Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem

Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców – zdrowy tort z kremem

Wyrafinowany, elegancki, pożywny, przepyszny, bogaty w smaku, kremowy, bez laktozy i po prostu przecudny wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców. To tort, który pokocha każdy! Jest to zweganizowana wersja tego przepisu sprzed roku: Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami. Nikt nie zgadnie, że jest wegański. Goście, którzy spróbowali tego tortu, powiedzieli, że smakuje całkiem “normalnie” i “zwyczajnie”. Nie wiem dlaczego nadal jest utarta opinia, że wegańskie jedzenie nie jest smaczne i po prostu “nienormalne”. Nic bardziej mylnego! Każdy sceptyk diety roślinnej nawet się nie zorientuje, że nie ma tu ani jajek, ani nabiału.

Ostatnio naszło mnie na coś kawowego. Kawy samej w sobie nie piłam już od pół roku, jakoś nie miałam ochoty i na serio za dużo jej kiedyś piłam, ale ostatnio coś mnie kusi. Postanowiłam więc zrobić wegańską wersję mojego ulubionego tortu. Na początku chciałam by ten tort był również bezglutenowy, jak jego poprzednik, ale to był zły pomysł. Wyeliminowanie jajek i glutenu jednocześnie było bardzo złym pomysłem. W konsekwencji ciasto się nie upiekło i musiało wylądować w koszu, co mi się w ogóle nie zdarza (tylko raz kiedyś tam 😉 ). Nie poddałam się i zaraz zaczęłam drugą próbę, bo krem już miałam gotowy. Uratowała mnie mąka pszenna, ciasto po prostu potrzebowało w tej sytuacji glutenu. Ale za to jest wegański, nie można mieć wszystkiego 😉

Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem

Koniec końców wyszło idealnie i przepysznie. Pamiętając jego niewegańską wersję, stwierdzam, że smakuje identycznie. Jestem bardzo zadowolona z efektów, ponieważ ten tort bez obaw może konkurować z jego niewegańskimi kolegami z cukierni. Serio serio. I w ogóle stwierdzam, że przygotowanie takiego tortu z 4 warstwami nie jest trudne. Poniżej przedstawiam przepis, który wychodzi w 100% i bez żadnych problemów 🙂 Koniecznie daj znać w komentarzu jeśli wypróbujesz. PS. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

 

Zobacz na filmiku jakie to proste:

 

 

Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem

4.9 from 7 reviews
Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 1 tort czterowarstwowy
Składniki
ciasto
  • 315g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
  • 75g mąki kokosowej
  • 150g cukru trzcinowego (ok. ¾ szklanki)
  • 450ml mleka sojowego (ok. 2 szklanki)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (olej powinien być neutralny w smaku)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia *
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 saszetka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 50g maku niebieskiego (maku w całości, niemielonego, by ciasto nie było szare)
krem kawowy
  • 400g orzechów nerkowca, namoczonych przez noc (ponad 2,5 szklanki)
  • 250g syropu z agawy (dostosuj ilość wedle Twoich preferencji)
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (dostosuj ilość wedle Twoich preferencji)
  • ½ łyżeczki soli
  • 200ml mleka roślinnego
  • 3 łyżeczki agaru (15g) (+kolejne 200ml mleka do rozpuszczenia agaru)
dekoracja
  • 500g wiśni drylowanych, z zalewy
  • ½ tabliczki czekolady
Wykonanie
  1. Dzień wcześniej zalej wodą orzechy nerkowca i pozostaw na noc do namoczenia.
  2. W dzień pieczenia ciasta, odsącz wiśnie z zalewy, powinny być dobrze odsączone i nie powinny mieć zbyt dużo soku. Jeśli pominiemy ten krok, sok z wiśni może wycieknąć do kremu i tort może się rozpadać.
ciasto:
  1. Wszystkie składniki na ciasto (poza makiem), umieść w misie blendera i zmiksuj, aż wszystko dokładnie się połączy. Na koniec dodaj mak niebieski i wymieszaj przy pomocy łyżki. Ważne jest by mak był w całości. Gdy go zblenujemy, ciasto będzie miało ciemny i szary kolor. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm)** i piecz w temperaturze 185C przez około 30/35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia i gdy będą miały temperaturę pokojową, przekrój każde z nich wzdłuż na 2 części, uzyskując 4 warstwy.
krem kawowy
  1. Zlej wodę z nerkowców, dodaj syrop z agawy, kawę rozpuszczalną, sól oraz mleko roślinne i dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Następnie do małego garnuszka wlej mleko roślinne potrzebne do rozpuszczenia agaru i dodaj agar. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Wlej agar do orzechowej masy i ponownie zblenduj na idealnie kremową masę.
złożenie tortu w całość
  1. Ułóż jedną warstwę ciasta, następnie pokryj ją wiśniami i wysmaruj kremem. Potem ułóż kolejną warstwę ciasta, wiśni i kremu i postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Ostatnią warstwę ciasta wysmaruj od góry kremem, wysmaruj również boki ciasta i dokładnie wyrównaj.
  2. dekoracja i sos czekoladowy
dekoracja
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta udekoruj wiśniami i polej czekoladą. Tort wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia, najlepiej na całą noc. Według mnie najsmaczniejszy jest po 2 dniach, gdy wszystkie smaki się połączą.
Uwagi
*Nie bój się ilości proszku do pieczenia, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to dużo, ale pamiętajmy, że jest to tort czterowarstwowy. Jest to ilość na 4 blaty ciasta 🙂
**Jeśli nie posiadasz dwóch tych samych tortownic, możesz najpierw upiec połowę ciasta, w tym czasie przygotować krem i po tym upiec drugą połowę 😉

Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem

 

28 komentarzy
  • Pingback:Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców
    Posted at 20:01h, 30 grudnia Odpowiedz

    […] Chcesz wegańską wersję? KLIKNIJ TUTAJ […]

  • Pata0101
    Posted at 22:36h, 19 lutego Odpowiedz

    Tort jest przepyszny!
    Pierwszy raz robiłam jakikolwiek tort i się udał 🙂
    Polecam baaardzo, genialny :]
    Wegański tort kawowy

  • whiteada
    Posted at 01:17h, 20 lutego Odpowiedz

    Kapitalny przepis – sprawdził się jako tort urodzinowy w zespole tanecznym. U mnie z drobną modyfikacją – zmiana na mąkę pełnoziarnistą i jagody zamiast wiśni. Było wege, było fit, było pysznie – jak widać na załączonym zdjęciu fotkę robiłam w pośpiechu.

    Zdjęcie:

  • Ewa
    Posted at 21:38h, 07 marca Odpowiedz

    Pychotka polecam 😀

    Zdjęcie:

  • Wiktoria
    Posted at 13:18h, 21 marca Odpowiedz

    Jak myślisz na ile osób wystarczy jeden tort?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:27h, 22 marca Odpowiedz

      Bardzo dużo 🙂 Spokojnie pokroisz na 20-24 kawałki. Jest wysoki

      • Anka
        Posted at 13:26h, 04 marca Odpowiedz

        Czy zamiast mleka sojowego mozna dodac migdalowe lub kokosowe? Chcialabym zrobic go na urodziny ale to moje poczatki z byciem veganka:)

  • Ewelina Hamernik
    Posted at 18:52h, 02 maja Odpowiedz

    Jaka rolę spełnia mak w przepisie? Czy mogę go pominąć?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:10h, 03 maja Odpowiedz

      Możesz dodać wiórki kokosowe 🙂 Trochę zagęszcza ciasto, nadaje ciekawą teksturę i smak.

  • Karolina
    Posted at 22:56h, 18 maja Odpowiedz

    Zapowiada się świetnie! Czym mogę zastąpić syrop z agawy? Może byc cukier czy niezbędna jest płynna konsystencja?

  • Plama
    Posted at 15:52h, 29 grudnia Odpowiedz

    A ja nie wiem czy mi zakalec nie wyszedł. Ładnie wyrósł, ale po przekrojeniu taki dziwny “lepki” był w środku. Zresztą nie mam co się dziwić, bo na mące kokosowej jeszcze nic mi się nie udało :(. Jakoś nie mam do niej ręki.
    Masa przepyszna. Chłodzi się w lodówce, zobaczymy jak całość będzie smakowała razem :).

  • Ola
    Posted at 11:16h, 26 stycznia Odpowiedz

    Mogę użyć innego mleka niż sojowe bo nie powinnam soi spożywać?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:59h, 23 lutego Odpowiedz

      Dowolne roślinne 😉

  • Natalia
    Posted at 11:38h, 26 listopada Odpowiedz

    Czy agar jest niezbędny, żeby masa miala odpowiednią konsystencję?

  • Lili
    Posted at 21:40h, 30 grudnia Odpowiedz

    Oj. Już drugi raz robię to ciasto i drugi raz wychodzi lekki zakalec. Odmierzała wszystko z aptekarska precyzja. Ciasto wyrosło i zrumienilo się ale ona blaty po przekrojeniu są w środku jakby…zakalcowate ?. Krem jest za to obłędny i bardzo chciałabym robić to ciasto nadal ale…chyba muszę poszukać innego przepisu na wegański biszkopt. Przy tym wymiekam :(.

  • Klaudia
    Posted at 12:42h, 31 stycznia Odpowiedz

    Pytanie już się pojawiło. Jak mogę zastąpić syrop z agawy? Ile powinnam dodać cukru?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:14h, 15 lutego Odpowiedz

      tyle samo cukru 🙂 Lub miodu!

      • Basia
        Posted at 17:03h, 14 kwietnia Odpowiedz

        A jakby tak daktyle namoczone zblendować i użyć zamiast syropu z agawy?

  • Dancik
    Posted at 14:39h, 15 marca Odpowiedz

    A nie mona tego po prostu upiec na raz i przekroić na 3 części? (wiadomo że na 4 się nie uda ;))

  • Karina Harasimowicz
    Posted at 17:39h, 01 maja Odpowiedz

    Mam pytanko, ten krem jest dość rzadki. Wszystko zgodnie z przepisem robione.czy stężeje w lodówce na pewno?

  • Sztetke
    Posted at 15:46h, 29 września Odpowiedz

    Wyszedł! Jebaniutki wyszedł!

  • Ania
    Posted at 23:57h, 22 grudnia Odpowiedz

    Czy zamiast agaru można użyć pektyn?

  • EkoGrzyb
    Posted at 22:21h, 23 maja Odpowiedz

    Witam, czy mogę zastąpić cukier trzcinowy w cieście ksylitolem bądz erytrytolem? Jeśli tak to czy mam dać go tyle samo ile cukru, a może mniej / więcej?
    Pozdrawiam

  • Doris
    Posted at 00:36h, 27 czerwca Odpowiedz

    Niestety mi również wyszedł zakalec. Mamy podejrzenie że chodzi o ilość tłuszczu. Jeśli zamienimy standardowe mleko roślinne z kartonika takim kokosowym z puszki gdzie jest 80% miąższu z kokosa, to ilość tłuszczu bardzo wzrasta. W tych kartonowych mlekach, również kokosowym kartonowym mamy z jakieś 5% kokosa. W ciężkim cieście niestety wszystko opada i nie rośnie. Może niech Ci którym nie wyszło napiszą jakie mleko używali. Pozdrawiam.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE