż, oryginalnej wersji dużo brakuje by ją nazwać FIT. Gdy ciasteczka OREO zawitały do Polski, wywołały furorę. Chyba nie ma osoby, która obecnie by ich nie znała. Nie ma co też ukrywać, są pyszne, choć dla mnie nieco za słodkie. Oreo mogą być składnikiem bardziej skomplikowanych deserów, ciast i shake’ów i zawsze ich nazwa w MENU powoduje, że wszystkim świecą się oczy.

Właśnie dlatego postanowiłam zrobić moją wersję tych tak bardzo pożądanych ciasteczek.
Po pierwsze: moje są zdrowe i nie zawierają tłuszczy trans
Po drugie: nie zawierają rafinowanego cukru.
Po trzecie: nie zawierają glutenu.
Po czwarte: nie zawierają nabiału – są wegańskie.
Po piąte: są nieziemsko przepysznie kokosowe.
Po szóste: jest to przepis bez pieczenia.

 

Wegańskie kokosowe ciastka OREO - zdrowe i bez pieczenia, RAW & VEGANWegańskie kokosowe ciastka OREO - zdrowe i bez pieczenia, RAW & VEGANWegańskie kokosowe ciastka OREO - zdrowe i bez pieczenia, RAW & VEGANWegańskie kokosowe ciastka OREO - zdrowe i bez pieczenia, RAW & VEGANWegańskie kokosowe ciastka OREO - zdrowe i bez pieczenia, RAW & VEGAN

 

Przepis należy do troszkę bardziej skomplikowanych, ale to tylko dlatego, że należy dobrze rozwałkować ciasto by uzyskać cienkie krążki. Należy również przygotować masło kokosowe z tego przepisu. Nie wymaga ono zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Potrzebne są tylko wiórki kokosowe, blender i cierpliwość 🙂 Gwarantuję, że przygotowanie moich Oreo jest warte zachodu. Nie potrzeba wielu składników ani pieca. Przepis dość czasochłonny, ale zapewniam, że nie ma lepszego na wyjątkowe okazje! Jest to świetny pomysł na prezent urodzinowy, imieninowy lub by zaskoczyć znajomych na imprezie.

 

5.0 from 4 reviews
Wegańskie zdrowe ciastka OREO - bez pieczenia, RAW & VEGAN
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 24 ciasteczka
Składniki
ciasteczkowa masa
  • 200g mielonych migdałów
  • 35g kakao (ok 4 łyżki)
  • 80g syropu z agawy/syropu klonowego (ok 4 łyżki)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 60g stopionego oleju kokosowego
kokosowe nadzienie
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na masę ciasteczkową umieść w blenderze i miksuj do uzyskania jednolitej i zwartej masy. Nie blenduj zbyt długo, jedynie do wymieszania i sklejenia się składników. Jeśli będziesz blendować zbyt długo, migdały zaczną się zamieniać w masło i ciasto będzie miało oleistą konsystencję. Po zblendowaniu uformuj z ciasta dużą kulę i umieść na 30 minut w lodówce by ułatwić wałkowanie. Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Na blacie połóż arkusz papieru do pieczenia, następnie ciasto i znów arkusz papieru. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5mm. Wałkowanie między arkuszami papieru do pieczenia sprawi, że nic nie będzie przywierało i sprawnie rozwałkujesz całe ciasto. Wytnij z ciasta małe krążki, za pomocą foremek lub kieliszków i umieść je na 15 minut w zamrażalniku do stwardnienia, by się nie rozpadały. W tym czasie możesz przygotować kokosowe nadzienie z tego przepisu.
  2. Gdy krążki będą twarde, na każdym z nich umieść porządną łyżeczkę masła kokosowego, przykryj drugim krążkiem i dociśnij. Gotowe ciasteczka umieść na 15 minut w zamrażalniku do stwardnienia, aż masło kokosowe będzie twarde. Po tym czasie OREO są gotowe do jedzenia. Przechowuj je w lodówce do 5 dni 🙂

Wegańskie kokosowe ciastka OREO - zdrowe i bez pieczenia, RAW & VEGAN

Powiązane wpisy

20 komentarzy
  • Iwona Grzywacz
    Posted at 22:58h, 14 marca Odpowiedz

    A oto masło kokosowe, które udało mi się zrobić według przepisu Savory or Sweet ☺
    Oreo będzie niebawem.
    Dziękuję Karolina Gawrońska za przepisy które są niepowtarzalne i dla wielu z nas inspiracją do tworzenia mini kopii Twoich pyszności ?

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:58h, 14 marca Odpowiedz

      Dziękuję Iwonko, nie mogę się doczekać Twoich OREO ?

  • Ewelina
    Posted at 21:03h, 11 kwietnia Odpowiedz

    Zrobiłam i wyszły genialne!! Na pewno wypróbuję też inne przepisy 😉

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:12h, 13 kwietnia Odpowiedz

      Dziękuję Ewelino! Twoje Oreo wyglądają przepysznie! <3

  • Asia Bz.
    Posted at 14:52h, 20 kwietnia Odpowiedz

    Ciasteczka zrobione 😉 nie tak piękne, ale wyśmienite! Dziękuję za przepis.
    Wegańskie oreo

  • Karolina Piotrowska
    Posted at 12:19h, 17 maja Odpowiedz

    Czy zamiast migdałów można nerkowce?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:53h, 18 maja Odpowiedz

      Karolino wydaje mi się, że nerkowce są zbyt miękkie i konsystencja ciasta może być zbyt lejąca. Polecałabym jednak użyć migdały lub orzechy włoskie. Pozdrawiam 🙂

  • Agata :)
    Posted at 23:20h, 07 września Odpowiedz

    Przepis jest MEGA!
    Nawiasem moje wiórki nie potrzebowały długiego mielenia, mimo słabego blendera. Natomiast gotowe masło trzymałam w szafce nie w lodówce, bo w niej robiło się zbyt twarde.
    A ciacha…mmmmm…bajka!!
    Serdecznie polecam, ten świetny przepis! 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:59h, 12 września Odpowiedz

      Dziękuję Agato za zdjęcie! Bardzo się cieszę, że wyszły! 🙂

  • Eva
    Posted at 22:17h, 13 października Odpowiedz

    Wyjątkowe ciastka! Jesteś wspaniała!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:07h, 17 października Odpowiedz

      Dziękuję <3 Takie zdjęcia tak bardzo mnie uszczęśliwiają, że nie masz pojęcia. Dzięki Ewo! <3

  • Domowe masło kokosowe - kokosowy krem wegański
    Posted at 23:24h, 30 grudnia Odpowiedz

    […] naleśniki lub dodać do owsianki. Zastosowań jest bardzo wiele, ale najlepiej jest przygotować OREO z tego przpisu! Masło kokosowe jest świetnym zamiennikiem dla masła orzechowego dla osób z alergią. Kokos to […]

  • Nanana
    Posted at 14:54h, 11 stycznia Odpowiedz

    A ile to jest 60g oleju?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:07h, 11 stycznia Odpowiedz

      Około 6 łyżek oleju kokosowego po stopieniu 😉

  • Ania
    Posted at 20:07h, 11 stycznia Odpowiedz

    Naprawdę pyszne ☺ Następnym razem zmienię nieco proporcje między „ciastem” a nadzieniem na rzecz grubszego „ciasta”, bo trochę mnie poniosło przy wałkowaniu 😉

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:49h, 11 stycznia Odpowiedz

      Wyglądają ślicznie! Dziękuję za zdjęcie 😉

  • Wegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder Czekolada
    Posted at 20:46h, 27 stycznia Odpowiedz

    […] zdrowe czekoladki Kinder. Jestem przekonana, że zrobią one furorę na tym blogu, podobnie jak surowe Oreo, batoniki Snickers, batoniki Mars i podobne, które sekretnie znajdują się w moim […]

  • Katarzyna
    Posted at 23:49h, 31 stycznia Odpowiedz

    Czym można zastąpić te syropy? Nie posiadam żadnego :/ może być miód?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:51h, 31 stycznia Odpowiedz

      Możesz zastąpić miodem, ale wtedy Oreo nie będzie wegańskie, jeśli to nie jest dla Ciebie problem 🙂

  • Róża
    Posted at 21:23h, 04 lipca Odpowiedz

    Kurcze, kompletnie nie ubilo mi się to masło a bardzo długo walczyłem, mój blender ma 750 voltów czy to za mało?

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE