Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia - Savory or Sweet?
23699
post-template-default,single,single-post,postid-23699,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia

Wegańskie kostki Domino – wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia

ZOBACZ NA FILMIE JAK ZROBIĆ TE PIERNICZKI:

 

 

Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczeniaWegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia

Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia
 
Składniki
Masa marcepanowa:
  • 100g migdałów w płatkach
  • 100g syropu z agawy
  • 50g oleju kokosowego
  • olejek migdałowy, kilka kropel
  • 50g mąki owsianej
Galaretka:
  • 200g dżemu morelowego (lub innego ulubionego)
  • 5g agaru
Pierniczek:
  • 125 g płatków owsianych górskich
  • 50 g syropu z agawy
  • 25 ml mleka sojowego
  • 40 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierniczków
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii
Do oblewania:
  • Gorzka czekolada 150g
Wykonanie
Masa marcepanowa:
  1. Migdały, syrop, olej kokosowy oraz olejek migdałowy umieść w blenderze i zblenduj aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę owsianą (najlepiej stopniowo) i kontynuuj blendowanie aż wszystkie składniki się połączą. Masą marcepanową wyłóż foremki do batoników i umieść w lodówce. W tym czasie przygotuj galaretkę.
Galaretka:
  1. Dżem zblenduj na gładko, by nie było w nim kawałków owoców. Umieść w garnuszku i dodaj agar. Dokładnie wymieszaj, i powoli podgrzewając doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, jednocześnie cały czas mieszając by dżem się nie spalił. Tak przygotowaną galaretkę wylej do każdej z foremek, na wcześniej przygotowaną masę marcepanową. Działaj szybko i sprawnie, póki dżem jest gorący, ponieważ podczas ochłodzenia, będzie bardzo szybko tężeć. Umieść batoniki w lodówce i w tym czasie przygotuj pierniczek.
Pierniczek:
  1. Do garnuszka wrzuć olej kokosowy, syrop i mleko roślinne, podgrzej i poczekać aż wszystko się roztopi. Następnie dodaj przyprawę korzenną, ziarenka z laski wanilii, sól oraz połowę mąki owsianej. Mieszaj przez kilka minut, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu. Po około 5 minutach masa będzie gęsta i klejąca. Dodaj pozostałą połowę mąki owsianej i mieszaj kolejne kilka minut. Odstaw do lekkiego wystudzenia i przełóż masę na zastygniętą galaretkę w foremkach. Umieść batoniki na około godzinę w zamrażalniku. Dzięki temu czekolada szybciej na nich zgęstnieje po oblaniu.
Oblewanie czekoladą:
  1. Wyjmij batoniki z foremek, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i zanurz każdego z nich w czekoladzie przy pomocy widelca i odłóż na papier do pieczenia. Poczekaj do momentu gdy czekolada będzie twarda. Przechowuj w lodówce. Smacznego 😉

Wegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczeniaWegańskie kostki Domino - wegańskie pierniczki z marcepanem i galaretką bez pieczenia

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE