Wegański Snickers - wegański sernik jaglany z daktylowym karmelem
20047
post-template-default,single,single-post,postid-20047,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegański Snickers - wegański sernik jaglany z daktylowym karmelem

Wegański Snickers – wegański sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami

Totalny odlot, rozpływam się! Mówię Wam, to jest coś tak pysznego, że można zapomnieć o całym świecie. Wiedząc, że mam takie cudo w lodówce, nie mogę się skupić na niczym innym. Ciągle chodzę do kuchni i odkrawam cieniutkie kawałki, że niby nic takiego. W konsekwencji pod koniec dania nie ma połowy ciasta. Ale co zrobisz gdy twój wegański Snickers Cię woła i wręcz słyszysz „zjedz mnie, jeszcze kawałeczek” dobiegające z kuchni? Powiem jedno, nic nie można z tym zrobić i TRZEBA posłuchać. Chyba zwariowałam.

Z powodu mojego 5-miesięcznego wyjazdu do Chorwacji postanowiłam wykorzystać wszystkie zapasy, które magazynowałam od dłuższego czasu. I tak przyszła kolej na kaszę jaglaną i daktyle. Pierwsze co przyszło mi na myśl to budyń, no ale robiłam już takie bajery i chciałam zaproponować Wam coś bardziej efektownego – idealnego na zbliżające się Walentynki. Już od dawna chodził za mną karmel, a nie taki z cukru – oczywiście. Ale pomyślałam sobie, że taka papka z daktyli i masła orzechowego będzie smakowała cudnie, nie może być inaczej gdy połączy się moje 2 ulubione i najczęściej używane składniki. Nie zawiodłam się, ojjjj nie! Inspiracja? Zmodyfikowany przepis od Ervegan oraz Simple Vegan.

 

Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGANWegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGANWegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGANWegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGAN

 

Zacznijmy od dołu. Spód to migdały, daktyle, olej kokosowy i kakao zblendowane na klejącą masę, którą wyłożyłam dno foremki. Następna warstwa to nieziemsko kremowa masa z kaszy jaglanej, syropu z agawy i orzechów nerkowca. Sycąca, pożywna i bardzo bogata. Z pewnością bardziej kremowa od tradycyjnego sernika! Góra to zwieńczenie całego dobra, które znajduje się wcześniej. Turbo zdrowy i dodający energii karmel z daktyli i masła orzechowego udekorowany słonymi orzeszkami ziemnymi. Mniaaaam! Kubki smakowe szaleją a brzuszek się cieszy, że dostaje coś zdrowego – podwójna wygrana!

Jestem przekonana, że nie mówiąc o składnikach z którego ciasto jest przygotowane, nikt by nie zgadł, że jest to w zasadzie bardzo zdrowe ciasto! Smakuje jak bardzo niezdrowy i pełny pustych kalorii deser – to z pewnością zaleta dla tych, którzy nie są przekonani do „fit jedzenia”. To chyba jedno z moich ulubionych i najpyszniejszych warstwowych wegańskich ciast bez pieczenia. Musicie spróbować, koniecznie! Ale nie żartuję, pochłoniecie jego sporo, ja przynajmniej nie potrafię się oprzeć. Kremowy, bogaty, słodki, orzechowy, sycący, ZDROWY Snickers, jak nic.

5.0 from 6 reviews
Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami NO-BAKE & VEGAN
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
spód
  • 200g migdałów
  • 100g daktyli suszonych (namoczonych przez kilka godzin, ok. 12 sztuk)
  • 100g masła orzechowego Primavika 100% orzeszków
  • 20g kakao
  • 35g oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody
"sernikowa" masa jaglana
  • 250g kaszy jaglanej
  • 3 i ¼ szklanki wody
  • 100g orzechów nerkowca
  • 120g syropu z agawy
  • sok z ½ cytryny (lub z całej, według preferencji)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ziarenka z 1 laski wanilii
daktylowy karmel
dekoracja
  • 150g solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie
Spód
  1. Namoczone daktyle posiekaj. Migdały zmiel na drobno przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich pozostałe składniki : daktyle, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy i wodę. Blenduj aż uzyskasz klejącą i dość zwartą masę. Wyłóż nią spód foremki o średnicy 21cm i wstaw do lodówki.
"sernikowa" masa jaglana
  1. Kaszę jaglaną przepłucz, włóż do garnuszka, dodaj do niej nerkowce i zalej 3 i ¼ szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki aż do całkowitego rozgotowania i rozklejenia, potrwa to około 20 minut (a przynajmniej nie powinniście gotować krócej jak 20 minut, nawet jeśli uważacie, że już jest rozklejona. To ważne!). UWAGA by nie przypalić garnka! Kasza i nerkowce będą bardzo klejące więc będą się przyklejać do dna garnka. Nie należy jednak dodawać wody, kasza powinna wchłonąć cały wcześniej dodany płyn. Gdy kasza będzie już rozgotowana, umieść ją w misce i dodaj pozostałe składniki : syrop, sok z cytryny, sól oraz ziarenka z laski wanilii. Zbelnduj na bardzo gęstą, klejącą, jednolitą i kremową masę. Musisz działać szybko, ponieważ kasza będzie bardzo szybko zastygać. By masa prawidłowo stężała, niezbędne jest poprawne rozgotowanie kaszy. Gdy tylko będzie ona wystarczająco jednolita i kremowa, wyłóż ją na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj. Odstaw na bok i przygotuj karmel.
daktylowy karmel
  1. Namoczne wcześniej daktyle posiekaj i zblenduj wraz z masłem orzechowym dodają 4 łyżki wody aż konsystencja będzie jednolita i gładka. Możesz dodać mniej lub więcej wody, zależy jak bardzo gęsty chcesz karmel. Gotową masę rozsmaruj na "jaglanym serze" i posyp orzeszkami ziemnymi.
  2. Ciasto włóż na najlepiej całą noc do lodówki, lub na kilka godzin do zamrażalnika. Kasza powinna mieć czas by stężeć.

Wegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGANWegański Snickers - sernik jaglany z daktylowym karmelem i orzeszkami RAW & VEGAN

Powiązane wpisy

29 komentarzy
  • Katarzyna Janiak
    Posted at 16:22h, 14 lutego Odpowiedz

    Przepadłam! Jest pyszne i bardzo sycące. Rewelacja! 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:26h, 14 lutego Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że smakuje, dziękuję za zdjęcie 😉

  • Ewa G
    Posted at 18:52h, 28 lutego Odpowiedz

    Zrobiliśmy! Połowa bez orzeszków na spróbę :). Po degustacji posypaliśmy nimi całość. Jesteś genialna! 🙂 Dzięki za przepis.

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:09h, 28 lutego Odpowiedz

      Aaaaaaa ? Dziękuję Ewa!

  • kluska
    Posted at 10:10h, 08 marca Odpowiedz

    Ile ciasto może mieć tak mniej więcej kalorii?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:12h, 09 marca Odpowiedz

      Niestety, ale nie liczyłam kalorii 🙂 Możesz łatwo przeliczyć kaloryczność za pomocą tej strony: http://www.tabele-kalorii.pl/ Pozdrawiam! 😉

  • Piotr Niedzwiecki
    Posted at 14:43h, 08 marca Odpowiedz

    Wyglada apetycznie, mam jedynie mala uwage co do tych slonych orzeszkow, ktore do nie do konca mi tu pasuja, rowniez estetycznie, aczkolwiek reszta wyglada rewelacyjnie i smakowicie 😉

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:15h, 09 marca Odpowiedz

      Hej Piotr 😉 Ja uwielbiam połączenie słodkiego i słonego i uważam, że idealnie pasuje 🙂 Możesz użyć innych orzechów, które lubisz. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam 🙂

  • Alicja
    Posted at 17:39h, 17 kwietnia Odpowiedz

    Witam, jakiej srednicy forma?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:05h, 17 kwietnia Odpowiedz

      Alicjo 21cm 🙂

  • Alicja
    Posted at 23:30h, 17 kwietnia Odpowiedz

    dziękuję ; ) koniecznie muszę zrobić!

  • Alicja
    Posted at 23:47h, 17 kwietnia Odpowiedz

    i jeszcze jedno, czy syrop z agawy można zastąpić zwykłym miodem? i tak już trochę składników trzeba kupić.. ;c

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:55h, 17 kwietnia Odpowiedz

      Oczywiście, możesz zastąpić, ale wtedy ciasto nie będzie w pełni wegańskie. Pozdrawiam 🙂

      • Alicja
        Posted at 20:50h, 15 maja Odpowiedz

        To jest to!! Wyszlo genialne, wszystkim smakowalo ♡ dzieki za przepis 😉

        Zdjęcie:

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 08:49h, 16 maja Odpowiedz

          Alicjo wygląda świetnie! Dziękuję za zdjęcie i pozdrawiam 🙂

  • Patrycja
    Posted at 14:18h, 23 grudnia Odpowiedz

    Aaaaaaa, Karolino, jesteś GENIALNA!

    Ciasto wyszło wspaniałe, mam dokładnie tak samo jak ty, staram się
    nie myśleć, że jest w lodówce, ale ciężko, oj ciężko!!! =D

    A w piekarniku tort bounty <3 Zareklamowałam Cię również na FB 😉

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:03h, 25 grudnia Odpowiedz

      Dziękuję Patrycjo za zdjęcie <3 Wygląda fantastycznie! Koniecznie podziel się również fotką tortu szpiankowego 🙂

  • I Love Lean
    Posted at 19:04h, 09 stycznia Odpowiedz

    Smakowało! Pyszne ciasto, sycące i przekonujące wegańskich sceptyków do zdrowych wyrobów! Polecam:)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:13h, 10 stycznia Odpowiedz

      Baaardzo się cieszę! 🙂

  • hoszi
    Posted at 13:26h, 13 lutego Odpowiedz

    Trochę zepsułam, bo mi wyszedł mdły. Za mało chyba dałam cytryny i cukru do kaszy, przydałoby się też coś zdecydowanie waniliowego w masie (może ugotować jaglankę na mleku waniliowym?) i więcej soli do karmelu / orzeszków na górze. Baza tego ciasta jest jednak świetna, jest lekki, nieprzesłodzony, świetna konsystencja! Chociaż tutaj też zepsułam i kasza się nie zachowywała tak jak w opisie tutaj i ervegana, więc na wszelki wypadek dosypałam chia i siemienia lnianego, gdyby sie miała nie ściąć 😀 Plusem tego rozwiązania jest to, że się nie roztapia w cieple i zawsze jest zwarty.. Na pewno jeszcze zrobię i mam nadzieję, że wyjdzie tak jak Tobie. Następny będzie tofurnik! Dla porównania sera z tofu i jaglanej+nerkowców 🙂
    P.S. Miałaś bardzo dobry pomysł z gotowaniem nerkowców. Zasiadłam do erveganowego przepisu i spanikowałam „namocz kilka godzin wcześniej orzechy” i „na noc do lodówki”, już była noc, a goście mieli przyjść po południu 😀 Uratowałaś moje nadzieje <3

  • Żaneta
    Posted at 14:20h, 10 kwietnia Odpowiedz

    Karolina mam poważną misję. Planuję w święta przekonać teściową, że wegańskie ciasta da się lubić. Który przepis proponujesz ? 🙂
    Hit ciastowych hitów ? Będę wdzięczna za podpowiedz 🙂

  • Magda
    Posted at 11:08h, 18 kwietnia Odpowiedz

    Oto mój snickers

    Zdjęcie:

  • Kokilka
    Posted at 18:01h, 17 czerwca Odpowiedz

    Czy niedodanie orzechów nerkowca do masy jaglanej zmieni jej smak? Będzie mniej smaczna?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:24h, 17 czerwca Odpowiedz

      Tak, może wyjść suche 🙂

  • Monika
    Posted at 18:57h, 30 lipca Odpowiedz

    Karolino, jesteś niesamowita! Mimo, iż nie jestem weganką, Twój blog kulinarny jest jednym z moich ulubionych – zawsze szukam u Ciebie zdrowszych, smakowitych inspiracji – a, nie oszukujmy się, kuchnia roślinna taka właśnie jest 🙂 Gratuluję również świetnego, treściwego ebooka.

    Ale wracając do tego deseru – petarda! Dopóki nie zrobiłam, nie mogłam uwierzyć, że domowe słodycze wzorowane na popularnych sklepowych batonikach mogą smakować tak samo. Tylko nie można zapomnieć, jakie to są słodycze – bez cukru, bez niezdrowych tłuszczów, z samymi wartościowymi składnikami… z samych roślin! 🙂

    Wyszło dokładnie tak pysznie, słodko i naprawdę satysfakcjonująco, jak w przypadku odtworzonej przeze mnie rolady Ferreo Rocher z Twojego przepisu. Cudo, po prostu cudo!

    Powinnaś nie poprzestawać na ebooku i YT, bo Twój talent naprawdę zasługuje na więcej i na szersze grono odbiorców 🙂

    Dziękuję za każdy przepis tu umieszczony, jak również te przepisy, które pojawią się w przyszłości.

    Pozdrawiam,
    z Panem Bogiem

  • Monika
    Posted at 12:43h, 28 sierpnia Odpowiedz

    Karolino, wpadłam tu po składniki, żeby powtórzyć przepis po raz drugi i czytając komentarze zobaczyłam, że ten który dodałam (może 2 tygodnie temu) nie pojawił się. Czy usunęłaś go, a jeśli tak, to z jakiego powodu?

    Pozdrawiam

  • Anna
    Posted at 11:21h, 23 października Odpowiedz

    Brzmi świetnie! Jaki jest orientacyjny KOSZT przygotowania takiego ciasta? 🙂

  • Pola
    Posted at 08:44h, 24 października Odpowiedz

    Hej hej 🙂 zrobiłbym baaaardzo chętnie takie ciacho, ale mam mały problem. Mam lekką nietolerancje na orzechy ziemne i nie mogę używać masła orzechowego w dużych ilościach 🙁 dałoby się je W Twoich przepisach jakoś częściowo chociaż podmienić?

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE