Wegański Snickers - zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers

Wegański Snickers – zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers

Tych batoników chyba nie muszę przedstawiać. Znane i lubiane na całym świecie. Jednocześnie każdy z nas wie, że nie są one najzdrowszą opcją gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Moje Snickersy to daktylowy karmel, owsiany nugat i gorzka czekolada. Przepyszne, zdrowsze, łatwe i przygotowane z jedynie 7 składników. Z pewnością będą hitem każdej imprezy lub niespodzianki.

Przepis pochodzi z mojego wegańskiego eBook’a, ale jest tak fantastyczny, że chcę się podzielić nim ZE WSZYSTKIMI!

 

KLIKNIJ I ZOBACZ EBOOK’A

 

Wegański Snickers - zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers Wegański Snickers - zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers Wegański Snickers - zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers

4.9 from 13 reviews
Wegański Snickers - zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
daktylowy karmel
  • 200g daktyli (namoczonych)
  • 50g masła orzechowego
  • 100g solonych orzeszków ziemnych*
nugat
  • 150g zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej)**
  • 100g nerkowców (namoczonych)
  • 100ml syropu klonowego
dodatkowo
  • 200g gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Namoczone daktyle zblenduj wraz z masłem orzechowym na gęsty, klejący i w miarę możliwości gładki karmel. Dodaj do niego orzeszki ziemne i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Silikonowe foremki na batoniki wysmaruj odrobiną oleju kokosowego i nałóż do każdej z nich karmel do połowy wysokości.
  2. Gdy wykorzystasz cały karmel, wrzuć do tej samej już pustej miski zmielone płatki owsiane (lub mąkę owsianą), namoczone nerkowce oraz syrop klonowy. Blenduj do uzyskania gęstej masy, o konsystencji podobnej do ciągnącego nugatu. Następnie wypełnij taką masą drugą połowę foremek i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny, aż kompletnie się zamrożą. Gdy batony będą twarde, roztop czekoladę w kąpieli wodnej i wyjmij z foremek.
  3. Każdego batona połóż na widelcu, zanurz w czekoladzie i przy pomocy łyżki polej je z każdej strony. Odłóż na talerz lub tacę wyłożoną papierem do pieczenia i postępuj tak samo z resztą. Czekolada będzie szybko gęstniała na zamrożonych batonach, więc działaj szybko. Przechowuj w lodówce.
Uwagi
* jeśli użyjesz niesolonych orzeszków, dodaj do karmelu sól do smaku. To bardzo ważnie, ponieważ uwydatni wszystkie smaki.
** jeśli masz alergię na gluten i go nie jesz, zadbaj o to by Twoje płatki owsiane były certyfikowane jako bezglutenowe.

Wegański Snickers - zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers Wegański Snickers - zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers

 

 

Tags:
42 komentarze
  • Daria
    Posted at 08:22h, 15 stycznia Odpowiedz

    obawiam się, że jak zrobię to całość wyląduję w moim żołądku XD uwielbiam to połączenie smaków, “to die for”! 🙂 fantastyczne czekoladki/batoniki! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:26h, 15 stycznia Odpowiedz

      Zaszalej! Nie ma co się ograniczać 🙂

  • Agata
    Posted at 13:20h, 15 stycznia Odpowiedz

    Są przepyszne!! Dziękuję za przepis, będą częstym gościem mojego podniebienia! <3

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:23h, 15 stycznia Odpowiedz

      Wyglądają świetnie! Dziękuję bardzo <3

  • Olga
    Posted at 21:17h, 15 stycznia Odpowiedz

    Wyszly przeeeeepyyyyszneeee !!!!!
    ❤️❤️❤️❤️
    Moj ulubiony batonik zdrowy i weganski ?
    Dziekuje Ci za ten przepis !!!
    Wegański Snickers

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:24h, 15 stycznia Odpowiedz

      Twoje Snickersy wyglądają bosko <3 Dziękuję! :)

  • Daria
    Posted at 12:31h, 18 stycznia Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić olej kokosowy?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:39h, 18 stycznia Odpowiedz

      W tym przepisie, w środku w batonikach, nie ma oleju kokosowego. Potrzebujemy go tylko by wysmarować foremki by batoniki się do nich nie kleiły 🙂 Możesz użyć dowolnego tłuszczu do ich wysmarowania (wegańskie masło, lub zwykłe, jeśli nie jesteś weganką 🙂 )

  • Daria
    Posted at 11:46h, 19 stycznia Odpowiedz

    A gdzie kupilas takie foremki na batoniki? Bo nie mam pojecia w czym je zrobic?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:05h, 19 stycznia Odpowiedz

      Jak pisałam, możesz wyłożyć karmel i nugat na dużą blaszkę, po wyjęciu z zamrażalnika pokroić i wtedy polać czekoladą 🙂 Ja kupiłam moje foremki kiedyś w Lidlu.

  • Daria
    Posted at 12:08h, 19 stycznia Odpowiedz

    Myslisz ze utrzymalyby sie gdybym rozlozyla na zwyklej blaszce i wstawila do lodowki??

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:04h, 19 stycznia Odpowiedz

      Cześć Dario, możesz postępować tak samo z dużą blaszką, po zastygnięciu pokroić na kwadraciki i wtedy oblać czekoladą. Bez problemu 😉

  • Pingback:Wegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder Czekolada
    Posted at 22:33h, 27 stycznia Odpowiedz

    […] Kinder. Jestem przekonana, że zrobią one furorę na tym blogu, podobnie jak surowe Oreo, batoniki Snickers, batoniki Mars i podobne, które sekretnie znajdują się w moim […]

  • Marta
    Posted at 12:11h, 29 stycznia Odpowiedz

    Super sa te snickersy! Najlepsze! NIe bylam przygotowana z nerkowcami wiec ominelam ta wartswe, ale sama daktylowo orzechowa warstwa tez super! Zrobilismy tez Kinder CZekolade! Dzieki za przepisy i inspiracje!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:55h, 31 stycznia Odpowiedz

      Świetne zdjęcie! Dziękuję baaardzo za miłe słowa i wypróbowanie przepisu 😉

  • Ola
    Posted at 21:06h, 31 stycznia Odpowiedz

    Czy da się ominąć etap mrożenia?
    Chciałabym zrobić porcję dla jednej osoby i resztę schować do zamrażalnika. Obawiam się dwa razy mrozić.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:53h, 31 stycznia Odpowiedz

      Bez zamrożenia będzie Tobie ciężko wyjąć batoniki, ale możesz spróbować 🙂 Nic się nie stanie, ja zawsze tak robię.

  • Pingback:Wegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder Bueno - Savory or Sweet?
    Posted at 20:19h, 10 lutego Odpowiedz

    […] wymyślać przepisy na fit wersje popularnych batoników (zobacz moją Kinder Czekoladę i Snickersa). Ponieważ kiedyś Kinder Bueno było moim ulubionym batonikiem, postanowiłam zrobić słodycze […]

  • Mouse
    Posted at 20:33h, 02 kwietnia Odpowiedz

    ❤❤❤

    Zdjęcie:

  • Paula
    Posted at 20:03h, 07 kwietnia Odpowiedz

    Czym można zastąpić syrop klonowy ? ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:49h, 08 kwietnia Odpowiedz

      Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy, ryżowym lub nawet miodem jeśli nie jest dla Ciebie ważne by Snickersy były wegańskie 🙂

  • marianna
    Posted at 18:02h, 11 kwietnia Odpowiedz

    Czy zamiast nerkowcow mogę użyć migdały?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:56h, 13 kwietnia Odpowiedz

      tak, ale wtedy smak będzie się różnił od Snickersa 🙂

  • Kosiek
    Posted at 11:25h, 09 maja Odpowiedz

    Snickers również zagościł w wypróbowanych przeze mnie przepisach. Jest delikatny, ale wyrazisty w smaku. Mam jednak małą poradę. Jeśli wiecie, że Wasz blender nie jest zbyt mocny, to robiąc część z nerkowcami najpierw zblendujcie je z syropem klonowym, a później dodajcie mąkę owsianą bądź płatki. Ja nie zrobiłam tego w tej kolejności i przegrzałam blender 🙁 Chcąc skończyć batony znalazłam ciekawe rozwiązanie – drewniana pałka 🙂 Ubijałam masę aż zrobiła się ciągnąca.

    Dziękuję bardzo za te wszystkie przepisy. Za czas, który poświęciłaś żeby nam je przedstawić 🙂 Jako wierna czytelniczka i widzka będę starała się wklejać wszystko co zrobiłam 🙂 <3

    Zdjęcie:

  • Synthia
    Posted at 09:22h, 10 maja Odpowiedz

    Batoniki są obłędne. Zrobiłam egoistycznie dla siebie, ale mój syn ciągle mi wyjadał

  • omnomnom
    Posted at 23:13h, 12 sierpnia Odpowiedz

    hej 🙂 chciałbym wypróbować ten przepis ale jestem uczulona ma owies i nie wiem czym można zastąpić płatki owsiane :/

  • Ania
    Posted at 05:47h, 08 grudnia Odpowiedz

    Co można dać zamiast nerkowców ?
    Nie jem ich

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:33h, 10 grudnia Odpowiedz

      Możesz dodać masło orzechowe lub migdały 🙂

  • Nikola
    Posted at 17:10h, 08 grudnia Odpowiedz

    Ja zrobiłam w formie batoników 🙂
    Z tej ilości składników wyszło mi 15 batonów

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:31h, 10 grudnia Odpowiedz

      Dziękuję za podzielenie się zdjęciem! Wyglądają świetnie 😉

  • Monika Kulka
    Posted at 10:33h, 15 marca Odpowiedz

    O mniam ! Pyszności ! U mnie z połowy porcji i nerkowce zamiast ziemnych.

    Zdjęcie:

  • Gosia
    Posted at 19:39h, 18 marca Odpowiedz

    A czym można zastąpić syrop klonowy?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:24h, 19 marca Odpowiedz

      Syrop z agawy lub miód, jeśli używasz 🙂

  • Ma
    Posted at 07:54h, 14 sierpnia Odpowiedz

    Hej, świetny przepis, zamierzam przetestować w najbliższych dniach. Czy masa nerkowców to 100g przed czy po namoczeniu?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:00h, 20 września Odpowiedz

      Przed namoczeniem 😉

  • Ewa
    Posted at 19:13h, 27 września Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Zrobione i zjedzone 😀

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:16h, 27 września Odpowiedz

      Super! Dziękuję za przetestowanie Ewo <3

  • Joanna
    Posted at 13:48h, 13 czerwca Odpowiedz

    Dziękuję za ten przepis! ❤️ zrobiłam, po prostu orgazmiczna przyjemność ? smakują prawie identycznie jak pierwowzór – prawie, bo są jeszcze pyszniejsze, bez białego cukru i chemicznych trucizn ❤️ dzisiaj znowu je robię ? dziękuję ???

  • Jola
    Posted at 17:49h, 24 stycznia Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj snikersy i mam kilka refleksji: bardziej smakuje mi warstwa daktyle-masło orzechowe niż ta z płatkami owsianymi. Nie miałam mąki owsianej, więc zmieliłam płatki właśnie. Niestety mam zwykły blender, nie kielichowy i nie mogłam uzyskać miałkiego proszku. Poza tym płatki wyskakiwały z miski, podobnie jak nerkowce, więc czekało mnie później sprzątanie. Dla mnie za dużo zabawy jest z tym przepisem. Jeżeli będę do niego wracać, to zrobię pierwszą warstwę, tę owsianą sobie daruję. Przeszkadza mi w niej konsystencja i smak płatków. Na Twoją stronkę będę zaglądać, bo masz ciekawe pomysły. Pozdrawiam serdecznie ?
    P.S. Zastanawiam się, czym można zastąpić mąkę owsianą? Mlekiem w proszku?

  • Łukasz
    Posted at 14:45h, 12 marca Odpowiedz

    Dziękuję za przepis, wyszły przepyszne! Tylko nie wiem dlaczego musiałem dokupić jeszcze 1 tabliczkę czekolady, czyli łącznie zużyłem całe 3 tabliczki ? Może to przez to że zrobiłem w formie podłużnych batoników, choć to dziwne, bo teoretycznie wtedy powinno być potrzebne mniej czekolady!

    Zdjęcie:

  • Monika
    Posted at 12:44h, 28 lutego Odpowiedz

    Jak dlugo można przechowywać?

  • Weronika
    Posted at 16:38h, 06 kwietnia Odpowiedz

    Czym można zastąpić orzechy nerkowca?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE