Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

Wegańskie kluski leniwe – najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

Wegańskie kluski leniwe z ciecierzycy, na dodatek bezglutenowe, zdrowe, bez sera i jajek. Czy ja śnię? Okazuje się, że to jest możliwe. Opracowanie tego przepisu zajęło mi bardzo dużo czasu, ale w końcu wpadłam na idealną recepturę. Kluseczki są miękkie, delikatne i przepyszne. Do złudzenia przypominają ich tradycyjną wersję z serem, jajkiem i glutenem. Sukces zawdzięczam połączeniu mąki z ciecierzycy oraz mąki owsianej. Ta pierwsza jest w przepisie niezbędna. ponieważ mąka z cieciorki zachowuje się podobnie jak jajko i skleja całość, a dzięki mące owsianej kluseczki są miękkie i delikatne. Jeśli lubisz mój przepis na pankejki z ciecierzycy, pokochasz i ten! Nie przejmuj się, ciecierzyca kompletnie nie jest wyczuwalna. Nie zapomnij by zrobić zdjęcie Twoim leniwym, jeśli wypróbujesz ten przepis i by wstawić je poniżej w komentarzach pod tym przepisem.

 

PS. Nie radzę modyfikować przepisu, jeśli chcesz by kluski wyszły tak jak mi i na 100%, wszystko na własną odpowiedzialność 😉

 

Zobacz na filmie jak proste jest ich wykonanie:

 

 

Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

 

5.0 from 3 reviews
Perfekcyjne wegańskie kluski leniwe - zdrowe i bezglutenowe kluski leniwe z ciecierzycy
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: dla 1 osoby
Składniki
kluski
  • 1 duży banan (ok. 150g po obraniu)
  • 50g mąki z ciecierzycy*
  • 50g mąki owsianej (bezglutenowej)**
  • 10g mielonego siemienia lnianego
  • 10g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
dodatkowo
  • cynamon
  • syrop klonowy
  • ulubione owoce (ja wybieram mango)
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na leniwe kluski umieść w misie blendera i zblenduj, aż uzyskasz jednolitą, gęstą i bardzo klejącą masę. Odstaw tak zblendowane ciasto na 10 minut. To bardzo ważne ponieważ dzięki temu mąka z ciecierzycy lepiej się ugotuje, a siemię lniane napęcznieje. Ciasto na tym etapie będzie bardzo klejące i dość rzadkie. Zdecydowanie rzadsze niż na tradycyjne kluski leniwe, ale takie właśnie ma być. Nie dodawaj jednak mąki, ponieważ to sprawi, że kluski będą twarde i nie tak dobre.
  2. W tym czasie zagotuj wodę i ją dobrze posól. Po 10 minutach leżakowania ciasta, przełóż je na deskę do krojenia (najlepiej drewnianą, lekko zwilżoną). Następnie oprzyj deseczkę o garnek z gotującą się wodą i przy pomocy zwilżonej w gorącej wody łyżki, formuj małe kluseczki i wrzucaj je bezpośrednio do wody. Zobacz wyżej zamieszczony film na YouTube i postępuj tak jak ja. Po każdym wrzuceniu kluseczki, zamocz łyżkę w gorącej wodzie, by ciasto aż tak mocno nie przywierało. Działaj sprawnie i szybko, aż wykorzystasz całe ciasto.
  3. Następnie przemieszaj kluseczki łyżką by się nie posklejały i gotuj je przez około 3 minuty. Po tym czasie wszystkie kluski wypłyną na wierzch i na tym etapie gotuj je jeszcze przez kolejne 2 minuty od wypłynięcia.
  4. Po 2 minutach od wypłynięcia, kluski powinny być już gotowe. Radzę jednak wyjąć jedną kluskę i spróbować, czy mąka z ciecierzycy jest jeszcze wyczuwalna. Twoje kluski będą gotowe, gdy będą miękkie, delikatne i mąka z ciecierzycy już nie będzie smakowała "surowo". Mąka z ciecierzycy jest praktycznie niewyczuwalna w tym przepisie.
  5. Gotowe kluski zlej z wody i przepłucz jednym chlustem zimną wodą, tylko tak by się nie posklejały. Kluseczki podawaj z cynamonem, syropem klonowym i ulubionymi owocami. To danie smakuje najlepiej świeżo po ugotowaniu, dlatego nie zwlekaj z jedzeniem Twoich leniwych.
Uwagi
*teoretycznie można zrobić własną domową mąkę z ciecierzycy poprzez zmielenie surowej cieciorki. Natomiast, mąka ta powinna być bardzo dobrze zblendowana i super miałka. By pankejki były dobre, delikatne i miękkie, polecam użyć kupnej mąki z ciecierzycy, ponieważ w warunkach domowych ciężko będzie uzyskać bardzo drobno zmieloną mąkę. Ponadto, ziarna ciecierzycy są twarde i można uszkodzić blender 🙂
**mąka musi być zblendowana na pył. Jeśli nie jesteś w stanie zblendować płatków owsianych na bardzo drobno, polecam użyć kupnej mąki owsianej. By kluseczki wyszyły perfekcyjne, mąka musi być bardzo drobna.

Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

Wegańskie kluski leniwe - najlepsze, zdrowe i bezglutenowe leniwe kluski z ciecierzycy

19 komentarzy
  • Ania Ch
    Posted at 15:03h, 22 marca Odpowiedz

    Pyszne 🙂 Razem z moim rocznym synkiem szybciutko zjedliśmy 🙂

    Zdjęcie:

  • aniusia
    Posted at 01:33h, 23 marca Odpowiedz

    a jak nie mam mąki z ciecierzycy to można inną? np owsianą?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:11h, 24 marca Odpowiedz

      Piszę w tym poście o modyfikacjach. Mówię również w filmie. Nie polecam dokonywać zmian w przepisie.

  • Karolina Gawrońska
    Karolina Gawrońska
    Posted at 14:47h, 23 marca Odpowiedz

    Przecież jest to napisane w składnikach. Pozdrawiam

  • Łukasz
    Posted at 07:52h, 24 marca Odpowiedz

    łupsss …zakupiłem zwykły owies …. nie wyjdą mi kluchy ? 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:09h, 24 marca Odpowiedz

      Zmiel owies na bardzo dobrą mąkę i będzie dobrze 😉

  • Natalia
    Posted at 09:39h, 06 kwietnia Odpowiedz

    Owies wymagał lepszego zmielenia, ale i tak wyszło boskie śniadanie ??

    Zdjęcie:

  • Dominika
    Posted at 12:04h, 07 kwietnia Odpowiedz

    Dzięki za świetny przepis!! Kluchy z batatami i dynią to świetny początek dnia 😀

    Zdjęcie:

  • Alice
    Posted at 10:56h, 23 kwietnia Odpowiedz

    Pani Karolino te leniwe to jakiś obłęd smakują tak jak klasyczne a przy tym sa wege toz to szok^^ wcinam je prawie codziennie bo jestem w fazie szalenstwa i nie mogę uwierzyć że w końcu mogę jeść leniwe bezkarnie. Dziękuję za przepis <3

  • N.
    Posted at 07:39h, 17 czerwca Odpowiedz

    Pyszne, mała jesteś Wielka!
    Polecam zastąpić oliwę olejem kokosowym nierafinowanym.
    A ciasto bardzo łatwo się wyrabia dłonią, ( którą trzeba potem bardzo dokładnie oczyścić łyżką ale chyba łatwiej i dokładniej niż blender ).
    N.

  • Kika
    Posted at 10:17h, 09 lipca Odpowiedz

    Zastąpiiłam mąkę owsiana: kukurydziana i ziemniaczana- wyszły idealne ?

  • Paj
    Posted at 20:53h, 16 stycznia Odpowiedz

    Przepis bardzo mnie zaciekawił. Mam mąkę z ciecierzycy jednak posmakowania “surowa” jest bardzo gorzka i jakby cierpka-czy tak powinna smakować czy może to jakiś nieudany zakup?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:13h, 24 lutego Odpowiedz

      Surowa mąka z ciecierzycy smakuje właśnie tak jak opisujesz i to normalne. Po obróbce termicznej posmak znika 😉

  • Magda
    Posted at 16:32h, 18 sierpnia Odpowiedz

    Dziękuję za ten przepis. Spodziewałam się, że kluski będą smaczne, ale nie wiedziałam, że aż tak! Pyszne. Dziś znów zrobię;) To pierwszy przepis jaki wypróbowałam z tej strony i zdecydowanie czuję się zachecona do korzystania z kolejnych.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:00h, 20 września Odpowiedz

      Dziękuję Magdaleno za przemiły komentarz! 😉 Ogromnie się cieszę!

  • Katarzyna
    Posted at 21:20h, 01 marca Odpowiedz

    Wiem wiem brak modyfikacji ale jak ja nie wege to mogę dać jajko zamiast siemienia

  • Chris
    Posted at 13:05h, 13 kwietnia Odpowiedz

    DO mielenia ciecierzycy itd. polecam używać młynka do kawy. Blender jest zbyt mało dokładny.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE