Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem za 10 zł - Savory or Sweet?
23847
post-template-default,single,single-post,postid-23847,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem

Wegańskie naleśniki bezglutenowe – najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem za 10 zł

Wegańskie naleśniki bezglutenowe. Idealne, miękkie, elastyczne, delikatne, sprężyste, przepyszne, proste, zdrowe i tanie. Żyć nie umierać! Dodatkowo smażone praktycznie beztłuszczowo, ponieważ wystarczy tylko przetrzeć patelnię lekko natłuszczonym ręcznikiem papierowym, by naleśniki nie przywierały. Można przygotować je zarówno na słodko jak i słono. Ja dzisiejszą wersję podaję ze słodkim daktylowo-bananowym kremem.

 

Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym krememWegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem

 

Przepis powstał we współpracy z NaturHouse (https://naturhouse-polska.pl/). Receptura na ciasto została skonsultowana z dietetyczką NaturHouse, by mieć pewność, że przepis jest dobry na naszego zdrowia. Te naleśniki są idealne dla alergików, ponieważ nie zawierają laktozy, glutenu czy jajek.

 

ZOBACZ NA FILMIE JAK JE WYKONAĆ:

 

 

Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem

5.0 from 3 reviews
Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki owsiano-ryżowe
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 12 naleśników
Składniki
ciasto naleśnikowe:
  • 100g mąki owsianej (bezglutenowej)*
  • 100g mąki ryżowej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 300ml mleka sojowego
  • 250ml wody
  • 10g mielonego siemienia lnianego
  • 20g syropu klonowego
  • szczypta soli
krem daktylowo-bananowy
  • 100g daktyli
  • 1 duży banan
  • 50g masła orzechowego
  • 50ml mleka sojowego
  • 5g kakao
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce, wymieszać przy pomocy łyżki i odstawić na 10 minut. Dzięki temu siemię lniane stworzy klejącą konsystencję i będzie imitować jajko w przepisie.
  2. W tym czasie przygotować daktylowy krem, czyli zblendować wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę.
  3. Po 10 minutach zblendować ciasto naleśnikowe, aż będzie jednolite i wszystkie składniki się połączą. Następnie rozgrzać nieprzywierającą patelnię i wysmarować ją odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Wylać nabierkę ciasta i gdy krawędź naleśnika zacznie odchodzić od patelni, przewrócić na drugą stronę i podpiekać do zarumienia. Przed każdym naleśnikiem dobrze jest przetrzeć patelnię tym samym kawałkiem ręcznika papierowego nasączonego odrobiną oleju, by zapobiec przywieraniu. Dzięki temu smażymy praktycznie beztłuszczowo, a naleśniki są idealne.
  4. Gotowe naleśniki podawać ze słodkim daktylowo-bananowym kremem.
Uwagi
*jeśli źle reagujemy na gluten, należy użyć mąki owsianej, która jest certyfikowana jako bezglutenowa, ponieważ tradycyjny owies może być zanieczyszczony glutenem

Wegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym krememWegańskie naleśniki bezglutenowe - najlepsze i proste naleśniki z daktylowym kremem

Powiązane wpisy

7 komentarzy
  • Jadzia
    Posted at 12:22h, 18 kwietnia Odpowiedz

    Kolejny świetny przepis …naleśniki wyszły super a ten krem jest Poprostu boski😍😍😍

    Zdjęcie:

  • Jadzia
    Posted at 12:26h, 18 kwietnia Odpowiedz

    Kolejny super przepis !!!nalesniki wyszły pyszne a krem wymiata 😍😍😍

    Zdjęcie:

  • Ania
    Posted at 13:35h, 20 kwietnia Odpowiedz

    Spróbowałam już różnych placków bezjajecznych dyniowe, z mąki z ciecierzycy czy po prostu z mąką ziemniaczaną zamiast jajka i te są najlepsze nawet bym powiedziała że lepsze od zwykłych naleśników na jajkach. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona. Aha to idealny przepis dla alergicznego dziecka moja córka pożarła całego placka. 😉

  • Agata
    Posted at 21:06h, 21 kwietnia Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Naleśniki są wyborne, ale krem do nich jest niebiański. 😋😄

  • Asia
    Posted at 13:04h, 24 kwietnia Odpowiedz

    Do wersji wytrawnej też dodawać syrop? Czy jego brak zmieni konsystencję

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:32h, 26 kwietnia Odpowiedz

      Nie powinien zmienić konsystencji, polecam dodać połowę 🙂 Troszkę słodyczy robi robotę

  • Pati
    Posted at 11:47h, 18 maja Odpowiedz

    Super. Przepis jak widać …. Dziękuję

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE