Wegańskie ciasto malinowe z czekoladą, bez pieczenia - RAW & VEGAN

Wegańskie ciasto malinowe z czekoladą, bez pieczenia – RAW & VEGAN

Ta malinowa kostka może zmienić Twoje życie. To ciasto najprawdopodobniej stanie się Twoim ulubionym gdy go spróbujesz. Połączenie smakowe jest idealne i sprawi, że Twoje kubki smakowe będą bardzo dopieszczone. Bo kto nie lubi połączenia malin, czekolady i kokosa? Myślę, że to są moje 3 ulubione smaki, które sprawiają, że czuję po prostu szczęśliwa. A do tego gdy wiem, że wszystko jest zdrowe i mogę jeść bez wyrzutów sumienia, jestem w niebie.

Warstwowe ciasta mają zazwyczaj to do siebie, że zajmują więcej czasu i wielu osobom na samą myśl się odechciewa. To zrozumiałe, gdy ktoś nie spędza tak dużo czasu w kuchni jak ja 🙂 Ale kto powiedział, że warstwowe ciasta ZAWSZE muszą zajmować wiele czasu? To cudo łamie stereotypy. Nie potrzebujesz zaawansowanych umiejętności kulinarnych by zjeść kawałek. Jeśli posiadasz blender lub robota kuchennego, z pewnością sobie poradzisz.

 

Wegańskie ciasto malinowe z czekoladą, bez pieczenia - RAW & VEGANWegańskie ciasto malinowe z czekoladą, bez pieczenia - RAW & VEGANWegańskie ciasto malinowe z czekoladą, bez pieczenia - RAW & VEGAN

 

Wegańskie ciasto malinowe z czekoladą, bez pieczenia - RAW & VEGANWegańskie ciasto malinowe z czekoladą, bez pieczenia - RAW & VEGAN

 

Składniki mojej malinowej kostki z pewnością spodobają się osobom na diecie bezglutenowej, wegańskiej i niskocukrowej – ciasto jest wolne od zbóż, nabiału i rafinowanego cukru. Bez wahania możesz sięgnąć po kolejny kawałek! Deser jest wyrafinowany, aromatyczny, malinowo-czekoladowo-kokosowy i po prostu piękny. Zaserwowany ma przyjęciu lub imprezie wywoła okrzyki zachwytuprzetestowane! Łap więc za blender i do dzieła. Nie taki diabeł straszny 🙂

 

5.0 from 2 reviews
Kostka malinowo-czekoladowa z kokosem - wegańska i bez pieczenia - RAW & VEGAN
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
spód
  • 150g orzechów nerkowca (ok. 1 szklanka, namoczonych)
  • 100g daktyli (ok. ¾ szklanki, namoczonych)
  • 75g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków (ok. 3 łyżki)
  • 40g kakao (ok. 4 łyżki)
  • 50g wiórków kokosowych (ok. ½ szklanki)
masa malinowa
  • 75g orzechów nerkowca (ok ½ szklanki, namoczonych)
  • 250g malin (ok. 2 szklanki, świeżych lub mrożonych)
  • 180g wiórków kokosowych (ok. 2 szklanki)
  • 175g syropu z agawy (ok. ½ szklanki)
  • 50g nasion chia (ok 5 łyżek)
górna warstwa
dekoracja
  • wiórki kokosowe
Wykonanie
spód
  1. Nerkowce i daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia umieść wszystkie pozostałe składniki na spód w misie blendera i zblenduj na jednolitą i dość klejącą masę. Kwadratową formę 21x21cm wyłóż papierem do pieczenia (będzie się łatwiej wyjmowało ciasto) i umieść powstałą masę na dnie formy oraz dokładnie ugnieć i wyrównaj.
masa malinowa
  1. Namoczone przez noc nerkowce umieść w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami na malinową masę i zblenduj do uzyskania zwartej i w miarę jednolitej konsystencji. Masę wylej na wcześniej wylepioną ciastem blachę i wstaw do zamrażalnika na około 15 minut do stwardnienia
górna warstwa
  1. Wszystkie składniki na górna warstwę dokładnie zblenduj i następnie wylej ją na wierzch zastygniętej malinowej masy. Udekoruj wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do schłodzenia (najlepiej na noc). Smacznego!

Wegańskie ciasto malinowe z czekoladą, bez pieczenia - RAW & VEGANWegańskie ciasto malinowe z czekoladą, bez pieczenia - RAW & VEGAN

Powiązane wpisy

7 komentarzy
  • aniusia
    Posted at 01:39h, 23 marca Odpowiedz

    zrób filmik na to ciasto 🙂 plissss

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:10h, 24 marca Odpowiedz

      Nie mogę nic obiecać, ale kto wie 🙂

  • Ania
    Posted at 11:19h, 14 kwietnia Odpowiedz

    Karolino, będę dziś robić to ciasto z mrożonych malin. Podpowiedz proszę czy rozmrozić je wcześniej? I co wtedy z sokiem, odsączyć je czy zmiksować razem? Pozdrawiam. Ania

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:37h, 14 kwietnia Odpowiedz

      Polecam je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, by masa nie była zbyt wilgotna 🙂 Natomiast nie wyciskaj z nich zbyt mocno soku ponieważ chcemy by zachowały swój smak 🙂

  • Łukasz
    Posted at 22:20h, 12 maja Odpowiedz

    Wygląda przepysznie! Muszę je zrobić! 😃 Czy jakbym podmienił syrop z agawy na klonowy to wyszłoby równie smaczne? Pozdrawiam 🙂

    • Łukasz
      Posted at 12:58h, 01 czerwca Odpowiedz

      Karolino?

      • Karolina Gawrońska
        Karolina Gawrońska
        Posted at 14:54h, 03 czerwca Odpowiedz

        Łukaszu oczywiście! Ciasto będzie fenomenalne 😉 Syrop z agawy można zastąpić klonowym, naturalnie.

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE