Wegański TOFURNIK NUTELLA, wegański "sernik" z Nutellą bez pieczenia
19951
post-template-default,single,single-post,postid-19951,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczenia

Wegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański „sernik” z Nutellą bez pieczenia

Fantastyczny sernik bez pieczenia! Bez cholesterolu, nabiału, jajek i rafinowanego cukru – jedynie zdrowe i pełnowartościowe składniki. Zazwyczaj nawet mniejszy kawałek tradycyjnego sernika to rozpusta. Oczywiście, są one pyszne, ale przygotowane na bazie tłustego twarogu i masła, z dodatkiem kremówki i z toną cukru. Fakt, że serniki posiadają zwiększoną ilość białka, wcale ich nie ratuje i nie czyni zdrowymi i dietetycznymi. To chyba najbardziej kaloryczny wypiek. Często również pojawiają się problemy związane z jego pieczeniem takie jak : pękanie, opadanie, zbytnie podpiekanie od spodu i złe wypieczenie w środku… Oczywiście, kawałek sernika nie zabije, ale jeśli masz alternatywę by zrobić coś zdrowszego, bez tony cholesterolu i nagrzewania piekarnika, to dlaczego nie?

Wegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczeniaWegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczenia

Nie zaprzeczam, mój ser…tofurnik również posiada tłuszcz, nie ma co mydlić Wam oczu, ale z pewnością są to dobre tłuszcze. Pochodzą one tylko i wyłącznie z orzechów i oleju kokosowego. Są to bardzo dobre jego źródła, posiadające wiele walorów zdrowotnych, wywierających pozytywne skutki dla naszego ciała i organizmu. Ponadto orzechy dostarczają również sporo błonnika, który jest bardzo ważny dla procesów trawiennych. Ser jest zastąpiony naturalnym tofu, które ma idealną do tego typu ciast kremową i jedwabistą konsystencję. Sernik wzbogacony o Nutellę i aromatyczne orzechy laskowe to… to po prostu eksplozja wszystkiego co najlepsze. Gwarantuję Wam, że Wasz kubki smakowe długo nie zapomną o tym niepowtarzalnym deserze. Każdy czekoladoholik i Nutelloholik będzie usatysfakcjonowany.

Wegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczeniaWegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczenia

A góra tego dzieła to ganage, czyli gęsta i trochę ciągnąca, prawie krówkowa w konsystencji czekoladowa polewa. Pojęcie pochodzi z Ameryki i nie należy się go bać. Zdaję sobie sprawę z tego, że to wszystko może się wydawać Tobie bardzo nieznane, dziwne i obce. Trzeba przygotować Nutellę, uprażyć orzechy, a inne namoczyć. Możesz nawet nie znać takich pojęć jak tofu czy ganage. Ale tak na dobrą sprawę, jest to całkiem szybkie i proste ciasto. Przestrzeganie przepisu to klucz do sukcesu. Jeśli masz blender, oznacza to nic innego jak to, że sobie poradzisz i będzie wyśmienite! Idealne kremowa konsystencja, bogaty smak czekolady i orzechów laskowych oraz duże ilości prozdrowotnych składników sprawiły, że jest to moje surowe hit-ciasto. Podobne do tego intensywnie czekoladowego z kremem z awokado, z tym, że tutaj Nutella naprawdę robi swoje. Polecam z całego serca!

Wegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczeniaWegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczenia

5.0 from 3 reviews
WegaWegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczeniański surowy sernik z tofu i domową Nutellą, TOFURNIK!
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 24
Składniki
spód:
  • 100g daktyli (namoczonych przez noc)
  • 70g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
  • 100g orzechów laskowych
  • 20g kakao
  • 30g oleju kokosowego
  • 30g nasion chia
masa "sernikowa" z tofu
  • 600g tofu naturalnego
  • 275g wegańskiej nutelli z tego przepisu (lub podobnego do Nutelli wegańskiego smarowidła, np. Primavika)
  • 60g kakao
  • 150g cukru trzcinowego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki agaru (lub 3 łyżeczki żelatyny w niepełnej wegańskiej wersji)
ganage i dekoracja
  • 100g syropu klonowego
  • 70g oleju kokosowego
  • 50g kakao
  • 100g orzechów laskowych
Wykonanie
spód:
  1. Daktyle i nerkowce zalej wodą i mocz przez noc lub zalej wrzątkiem i mocz przez minimum 2 godziny. Orzechy laskowe wysyp na blaszkę i wstaw do nagrzanego do 190C pieca i praż przez 8-9 minut, aż zaczną być brązowawe i aromatyczne (w tym momencie możesz również uprażyć orzechy potrzebne do dekoracji). UWAGA, nie praż zbyt długo by nie stał się gorzkie. Po około 8 minutach wyjmij je z pieca i gdy będą jeszcze ciepłe, pocieraj nimi siebie w dłoniach by się pozbyć większości łupinek, które również są dość gorzkie. Następnie pokrój je na drobniejsze kawałki by ułatwić blendowanie. Potem odcedź nerkowce oraz daktyle i zblenduj je wraz z orzechami laskowymi i stopionym olejem kokosowym na gęstą i dość jednolitą masę. Pod koniec blendowania dodaj kakao i nasiona chia i ponownie zblenduj lecz jedynie do połączenia składników. Gotową przełóż do wyłożonej papierem formy o średnicy 21 cm i ugnieć dokładnie na jej dnie. Wyrównaj i włóż do lodówki.
masa "sernikowa" z tofu
  1. Tofu, wegańską nutellę, kakao, cukier oraz sól zblenduj na jednolitą i kremową masę. Blenduj tak długo aż będziesz mieć pewność, że cukier dokładnie się rozpuścił. Następnie zalej agar 4 łyżkami wody w malutkim garnuszku i odczekaj 10 minut aż napęcznieje. Po wypiciu wody doprowadź go do wrzenia, jednocześnie przy tym mieszając by dokładnie się rozpuścił*. Płynny i jednolity agar wlej do masy tofurnikowej i zblenduj ponownie do dokładnego połączenia. Przełóż masę tofurnikową na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki.
ganage i dekoracja
  1. Rozpuść olej kokosowy i gdy będzie płynny, przelej do innego naczynka, dodaj do niego syrop klonowy wraz z kakao i miksuj na najwyższych obrotach aż powstanie gęsta, lśniąca i "ciągnąco-lejąca" się masa. Jedwabiście gładki ganage wylej na tofurnik i wyrównaj. Następnie posyp wcześniej uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi. Mieść w lodówce do mocnego schłodzenia i stężenia. Tofurnik jest najlepszy po nocy spędzonej w lodówce.
Uwagi
*Główna różnica między agarem a żelatyną to to, że żelatyny nie możemy doprowadzić do wrzenia i zagotować, a agar wręcz przeciwnie, powinniśmy zagotować by posiadał funkcje żelujące.

 

Wegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczeniaWegański TOFURNIK NUTELLA, zdrowy wegański "sernik" z Nutellą bez pieczenia

Powiązane wpisy

8 komentarzy
  • Agnieszka
    Posted at 13:02h, 09 stycznia Odpowiedz

    Fantastyczny przepis ? Koniecznie muszę go wypróbować 😉

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:56h, 15 września Odpowiedz

      Koniecznie! 🙂

  • Ania
    Posted at 08:54h, 15 września Odpowiedz

    Wygląda pysznie 🙂 Planuje zrobić na urodziny. Powiedz jakiego tofu użyłaś? Twardego typu Polsoja czy takiego delikatniejszego typu Solida Food?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:54h, 15 września Odpowiedz

      Aniu polecam jak najbardziej! 🙂 Proponuję delikatne tofu. Do przygotowania tego ciasta użyłam właśnie tego z Solida Food! Wrzuć tutaj zdjęcie jak już zrobisz 🙂

  • Natasia
    Posted at 03:54h, 18 stycznia Odpowiedz

    Wszystko super, tylko na pewno nie raw. Po pierwsze tofu nie jest raw, po drugie prazysz orzechy, po trzecie. gotujesz agar…

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:31h, 18 stycznia Odpowiedz

      Natalio zwracam honor 🙂 Bardziej chodziło mi o to, że sernik jest bez pieczenia 🙂 Pozdrawiam!

  • Adrianna Bielak
    Posted at 17:59h, 18 stycznia Odpowiedz

    Zdjęcie robione kalafiorem, ale tak dobre ciacho wymaga pochwalenia.

    Ciasto nr 2, na dole, prosto z tego przepisu. Z ujęciem przekroju niestety nie zdążyłam, bo zniknęło w niespełna minutę.

    Jako wielka fanka Nutelli mogłabym jeść to ciacho codziennie i to na każdą porę dnia.

    Dziękuję za cudowny przepis, na pewno będę do niego często wracać.

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:00h, 18 stycznia Odpowiedz

      Ado bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona! Świetnie wygląda <3

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE