Wegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenu

Wegański deser a’la Kinder Joy – najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenu

Wegańskie Kinder Joy? Wydaje mi się, że wszystko jest możliwe! Dziś mam przepis na domowy budyń z ryżu przypominający kultowe Kinder Joy. Deser jest w pełni wegański i bezglutenowy. Wygląda jak prawdziwy krem a’la Kinder i smakuje wyśmienicie. Na wstępie przyznam się, że prawdziwe jajko, na którym wzorowany jest ten deser, jadłam w dzieciństwie i nie do końca pamiętam jego smak. Ten budyń jest niezwykle pyszny i według mnie smakuje podobnie jak oryginał. Niemniej bierz pod uwagę fakt, że z pewnością nie smakuje dokładnie tak samo jak sklepowa wersja. Deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie potrzebujesz również do jego przyrządzenia zaawansowanego sprzęty kuchennego oraz wymyślnych składników. Prosto, smacznie, oryginalnie i pomysłowo! Twój krem możesz podawać w szklankach lub w czekoladowych jajkach z tego przepisu.

 

Zobacz jak zrobić ten deser:

 

 

Wegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenuWegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenuWegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenu

5.0 from 7 reviews
Wegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenu
 
Porcje: 5 porcji
Składniki
krem
  • 375ml mleczka kokosowego z puszki
  • 100g białego ryżu (ja użyłam basmati, lubię jego smak*)
  • 75g syropu z agawy (lub więcej jeśli chcesz)
  • 100ml wody
  • aromat waniliowy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • +2 łyżki kakao na czekoladową warstwę
czekoladowe kulki
  • 100g gorzkiej czekolady (wegańskiej)
  • 25ml mleczka kokosowego (około 2 łyżki)
  • 4 cienkie wafle kukurydziane
dekoracja
Wykonanie
krem
  1. Przelej mleczko kokosowe do małego garnuszka i dosyp ryż (jeśli masz ryż w woreczku, przetnij go i wysyp zawartość). Doprowadź do zagotowania i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 17 minut. Co jakiś czas przemieszaj ryż by nie przywierał do dna. Po 17 minutach ryż będzie rozgotowany i bardzo miękki. Zdejmij go z gazu i pozostaw pod przykryciem na około 3 minuty by odpoczął.
  2. Następnie przełóż ryż do misy blendera i dodaj pozostałe składniki na krem: syrop z agawy, wodę, odrobinę aromatu waniliowego, oraz sól Zblenudj wszystko na aksamitny i gęsty krem. Blenduj tak długo aż uzyskasz konsystencję bez grudek. Następnie przełóż około ⅓ masy do innej miseczki i wmieszaj w nią kakao.
kuleczki
  1. Podczas gdy ryż się gotuje, możesz przygotować kuleczki. W tym celu rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i dodaj pozostałe 2 łyżki mleczka kokosowego. Czekolada zgęstnieje i zrobi się z niej masa, podobna jak ciastolina. Zdjemij ją z gazu i gdy trochę ostygnie, dodaj pokruszone wafle kukurydziane. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni, aż czekolada utworzy łatwą do formowania masę. Następnie ulep z niej małe kuleczki.
podanie
  1. Na dno szklaneczek lub czekoladowych jajek ułóż warstwę budyniu z kakao, a na niej jasną warstwę. Udekoruj czekoladowymi kuleczkami. Deser smakuje najlepiej gdy jest schłodzony. Wtedy również odrobinę zgęstnieje. Polecam więc umieścić gotowy krem w lodówce i podawać po kilku godzinach, gdy będzie dobrze schłodzony.
Uwagi
*musi być to ryż który łatwo można rozgotować. Ryż typu parboiled się nie nadaje.

Wegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenuWegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenuWegański deser a'la Kinder Joy - najlepszy domowy budyń z ryżu, krem bez mleka i glutenu

Powiązane wpisy

10 komentarzy
  • Marta
    Posted at 09:34h, 06 kwietnia Odpowiedz

    Super przepis, chyba wypróbuję! 😀 A czy syrop z agawy można czymś zastąpić? Np. miodem?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:58h, 06 kwietnia Odpowiedz

      Można, jeśli nie zależy Tobie by deser był wegański 🙂

  • olcia
    Posted at 14:16h, 13 kwietnia Odpowiedz

    zrobiłam krem zamiast mleka kokosowego dałam mleko krowie (bo mogę) i wiórki kokosowe 🙂 pycha 🙂 i odlozylam polowe i dodałam kakao 🙂
    i przelozylam do pucharków, na dole krem biały, na gorze czarny a na samym górze platki migdałów 🙂 pychota — nie tylko dla wegnanina 😉

  • olcia
    Posted at 14:49h, 13 kwietnia Odpowiedz

    nie weganski krem jasny i czekoladowy (+kakao) — pycha 🙂
    dzieki za inspiracje

    Zdjęcie:

  • Aga
    Posted at 13:15h, 15 kwietnia Odpowiedz

    Trochę zmodyfikowane, zrobione na Wielkanoc 😉
    Pyyszne! Dziękuję za pomysł i przepis! <3
    Przyjaciele i rodzina zachwyceni, wszystkich odsyłam do Ciebie na bloga 😀

  • emilia
    Posted at 13:33h, 15 kwietnia Odpowiedz

    zrobiłam ten cudowny krem, dodałam do niego trochę płatków kokosa, położyłam go na musie czekoladowym z aquafaby i trafiłam do weganskiego raju!

    Zdjęcie:

  • Aga
    Posted at 17:15h, 16 kwietnia Odpowiedz

    Zrobione na Wielkanoc. Pyyszne! Krem jest boski. Dziękuję za pomysł i przepis <3
    Rodzina i przyjaciele zachwyceni, a ja odsyłam ich na Twojego bloga 🙂

    Zdjęcie:

    • gość
      Posted at 17:33h, 23 kwietnia Odpowiedz

      piękne to 🙂

  • Mka
    Posted at 23:03h, 04 czerwca Odpowiedz

    Wyszło przepysznie <3 wspaniały przepis, w sam raz dla małych łasuchów i nie tylko – w zasadzie dla każdego kto lubi słodycze.. no a kto nie lubi? 🙂 u nas zniknęło w mgnieniu oka 🙂

    Zdjęcie:

  • Kosiek
    Posted at 15:12h, 11 lipca Odpowiedz

    Mega sycący, pyszny deser! Swój polałam zblendowanym mango 🙂

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE