04 Lis Wegańskie mini serniczki z malinami – zdrowy sernik bez sera
Bombowy przepis. To chyba najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Jest zdecydowanie lepszy od tradycyjnego! Absolutnie niczego mu nie brakuje. Przepis jest bardzo prosty, polega na blendowaniu składników przy pomocy robota kuchennego lub ręcznego blendera. Do jego wykonania nie potrzebujesz ogromnych kulinarnych umiejętności. Przepis nie wymaga również pieczenia. Zdaję sobie sprawę, że “najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam” to dość mocne słowa, ale uwierzcie mi. Tak właśnie jest! Zdrowych słodyczy najadłam się już sporo, więc wiem co mówię.
Te serniczki są niezwykle kremowe,
bogate
sycące
zdrowe
przepyszne
po prostu najlepsze na świecie!
Z poniższego przepisu możesz przygotować 6 małych serniczków używając małych tarletek lub zrobić jeden duży sernik wykładając spód i masę sernikową na formę do tarty o klasycznych rozmiarach. Mi odpowiadają mniejsze wersje ponieważ jestem w stanie zamrozić część serniczków i mieć je zawsze w pogotowiu gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego.
ZOBACZ FILMIK NA YOUTUBE:
Będziesz zaskoczony jak szybko przygotujesz te serniczki i jakie są pyszne. To prawdziwy hit! Czekoladowo-migdałowy miękki spód z chrupiącymi kawałkami orzechów, kremowa masa sernikowa wykonana z orzechów nerkowca i gorące maliny na wierzchu. Zrób i przekonaj się sam, że wegańskie jedzenie jest przepyszne!
PS. Wcale nie musisz być na diecie wegańskiej by go przygotować i zjeść. Życzę każdemu by skosztował jak pyszne desery można przygotować z tak zdrowych składników.
- 250g migdałów (namoczonych przez noc)
- 75g stopionego oleju kokosowego
- 100g suszonych śliwek
- 50g wiórków kokosowych
- 50g cukru kokosowego
- 20g gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki soli
- 250g orzechów nerkowca (namoczonych)
- 75g oleju kokosowego
- 100g syropu klonowego
- 50g soku z cytryny
- ⅓ łyżeczki soli
- maliny (świeże lub mrożone)
- Migdały i stopiony olej kokosowy zblenduj przy pomocy robota kuchennego lub blendera na miękką i klejącą masę. Blenduj aż wszystkie składniki się połączą. Nie miksuj jednak zbyt długo. Zrób tak by widoczne były większe kawałki migdałów, które będą przyjemnie chrupały. Tak przygotowanym ciastem wylep 6 małych foremek do mini tart lub jedną dużą formę. Odstaw na bok.
- Wszystkie składniki na masę sernikową dokładnie zblenduj na bardzo kremowo. To bardzo ważne by nie były wyczuwalne kawałeczki nerkowców. Im dłużej będziesz blendować tym lepiej. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowane tarletki i umieść je w zamrażalniku na kilka godzin aż całkowicie się zamrożą.
- Zamrożone serniczki wyjmij z foremek i umieść ponownie w zamrażalniku. 15 minut przed podaniem wyjmij serniczki by się ociepliły i podgotuj kilka garści malin, mogą być mrożone (ilość zależna od ilości porcji). Zamrożone serniczki mogą być długo przechowywane w zamrażalniku i czekać na odpowiednią okazję 🙂
Jeśli wypróbujesz ten przepis nie zapomnij dodać hashtag #savoryorsweet bym mogła zobaczyć zdjęcie. Wstaw również fotkę pod tym przepisem w komentarzu, będzie mi bardzo miło 🙂
Paweł
Posted at 13:35h, 08 listopadaSernik urywa tyłek…troche większy zrobiliśmy …smakuje genialnie
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 21:33h, 08 listopadaHahaha, to dobrze, że urywa! Tak miało być 😀 Dziękuję za zdjęcia 🙂
Paweł
Posted at 13:35h, 08 listopadaa tu widok na nadzienie
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 21:32h, 08 listopadaMniam, aż ślinka cieknie!
Aga
Posted at 16:07h, 11 listopadaserniczek jest nieziemski ! omommmommm ! ?
uwielbiam !!! ???
Zdjęcie:
Patrycja
Posted at 16:58h, 21 grudniaOooo, wygląda super! Chętnie zrobię większą tartę, tych składników na jaką formę starczy? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 17:21h, 21 grudniaDziękuję, cieszę się, że się podoba 🙂 To praktycznie zależy od Ciebie jaką masz formę. Przy większej formie ciasto będzie niższe, a przy mniejszej odpowiednio wyższe. Wyjdzie równie dobrze i pysznie 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 12:24h, 25 grudniaStarczy nawet na 25cm 🙂
O; )ka
Posted at 13:40h, 04 styczniaprzepyszny!! ja podałam z czerwonymi porzeczkami na gorąco
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 17:26h, 04 styczniaMniaaaam! Wygląda fantastycznie 🙂 Bardzo się cieszę, że smakował i dziękuję za zdjęcie
Dominika
Posted at 22:37h, 19 lutegoPyszny, polecam 😉
Zdjęcie:
Agata
Posted at 14:29h, 10 marcaA mogabyś przetłumaczyć gramy na szklanki lub łyżki, chociaż w przybliżeniu, bo ja na wagę nie umiem 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 14:36h, 10 marcaPolecam stronę http://www.ilewazy.pl 🙂
Najlepszy sernik ever
Posted at 00:04h, 18 czerwcaHejka Pierwszy raz w zyciu robilam sernik. To byl najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadlam? Kochana Twoje przepisy sa mega ❤ dziekuje
Zdjęcie:
Stelka
Posted at 12:56h, 12 wrześniaHej dziękuję za przepis<3 zrobiłam jeden duży sernik i mam pytanie, czy jak go zamroze na parę godzin po to żeby go wyjąć z formy i ułożyć na paterce to czy moge go schować do lodowki( ma być jedzony jutro) na górę też chce zrobić galaretkę malinowa na agarze to polać ja po wyciagnieciu z zamrażarki czy najpierw zrobić całość z galaretką i wtedy do zamrażarki? Proszę poradz mi:) nie mogę polać samymi malinami bo jutro go przewoze i chce żeby było bardziej zawarte z góry dzięki!
Karolina Gawrońska
Posted at 10:13h, 29 listopadaWtedy polecam polać galaretką po wyjęciu z zamrażalnika 😉
Angelika
Posted at 21:14h, 09 majaTotalnie odjazdowy sernik 🙂 zrobiłam w formie tortu dla synka – zniknął błyskawicznie 🙂
Dziękuję za przepis 🙂
Zdjęcie:
Angelika
Posted at 21:15h, 09 majaPrzekrojony 🙂
Zdjęcie:
Edyta
Posted at 12:22h, 22 czerwcaHej, czy ten bezsernink mozna upiec? Jesli tak to jak dlugo i w ilu stopniach, zakladajac, ze zrobie go w formie o srednicy 18cm ?
Z gory dziekuje za odp.