30 Gru Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców – zdrowy tort z kremem
Wyrafinowany, elegancki, pożywny, przepyszny, bogaty w smaku, kremowy, bez laktozy i po prostu przecudny wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców. To tort, który pokocha każdy! Jest to zweganizowana wersja tego przepisu sprzed roku: Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami. Nikt nie zgadnie, że jest wegański. Goście, którzy spróbowali tego tortu, powiedzieli, że smakuje całkiem “normalnie” i “zwyczajnie”. Nie wiem dlaczego nadal jest utarta opinia, że wegańskie jedzenie nie jest smaczne i po prostu “nienormalne”. Nic bardziej mylnego! Każdy sceptyk diety roślinnej nawet się nie zorientuje, że nie ma tu ani jajek, ani nabiału.
Ostatnio naszło mnie na coś kawowego. Kawy samej w sobie nie piłam już od pół roku, jakoś nie miałam ochoty i na serio za dużo jej kiedyś piłam, ale ostatnio coś mnie kusi. Postanowiłam więc zrobić wegańską wersję mojego ulubionego tortu. Na początku chciałam by ten tort był również bezglutenowy, jak jego poprzednik, ale to był zły pomysł. Wyeliminowanie jajek i glutenu jednocześnie było bardzo złym pomysłem. W konsekwencji ciasto się nie upiekło i musiało wylądować w koszu, co mi się w ogóle nie zdarza (tylko raz kiedyś tam 😉 ). Nie poddałam się i zaraz zaczęłam drugą próbę, bo krem już miałam gotowy. Uratowała mnie mąka pszenna, ciasto po prostu potrzebowało w tej sytuacji glutenu. Ale za to jest wegański, nie można mieć wszystkiego 😉
Koniec końców wyszło idealnie i przepysznie. Pamiętając jego niewegańską wersję, stwierdzam, że smakuje identycznie. Jestem bardzo zadowolona z efektów, ponieważ ten tort bez obaw może konkurować z jego niewegańskimi kolegami z cukierni. Serio serio. I w ogóle stwierdzam, że przygotowanie takiego tortu z 4 warstwami nie jest trudne. Poniżej przedstawiam przepis, który wychodzi w 100% i bez żadnych problemów 🙂 Koniecznie daj znać w komentarzu jeśli wypróbujesz. PS. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Zobacz na filmiku jakie to proste:
- 315g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
- 75g mąki kokosowej
- 150g cukru trzcinowego (ok. ¾ szklanki)
- 450ml mleka sojowego (ok. 2 szklanki)
- ½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (olej powinien być neutralny w smaku)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia *
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 1 saszetka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 50g maku niebieskiego (maku w całości, niemielonego, by ciasto nie było szare)
- 400g orzechów nerkowca, namoczonych przez noc (ponad 2,5 szklanki)
- 250g syropu z agawy (dostosuj ilość wedle Twoich preferencji)
- 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (dostosuj ilość wedle Twoich preferencji)
- ½ łyżeczki soli
- 200ml mleka roślinnego
- 3 łyżeczki agaru (15g) (+kolejne 200ml mleka do rozpuszczenia agaru)
- 500g wiśni drylowanych, z zalewy
- ½ tabliczki czekolady
- Dzień wcześniej zalej wodą orzechy nerkowca i pozostaw na noc do namoczenia.
- W dzień pieczenia ciasta, odsącz wiśnie z zalewy, powinny być dobrze odsączone i nie powinny mieć zbyt dużo soku. Jeśli pominiemy ten krok, sok z wiśni może wycieknąć do kremu i tort może się rozpadać.
- Wszystkie składniki na ciasto (poza makiem), umieść w misie blendera i zmiksuj, aż wszystko dokładnie się połączy. Na koniec dodaj mak niebieski i wymieszaj przy pomocy łyżki. Ważne jest by mak był w całości. Gdy go zblenujemy, ciasto będzie miało ciemny i szary kolor. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm)** i piecz w temperaturze 185C przez około 30/35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia i gdy będą miały temperaturę pokojową, przekrój każde z nich wzdłuż na 2 części, uzyskując 4 warstwy.
- Zlej wodę z nerkowców, dodaj syrop z agawy, kawę rozpuszczalną, sól oraz mleko roślinne i dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Następnie do małego garnuszka wlej mleko roślinne potrzebne do rozpuszczenia agaru i dodaj agar. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Wlej agar do orzechowej masy i ponownie zblenduj na idealnie kremową masę.
- Ułóż jedną warstwę ciasta, następnie pokryj ją wiśniami i wysmaruj kremem. Potem ułóż kolejną warstwę ciasta, wiśni i kremu i postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Ostatnią warstwę ciasta wysmaruj od góry kremem, wysmaruj również boki ciasta i dokładnie wyrównaj.
- dekoracja i sos czekoladowy
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta udekoruj wiśniami i polej czekoladą. Tort wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia, najlepiej na całą noc. Według mnie najsmaczniejszy jest po 2 dniach, gdy wszystkie smaki się połączą.
**Jeśli nie posiadasz dwóch tych samych tortownic, możesz najpierw upiec połowę ciasta, w tym czasie przygotować krem i po tym upiec drugą połowę 😉
Pingback:Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców
Posted at 20:01h, 30 grudnia[…] Chcesz wegańską wersję? KLIKNIJ TUTAJ […]
Pata0101
Posted at 22:36h, 19 lutegoTort jest przepyszny!
Pierwszy raz robiłam jakikolwiek tort i się udał 🙂
Polecam baaardzo, genialny :]
whiteada
Posted at 01:17h, 20 lutegoKapitalny przepis – sprawdził się jako tort urodzinowy w zespole tanecznym. U mnie z drobną modyfikacją – zmiana na mąkę pełnoziarnistą i jagody zamiast wiśni. Było wege, było fit, było pysznie – jak widać na załączonym zdjęciu fotkę robiłam w pośpiechu.
Zdjęcie:
Ewa
Posted at 21:38h, 07 marcaPychotka polecam 😀
Zdjęcie:
Wiktoria
Posted at 13:18h, 21 marcaJak myślisz na ile osób wystarczy jeden tort?
Karolina Gawrońska
Posted at 15:27h, 22 marcaBardzo dużo 🙂 Spokojnie pokroisz na 20-24 kawałki. Jest wysoki
Anka
Posted at 13:26h, 04 marcaCzy zamiast mleka sojowego mozna dodac migdalowe lub kokosowe? Chcialabym zrobic go na urodziny ale to moje poczatki z byciem veganka:)
Karolina Gawrońska
Posted at 19:07h, 04 marcaMożna 😉
Ewelina Hamernik
Posted at 18:52h, 02 majaJaka rolę spełnia mak w przepisie? Czy mogę go pominąć?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:10h, 03 majaMożesz dodać wiórki kokosowe 🙂 Trochę zagęszcza ciasto, nadaje ciekawą teksturę i smak.
Karolina
Posted at 22:56h, 18 majaZapowiada się świetnie! Czym mogę zastąpić syrop z agawy? Może byc cukier czy niezbędna jest płynna konsystencja?
Plama
Posted at 15:52h, 29 grudniaA ja nie wiem czy mi zakalec nie wyszedł. Ładnie wyrósł, ale po przekrojeniu taki dziwny “lepki” był w środku. Zresztą nie mam co się dziwić, bo na mące kokosowej jeszcze nic mi się nie udało :(. Jakoś nie mam do niej ręki.
Masa przepyszna. Chłodzi się w lodówce, zobaczymy jak całość będzie smakowała razem :).
Ola
Posted at 11:16h, 26 styczniaMogę użyć innego mleka niż sojowe bo nie powinnam soi spożywać?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:59h, 23 lutegoDowolne roślinne 😉
Natalia
Posted at 11:38h, 26 listopadaCzy agar jest niezbędny, żeby masa miala odpowiednią konsystencję?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:24h, 22 grudniaTak, jest niezbędny 🙂
Lili
Posted at 21:40h, 30 grudniaOj. Już drugi raz robię to ciasto i drugi raz wychodzi lekki zakalec. Odmierzała wszystko z aptekarska precyzja. Ciasto wyrosło i zrumienilo się ale ona blaty po przekrojeniu są w środku jakby…zakalcowate ?. Krem jest za to obłędny i bardzo chciałabym robić to ciasto nadal ale…chyba muszę poszukać innego przepisu na wegański biszkopt. Przy tym wymiekam :(.
Karolina Gawrońska
Posted at 22:24h, 15 lutegoprzykro mi, ale pamiętaj, że trening czyni mistrza 😉
Klaudia
Posted at 12:42h, 31 styczniaPytanie już się pojawiło. Jak mogę zastąpić syrop z agawy? Ile powinnam dodać cukru?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:14h, 15 lutegotyle samo cukru 🙂 Lub miodu!
Basia
Posted at 17:03h, 14 kwietniaA jakby tak daktyle namoczone zblendować i użyć zamiast syropu z agawy?
Karolina Gawrońska
Posted at 21:09h, 19 kwietniaNiestety, ale nie gwarantuję, czy to nie zepsuje konsystencji 🙂
Dancik
Posted at 14:39h, 15 marcaA nie mona tego po prostu upiec na raz i przekroić na 3 części? (wiadomo że na 4 się nie uda ;))
Karina Harasimowicz
Posted at 17:39h, 01 majaMam pytanko, ten krem jest dość rzadki. Wszystko zgodnie z przepisem robione.czy stężeje w lodówce na pewno?
Sztetke
Posted at 15:46h, 29 wrześniaWyszedł! Jebaniutki wyszedł!
Ania
Posted at 23:57h, 22 grudniaCzy zamiast agaru można użyć pektyn?
EkoGrzyb
Posted at 22:21h, 23 majaWitam, czy mogę zastąpić cukier trzcinowy w cieście ksylitolem bądz erytrytolem? Jeśli tak to czy mam dać go tyle samo ile cukru, a może mniej / więcej?
Pozdrawiam
Doris
Posted at 00:36h, 27 czerwcaNiestety mi również wyszedł zakalec. Mamy podejrzenie że chodzi o ilość tłuszczu. Jeśli zamienimy standardowe mleko roślinne z kartonika takim kokosowym z puszki gdzie jest 80% miąższu z kokosa, to ilość tłuszczu bardzo wzrasta. W tych kartonowych mlekach, również kokosowym kartonowym mamy z jakieś 5% kokosa. W ciężkim cieście niestety wszystko opada i nie rośnie. Może niech Ci którym nie wyszło napiszą jakie mleko używali. Pozdrawiam.