Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado - tort awokado raw & vegan

Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado – tort awokado raw & vegan

To ciasto jest… prze-boskie! Muszę się nieźle skupić na pisaniu tego przepisu, ciężko jest mi odpowiednio dobrać słowa by dokładnie odwzorować jego smak, konsystencję i właściwości. Trudno opisać ten deser i przedstawić jego cudowność zaledwie w jednym wpisie. Ale by Was nie zanudzić i byście dotarli do składników i przygotowania, postaram się zbytnio nie odpłynąć. Zapewniam Was, że jest to prawdziwy hit na który wpadłam znowu w najmniej oczekiwanym momencie, od tak!

Ostatnio dużo rozmyślam o mojej przyszłości. Dokąd zmierzam, co chcę robić w życiu i jak tego dokonać. Przyznam, że mieszanka studiów dziennych, pracy, blogowania, trenowania oraz bycia w Zarządzie Akademickiego Związku Sportowego to mieszanka wybuchowa. Doskwiera mi permanentne zmęczenie i wyczerpanie. Może jestem zbyt ambitna? Chcę mieć wszystko, robić wszystko i cierpię na chęć bycia perfekcjonistką – to są fakty, do których już doszłam. Teraz czas na zmiany.

Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado - tort awokado raw & vegan

Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado - tort awokado raw & vegan
Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado - tort awokado raw & vegan

 

A to ciasto jest perfekcyjne czyli takie jakie miało być. Idealne zarówno pod względem walorów smakowych, wyglądu, ale również składników odżywczych. Mocno czekoladowy krem z awokado do złudzenia przypomina gęstą, kremowa i aksamitną rozpuszczoną czekoladę. Spokojnie, smak awokado praktycznie nie jest wyczuwalny. Natomiast spód to zaledwie kilka składników. Naturalna słodycz z daktyli, kremowość nerkowców oraz co nieco do pogryzienia dzięki nasionom chia. Do wykonania tego ciasta nie potrzebujesz pieca, wystarczy tylko blender i kilka minut 😉

Uwierzcie, ze to ciasto było tak dobre, że jedząc kolejną łyżeczkę zastanawiałam się po co w ogóle piec ciasta skoro można zrobić milion razy lepsze i prostsze bez piekarnika! Ale potem przypomniałam sobie o moich cudownych wypiekach, więc spokojnie, nie zrezygnuję z nich 😉 Ten deser przerósł moje najśmielsze oczekiwania (i nie tylko moje). Działa ono nieziemsko na facetów, tak więc pamiętajcie dziewczyny – przez żołądek do serca 😉 Gęsta i kremowa gorzka czekolada z awokado i turbo-zdrowy spod to jest to! Z pewnością to nie ostatnie ciasto typu raw na moim blogu. Najprawdopodobniej wybywam z Polski na 5 miesięcy i nie mam pewności czy będę miała tam piekarnik. Zaczynam więc oswajać się z myślą surowych ciast – stąd ten przepis. Co będzie dalej? Nie wybiegajmy za bardzo w przód, na dzień dzisiejszy skupmy się na tym najlepszym czekoladowym torcie z awokado i zapomnijmy o smutkach.

 

Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado - tort awokado raw & vegan

Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado - tort awokado raw & vegan

Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado - tort awokado raw & vegan

4.9 from 12 reviews
Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado - raw & vegan
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 16
Składniki
spód
  • 150g daktyli (namoczonych przez całą noc*)
  • 200g orzechów nerkowca (namoczone przez cala noc*)
  • 40g nasion chia
  • 30g oleju kokosowego
krem mocno czekoladowy
  • 4 dojrzale awokado rozmiar XL** (750g wydrążonego miąższu)
  • 250g syropu z agawy lub klonowego
  • 90g kakao
  • 40g oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach lub proszku)
  • ¼ łyżeczki soli
Wykonanie
spód
  1. Namoczone daktyle zblendować przy pomocy blendera na gładką masę. Następnie dodać namoczone orzechy nerkowca i blendować do uzyskania w miarę jednolitej i klejącej konsystencji. Następnie stopić olej kokosowy, wlać do daktyli i nerkowców oraz dosypać do masy nasiona chia. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 21cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę, mocno ugnieć i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
mocno czekoladowy krem
  1. Wydrąż miąższ z awokado, umieść w misce i zblenduj na jednolitą i kremową zieloną masę. Następnie dodaj syrop z agawy/klonowy, kakao, stopiony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii, kawę oraz sól. Blenduj tak długo aż wszystkie składniki się połączą i uzyskasz błyszczący, gęsty i kremowy a'la pudding. Gotową masę wyłóż na wylepiony orzechowo-daktylowy spód i wyrównaj. Wstaw do zamrażarki na około 3 godziny lub na całą noc do lodówki. Po tym czasie ciasto powinno być twardsze, po stężeniu jest gotowe do jedzenia. Najlepsze jest jednak gdy spędzi całą noc w lodówce. 30 minut przed podaniem włóż ciasto do zamrażalnika, będzie Ci je łatwiej uwolnić z formy i pokroić.
Uwagi
*Zamiast moczyć przez całą noc, można awaryjnie zalać wrzątkiem i odczekać około 2 godziny.
**PAMIĘTAJ, że Twoje awokado MUSZĄ BYĆ DOJRZAŁE i BARDZO MIĘKKIE. Twarde awokado nie sprawią, że ciasto będzie bardzo delikatne i kremowe. Warto więc poczekać, aż owoce awokado będą już w pełni dojrzałe 🙂

Intensywnie czekoladowe wegańskie ciasto z kremem z awokado - tort awokado raw & vegan

57 komentarzy
  • mikakamaka.pl
    Posted at 11:16h, 03 grudnia Odpowiedz

    Co będzie z blogiem?
    Kochana, on będzie, bo perfekcjonizm trochę Ci minie, a pęd ku rozwojowi przybierze na sile.
    Nadmiaru siły do życia nie okiełznasz. Zmienisz trochę kierunek, też dobrze.
    Najważniejsze, że się zastanawiasz, ale wciąż przesz do przodu.
    Poznałam Cię osobiście i wiem, że takiej radości i witalności, jaką widziałam w Tobie, nie spotyka się często.
    Piękna i szczerze uśmiechnięta – tak mi się kojarzysz 😀
    Pisz, pichć i rób to, co lubisz.
    Całusy.

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 23:21h, 03 grudnia Odpowiedz

      Mika, dziękuję za miłe słowa – aż się wzruszyłam. Bardzo miło było Cię poznać i pragnę zawsze być w Twoich oczach zapamiętana tak jak mnie opisałaś 🙂 Nie wiem co jeszcze mogłabym dodać, dziękuję! 🙂

      • mikakamaka.pl
        Posted at 14:26h, 04 grudnia Odpowiedz

        Ale nie umierasz jeszcze?
        Tak to zabrzmiało 😀

        • Karolina Gawrońska
          Posted at 14:42h, 04 grudnia Odpowiedz

          Mika, nie umieram! 😉 Musze po prostu sie jakos doladowac energetycznie. Chyba czas na nowe energetyczne batoniki lub koktajl! <3

          • mikakamaka.pl
            Posted at 14:49h, 04 grudnia

            A jogi próbowałaś? Przy Twojej kondycji, Ashtanga byłaby najlepsza.
            Jako biegaczka masz co rozciągać.
            Nie ma lepszego sposobu na doładowanie baterii, niż joga właśnie 😀
            Z autopsji mówię 😀

          • Karolina Gawrońska
            Posted at 14:53h, 04 grudnia

            Dzieki za rady, dobry pomysl! Chyba sprobuje 😉

  • Izabela Kułaga
    Posted at 21:12h, 03 grudnia Odpowiedz

    Oj wiem coś o byciu zbyt ambitnym, więc mogę Ci przybić śmiało smutną piątkę, bo sama chodzę przemęczona. Jednak myślę że warto. Dla tych chwil uniesienia, dla tych momentów, w których z dumy uśmiech nie schodzi nam z twarzy. Przesyłam resztki sił, bo nawet resztkami chętnie się podzielę 🙂
    Kocham awokado, jutro kupię wszystkie składniki i zrobię to cudo 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 23:18h, 03 grudnia Odpowiedz

      Tak więc HIGH FIVE! Izo masz w 100% rację. Momenty w których dostaję od fanów zdjęcia i komentarze, że super przepis, że smakowało i że szybko zniknęło ze stołu, napawają dumą. To jest moja siła napędowa, która pozwala mi iść do przodu a nie stawać w miejscu. Miejmy nadzieję że jej starczy na jeszcze dłuuugo! Ściskam mocno i trzymaj się 🙂
      P.S. Czekam na zdjęcie tortu! Koniecznie daj znać jak wyszło.

  • Joanna Jakubiak
    Posted at 20:17h, 05 grudnia Odpowiedz

    Zobaczyłam przepis i musiałam zrobić! 🙂 Nasiona chia zastąpiłam siemieniem lnianym, a niewystarczającą ilość nerkowców uzupełniłam słonecznikiem. PRZEpyszne, PRZEczekoladowe <3
    tort z awokado

    • Karolina Gawrońska
      Posted at 20:50h, 05 grudnia Odpowiedz

      Świetnie wygląda! Dziękuje Asiu za zdjęcie – to sprawia największą satysfakcję gdy słyszę, że smakowało i super wyszło! <3 Ładnie wybrnęłaś z niewystarczających składników. Inwencja twórcza – to co lubię. Pozdrawiam ciepło! :*

  • Dominika Gałuszek
    Posted at 12:36h, 15 lutego Odpowiedz

    Przepis genialny! Właściwie nie da się nic zepsuć:) I człowiek się nie denerwuje czy się upiecze:)
    Nawet dziadek który jest wielkim smakoszem był zachwycony, trudno się dziwić bo ciasto przepyszne:)
    Tylko trzeba pokroić na co najmniej 16 kawałków bo baaardzo sycące!
    Dzięki wielkie Karo! :*

    P.s. może nawet się przekonam do gotowania dzięki Twoim przepisom? 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:00h, 16 lutego Odpowiedz

      Ale ekstra! ^_^ Mega się cieszę, że się udało i że smakuje 🙂 To największa przyjemność czytać takie komentarze :*

  • simonsays
    Posted at 22:43h, 19 marca Odpowiedz

    Nie byl tak kremowy jak Twój, ale jak na pierwszy raz dało radę!!:)

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:19h, 20 marca Odpowiedz

      To najpiękniejsze ciasto świata ? Piękna gąseczka ?

  • simonsays
    Posted at 21:00h, 27 marca Odpowiedz

    Tym razem bardzooo kremowe:)

    Zdjęcie:

  • O; )ka
    Posted at 13:50h, 06 września Odpowiedz

    Witaj, trafiłam na Twojego bloga praktycznie na zakręcie mojego życia.
    Od 17 lat należę do grona osób borykających się z podwyższonym poziomem cukru. Dzięki uporowi, właściwej diecie i sporej dawce ruchu jestem na prostej drodze. Oczywiście apetyt na słodycze nie zniknął zupełnie. Niejednokrotnie przypominam sobie słodki smak ciasta. Dzięki Tobie nie muszę już delektować się tylko wspomnieniami. Teraz moja dieta nabrała nie tylko kolorów ale i całej gamy smaków. A co do czekoladowego ciasta – obłędne!! dziękuję Ci z całego serca 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:58h, 12 września Odpowiedz

      Nawet nie wiesz jak poczułam się szczęśliwa czytając ten komentarz. To ja dziękuję za tak miłe słowa. Bardzo się cieszę, że moje przepisy komuś pomogły! Zatem mój cel został osiągnięty. Dziękuję jeszcze raz i polecam inne przepisy, serce mi się raduje 🙂

  • Eva
    Posted at 16:33h, 13 października Odpowiedz

    I stało się moim ulubionym 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:36h, 13 października Odpowiedz

      Ewo, ciasto wygląda cudnie! <3 To również jedno z moich ulubionych, nigdy mi się nie znudzi!

      • Eva
        Posted at 19:38h, 13 października Odpowiedz

        Dziękuję za inspirację, przetestowałam już połowę Twoich przepisów 🙂 Wszystkie są boskie! W oreo też się kocham 🙂

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 20:00h, 13 października Odpowiedz

          Dziękuję! Takie słowa dają kopa do dalszej pracy! Niebawem będzie w sprzedaży mój Ebook, jeśli jesteś zainteresowana 🙂
          PS. Poproszę więcej zdjęć innych przepisów jeśli masz <3

  • Jolanta Ewa Maliczowska
    Posted at 11:21h, 15 stycznia Odpowiedz

    Odnośnie składników
    Kawa : rozpuszczalna -dodać proszek?
    Esencję?
    Będę wdzięczny za pomoc

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:31h, 15 stycznia Odpowiedz

      Tak, chodzi o proszek/granulki do rozpuszczenia 🙂

  • Beata
    Posted at 18:30h, 15 stycznia Odpowiedz

    Blacha o średnicy 25cm?? Jak odmierzyć te 30 albo 40g oleju kokosowego? To jedna łyżka? Albo kakao? Nie ma jak odmierzyć 90g. Jakaś rada? Pozdrawiam, Beata 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:38h, 15 stycznia Odpowiedz

      Tak jak w przepisie, blaszka 21cm, ale 25 też będzie ok. Ciasto będzie po prostu niższe. Polecam stronę http://www.ilewazy.pl. Dzięki niej dowiesz się ile produktów użyć nie posiadając wagi w domu 🙂

  • Rafał Szymczak - Świat Smaku
    Posted at 19:32h, 15 stycznia Odpowiedz

    Bardzo ciekawa propozycja – może kiedyś się skuszę i wypróbuję ten przepis

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:02h, 15 stycznia Odpowiedz

      Polecam serdecznie! 🙂

  • Diana
    Posted at 21:08h, 16 stycznia Odpowiedz

    Jeden z najlepszych deserów jakie kiedykolwiek jadlam! Łatwe i szybkie (pomijając czas na chłodzenie) w przygotowaniu a smak rewelacyjny! 🙂 Razem z siostrą jesteśmy zachwycone. Zamieniłysmy tylko nasiona chia na mak ale myślę, że obie wersje tak samo pyszne 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:47h, 17 stycznia Odpowiedz

      Diano dziękuję ogromnie za zdjęcie! To, że Tobie smakuje, bardzo mnie cieszy 🙂 Pomysł z makiem super 😉 Zachęcam również do wypróbowania innych moich przepisów. Pozdrawiam ciepło 🙂

  • Pingback:Wegański TOFURNIK NUTELLA, wegański "sernik" z Nutellą bez pieczenia
    Posted at 12:36h, 18 stycznia Odpowiedz

    […] ilości prozdrowotnych składników sprawiły, że jest to moje surowe hit-ciasto. Podobne do tego intensywnie czekoladowego z kremem z awokado, z tym, że tutaj Nutella naprawdę robi swoje. Polecam z całego […]

  • Kinga
    Posted at 09:46h, 19 stycznia Odpowiedz

    Hej, myslisz, że jak spróbuje zamienic syrop klonowy na więcej daktyli i np. olej koko, albo wode, to tez wyjdzie ok?
    i olej kokosowy powinien byc nierafinowany, czy rafinowany, jeden nada kokosowy posmak, a ten drugi juz nie.. wiec zastanawiam się jaki użyłaś 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:03h, 19 stycznia Odpowiedz

      Hej 🙂 Daktyle są potrzebne do spodu, a do kremu jakiś słodzik w płynie. Jeśli zamiast jakiegoś syropu do kremu użyjesz daktyli, nie będzie ono tak kremowe i delikatne. Zalecam więc użycie syropu – to znaczna różnica w konsystencji. Wody nie radzę używać ponieważ ciasto nie zgęstnieje, ewentualnie można użyć wodę do wcześniejszego namoczenia daktyli, jeśli jednak się na nie zdecydujesz.
      Zazwyczaj używam nierafinowanego ponieważ zachowuje więcej składników odżywczych. Jeśli takiego nie posiadasz, możesz użyć rafinowanego 🙂 Wyjdzie prawie na to samo. Posmak kokosa będzie i tak mało wyczuwalny przez dużą ilość kakao.

  • Magda
    Posted at 20:32h, 19 stycznia Odpowiedz

    Przepyszny i ten aksamitny czekoladowy krem… aż trudno uwierzyć, że to awokado
    Tort z awokado

    Zdjęcie:  

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:06h, 19 stycznia Odpowiedz

      Dziękuję Magdo za zdjęcie! Ciasto wygląda przeeeeeepysznie 🙂

  • Magda
    Posted at 20:34h, 19 stycznia Odpowiedz

    Przepyszny i ten aksamitny czekoladowy krem… aż trudno uwierzyć, że to awokado

  • Adam
    Posted at 11:23h, 25 lutego Odpowiedz

    Genialnie proste i genialnie smaczne… Daję podwójne proporcję spodu, bo ta masa daktylowo-nerkowcowa jest cudowna <3

    Zdjęcie:

  • Adam
    Posted at 11:24h, 25 lutego Odpowiedz

    Tutaj w prezencie na 30-stkę przyjaciółki 🙂

  • Adam
    Posted at 11:25h, 25 lutego Odpowiedz

    Tutaj w prezencie na 30-stkę przyjaciółki 🙂 <3

    Zdjęcie:

  • Agnieszka
    Posted at 23:29h, 01 lipca Odpowiedz

    A czy ciasto jest w konsystencji w miarę sprężyste? Nie wyleje sie mus jeśli nie bedzie w tortownicy tylko na blaszce?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:40h, 03 lipca Odpowiedz

      Krem po spędzeniu kilku godzin w lodówce jest gęsty i nie wyleje się z formy 🙂 Jeśli się obawiasz, możesz dodać więcej oleju kokosowego, wtedy stężeje jeszcze bardziej 🙂

  • Pingback:Czekoladowe Ciasto Wegańskie | Blog zerokalorii.pl - dietetyczne przepisy
    Posted at 21:49h, 03 lipca Odpowiedz

    […] na wspaniałe dietetyczne ciasto wegańskie, autorstwa Karoliny Gawrońskiej, właścicielki bloga SavoryorSweet.pl na który serdecznie zapraszamy – po jeszcze więcej […]

  • Mina
    Posted at 11:50h, 15 sierpnia Odpowiedz

    Czy daktyle mają byc suszone?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:55h, 16 sierpnia Odpowiedz

      Tak, suszone 😉 Ale świeże też mogę być

  • Agata
    Posted at 17:03h, 17 sierpnia Odpowiedz

    U nas dziś kopytka z tym fantastycznym kremem czekoladowym ż awokado❤ oski je że smakiem i nawet sama mu podkradłam trochę bo ten krem jest megaaa. Dzięki za wszystkie przepisy, są super ??

    Zdjęcie:

  • Ewa
    Posted at 22:03h, 09 września Odpowiedz

    Jakiego blendera używasz? Przymierzam się do zakupu czegoś dobrego i proszę o podpowiedź w tej kwestii

  • J
    Posted at 12:31h, 24 grudnia Odpowiedz

    Dlaczego spód mi nie wyszedł? Przykleja się do papieru i nie tężnieje. Może za mało odcisnęłam daktyle z namaczania?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:18h, 24 lutego Odpowiedz

      Możliwe, że tak się właśnie stało.

  • Malwina
    Posted at 12:43h, 28 kwietnia Odpowiedz

    Szukałam pomysłu na zagospodarowanie 2 mega dojrzałych awokado i trafiłam na ten przepis. Zrobiłam z połowy składników z użyciem syropu daktylowego. Niebo w gębie!!! Dziękuję!

  • Głodna
    Posted at 20:15h, 05 maja Odpowiedz

    Czy można użyć karobu zamiast kakao? Proszę o szybką odpowiedź, bo mam dużą ochotę na to ciacho, a kakao brak;(

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:27h, 15 maja Odpowiedz

      Możesz, jeśli lubisz karob 🙂 Ciasto będzie smakowało zupełnie inaczej.

  • Głodna
    Posted at 20:34h, 05 maja Odpowiedz

    Jeszcze jedno: czy mogę dodać banana lub daktyle zamiast syropu?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:27h, 15 maja Odpowiedz

      Polecam trzymać się przepisu by zachować odpowiednią konsystencję 🙂

  • Głodna
    Posted at 11:23h, 12 maja Odpowiedz

    Jeszcze nie ma mojego komentarza, który pisałam parę dni temu:( więc ponawiam pytanie: czy można czymś innym zastąpić syrop? Banany, daktyle? I czy można karob czy wtedy nie będzie smaku czekolady? Jeszcze go nie jadłam i się boję, że zmarnuję składniki jak nie będzie pasować… i czy kawa i wanilia są konieczne?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:29h, 15 maja Odpowiedz

      Nie polecam zamieniać syropu na cokolwiek innego, by mieć gwarancję że przepis wyjdzie. Lepiej nie ryzykować. Kawa wzbogaca smak – bardzo polecam. Tak samo jak wanilię 😉

  • Laura Kinga
    Posted at 13:51h, 10 listopada Odpowiedz

    Hej, dzisiaj zrobiłam ciacho! Tydzień niecierpliwego macania awokado, czy już dojrzałe 😉
    Kilka moich uwag dla osób, które planują:
    – jeśli nie lubisz smaku awokado – ja nienawidzę – to niech Cię nie zwiedzie obietnica, że jest niewyczuwalne. Niestety wyczuwalne i to bardzo 😀 Polecam się przełamać i jednak spróbować, goście będą zachwyceni.
    – można użyć 3szt. awokado, reszta składników bez zmian. Wówczas lepiej zbalansujesz dużą ilość tłustego spodu.
    – dobrze odsączone daktyle i nerkowce można wrzucić do zmielenia od razu razem, nie trzeba na gładką masę, nawet lepiej jak ciut ‘crunchy’ (nie creamy jak w peanut butter).
    – można odwrócić proporcje daktyli/nerkowców, jeśli wolisz by spód nie był aż takim masłem. Ba, możesz nawet nie dawać do spodu oleju kokosowego.
    – jeśli wolisz wyraźniejsze smaki, daj do spodu orzechy włoskie, gdyż nerkowce są dosyć mdłe w zestawieniu z taką ilością awokado.
    – zamiast syropu z agawy/klonowego możesz użyć miodu. Ja dałam ok. dwukrotnie więcej gdyż masa nie była w ogóle słodka i to dobrze maskuje smak awokado. Tak, wiem, przez to nie jest wegańsko, ale nie wszyscy są już vege100%.
    – ekstrakt z wanilii – daj go więcej, trzykrotnie więcej.
    – kawa nie jest niezbędna, ale ekstrakt z wanilii już tak.
    – awokado należy bardzo dłuuuugo blendować, aż do uzyskania konsystencji bez grudek. Potem możesz mieszać ze składnikami mikserem (trzepaczkami do ubijania piany).
    – formę można posmarować uprzednio tłuszczem, bez papieru, i tak ładnie z niej wyjdzie, jeśli schłodzone.
    – uwaga ciacho niezwykle sycące, kwadratowa forma pasowała by tu lepiej by je pokroić w niewielkie kwadraty niczym brownie.
    Nie zrażaj się ilością roboty, przygotuj składniki, włącz dobry audiobook, bądź cierpliwy/a. Ciesz się z całego procesu, nie frustrując na poszczególnych etapach. Trzeba włożyć trochę serducha.
    Enjoy!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:33h, 22 listopada Odpowiedz

      Wow, najdłuższy komentarz w historii! 🙂 Dzięki za rady dla czytelników 😉

  • Katarzyna
    Posted at 07:30h, 10 grudnia Odpowiedz

    250 gramów syropu to ile mililitrów?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE