12 Lut Wegański Snickers – wegański sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami
Totalny odlot, rozpływam się! Mówię Wam, to jest coś tak pysznego, że można zapomnieć o całym świecie. Wiedząc, że mam takie cudo w lodówce, nie mogę się skupić na niczym innym. Ciągle chodzę do kuchni i odkrawam cieniutkie kawałki, że niby nic takiego. W konsekwencji pod koniec dania nie ma połowy ciasta. Ale co zrobisz gdy twój wegański Snickers Cię woła i wręcz słyszysz “zjedz mnie, jeszcze kawałeczek” dobiegające z kuchni? Powiem jedno, nic nie można z tym zrobić i TRZEBA posłuchać. Chyba zwariowałam.
Z powodu mojego 5-miesięcznego wyjazdu do Chorwacji postanowiłam wykorzystać wszystkie zapasy, które magazynowałam od dłuższego czasu. I tak przyszła kolej na kaszę jaglaną i daktyle. Pierwsze co przyszło mi na myśl to budyń, no ale robiłam już takie bajery i chciałam zaproponować Wam coś bardziej efektownego – idealnego na zbliżające się Walentynki. Już od dawna chodził za mną karmel, a nie taki z cukru – oczywiście. Ale pomyślałam sobie, że taka papka z daktyli i masła orzechowego będzie smakowała cudnie, nie może być inaczej gdy połączy się moje 2 ulubione i najczęściej używane składniki. Nie zawiodłam się, ojjjj nie! Inspiracja? Zmodyfikowany przepis od Ervegan oraz Simple Vegan.
Zacznijmy od dołu. Spód to migdały, daktyle, olej kokosowy i kakao zblendowane na klejącą masę, którą wyłożyłam dno foremki. Następna warstwa to nieziemsko kremowa masa z kaszy jaglanej, syropu z agawy i orzechów nerkowca. Sycąca, pożywna i bardzo bogata. Z pewnością bardziej kremowa od tradycyjnego sernika! Góra to zwieńczenie całego dobra, które znajduje się wcześniej. Turbo zdrowy i dodający energii karmel z daktyli i masła orzechowego udekorowany słonymi orzeszkami ziemnymi. Mniaaaam! Kubki smakowe szaleją a brzuszek się cieszy, że dostaje coś zdrowego – podwójna wygrana!
Jestem przekonana, że nie mówiąc o składnikach z którego ciasto jest przygotowane, nikt by nie zgadł, że jest to w zasadzie bardzo zdrowe ciasto! Smakuje jak bardzo niezdrowy i pełny pustych kalorii deser – to z pewnością zaleta dla tych, którzy nie są przekonani do “fit jedzenia”. To chyba jedno z moich ulubionych i najpyszniejszych warstwowych wegańskich ciast bez pieczenia. Musicie spróbować, koniecznie! Ale nie żartuję, pochłoniecie jego sporo, ja przynajmniej nie potrafię się oprzeć. Kremowy, bogaty, słodki, orzechowy, sycący, ZDROWY Snickers, jak nic.
- 200g migdałów
- 100g daktyli suszonych (namoczonych przez kilka godzin, ok. 12 sztuk)
- 100g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków
- 20g kakao
- 35g oleju kokosowego
- 2 łyżki wody
- 250g kaszy jaglanej
- 3 i ¼ szklanki wody
- 100g orzechów nerkowca
- 120g syropu z agawy
- sok z ½ cytryny (lub z całej, według preferencji)
- ⅓ łyżeczki soli
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 250g suszonych daktyli (namoczonych przez kilka godzin)
- 100g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków
- 4 łyżki wody
- 150g solonych orzeszków ziemnych
- Namoczone daktyle posiekaj. Migdały zmiel na drobno przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę. Blenduj aż uzyskasz klejącą i dość zwartą masę. Wyłóż nią spód foremki o średnicy 21cm i wstaw do lodówki.
- Kaszę jaglaną przepłucz, włóż do garnuszka, dodaj do niej nerkowce i zalej 3 i ¼ szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki aż do całkowitego rozgotowania i rozklejenia, potrwa to około 20 minut (a przynajmniej nie powinniście gotować krócej jak 20 minut, nawet jeśli uważacie, że już jest rozklejona. To ważne!). UWAGA by nie przypalić garnka! Kasza i nerkowce będą bardzo klejące więc będą się przyklejać do dna garnka. Nie należy jednak dodawać wody, kasza powinna wchłonąć cały wcześniej dodany płyn. Gdy kasza będzie już rozgotowana, umieść ją w misce i dodaj pozostałe składniki : syrop, sok z cytryny, sól oraz ziarenka z laski wanilii. Zbelnduj na bardzo gęstą, klejącą, jednolitą i kremową masę. Musisz działać szybko, ponieważ kasza będzie bardzo szybko zastygać. By masa prawidłowo stężała, niezbędne jest poprawne rozgotowanie kaszy. Gdy tylko będzie ona wystarczająco jednolita i kremowa, wyłóż ją na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj. Odstaw na bok i przygotuj karmel.
- Namoczne wcześniej daktyle posiekaj i zblenduj wraz z masłem orzechowym dodają 4 łyżki wody aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Możesz dodać mniej lub więcej wody, zależy jak bardzo gęsty chcesz karmel. Gotową masę rozsmaruj na "jaglanym serze" i posyp orzeszkami ziemnymi.
- Ciasto włóż na najlepiej całą noc do lodówki, lub na kilka godzin do zamrażalnika. Kasza powinna mieć czas by stężeć.
Katarzyna Janiak
Posted at 16:22h, 14 lutegoPrzepadłam! Jest pyszne i bardzo sycące. Rewelacja! 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 17:26h, 14 lutegoBardzo się cieszę, że smakuje, dziękuję za zdjęcie 😉
Ewa G
Posted at 18:52h, 28 lutegoZrobiliśmy! Połowa bez orzeszków na spróbę :). Po degustacji posypaliśmy nimi całość. Jesteś genialna! 🙂 Dzięki za przepis.
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 23:09h, 28 lutegoAaaaaaa ? Dziękuję Ewa!
kluska
Posted at 10:10h, 08 marcaIle ciasto może mieć tak mniej więcej kalorii?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:12h, 09 marcaNiestety, ale nie liczyłam kalorii 🙂 Możesz łatwo przeliczyć kaloryczność za pomocą tej strony: http://www.tabele-kalorii.pl/ Pozdrawiam! 😉
Piotr Niedzwiecki
Posted at 14:43h, 08 marcaWyglada apetycznie, mam jedynie mala uwage co do tych slonych orzeszkow, ktore do nie do konca mi tu pasuja, rowniez estetycznie, aczkolwiek reszta wyglada rewelacyjnie i smakowicie 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 00:15h, 09 marcaHej Piotr 😉 Ja uwielbiam połączenie słodkiego i słonego i uważam, że idealnie pasuje 🙂 Możesz użyć innych orzechów, które lubisz. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam 🙂
Alicja
Posted at 17:39h, 17 kwietniaWitam, jakiej srednicy forma?
Karolina Gawrońska
Posted at 20:05h, 17 kwietniaAlicjo 21cm 🙂
Alicja
Posted at 23:30h, 17 kwietniadziękuję ; ) koniecznie muszę zrobić!
Alicja
Posted at 23:47h, 17 kwietniai jeszcze jedno, czy syrop z agawy można zastąpić zwykłym miodem? i tak już trochę składników trzeba kupić.. ;c
Karolina Gawrońska
Posted at 23:55h, 17 kwietniaOczywiście, możesz zastąpić, ale wtedy ciasto nie będzie w pełni wegańskie. Pozdrawiam 🙂
Alicja
Posted at 20:50h, 15 majaTo jest to!! Wyszlo genialne, wszystkim smakowalo ♡ dzieki za przepis 😉
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 08:49h, 16 majaAlicjo wygląda świetnie! Dziękuję za zdjęcie i pozdrawiam 🙂
Patrycja
Posted at 14:18h, 23 grudniaAaaaaaa, Karolino, jesteś GENIALNA!
Ciasto wyszło wspaniałe, mam dokładnie tak samo jak ty, staram się
nie myśleć, że jest w lodówce, ale ciężko, oj ciężko!!! =D
A w piekarniku tort bounty <3 Zareklamowałam Cię również na FB 😉
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 12:03h, 25 grudniaDziękuję Patrycjo za zdjęcie <3 Wygląda fantastycznie! Koniecznie podziel się również fotką tortu szpiankowego 🙂
I Love Lean
Posted at 19:04h, 09 styczniaSmakowało! Pyszne ciasto, sycące i przekonujące wegańskich sceptyków do zdrowych wyrobów! Polecam:)
Karolina Gawrońska
Posted at 15:13h, 10 styczniaBaaardzo się cieszę! 🙂
hoszi
Posted at 13:26h, 13 lutegoTrochę zepsułam, bo mi wyszedł mdły. Za mało chyba dałam cytryny i cukru do kaszy, przydałoby się też coś zdecydowanie waniliowego w masie (może ugotować jaglankę na mleku waniliowym?) i więcej soli do karmelu / orzeszków na górze. Baza tego ciasta jest jednak świetna, jest lekki, nieprzesłodzony, świetna konsystencja! Chociaż tutaj też zepsułam i kasza się nie zachowywała tak jak w opisie tutaj i ervegana, więc na wszelki wypadek dosypałam chia i siemienia lnianego, gdyby sie miała nie ściąć 😀 Plusem tego rozwiązania jest to, że się nie roztapia w cieple i zawsze jest zwarty.. Na pewno jeszcze zrobię i mam nadzieję, że wyjdzie tak jak Tobie. Następny będzie tofurnik! Dla porównania sera z tofu i jaglanej+nerkowców 🙂
P.S. Miałaś bardzo dobry pomysł z gotowaniem nerkowców. Zasiadłam do erveganowego przepisu i spanikowałam “namocz kilka godzin wcześniej orzechy” i “na noc do lodówki”, już była noc, a goście mieli przyjść po południu 😀 Uratowałaś moje nadzieje <3
Żaneta
Posted at 14:20h, 10 kwietniaKarolina mam poważną misję. Planuję w święta przekonać teściową, że wegańskie ciasta da się lubić. Który przepis proponujesz ? 🙂
Hit ciastowych hitów ? Będę wdzięczna za podpowiedz 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 10:42h, 11 kwietniaTofurnik czekoladowy! Koniecznie 😉 https://karolinagawronska.pl/tofurnik-czekoladowy/
Magda
Posted at 11:08h, 18 kwietniaOto mój snickers
Zdjęcie:
Kokilka
Posted at 18:01h, 17 czerwcaCzy niedodanie orzechów nerkowca do masy jaglanej zmieni jej smak? Będzie mniej smaczna?
Karolina Gawrońska
Posted at 19:24h, 17 czerwcaTak, może wyjść suche 🙂
Monika
Posted at 18:57h, 30 lipcaKarolino, jesteś niesamowita! Mimo, iż nie jestem weganką, Twój blog kulinarny jest jednym z moich ulubionych – zawsze szukam u Ciebie zdrowszych, smakowitych inspiracji – a, nie oszukujmy się, kuchnia roślinna taka właśnie jest 🙂 Gratuluję również świetnego, treściwego ebooka.
Ale wracając do tego deseru – petarda! Dopóki nie zrobiłam, nie mogłam uwierzyć, że domowe słodycze wzorowane na popularnych sklepowych batonikach mogą smakować tak samo. Tylko nie można zapomnieć, jakie to są słodycze – bez cukru, bez niezdrowych tłuszczów, z samymi wartościowymi składnikami… z samych roślin! 🙂
Wyszło dokładnie tak pysznie, słodko i naprawdę satysfakcjonująco, jak w przypadku odtworzonej przeze mnie rolady Ferreo Rocher z Twojego przepisu. Cudo, po prostu cudo!
Powinnaś nie poprzestawać na ebooku i YT, bo Twój talent naprawdę zasługuje na więcej i na szersze grono odbiorców 🙂
Dziękuję za każdy przepis tu umieszczony, jak również te przepisy, które pojawią się w przyszłości.
Pozdrawiam,
z Panem Bogiem
Monika
Posted at 12:43h, 28 sierpniaKarolino, wpadłam tu po składniki, żeby powtórzyć przepis po raz drugi i czytając komentarze zobaczyłam, że ten który dodałam (może 2 tygodnie temu) nie pojawił się. Czy usunęłaś go, a jeśli tak, to z jakiego powodu?
Pozdrawiam
Anna
Posted at 11:21h, 23 październikaBrzmi świetnie! Jaki jest orientacyjny KOSZT przygotowania takiego ciasta? 🙂
Pola
Posted at 08:44h, 24 październikaHej hej 🙂 zrobiłbym baaaardzo chętnie takie ciacho, ale mam mały problem. Mam lekką nietolerancje na orzechy ziemne i nie mogę używać masła orzechowego w dużych ilościach 🙁 dałoby się je W Twoich przepisach jakoś częściowo chociaż podmienić?
joanna
Posted at 20:58h, 14 grudniaZastanawiam się czym zamienić migdały w spodzie (alergii nie może) i na ile zmieni smak jeśli wszędzie będą orzechy nerkowca.
Karolina Gawrońska
Posted at 10:20h, 15 grudniaBatoniki będą smakowały mniej jak Snickers, ale będą z pewnością przepyszne! Polecam 😉
Baśka
Posted at 15:06h, 19 grudniaCzy można zastąpić syrop z agawy miodem? Nie mam akurat żadnego syropu
Karolina Gawrońska
Posted at 12:21h, 24 lutegoTak, można 😉
Monika
Posted at 12:05h, 08 styczniaCzy mogłaby Pani napisać ile ml wody należy dodać do kaszy jaglanej aby dobrze się rozgotowała?
Pozdrawiam;)
Magds
Posted at 16:34h, 02 lutegoCzym zastąpić orzechy nerkowca :)?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:57h, 23 lutegoMigdały blanszowane lub macadamia będą ok 😉
Marta
Posted at 15:12h, 16 lutegoPycha! ☺☺☺
Zdjęcie:
Karolina
Posted at 09:41h, 03 marcaCześć, czym mogę zastąpić migdały :)? Niestety jestem na nie uczulona
Karolina Gawrońska
Posted at 00:20h, 07 marcaDowolne ulubione orzechy, które możesz jeść 😉
4Windows
Posted at 13:47h, 12 marcaBierzemy jak nic! 😀
Paula
Posted at 17:38h, 25 marcaPrzepyszny przepis ?polecam z całego serca. W brew pozorom nie jest trudny ?
Zdjęcie:
MAGDALENA
Posted at 13:29h, 30 marcaAm, am, am… Czy syrop z agawy można pominąć i dać ksylitol czy to zepsuje konsystencję?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:22h, 31 marcaPolecam syrop, ksylitol zmieni konsystencję, tak jak podejrzewasz )
Patrycja
Posted at 15:53h, 18 wrześniaDroga Karolino, przymierzam się po razk olejny do zrobienie tych pyszności, pytanko – myślisz, że mogę zaryzykować pominąć całkowicie syrop z agawy i masę jaglaną ew. dosłodzić trochę erytrytolem? Chciałabym trochę odchudzić ciacho, pytanie tylko, czy wtedy dobrze się sklei, jak uważasz? 🙂
Serdeczne pozdrowienia :*
Karolina Gawrońska
Posted at 00:54h, 20 wrześniaPatrycjo, radzę wykonać ciasto według przepisu, by mieć pewność, że wyjdzie 😉
PatrycjaP
Posted at 02:41h, 31 styczniaWitam,
Czy do kaszy jaglanej zamiast orzechów z nerkowca mogę dodać orzechy ziemne?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:14h, 15 lutegoMożna, ale będzie ciężej się blendowało i masa nie będzie miała posmaku takiego jak powinna. Będzie nadal smacznie 😉
Natalia Grzybowska
Posted at 21:01h, 08 lutegoCzy zamiast syropu z agawy można zastosować syrop klonowy?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:07h, 15 lutegoMożna 😉
Kasia
Posted at 16:01h, 08 kwietniaJa jestem rozczarowana 🙁 Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto wygląda identycznie jak na zdjęciach, ale jego smak nie przypadł mi do gustu, rodzina też zjadła tylko po kawałku i potraktowała ciasto jedynie jako ciekawostkę. Ciasto jest za ciężkie, można powiedzieć że zamulające i za słodkie… Szybciej się zepsuje niż zjemy je całe, przy czym wychodzi drogo, jeśli chcemy kupić dobrej jakości składniki. Zrobiłam z czystej ciekawości, połowe ciasta zamroziłam bo widziałam, że nie schodzi i pewnie nie prędko je odmroże, a na pewno nie zrobie ponownie. Pani Karolino lubię Pani przepisy, ale ten zupełnie mnie rozczarował.
Karolina Gawrońska
Posted at 21:11h, 19 kwietniaDziękuję za komentarz. Przykro mi, że nie smakowało. Z pewnością trzeba się przyzwyczaić do innych smaków 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Natalia
Posted at 10:31h, 15 majaA co jeśli warstwa z kaszy wyszła zbyt lejaca? Jak ją trochę stęzeć?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:10h, 29 listopadaZastygnie w lodówce, z pewnością 😉
Sylwia Galińska
Posted at 15:22h, 20 majaWitam serdecznie, czy ciasto cieple wlozyc do lodówki? Czy musi przestygnac?
Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 11:08h, 29 listopadaLepiej by trochę przestygło by nie przemęczyć lodówki 😉
Gosia
Posted at 17:55h, 02 czerwcaA ja mam pytanie, na jaką tortownicę jest to przepis? Mam na myśli, ile cm średnicy?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:01h, 29 listopada21 cm 😉
Anna
Posted at 21:54h, 12 majaCzy daktyle muszą być wogóle moczone?
Pingback:Wegański snickers – Tzatziki
Posted at 22:00h, 02 czerwca[…] Snickers wielokrotnie już gościł na naszym stole. Wcześniej w wersji z twarogiem sernikowym oraz mascarpone. W trakcie naszego wyzwania wegańskiego postanowiliśmy zmodyfikować nieco poprzedni przepis i wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego. Inspiracją stał się przepis z bloga Karoliny Gawrońskiej. […]
Martusia
Posted at 14:26h, 25 lipcaDzień dobry,
Właśnie przelałam masę jaglaną na schłodzony spód… No właśnie “przelałam”, czy masa powinna być płynna, bo to mnie martwi, wszystko według zaleceń, kasza gotowała się 40 minut i była papką (nie sztywna masą, ale papką gdy ja wkładałam do blendera), ale już po blendowaniu poprostu gęsty płyn… Czy na pewno się starzeje?
Katarzyna Oczkowska
Posted at 14:23h, 07 listopadaMega pycha…. U nnie w wersji pucharkowej.
Zdjęcie:
Kamila
Posted at 12:51h, 07 lipcaDziękuje za przepis. Dodałam mleczka kokosowego do masy. Masa wyszła zbyt sztywan i glutowata. Co mogło być tego przyczyną?
mz
Posted at 16:15h, 30 sierpniapo co było cudować? nie ma w przepisie mleczka kokosowego….
m
Posted at 09:48h, 10 wrześniapo całej nocy a nawet dłużej w lodówce, masa dalej płynna, smak ok, ale konsystencja do dooopy