Wegański żurek z wędzonką - WEGAŃSKA WIELKANOC - najlepszy żurek z wędzonym tofu - Savory or Sweet?
23412
post-template-default,single,single-post,postid-23412,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegański żurek z wędzonką - WEGAŃSKA WIELKANOC - najlepszy żurek z wędzonym tofu

Wegański żurek z wędzonką – WEGAŃSKA WIELKANOC – najlepszy żurek z wędzonym tofu

Wegański żurek z wędzonką? Ale bez kiełbasy? Nie ma problemu 😉 Okazuje się, że żurek bez kiełbasy w ogóle nie traci na smaku. A powiem nawet, że jest smaczniejszy, bardziej wyrazisty w smaku i lekkostrawny. Przygotowanie jest bardzo proste i wcale nie jest skomplikowane. Z pewnością sobie poradzisz i już niebawem będziesz się zajadał dużą miską pożywnego i gorącego żurku. Dodatek wędzonego tofu dodaje fantastyczny posmak, który do złudzenia przypomina smak kiełbasy i wędzonki, ale bez zbędnego cholesterolu i tłuszczu zwierzęcego. Polecam przepis wszystkim sceptykom diety wegańskiej, ta zupa zmieni spojrzenie na roślinne odżywianie.

 

ZOBACZ NA FILMIE JAK ZROBIĆ ŻUREK:

 

 

Wegański żurek z wędzonką - WEGAŃSKA WIELKANOC - najlepszy żurek z wędzonym tofuWegański żurek z wędzonką - WEGAŃSKA WIELKANOC - najlepszy żurek z wędzonym tofu

5.0 from 1 reviews
Wegański żurek z wędzonką - WEGAŃSKA WIELKANOC - najlepszy żurek z wędzonym tofu
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
żurek
  • ½ selera
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 litry wody
przyprawy
  • 500ml zakwasu na żurek
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pieprz
  • płaska łyżka soli
wędzonka z tofu
  • 2 kostki wędzonego tofu (2 x 180g)
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczka soli
Wykonanie
  1. Wszystkie warzywa na żurek obierz. Do dużego garnka włóż seler, pietruszkę, marchewki, ziemniaki (3 ziemniaki włóż w całości, a pozostałe 3 przekrój na połówki), cebule przekrojone na połówki, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalej 3 litrami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij z gazu.
  2. Podczas gdy Twoje warzywa się gotują, pokrój wędzone tofu na kostkę, posól i przysmaż na oliwie aż będzie mocno zarumienione i zrobi się chrupiąca skórka. Ważne jest to by mocno podsmażyć tofu, ponieważ dzięki temu nie będzie się rozwalało w zupie. Odstaw na bok.
  3. Po tym czasie wyjmij z wywaru seler, marchewki oraz ziemniaki, które zostały pozostawione w całości. Wyjmij również ziele angielskie i liście laurowe. Teraz zblenduj bulion warzywny i warzywa, które w nim pozostały (cebule, pietruszkę, połówki ziemniaków, czosnek). Gdy wszystko będzie zblendowane, dodaj zakwas i przyprawy : chrzan, majeranek, wędzoną paprykę, lubczyk, sól, pieprz i ponownie zblenduj do wymieszania. Następnie pokrój w kosteczkę wcześniej wyjęte z bulionu ziemniaki, marchewki i seler. Wrzuć do żurku wraz z podsmażonym tofu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty (dzięki temu lekko zgęstnieje dzięki zawartej w ziemniakach skrobi). I tak oto nasz żurek jest gotowy. Podawaj ze świeżym lubczykiem lub majerankiem.

 

Wegański żurek z wędzonką - WEGAŃSKA WIELKANOC - najlepszy żurek z wędzonym tofuWegański żurek z wędzonką - WEGAŃSKA WIELKANOC - najlepszy żurek z wędzonym tofu

Powiązane wpisy

1Comment
  • A.
    Posted at 15:44h, 17 kwietnia Odpowiedz

    Pycha 🙂 u mnie, jako wegetarianki, z jajkiem, a tofu podsmażyłam, ale sam żurek: mistrzowski! 😉

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE