Wegański Snickers - wegański sernik jaglany z daktylowym karmelem

Wegański Snickers – wegański sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami

Totalny odlot, rozpływam się! Mówię Wam, to jest coś tak pysznego, że można zapomnieć o całym świecie. Wiedząc, że mam takie cudo w lodówce, nie mogę się skupić na niczym innym. Ciągle chodzę do kuchni i odkrawam cieniutkie kawałki, że niby nic takiego. W konsekwencji pod koniec dania nie ma połowy ciasta. Ale co zrobisz gdy twój wegański Snickers Cię woła i wręcz słyszysz “zjedz mnie, jeszcze kawałeczek” dobiegające z kuchni? Powiem jedno, nic nie można z tym zrobić i TRZEBA posłuchać. Chyba zwariowałam.

Z powodu mojego 5-miesięcznego wyjazdu do Chorwacji postanowiłam wykorzystać wszystkie zapasy, które magazynowałam od dłuższego czasu. I tak przyszła kolej na kaszę jaglaną i daktyle. Pierwsze co przyszło mi na myśl to budyń, no ale robiłam już takie bajery i chciałam zaproponować Wam coś bardziej efektownego – idealnego na zbliżające się Walentynki. Już od dawna chodził za mną karmel, a nie taki z cukru – oczywiście. Ale pomyślałam sobie, że taka papka z daktyli i masła orzechowego będzie smakowała cudnie, nie może być inaczej gdy połączy się moje 2 ulubione i najczęściej używane składniki. Nie zawiodłam się, ojjjj nie! Inspiracja? Zmodyfikowany przepis od Ervegan oraz Simple Vegan.

 

Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGAN
Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGAN

Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGAN

Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGAN

 

Zacznijmy od dołu. Spód to migdały, daktyle, olej kokosowy i kakao zblendowane na klejącą masę, którą wyłożyłam dno foremki. Następna warstwa to nieziemsko kremowa masa z kaszy jaglanej, syropu z agawy i orzechów nerkowca. Sycąca, pożywna i bardzo bogata. Z pewnością bardziej kremowa od tradycyjnego sernika! Góra to zwieńczenie całego dobra, które znajduje się wcześniej. Turbo zdrowy i dodający energii karmel z daktyli i masła orzechowego udekorowany słonymi orzeszkami ziemnymi. Mniaaaam! Kubki smakowe szaleją a brzuszek się cieszy, że dostaje coś zdrowego – podwójna wygrana!

Jestem przekonana, że nie mówiąc o składnikach z którego ciasto jest przygotowane, nikt by nie zgadł, że jest to w zasadzie bardzo zdrowe ciasto! Smakuje jak bardzo niezdrowy i pełny pustych kalorii deser – to z pewnością zaleta dla tych, którzy nie są przekonani do “fit jedzenia”. To chyba jedno z moich ulubionych i najpyszniejszych warstwowych wegańskich ciast bez pieczenia. Musicie spróbować, koniecznie! Ale nie żartuję, pochłoniecie jego sporo, ja przynajmniej nie potrafię się oprzeć. Kremowy, bogaty, słodki, orzechowy, sycący, ZDROWY Snickers, jak nic.

4.6 from 12 reviews
Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami NO-BAKE & VEGAN
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
spód
  • 200g migdałów
  • 100g daktyli suszonych (namoczonych przez kilka godzin, ok. 12 sztuk)
  • 100g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków
  • 20g kakao
  • 35g oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody
"sernikowa" masa jaglana
  • 250g kaszy jaglanej
  • 3 i ¼ szklanki wody
  • 100g orzechów nerkowca
  • 120g syropu z agawy
  • sok z ½ cytryny (lub z całej, według preferencji)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ziarenka z 1 laski wanilii
daktylowy karmel
dekoracja
  • 150g solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
Spód
  1. Namoczone daktyle posiekaj. Migdały zmiel na drobno przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę. Blenduj aż uzyskasz klejącą i dość zwartą masę. Wyłóż nią spód foremki o średnicy 21cm i wstaw do lodówki.
"sernikowa" masa jaglana
  1. Kaszę jaglaną przepłucz, włóż do garnuszka, dodaj do niej nerkowce i zalej 3 i ¼ szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki aż do całkowitego rozgotowania i rozklejenia, potrwa to około 20 minut (a przynajmniej nie powinniście gotować krócej jak 20 minut, nawet jeśli uważacie, że już jest rozklejona. To ważne!). UWAGA by nie przypalić garnka! Kasza i nerkowce będą bardzo klejące więc będą się przyklejać do dna garnka. Nie należy jednak dodawać wody, kasza powinna wchłonąć cały wcześniej dodany płyn. Gdy kasza będzie już rozgotowana, umieść ją w misce i dodaj pozostałe składniki : syrop, sok z cytryny, sól oraz ziarenka z laski wanilii. Zbelnduj na bardzo gęstą, klejącą, jednolitą i kremową masę. Musisz działać szybko, ponieważ kasza będzie bardzo szybko zastygać. By masa prawidłowo stężała, niezbędne jest poprawne rozgotowanie kaszy. Gdy tylko będzie ona wystarczająco jednolita i kremowa, wyłóż ją na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj. Odstaw na bok i przygotuj karmel.
daktylowy karmel
  1. Namoczne wcześniej daktyle posiekaj i zblenduj wraz z masłem orzechowym dodają 4 łyżki wody aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Możesz dodać mniej lub więcej wody, zależy jak bardzo gęsty chcesz karmel. Gotową masę rozsmaruj na "jaglanym serze" i posyp orzeszkami ziemnymi.
  2. Ciasto włóż na najlepiej całą noc do lodówki, lub na kilka godzin do zamrażalnika. Kasza powinna mieć czas by stężeć.

Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGAN

Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGAN

64 komentarze
  • Katarzyna Janiak
    Posted at 16:22h, 14 lutego Odpowiedz

    Przepadłam! Jest pyszne i bardzo sycące. Rewelacja! 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:26h, 14 lutego Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że smakuje, dziękuję za zdjęcie 😉

  • Ewa G
    Posted at 18:52h, 28 lutego Odpowiedz

    Zrobiliśmy! Połowa bez orzeszków na spróbę :). Po degustacji posypaliśmy nimi całość. Jesteś genialna! 🙂 Dzięki za przepis.

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:09h, 28 lutego Odpowiedz

      Aaaaaaa ? Dziękuję Ewa!

  • kluska
    Posted at 10:10h, 08 marca Odpowiedz

    Ile ciasto może mieć tak mniej więcej kalorii?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:12h, 09 marca Odpowiedz

      Niestety, ale nie liczyłam kalorii 🙂 Możesz łatwo przeliczyć kaloryczność za pomocą tej strony: http://www.tabele-kalorii.pl/ Pozdrawiam! 😉

  • Piotr Niedzwiecki
    Posted at 14:43h, 08 marca Odpowiedz

    Wyglada apetycznie, mam jedynie mala uwage co do tych slonych orzeszkow, ktore do nie do konca mi tu pasuja, rowniez estetycznie, aczkolwiek reszta wyglada rewelacyjnie i smakowicie 😉

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:15h, 09 marca Odpowiedz

      Hej Piotr 😉 Ja uwielbiam połączenie słodkiego i słonego i uważam, że idealnie pasuje 🙂 Możesz użyć innych orzechów, które lubisz. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam 🙂

  • Alicja
    Posted at 17:39h, 17 kwietnia Odpowiedz

    Witam, jakiej srednicy forma?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:05h, 17 kwietnia Odpowiedz

      Alicjo 21cm 🙂

  • Alicja
    Posted at 23:30h, 17 kwietnia Odpowiedz

    dziękuję ; ) koniecznie muszę zrobić!

  • Alicja
    Posted at 23:47h, 17 kwietnia Odpowiedz

    i jeszcze jedno, czy syrop z agawy można zastąpić zwykłym miodem? i tak już trochę składników trzeba kupić.. ;c

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:55h, 17 kwietnia Odpowiedz

      Oczywiście, możesz zastąpić, ale wtedy ciasto nie będzie w pełni wegańskie. Pozdrawiam 🙂

      • Alicja
        Posted at 20:50h, 15 maja Odpowiedz

        To jest to!! Wyszlo genialne, wszystkim smakowalo ♡ dzieki za przepis 😉

        Zdjęcie:

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 08:49h, 16 maja Odpowiedz

          Alicjo wygląda świetnie! Dziękuję za zdjęcie i pozdrawiam 🙂

  • Patrycja
    Posted at 14:18h, 23 grudnia Odpowiedz

    Aaaaaaa, Karolino, jesteś GENIALNA!

    Ciasto wyszło wspaniałe, mam dokładnie tak samo jak ty, staram się
    nie myśleć, że jest w lodówce, ale ciężko, oj ciężko!!! =D

    A w piekarniku tort bounty <3 Zareklamowałam Cię również na FB 😉

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:03h, 25 grudnia Odpowiedz

      Dziękuję Patrycjo za zdjęcie <3 Wygląda fantastycznie! Koniecznie podziel się również fotką tortu szpiankowego 🙂

  • I Love Lean
    Posted at 19:04h, 09 stycznia Odpowiedz

    Smakowało! Pyszne ciasto, sycące i przekonujące wegańskich sceptyków do zdrowych wyrobów! Polecam:)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:13h, 10 stycznia Odpowiedz

      Baaardzo się cieszę! 🙂

  • hoszi
    Posted at 13:26h, 13 lutego Odpowiedz

    Trochę zepsułam, bo mi wyszedł mdły. Za mało chyba dałam cytryny i cukru do kaszy, przydałoby się też coś zdecydowanie waniliowego w masie (może ugotować jaglankę na mleku waniliowym?) i więcej soli do karmelu / orzeszków na górze. Baza tego ciasta jest jednak świetna, jest lekki, nieprzesłodzony, świetna konsystencja! Chociaż tutaj też zepsułam i kasza się nie zachowywała tak jak w opisie tutaj i ervegana, więc na wszelki wypadek dosypałam chia i siemienia lnianego, gdyby sie miała nie ściąć 😀 Plusem tego rozwiązania jest to, że się nie roztapia w cieple i zawsze jest zwarty.. Na pewno jeszcze zrobię i mam nadzieję, że wyjdzie tak jak Tobie. Następny będzie tofurnik! Dla porównania sera z tofu i jaglanej+nerkowców 🙂
    P.S. Miałaś bardzo dobry pomysł z gotowaniem nerkowców. Zasiadłam do erveganowego przepisu i spanikowałam “namocz kilka godzin wcześniej orzechy” i “na noc do lodówki”, już była noc, a goście mieli przyjść po południu 😀 Uratowałaś moje nadzieje <3

  • Żaneta
    Posted at 14:20h, 10 kwietnia Odpowiedz

    Karolina mam poważną misję. Planuję w święta przekonać teściową, że wegańskie ciasta da się lubić. Który przepis proponujesz ? 🙂
    Hit ciastowych hitów ? Będę wdzięczna za podpowiedz 🙂

  • Magda
    Posted at 11:08h, 18 kwietnia Odpowiedz

    Oto mój snickers

    Zdjęcie:

  • Kokilka
    Posted at 18:01h, 17 czerwca Odpowiedz

    Czy niedodanie orzechów nerkowca do masy jaglanej zmieni jej smak? Będzie mniej smaczna?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:24h, 17 czerwca Odpowiedz

      Tak, może wyjść suche 🙂

  • Monika
    Posted at 18:57h, 30 lipca Odpowiedz

    Karolino, jesteś niesamowita! Mimo, iż nie jestem weganką, Twój blog kulinarny jest jednym z moich ulubionych – zawsze szukam u Ciebie zdrowszych, smakowitych inspiracji – a, nie oszukujmy się, kuchnia roślinna taka właśnie jest 🙂 Gratuluję również świetnego, treściwego ebooka.

    Ale wracając do tego deseru – petarda! Dopóki nie zrobiłam, nie mogłam uwierzyć, że domowe słodycze wzorowane na popularnych sklepowych batonikach mogą smakować tak samo. Tylko nie można zapomnieć, jakie to są słodycze – bez cukru, bez niezdrowych tłuszczów, z samymi wartościowymi składnikami… z samych roślin! 🙂

    Wyszło dokładnie tak pysznie, słodko i naprawdę satysfakcjonująco, jak w przypadku odtworzonej przeze mnie rolady Ferreo Rocher z Twojego przepisu. Cudo, po prostu cudo!

    Powinnaś nie poprzestawać na ebooku i YT, bo Twój talent naprawdę zasługuje na więcej i na szersze grono odbiorców 🙂

    Dziękuję za każdy przepis tu umieszczony, jak również te przepisy, które pojawią się w przyszłości.

    Pozdrawiam,
    z Panem Bogiem

  • Monika
    Posted at 12:43h, 28 sierpnia Odpowiedz

    Karolino, wpadłam tu po składniki, żeby powtórzyć przepis po raz drugi i czytając komentarze zobaczyłam, że ten który dodałam (może 2 tygodnie temu) nie pojawił się. Czy usunęłaś go, a jeśli tak, to z jakiego powodu?

    Pozdrawiam

  • Anna
    Posted at 11:21h, 23 października Odpowiedz

    Brzmi świetnie! Jaki jest orientacyjny KOSZT przygotowania takiego ciasta? 🙂

  • Pola
    Posted at 08:44h, 24 października Odpowiedz

    Hej hej 🙂 zrobiłbym baaaardzo chętnie takie ciacho, ale mam mały problem. Mam lekką nietolerancje na orzechy ziemne i nie mogę używać masła orzechowego w dużych ilościach 🙁 dałoby się je W Twoich przepisach jakoś częściowo chociaż podmienić?

  • joanna
    Posted at 20:58h, 14 grudnia Odpowiedz

    Zastanawiam się czym zamienić migdały w spodzie (alergii nie może) i na ile zmieni smak jeśli wszędzie będą orzechy nerkowca.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:20h, 15 grudnia Odpowiedz

      Batoniki będą smakowały mniej jak Snickers, ale będą z pewnością przepyszne! Polecam 😉

  • Baśka
    Posted at 15:06h, 19 grudnia Odpowiedz

    Czy można zastąpić syrop z agawy miodem? Nie mam akurat żadnego syropu

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:21h, 24 lutego Odpowiedz

      Tak, można 😉

  • Monika
    Posted at 12:05h, 08 stycznia Odpowiedz

    Czy mogłaby Pani napisać ile ml wody należy dodać do kaszy jaglanej aby dobrze się rozgotowała?
    Pozdrawiam;)

  • Magds
    Posted at 16:34h, 02 lutego Odpowiedz

    Czym zastąpić orzechy nerkowca :)?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:57h, 23 lutego Odpowiedz

      Migdały blanszowane lub macadamia będą ok 😉

  • Marta
    Posted at 15:12h, 16 lutego Odpowiedz

    Pycha! ☺☺☺

    Zdjęcie:

  • Karolina
    Posted at 09:41h, 03 marca Odpowiedz

    Cześć, czym mogę zastąpić migdały :)? Niestety jestem na nie uczulona

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:20h, 07 marca Odpowiedz

      Dowolne ulubione orzechy, które możesz jeść 😉

  • 4Windows
    Posted at 13:47h, 12 marca Odpowiedz

    Bierzemy jak nic! 😀

  • Paula
    Posted at 17:38h, 25 marca Odpowiedz

    Przepyszny przepis ?polecam z całego serca. W brew pozorom nie jest trudny ?

    Zdjęcie:

  • MAGDALENA
    Posted at 13:29h, 30 marca Odpowiedz

    Am, am, am… Czy syrop z agawy można pominąć i dać ksylitol czy to zepsuje konsystencję?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:22h, 31 marca Odpowiedz

      Polecam syrop, ksylitol zmieni konsystencję, tak jak podejrzewasz )

  • Patrycja
    Posted at 15:53h, 18 września Odpowiedz

    Droga Karolino, przymierzam się po razk olejny do zrobienie tych pyszności, pytanko – myślisz, że mogę zaryzykować pominąć całkowicie syrop z agawy i masę jaglaną ew. dosłodzić trochę erytrytolem? Chciałabym trochę odchudzić ciacho, pytanie tylko, czy wtedy dobrze się sklei, jak uważasz? 🙂

    Serdeczne pozdrowienia :*

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:54h, 20 września Odpowiedz

      Patrycjo, radzę wykonać ciasto według przepisu, by mieć pewność, że wyjdzie 😉

  • PatrycjaP
    Posted at 02:41h, 31 stycznia Odpowiedz

    Witam,
    Czy do kaszy jaglanej zamiast orzechów z nerkowca mogę dodać orzechy ziemne?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:14h, 15 lutego Odpowiedz

      Można, ale będzie ciężej się blendowało i masa nie będzie miała posmaku takiego jak powinna. Będzie nadal smacznie 😉

  • Natalia Grzybowska
    Posted at 21:01h, 08 lutego Odpowiedz

    Czy zamiast syropu z agawy można zastosować syrop klonowy?

  • Kasia
    Posted at 16:01h, 08 kwietnia Odpowiedz

    Ja jestem rozczarowana 🙁 Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto wygląda identycznie jak na zdjęciach, ale jego smak nie przypadł mi do gustu, rodzina też zjadła tylko po kawałku i potraktowała ciasto jedynie jako ciekawostkę. Ciasto jest za ciężkie, można powiedzieć że zamulające i za słodkie… Szybciej się zepsuje niż zjemy je całe, przy czym wychodzi drogo, jeśli chcemy kupić dobrej jakości składniki. Zrobiłam z czystej ciekawości, połowe ciasta zamroziłam bo widziałam, że nie schodzi i pewnie nie prędko je odmroże, a na pewno nie zrobie ponownie. Pani Karolino lubię Pani przepisy, ale ten zupełnie mnie rozczarował.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:11h, 19 kwietnia Odpowiedz

      Dziękuję za komentarz. Przykro mi, że nie smakowało. Z pewnością trzeba się przyzwyczaić do innych smaków 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  • Natalia
    Posted at 10:31h, 15 maja Odpowiedz

    A co jeśli warstwa z kaszy wyszła zbyt lejaca? Jak ją trochę stęzeć?

  • Sylwia Galińska
    Posted at 15:22h, 20 maja Odpowiedz

    Witam serdecznie, czy ciasto cieple wlozyc do lodówki? Czy musi przestygnac?
    Pozdrawiam

  • Gosia
    Posted at 17:55h, 02 czerwca Odpowiedz

    A ja mam pytanie, na jaką tortownicę jest to przepis? Mam na myśli, ile cm średnicy?

  • Anna
    Posted at 21:54h, 12 maja Odpowiedz

    Czy daktyle muszą być wogóle moczone?

  • Pingback:Wegański snickers – Tzatziki
    Posted at 22:00h, 02 czerwca Odpowiedz

    […] Snickers wielokrotnie już gościł na naszym stole. Wcześniej w wersji z twarogiem sernikowym oraz mascarpone. W trakcie naszego wyzwania wegańskiego postanowiliśmy zmodyfikować nieco poprzedni przepis i wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego. Inspiracją stał się przepis z bloga Karoliny Gawrońskiej. […]

  • Martusia
    Posted at 14:26h, 25 lipca Odpowiedz

    Dzień dobry,
    Właśnie przelałam masę jaglaną na schłodzony spód… No właśnie “przelałam”, czy masa powinna być płynna, bo to mnie martwi, wszystko według zaleceń, kasza gotowała się 40 minut i była papką (nie sztywna masą, ale papką gdy ja wkładałam do blendera), ale już po blendowaniu poprostu gęsty płyn… Czy na pewno się starzeje?

  • Katarzyna Oczkowska
    Posted at 14:23h, 07 listopada Odpowiedz

    Mega pycha…. U nnie w wersji pucharkowej.

    Zdjęcie:

  • Kamila
    Posted at 12:51h, 07 lipca Odpowiedz

    Dziękuje za przepis. Dodałam mleczka kokosowego do masy. Masa wyszła zbyt sztywan i glutowata. Co mogło być tego przyczyną?

    • mz
      Posted at 16:15h, 30 sierpnia Odpowiedz

      po co było cudować? nie ma w przepisie mleczka kokosowego….

  • m
    Posted at 09:48h, 10 września Odpowiedz

    po całej nocy a nawet dłużej w lodówce, masa dalej płynna, smak ok, ale konsystencja do dooopy

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE