26 Paź “Serowy” wegański makaron – zdrowy i kremowy sos mac&cheese bez sera
Makaron i serowy sos, czyli macaroni & cheese to jedno z najpopularniejszych dań pochodzących z Ameryki. Stał się on ikoną amerykańskiej kuchni, zaraz obok hamburgerów. Mi osobiście kojarzy się z filmem “Kevin sam w domu”. Jest tam scena, gdy Kevin zasiada sam do świątecznego stołu i zajada się mac & cheese z mikrofalówki. Taka mała dygresja… 🙂 Nigdy w żadnej knajpie nie jadłam niczego podobnego, ani nie byłam w Stanach by skosztować tego jakże niezdrowego specjału. W międzyczasie zostałam weganką tak więc ser nie gości już w mojej diecie. Mimo to, pamiętam jego smak i starałam się go jak najlepiej odwzorować używając jedynie produktów pochodzenia roślinnego.
Według mnie mój sos smakuje jakby na serio był w nim ser, pycha! Ogromnym plusem jest fakt, że danie jest wolne od złego cholesterolu, nasyconych tłuszczy i laktozy! Jest w nim mocno wyczuwalny czosnek, cebula i aromat płatków drożdżowych, które imitują smak sera. W tym przepisie NIEZBĘDNE jest użycie płatków drożdżowych i nie można ich niczym zastąpić, uprzedzam wątpliwości 🙂 Warto jednak dokonać tego zakupu, ponieważ jest to dodatek idealny do sałatek, sosów, zapiekanek i praktycznie do wszystkiego w czym chcecie wyczuwać serową nutę. A przynajmniej ja dosypuję płatki drożdżowe do prawie wszystkiego. Smacznego i dajcie z znać w komentarzach czy Wam smakuje 🙂
- 500g makaronu świderki (użyłam kukurydzianego)
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 500ml niesłodzonego mleka sojowego
- 30g płatków drożdżowych (ok. 6 łyżek)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku
- 30g kartoflanki (ok. 3 łyżki)
- Cebulkę i czosnek posiekaj i wrzuć na dużą patelnię. Dodaj kilka łyżek wody, duś aż zmiękną, skarmelizują się i przełóż do misy blendera. Dodaj pozostałe składniki na sos: niesłodzone mleko sojowe, płatki drożdżowe, kurkumę, sól, pieprz oraz kartoflankę. Zblenduj na gładko, aż wszystkie składniki się połączą. Makaron ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Zblendowany sos wylej ponownie na wcześniej używaną patelnię i podgrzewaj. Podczas gdy sos zacznie się robić ciepły, dzięki mące ziemniaczanej zacznie gęstnieć, dlatego należy go cały czas energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gdy lekko zgęstnieje, zestaw go z palnika.
- Sos wylej na ugotowany makaron i posyp wegańskim parmezanem. Smacznego!
Karolina
Posted at 16:12h, 27 listopadaMoje zdjęcie nie jest tak ładne jak te na blogu, ale danie było MEGA dobre i na pewno zrobię je kolejny raz 😀
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:01h, 27 listopadaWygląda super! Dziękuję i cieszę się, że smakowało 😉
Ania
Posted at 13:22h, 24 lutegoBędę robić 🙂 Tylko potrzebuję doprecyzowania, kartoflanka? Chodzi o mąkę ziemniaczaną?
:-)
Posted at 21:09h, 20 listopada☺☺☺☺☺♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
:-)
Posted at 21:10h, 20 listopada☺♡♡♡♡♡♡
Ewelina
Posted at 13:22h, 27 kwietniaZrobiłam w małym garnuszku. Dzięki za inspirację 🙂
Zdjęcie:
Nati
Posted at 12:22h, 10 wrześniaa co to jest kartoflanka ? Maka ziemniaczana ? 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 00:56h, 20 wrześniaDokładnie tak 😉
Tomsonowaa
Posted at 11:35h, 27 wrześniaNajlepszy mac&cheese! ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 16:31h, 27 wrześniaWygląda cudnie! Dziękuję za zdjęcie i pozdrawiam 😉
Piotr
Posted at 19:49h, 09 październikaA ja durny myślałem, że kartoflanka to zupa ziemniaczana i już miałem zamiar obierać kartofle i gotować. Na szczęście przeczytałem komentarze 😀 Fajny przepis, wypróbuję dziś wieczorem. Szukałem właśnie wegańskiego odpowiednika sosu serowego do kalafiora i dzięki Tobie już nie muszę szukać 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 14:22h, 24 październikaHahaha, dobrze, że zawczasu! Daj znać jak wyszło 🙂
Alicja
Posted at 14:35h, 05 listopadaCzy ktoś mi powie, co to, ta kartoflanka? 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 22:29h, 15 lutegoinaczej mąka ziemniaczana 😉
Gabriela
Posted at 01:53h, 21 kwietniau mnie kartoflanka to zupa z kartoflami i makaronem btw pyszna 🙂
Gosia
Posted at 16:54h, 01 styczniaCała główka czosnku, czy ząbek? Główka nie zabija zapachem?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:23h, 15 lutegogłówka główka! 🙂