14 Sty Wegański Snickers – zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers
Tych batoników chyba nie muszę przedstawiać. Znane i lubiane na całym świecie. Jednocześnie każdy z nas wie, że nie są one najzdrowszą opcją gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Moje Snickersy to daktylowy karmel, owsiany nugat i gorzka czekolada. Przepyszne, zdrowsze, łatwe i przygotowane z jedynie 7 składników. Z pewnością będą hitem każdej imprezy lub niespodzianki.
Przepis pochodzi z mojego wegańskiego eBook’a, ale jest tak fantastyczny, że chcę się podzielić nim ZE WSZYSTKIMI!
KLIKNIJ I ZOBACZ EBOOK’A
Wegański Snickers - zdrowe, domowe i bezglutenowe batoniki Snickers
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
Składniki
daktylowy karmel
- 200g daktyli (namoczonych)
- 50g masła orzechowego
- 100g solonych orzeszków ziemnych*
nugat
- 150g zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej)**
- 100g nerkowców (namoczonych)
- 100ml syropu klonowego
dodatkowo
- 200g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Namoczone daktyle zblenduj wraz z masłem orzechowym na gęsty, klejący i w miarę możliwości gładki karmel. Dodaj do niego orzeszki ziemne i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Silikonowe foremki na batoniki wysmaruj odrobiną oleju kokosowego i nałóż do każdej z nich karmel do połowy wysokości.
- Gdy wykorzystasz cały karmel, wrzuć do tej samej już pustej miski zmielone płatki owsiane (lub mąkę owsianą), namoczone nerkowce oraz syrop klonowy. Blenduj do uzyskania gęstej masy, o konsystencji podobnej do ciągnącego nugatu. Następnie wypełnij taką masą drugą połowę foremek i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny, aż kompletnie się zamrożą. Gdy batony będą twarde, roztop czekoladę w kąpieli wodnej i wyjmij z foremek.
- Każdego batona połóż na widelcu, zanurz w czekoladzie i przy pomocy łyżki polej je z każdej strony. Odłóż na talerz lub tacę wyłożoną papierem do pieczenia i postępuj tak samo z resztą. Czekolada będzie szybko gęstniała na zamrożonych batonach, więc działaj szybko. Przechowuj w lodówce.
Uwagi
* jeśli użyjesz niesolonych orzeszków, dodaj do karmelu sól do smaku. To bardzo ważnie, ponieważ uwydatni wszystkie smaki.
** jeśli masz alergię na gluten i go nie jesz, zadbaj o to by Twoje płatki owsiane były certyfikowane jako bezglutenowe.
** jeśli masz alergię na gluten i go nie jesz, zadbaj o to by Twoje płatki owsiane były certyfikowane jako bezglutenowe.
Daria
Posted at 08:22h, 15 styczniaobawiam się, że jak zrobię to całość wyląduję w moim żołądku XD uwielbiam to połączenie smaków, “to die for”! 🙂 fantastyczne czekoladki/batoniki! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 11:26h, 15 styczniaZaszalej! Nie ma co się ograniczać 🙂
Agata
Posted at 13:20h, 15 styczniaSą przepyszne!! Dziękuję za przepis, będą częstym gościem mojego podniebienia! <3
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 13:23h, 15 styczniaWyglądają świetnie! Dziękuję bardzo <3
Olga
Posted at 21:17h, 15 styczniaWyszly przeeeeepyyyyszneeee !!!!!
❤️❤️❤️❤️
Moj ulubiony batonik zdrowy i weganski ?
Dziekuje Ci za ten przepis !!!
Karolina Gawrońska
Posted at 21:24h, 15 styczniaTwoje Snickersy wyglądają bosko <3 Dziękuję! :)
Daria
Posted at 12:31h, 18 styczniaCzym mogę zastąpić olej kokosowy?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:39h, 18 styczniaW tym przepisie, w środku w batonikach, nie ma oleju kokosowego. Potrzebujemy go tylko by wysmarować foremki by batoniki się do nich nie kleiły 🙂 Możesz użyć dowolnego tłuszczu do ich wysmarowania (wegańskie masło, lub zwykłe, jeśli nie jesteś weganką 🙂 )
Daria
Posted at 11:46h, 19 styczniaA gdzie kupilas takie foremki na batoniki? Bo nie mam pojecia w czym je zrobic?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:05h, 19 styczniaJak pisałam, możesz wyłożyć karmel i nugat na dużą blaszkę, po wyjęciu z zamrażalnika pokroić i wtedy polać czekoladą 🙂 Ja kupiłam moje foremki kiedyś w Lidlu.
Daria
Posted at 12:08h, 19 styczniaMyslisz ze utrzymalyby sie gdybym rozlozyla na zwyklej blaszce i wstawila do lodowki??
Karolina Gawrońska
Posted at 22:04h, 19 styczniaCześć Dario, możesz postępować tak samo z dużą blaszką, po zastygnięciu pokroić na kwadraciki i wtedy oblać czekoladą. Bez problemu 😉
Pingback:Wegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder Czekolada
Posted at 22:33h, 27 stycznia[…] Kinder. Jestem przekonana, że zrobią one furorę na tym blogu, podobnie jak surowe Oreo, batoniki Snickers, batoniki Mars i podobne, które sekretnie znajdują się w moim […]
Marta
Posted at 12:11h, 29 styczniaSuper sa te snickersy! Najlepsze! NIe bylam przygotowana z nerkowcami wiec ominelam ta wartswe, ale sama daktylowo orzechowa warstwa tez super! Zrobilismy tez Kinder CZekolade! Dzieki za przepisy i inspiracje!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 23:55h, 31 styczniaŚwietne zdjęcie! Dziękuję baaardzo za miłe słowa i wypróbowanie przepisu 😉
Ola
Posted at 21:06h, 31 styczniaCzy da się ominąć etap mrożenia?
Chciałabym zrobić porcję dla jednej osoby i resztę schować do zamrażalnika. Obawiam się dwa razy mrozić.
Karolina Gawrońska
Posted at 23:53h, 31 styczniaBez zamrożenia będzie Tobie ciężko wyjąć batoniki, ale możesz spróbować 🙂 Nic się nie stanie, ja zawsze tak robię.
Pingback:Wegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder Bueno - Savory or Sweet?
Posted at 20:19h, 10 lutego[…] wymyślać przepisy na fit wersje popularnych batoników (zobacz moją Kinder Czekoladę i Snickersa). Ponieważ kiedyś Kinder Bueno było moim ulubionym batonikiem, postanowiłam zrobić słodycze […]
Mouse
Posted at 20:33h, 02 kwietnia❤❤❤
Zdjęcie:
Paula
Posted at 20:03h, 07 kwietniaCzym można zastąpić syrop klonowy ? ?
Karolina Gawrońska
Posted at 21:49h, 08 kwietniaSyrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy, ryżowym lub nawet miodem jeśli nie jest dla Ciebie ważne by Snickersy były wegańskie 🙂
marianna
Posted at 18:02h, 11 kwietniaCzy zamiast nerkowcow mogę użyć migdały?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:56h, 13 kwietniatak, ale wtedy smak będzie się różnił od Snickersa 🙂
Kosiek
Posted at 11:25h, 09 majaSnickers również zagościł w wypróbowanych przeze mnie przepisach. Jest delikatny, ale wyrazisty w smaku. Mam jednak małą poradę. Jeśli wiecie, że Wasz blender nie jest zbyt mocny, to robiąc część z nerkowcami najpierw zblendujcie je z syropem klonowym, a później dodajcie mąkę owsianą bądź płatki. Ja nie zrobiłam tego w tej kolejności i przegrzałam blender 🙁 Chcąc skończyć batony znalazłam ciekawe rozwiązanie – drewniana pałka 🙂 Ubijałam masę aż zrobiła się ciągnąca.
Dziękuję bardzo za te wszystkie przepisy. Za czas, który poświęciłaś żeby nam je przedstawić 🙂 Jako wierna czytelniczka i widzka będę starała się wklejać wszystko co zrobiłam 🙂 <3
Zdjęcie:
Synthia
Posted at 09:22h, 10 majaBatoniki są obłędne. Zrobiłam egoistycznie dla siebie, ale mój syn ciągle mi wyjadał
omnomnom
Posted at 23:13h, 12 sierpniahej 🙂 chciałbym wypróbować ten przepis ale jestem uczulona ma owies i nie wiem czym można zastąpić płatki owsiane :/
Ania
Posted at 05:47h, 08 grudniaCo można dać zamiast nerkowców ?
Nie jem ich
Karolina Gawrońska
Posted at 10:33h, 10 grudniaMożesz dodać masło orzechowe lub migdały 🙂
Nikola
Posted at 17:10h, 08 grudniaJa zrobiłam w formie batoników 🙂
Z tej ilości składników wyszło mi 15 batonów
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:31h, 10 grudniaDziękuję za podzielenie się zdjęciem! Wyglądają świetnie 😉
Monika Kulka
Posted at 10:33h, 15 marcaO mniam ! Pyszności ! U mnie z połowy porcji i nerkowce zamiast ziemnych.
Zdjęcie:
Gosia
Posted at 19:39h, 18 marcaA czym można zastąpić syrop klonowy?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:24h, 19 marcaSyrop z agawy lub miód, jeśli używasz 🙂
Ma
Posted at 07:54h, 14 sierpniaHej, świetny przepis, zamierzam przetestować w najbliższych dniach. Czy masa nerkowców to 100g przed czy po namoczeniu?
Karolina Gawrońska
Posted at 01:00h, 20 wrześniaPrzed namoczeniem 😉
Ewa
Posted at 19:13h, 27 wrześniaDziękuję za przepis. Zrobione i zjedzone 😀
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 19:16h, 27 wrześniaSuper! Dziękuję za przetestowanie Ewo <3
Joanna
Posted at 13:48h, 13 czerwcaDziękuję za ten przepis! ❤️ zrobiłam, po prostu orgazmiczna przyjemność ? smakują prawie identycznie jak pierwowzór – prawie, bo są jeszcze pyszniejsze, bez białego cukru i chemicznych trucizn ❤️ dzisiaj znowu je robię ? dziękuję ???
Jola
Posted at 17:49h, 24 styczniaZrobiłam dzisiaj snikersy i mam kilka refleksji: bardziej smakuje mi warstwa daktyle-masło orzechowe niż ta z płatkami owsianymi. Nie miałam mąki owsianej, więc zmieliłam płatki właśnie. Niestety mam zwykły blender, nie kielichowy i nie mogłam uzyskać miałkiego proszku. Poza tym płatki wyskakiwały z miski, podobnie jak nerkowce, więc czekało mnie później sprzątanie. Dla mnie za dużo zabawy jest z tym przepisem. Jeżeli będę do niego wracać, to zrobię pierwszą warstwę, tę owsianą sobie daruję. Przeszkadza mi w niej konsystencja i smak płatków. Na Twoją stronkę będę zaglądać, bo masz ciekawe pomysły. Pozdrawiam serdecznie ?
P.S. Zastanawiam się, czym można zastąpić mąkę owsianą? Mlekiem w proszku?
Łukasz
Posted at 14:45h, 12 marcaDziękuję za przepis, wyszły przepyszne! Tylko nie wiem dlaczego musiałem dokupić jeszcze 1 tabliczkę czekolady, czyli łącznie zużyłem całe 3 tabliczki ? Może to przez to że zrobiłem w formie podłużnych batoników, choć to dziwne, bo teoretycznie wtedy powinno być potrzebne mniej czekolady!
Zdjęcie:
Monika
Posted at 12:44h, 28 lutegoJak dlugo można przechowywać?
Weronika
Posted at 16:38h, 06 kwietniaCzym można zastąpić orzechy nerkowca?