"Serowy" wegański makaron - zdrowy i kremowy sos mac&cheese bez sera

“Serowy” wegański makaron – zdrowy i kremowy sos mac&cheese bez sera

Makaron i serowy sos, czyli macaroni & cheese to jedno z najpopularniejszych dań pochodzących z Ameryki. Stał się on ikoną amerykańskiej kuchni, zaraz obok hamburgerów. Mi osobiście kojarzy się z filmem “Kevin sam w domu”. Jest tam scena, gdy Kevin zasiada sam do świątecznego stołu i zajada się mac & cheese z mikrofalówki. Taka mała dygresja… 🙂 Nigdy w żadnej knajpie nie jadłam niczego podobnego, ani nie byłam w Stanach by skosztować tego jakże niezdrowego specjału. W międzyczasie zostałam weganką tak więc ser nie gości już w mojej diecie. Mimo to, pamiętam jego smak i  starałam się go jak najlepiej odwzorować używając jedynie produktów pochodzenia roślinnego.

Według mnie mój sos smakuje jakby na serio był w nim ser, pycha! Ogromnym plusem jest fakt, że danie jest wolne od złego cholesterolu, nasyconych tłuszczy i laktozy! Jest w nim mocno wyczuwalny czosnek, cebula i aromat płatków drożdżowych, które imitują smak sera. W tym przepisie NIEZBĘDNE jest użycie płatków drożdżowych i nie można ich niczym zastąpić, uprzedzam wątpliwości 🙂 Warto jednak dokonać tego zakupu, ponieważ jest to dodatek idealny do sałatek, sosów, zapiekanek i praktycznie do wszystkiego w czym chcecie wyczuwać serową nutę. A przynajmniej ja dosypuję płatki drożdżowe do prawie wszystkiego. Smacznego i dajcie z znać w komentarzach czy Wam smakuje 🙂
Wegański serowy sos - zdrowy i kremowy makaron mac&cheese bez seraWegański serowy sos - zdrowy i kremowy makaron mac&cheese bez sera

5.0 from 4 reviews
"Serowy wegański" makaron - zdrowy i kremowy sos "serowy" bez sera
 
Autor:
Składniki
  • 500g makaronu świderki (użyłam kukurydzianego)
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 500ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 30g płatków drożdżowych (ok. 6 łyżek)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku
  • 30g kartoflanki (ok. 3 łyżki)
dodatkowo:
Wykonanie
  1. Cebulkę i czosnek posiekaj i wrzuć na dużą patelnię. Dodaj kilka łyżek wody, duś aż zmiękną, skarmelizują się i przełóż do misy blendera. Dodaj pozostałe składniki na sos: niesłodzone mleko sojowe, płatki drożdżowe, kurkumę, sól, pieprz oraz kartoflankę. Zblenduj na gładko, aż wszystkie składniki się połączą. Makaron ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
  2. Zblendowany sos wylej ponownie na wcześniej używaną patelnię i podgrzewaj. Podczas gdy sos zacznie się robić ciepły, dzięki mące ziemniaczanej zacznie gęstnieć, dlatego należy go cały czas energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gdy lekko zgęstnieje, zestaw go z palnika.
  3. Sos wylej na ugotowany makaron i posyp wegańskim parmezanem. Smacznego!

Wegański serowy sos - zdrowy i kremowy makaron mac&cheese bez sera

17 komentarzy
  • Karolina
    Posted at 16:12h, 27 listopada Odpowiedz

    Moje zdjęcie nie jest tak ładne jak te na blogu, ale danie było MEGA dobre i na pewno zrobię je kolejny raz 😀

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:01h, 27 listopada Odpowiedz

      Wygląda super! Dziękuję i cieszę się, że smakowało 😉

  • Ania
    Posted at 13:22h, 24 lutego Odpowiedz

    Będę robić 🙂 Tylko potrzebuję doprecyzowania, kartoflanka? Chodzi o mąkę ziemniaczaną?

  • :-)
    Posted at 21:09h, 20 listopada Odpowiedz

    ☺☺☺☺☺♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

  • :-)
    Posted at 21:10h, 20 listopada Odpowiedz

    ☺♡♡♡♡♡♡

  • Ewelina
    Posted at 13:22h, 27 kwietnia Odpowiedz

    Zrobiłam w małym garnuszku. Dzięki za inspirację 🙂

    Zdjęcie:

  • Nati
    Posted at 12:22h, 10 września Odpowiedz

    a co to jest kartoflanka ? Maka ziemniaczana ? 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:56h, 20 września Odpowiedz

      Dokładnie tak 😉

  • Tomsonowaa
    Posted at 11:35h, 27 września Odpowiedz

    Najlepszy mac&cheese! ?

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:31h, 27 września Odpowiedz

      Wygląda cudnie! Dziękuję za zdjęcie i pozdrawiam 😉

  • Piotr
    Posted at 19:49h, 09 października Odpowiedz

    A ja durny myślałem, że kartoflanka to zupa ziemniaczana i już miałem zamiar obierać kartofle i gotować. Na szczęście przeczytałem komentarze 😀 Fajny przepis, wypróbuję dziś wieczorem. Szukałem właśnie wegańskiego odpowiednika sosu serowego do kalafiora i dzięki Tobie już nie muszę szukać 🙂

  • Alicja
    Posted at 14:35h, 05 listopada Odpowiedz

    Czy ktoś mi powie, co to, ta kartoflanka? 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:29h, 15 lutego Odpowiedz

      inaczej mąka ziemniaczana 😉

      • Gabriela
        Posted at 01:53h, 21 kwietnia Odpowiedz

        u mnie kartoflanka to zupa z kartoflami i makaronem btw pyszna 🙂

  • Gosia
    Posted at 16:54h, 01 stycznia Odpowiedz

    Cała główka czosnku, czy ząbek? Główka nie zabija zapachem?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE