Wegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder Bueno - Savory or Sweet?
23048
post-template-default,single,single-post,postid-23048,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder Bueno

Wegańskie Kinder Bueno – zdrowy domowy batonik z kremem a’la Kinder Bueno

Wegańskie Kinder Bueno – bez glutenu, bez utwardzonych tłuszczy, bez mleka i laktozy. Zdrowy domowy batonik Kinder Bueno z orzechami laskowymi, który jest jednocześnie wegański? Tak, to możliwe! Wiecie, że uwielbiam wymyślać przepisy na fit wersje popularnych batoników (zobacz moją Kinder Czekoladę i Snickersa). Ponieważ kiedyś Kinder Bueno było moim ulubionym batonikiem, postanowiłam zrobić słodycze na jego wzór. Moja wersja ma w środku dodatkowo kawałki orzechów, ponieważ to jeszcze bardziej wzmacnia laskowy smak. Masa jest kremowa i słodka, a całość rozpływa się w ustach. Przepis jest banalny! Możesz użyć gotowego masła z prażonych orzechów laskowych lub samodzielnie zblendować wcześniej uprażone orzechy. Obie metody dokładnie opiszę poniżej 😉 Nie zapomnij by dodać zdjęcie batoników w komentarzu, jeśli wypróbujesz! Batoniki są FENOMENALNE, brak słów!

 

Zobacz na filmiku jak proste jest wykonanie:

 

 

Wegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder BuenoWegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder Bueno

5.0 from 6 reviews
Wegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder Bueno
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 15
Składniki
krem laskowy
  • twarda część mleczka kokosowego, puszka 400g
  • 125g orzechów laskowych (lub 125g masła z prażonych orzechów laskowych Primavika )
  • 50g cukru z prawdziwą wanilią (ilość cukru wedle własnych preferencji)
  • 50g oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki soli (uwydatnia smak)
dodatki
  • 125g orzechów laskowych (w całości, wrzucimy je do gotowego kremu)
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie
WERSJA Z UŻYCIEM ORZECHÓW LASKOWYCH
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Ułóż wszystkie orzechy laskowe (250g) na blaszce i praż przez 10-12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić. Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna, popsuje ona smak batoników.
  2. Twardą część mleczka kokosowego rozpuść w garnuszku, umieść w blenderze i dodaj połowę, czyli 125g uprażonych orzechów bez skórki. Zblenduj orzechy z mleczkiem kokosowym na jednolitą i bardzo kremową masę. Im bardziej będzie kremowa, tym lepiej. Następnie przelej do garnuszka i podgrzej. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią, olej kokosowy oraz sól i poczekaj, aż się wszystko rozpuści. Następnie pokrój na połówki resztę orzechów (125g) i wrzuć w całości do kremu. Dokładnie wymieszaj.
  3. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na batoniki i umieść w zamrażalniku na około 3-4 godziny, aż masa kompletnie się zamrozi. Po tym czasie będziesz w stanie wyjąć krem z foremek. Stop czekoladę w kąpieli wodnej, połóż na widelec każdego z batoników, zanurz w czekoladzie, przy pomocy łyżki oblej z każdej strony i odłóż na silikonową matę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (UWAGA! Po stopieniu odstaw czekoladę, by nie była gorąca. Powinna być letnia. Gdy będzie zbyt ciepła, podczas oblewania batoników czekoladą, krem będzie się momentalnie topił!) Postępuj tak samo ze wszystkimi batonikami. Dzięki wcześniejszemu zamrożeniu kremu w foremkach, czekolada będzie momentalnie gęstniała. Oblane batoniki są gotowe do jedzenia, przechowuj je w lodówce (już nie w zamrażalniku). Smacznego!
WERSJA Z UŻYCIEM MASŁA Z ORZECHÓW LASKOWYCH
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Orzechy laskowe, które w całości wrzucimy do gotowego kremu (125g) ułóż na blaszce i praż przez 10-12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić. Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna, popsuje ona smak batoników.
  2. Twardą część mleczka kokosowego umieść w misce wraz z masłem z orzechów laskowych (125g) i wymieszaj przy pomocy blendera do dokładnego połączenia. Następnie przełóż do garnuszka i podgrzej. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią, olej kokosowy oraz sól i poczekaj, aż się wszystko rozpuści. Następnie pokrój na połówki orzechy (125g) i wrzuć w całości do kremu. Dokładnie wymieszaj.
  3. Gotowy krem przełóż do silikonowych foremek na batoniki i umieść w zamrażalniku na około 3-4 godziny, aż masa kompletnie się zamrozi. Po tym czasie będziesz w stanie wyjąć krem z foremek. Stop czekoladę w kąpieli wodnej, połóż na widelec każdego z batoników, zanurz w czekoladzie, przy pomocy łyżki oblej z każdej strony i odłóż na silikonową matę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (UWAGA! Po stopieniu odstaw czekoladę, by nie była gorąca. Powinna być letnia. Gdy będzie zbyt ciepła, podczas oblewania batoników czekoladą, krem będzie się momentalnie topił!) Postępuj tak samo ze wszystkimi batonikami. Dzięki wcześniejszemu zamrożeniu kremu w foremkach, czekolada będzie momentalnie gęstniała. Oblane batoniki są gotowe do jedzenia, przechowuj je w lodówce (już nie w zamrażalniku). Smacznego!

Wegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder BuenoWegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder Bueno

Powiązane wpisy

28 komentarzy
  • Iga
    Posted at 19:51h, 12 lutego Odpowiedz

    Mrozi się ^^

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:02h, 12 lutego Odpowiedz

      Fantastycznie! Wstaw tu fotkę jak już się w nie wgryziesz 🙂

      • Iga
        Posted at 16:42h, 13 lutego Odpowiedz

        🙂

        Zdjęcie:

  • Ewelina
    Posted at 16:08h, 14 lutego Odpowiedz

    Czy twarda część mleczka powstanie jedynie przez schłodzenie? Takiej potrzebujemy? Możemy poradzić sobie jakoś inaczej?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:14h, 17 lutego Odpowiedz

      Mleczko kokosowe należy umieścić na jedną noc w lodówce i po tym czasie powinna na wierzchu wytrącić się stała, twarda część mleczka, którą będzie można użyć do wykonania batoników 🙂

  • Olla
    Posted at 01:10h, 17 lutego Odpowiedz

    Mniam Mniam Niebo w ustach ☺

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:06h, 17 lutego Odpowiedz

      Dziękuję za zdjęcie! Wyglądają super, aż ślinka cieknie 😉

  • Paulina
    Posted at 21:51h, 17 lutego Odpowiedz

    Gdzie kupię takie fajne foremki do batoników?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:18h, 17 lutego Odpowiedz

      Kupiłam dawno temu w Lidlu. Jakieś 2 lata temu chyba 🙂

  • Anna
    Posted at 12:17h, 23 lutego Odpowiedz

    Jakiej konkretnie czekolady tutaj uzylas?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:23h, 23 lutego Odpowiedz

      Tutaj użyłam z tego co pamiętam gorzką czekoladę Wawel 70% 🙂 Ale ta z Lidla 70% i z Biedronki również się sprawdza. Zawsze korzystam z 70% do takich czekoladek.

      • Anna
        Posted at 15:00h, 23 lutego Odpowiedz

        Dzisiaj robilam juz etap z czekolada i po rozpuszczeniu nie byla taka super plynna, co zrobilam zle? 😀

  • siemaaema
    Posted at 10:03h, 26 lutego Odpowiedz

    Znowu skusiłam się na twój przepis, w planach mam też tofu, naleśniki niestety nie wypaliły przez brak mąki w mojej „wiosce” ;/ w środku nieco mniej orzeszków ale smak powala, ponownie się zakochałam 😍

    Zdjęcie:

  • natalia
    Posted at 15:58h, 02 marca Odpowiedz

    Czy może ktoś napisać jakiej marki używa cukru z wanilii?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:57h, 02 marca Odpowiedz

      Ja kupiłam kiedyś na wagę, bez firmy 🙂 Możesz użyć normalnego „wanilinowego” ze sklepu.

  • Monika
    Posted at 12:47h, 03 marca Odpowiedz

    Istne niebo w gębie!

    Zdjęcie:

  • Ada
    Posted at 07:44h, 06 marca Odpowiedz

    można zrobić w normalnej dużej formie i później pokroić? nie mam takiej do batonikow 🙁 czekam na odpowiedź, bo wszystko już przygotowane :3! pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 07:55h, 06 marca Odpowiedz

      Tak, możesz pokroić zastygbiętą masę wylaną na dużą formę, pokroić i potem oblać. Może być trochę ciężko by pokroić masę, ale jeśli to jedyne co możesz zrobić to spróbuj 😉

  • kacha
    Posted at 21:21h, 13 marca Odpowiedz

    musi byc zwykly cukier waniliowy ? kdylitol plus wanilia nie przejdzie?🤗

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:56h, 13 marca Odpowiedz

      Przejdzie 🙂

  • Angelika
    Posted at 18:46h, 15 marca Odpowiedz

    Czy kupię to masło gdzieś stacjonarnie? Bo w Piotrze i Pawle nie znalazłam 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:56h, 19 marca Odpowiedz

      Tak, ja często widuję 🙂

  • Ma.l
    Posted at 18:15h, 01 kwietnia Odpowiedz

    Ile czasu mozna przechowywać w lodowce? Zrobilam z podwójnej porcji i niestety (albo i stety) zrobiłam również inne czekoladki i nie wiem jak szybko muszę je zjesc :p

  • Ma.l
    Posted at 18:17h, 01 kwietnia Odpowiedz

    Zdjecie :

    Zdjęcie:

  • Kosiek
    Posted at 11:08h, 09 maja Odpowiedz

    Batoniki wyszły przepyszne. Niestety za długo prażyłam orzechy stąd ten kolor. Nie wpływa to jednak na smak i batonik nie jest gorzki 🙂 Warte zrobienia w więcej niż jednej porcji 😀 (na zdjęciu jeszcze nie oblane czekoladką)

    Zdjęcie:

  • Rine
    Posted at 08:28h, 09 czerwca Odpowiedz

    A nie czuć smaku kokosa? Nigdy się takim mleczkiem nie posługiwałam, a smaku kokosa nienawidzę 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:14h, 16 czerwca Odpowiedz

      Jest wyczuwalny baaaardzo lekki aromat kokosa, ale nie tak jakbyś jadła wiórki kokosowe. Prawie nie czuć ponieważ orzechy laskowe zdecydowanie tutaj dominują 🙂

  • Weronika
    Posted at 20:12h, 08 listopada Odpowiedz

    Boze slodki! Najpyszniejszy fit slodycz jaki jadlam. Mi wyszlo identyczne w smaku jak lody Ben&Jerry’s penaut butter cup. Zakochalam się! ❤

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE