Wegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado - bez pieczenia - Savory or Sweet?
23623
post-template-default,single,single-post,postid-23623,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado - bez pieczenia

Wegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado – bez pieczenia

Najlepsze wegańskie babeczki z niesamowicie intensywnym kremem czekoladowym. Jest to połączenie dwóch fantastycznych przepisów z mojego bloga: ciasto milionera i czekoladowy tort z awokado. Aksamitne, gęste, aromatyczne, słodkie, dekadenckie i EPICKIE babeczki! A dodatkowo robi się je bardzo szybko. Czekoladowy krem z awokado smakuje jak prawdziwa gorzka czekolada, a nie ma w nim jej ani grama. Te babeczki smakują najlepiej na drugi lub nawet trzeci dzień, dlatego warto zrobić je odpowiednio wcześnie. Jeśli wypróbujesz ten przepis, nie zapomnij by zrobić zdjęcie i wstawić je w komentarzach poniżej.

Wegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado - bez pieczeniaWegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado - bez pieczeniaWegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado - bez pieczenia

 

ZOBACZ JAKIE TO PROSTE:

 

 

Wegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 12
Składniki
spód
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 100 g syropu klonowego
  • 50 ml mleka sojowego
  • 75 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku waniliowego
krem intensywnie czekoladowy
  • 4 dojrzale awokado rozmiar XL** (750g wydrążonego miąższu)
  • 250g syropu klonowego lub z agawy
  • 90g kakao
  • 40g oleju kokosowego
  • ziarenka z laski jednej wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach lub proszku)
  • ¼ łyżeczki soli
Wykonanie
spód
  1. Płatki owsiane zblendować na mąkę owsianą. Do garnka wrzucić olej kokosowy, syrop klonowy i
  2. mleko roślinne, podgrzać i poczekać aż się roztopi. Następnie dodać sól oraz połowę mąki
  3. owsianej. Mieszać przez kilka minut, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu. Po około 5
  4. minutach masa będzie gęsta i klejąca. Dodać pozostałą połowę mąki owsianej i mieszać kolejne kilka minut. Odstawić do lekkiego wystudzenia i podzielić na 12 części. Wylepić masą dno foremek do babeczek. Formę wcześniej wysmaruj olejem kokosowym i włóż paseczki papieru do pieczenia by łatwiej je wyjmować (zobacz na filmie na YouTube). Możesz również użyć silikonowych foremek, wtedy łatwiej je wyjmiesz i nie musisz używać papieru do pieczenia. Wylepione ciastem foremki umieść w zamrażalniku aż zrobią się twarde i będzie możliwe wyjęcie spodów z formy, przełóż je wtedy do papierowych papilotek.
krem intensywnie czekoladowy
  1. Krem przygotuj dzień przed planowanym podaniem babeczek, będzie wtedy najlepszy.
  2. Wydrąż miąższ z awokado, umieść w misce i zblenduj z syropem klonowym/z agawy na jednolitą i kremową zieloną masę. Następnie dodaj kakao, stopiony olej kokosowy, wanilię, kawę oraz sól. Blenduj tak długo aż wszystkie składniki się połączą i uzyskasz błyszczący, gęsty i kremowy a'la pudding. Gotową masę przełóż do miski i umieść na kilka godzin w lodówce aż zgęstnieje i stężeje, będzie wtedy łatwiej wyciskać go przez rękaw cukierniczy. Po tym czasie przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wcześniej przygotowane spody, już przełożone do papierowych papilotek. Gotowe babeczki udekoruj pokruszonymi orzechami (ja użyłam laskowych), przechowuj w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, dlatego warto jest przygotować je odpowiednio wcześnie.

Wegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado - bez pieczeniaWegańskie babeczki z intensywnie czekoladowym kremem z awokado - bez pieczenia

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE