Wegańskie ciasto Milionera – ciastko, karmel i czekolada! – Kuchnia Lidla

Nic dodać, nic ująć. Jest mega pyszne i smaczne! Zobaczcie sami na filmie Kuchni Lidla jakie to proste 😉

5.0 from 1 reviews
Wegańskie ciasto Milionera -
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 16
Składniki
  • spód!
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 100 g syropu klonowego
  • 50 ml mleka sojowego
  • 75 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii
  • karmel!
  • 200 g daktyli suszonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400g (twarda część)
  • 150 ml syropu klonowego
  • 75 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
polewa czekoladowa
  • 50 g oleju kokosowego
  • 75 g syropu klonowego
  • 25 g kakao
Wykonanie
spód
  1. Płatki owsiane zblendować na mąkę owsianą. Do garnka wrzucić olej kokosowy, syrop klonowy i
  2. mleko roślinne, podgrzać i poczekać aż się roztopi. Następnie dodać sól oraz połowę mąki
  3. owsianej. Mieszać przez kilka minut, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu. Po około 5
  4. minutach masa będzie gęsta i klejąca. Dodać pozostałą połowę mąki owsianej i mieszać kolejne
  5. minuty. Odstawić do lekkiego wystudzenia i przełożyć masę do wyłożonej papierem do
  6. pieczenia formy 20x20cm. Wyrównać i porządnie uklepać.
karmel
  1. Wszystkie składniki na karmel umieścić w blenderze i zblendować na jednolitą masę. Przelać ją
  2. do garnka, doprowadzić do zagotowania i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Masę
  3. należy przemieszać co jakiś czas by nie przywierała. Gotową i gęstą wylać na wcześniej
  4. przygotowany spód.
polewa
  1. Stopić olej kokosowy na polewę, dodać kakao oraz syrop klonowy. Powstałą polewą polać
  2. wierzch ciasta i umieścić w zamrażalniku na około jedną godzinę by wszystkie warstwy
  3. stężały.

Zobacz mój film z Pawłem Małeckim:

 

 

Powiązane wpisy

9 komentarzy
  • Zuzanka
    Posted at 15:35h, 15 czerwca Odpowiedz

    Czy trudno ci ciasto odchodziło od formy ?
    Czy posmarowałaś czymś ??? 🙂 dziękuje za odpo

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:16h, 16 czerwca Odpowiedz

      Nie, bardzo łatwo 🙂 Najpewniej jest wyłożyć formę papierem do pieczenia 😉 Można też wysmarować formę olejem kokosowym, ale pierwsza opcja daje 100-procentowy sukces 🙂

  • Id
    Posted at 20:42h, 15 czerwca Odpowiedz

    Czy mleko kokosowe powinno być wcześniej przez 24h w lodówce?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:18h, 16 czerwca Odpowiedz

      Tak, ważne jest to by mleczko kokosowe było rozwarstwione. Używamy tylko twardej części. Niemniej niektóre mleczka kokosowe nie wymagają umieszczenia w lodówce w celu rozwarstwienia ponieważ naturalnie osobno jest woda. Tak więc wszystko zależy jakiego mleczka używasz, ale najpewniej jest umieścić na noc w lodówce 🙂

  • Kate
    Posted at 14:13h, 16 czerwca Odpowiedz

    Syrop klonowy moge zastapic normalnym cukrem?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:25h, 17 czerwca Odpowiedz

      Nie nie, musi to być płynny słodzik. Polecam syrop z agawy lub miód jeśli nie jesteś weganką 🙂

  • Gosia
    Posted at 14:29h, 16 czerwca Odpowiedz

    Co do syropu klonowego raz jest w g a raz w ml. Pomyłka czy tak ma być?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:25h, 17 czerwca Odpowiedz

      To jest to samo 🙂 Poprawiam 😉

  • Monika
    Posted at 19:28h, 17 czerwca Odpowiedz

    Ciasto jest niesamowicie proste w wykonaniu, a jest powalająco pyszne!! Polecam, naprawdę palce lizać!
    ciasto milionera

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE