Wegańskie burrito dla leniwych - sycąca nadziana tortilla w 10 minut

Wegańskie burrito dla leniwych – sycąca nadziana tortilla w 10 minut

Dziś mam dla Was coś super szybkiego i super pysznego. Każdy z nas miewa takie dni, że gotowanie i spędzanie czasu w kuchni po prostu nie mieści się w naszym grafiku. W takie właśnie dni przychodzi na ratunek 10-minutowe burrito! Jest idealne jako przekąska, obiad lub kolacja. W sumie na śniadanie też jak znalazł, bo dlaczego nie? 🙂 Uwielbiam brać takie tortille ze sobą na uczelnię. Zawijam je w folię aluminiową lub do plastikowych pudełek i gotowe. Według mnie jest to znacznie lepsza opcja niż kanapka. Burrito się nie rozwija dzięki porządnemu wysmarowaniu pastą z awokado, a ryzyko pobrudzenia się jest niewielkie. Zdecydowaną zaletą tego przepisu jest fakt, że wszystkie składniki to półprodukty, które bez problemu dostaniesz w markecie.

 

Wegańskie burrito dla leniwych - sycąca nadziana tortilla w 10 minutWegańskie burrito dla leniwych - sycąca nadziana tortilla w 10 minut

 

Burrito posiada zdrowe tłuszcze z awokado i hummusu, sporą ilość białka z fasoli i cudowne aromaty, które idealnie się ze sobą łączą. Danie z puszek w kilka minut, ale wybierając pełnoziarnistą tortillę, która ma naturalny skład, jest całkiem zdrowe. Oczywiście, na moim blogu znajdziesz jeszcze bardziej wartościowe posiłki, ale w tej sytuacji mówimy o jedzeniu w 10 minut. Takie burrito zawsze będzie lepsze od burgera, frytek , batoników czy innego fast-fooda, które kuszą na każdym kroku. Z tą tortillą głód Tobie nie straszny na długo 🙂

 

Wegańskie burrito dla leniwych - sycąca nadziana tortilla w 10 minutWegańskie burrito dla leniwych - sycąca nadziana tortilla w 10 minut

5.0 from 1 reviews
Wegańskie burrito dla leniwych - sycąca nadziana tortilla w 10 minut
 
Autor:
Porcje: 4
Składniki
pasta z awokado
  • 1 awokado
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki cebuli granulowanej
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Fasolę dokładnie odcedź i wypłucz. Umieść w miseczce i rozgnieć na gęstą pastę. Dodaj posiekaną cebulę oraz przyprawę do taco/burrito. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
pasta z awokado
  1. Awokado obierz, umieść w miseczce i dodaj wszystkie składniki na pastę. Dokładnie zagnieć, aż pasta zrobi się kremowa. Możesz ją również zblendować by przyspieszyć proces.
składanie w całość
  1. Na desce połóż tortillę, wysmaruj ją pastą z awokado. Następnie połóż na placku 2 łyżki fasolowej pasty, wzdłuż, jak na zdjęciu. To wszystko posyp odcedzoną kukurydzą, połóż kilka liści pietruszki, dodaj 2 kleksy hummusu oraz posyp wegańskim parmezanem. Zawiń lewy i prawy bok do środka, podobnie zawiń górną część. Teraz zwiń placek w rulon. Rozgrzej patelnię i podpiekaj na sucho Twoje burrito, po 2 minuty z każdej strony aż lekko zbrązowieje. Gotowe!

Wegańskie burrito dla leniwych - sycąca nadziana tortilla w 10 minut

Powiązane wpisy

2 komentarze
  • Hoszi
    Posted at 22:23h, 14 lutego Odpowiedz

    Pycha! Następnym razem zarzucę pomidorkiem i papryką. Bardzo ciekawy pomysł, nie pomyslalabym żeby z past zrobić główny składnik. Chociaż kiedyś gotowala u mnie couchsurferka Meksykanka i pokazała mi moje ulubione odtąd danie – nazywała je quesadillą, ale między tortillami był wyłącznie ser. Za to podawała trójkąty tortilli z pastą z czerwonej fasoli smazonej na maśle i warzywami z patelni, do tego koniecznie konserwowe jalapeños la costena – wszystko osobno, na środku stołu do dobierania sobie. Dużo to danie przeszło modyfikacji wraz ze zmianami w mojej diecie i stanęło na pascie fasolowej między tortillami zamiast sera. Niby podobne, ale zupełnie inaczej smakuje niż to burrito. Polecam 🙂 a następne co zrobię to będą na pewno Twoje taquitos. I milion eksperymentów w tym kierunku 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:12h, 17 lutego Odpowiedz

      Dziękuję Hoszi za wypróbowanie oraz zdjęcie 🙂 Baaardzo polecam taquitos. Szybkie i proste 🙂
      A quesadillę też lubię, ale wegańską

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE