Kremowy pudding z tapioki z mango - kokosowy wegański pudding
22943
post-template-default,single,single-post,postid-22943,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Kremowy pudding z tapioki z mango - kokosowy wegański pudding z musem

Kremowy pudding z tapioki z mango – kokosowy wegański pudding z musem

Dziś mam dla Was przepis na najlepszy kremowy pudding z tapioki z mango. Kokosowy wegański pudding oraz mus z mango to mega połączenie. Zdrowy, szybki i prosty deser mango & kokos, który podbije Twoje serce prostotą i niesamowitym smakiem. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników: tapiokę, mleczko kokosowe z puszki, syrop klonowy, trochę soli oraz dojrzałe mango.

Pochodzenie tego deseru pochodzi z Tajlandii, a ja jestem jej ogromną fascynatką. Jeśli chcesz się poczuć jak w azjatyckiej knajpie, czas przygotować te pudding. Połączenie delikatnego smaku kokosa z wyrazistym i słodkim mango to jedno z moich ulubionych kombinacji. Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale szaleję na punkcie mango & kokos. Jeśli również je kochasz, możesz wykonać moje wegańskie pralinki Raffaello z mango. Polecam z całego serca wypróbowanie tego obu przepisów, nie będziecie zawiedzeni – SMAKUJĄ BOSKO!

Kremowy pudding z tapioki z mango - kokosowy wegański pudding z musemKremowy pudding z tapioki z mango - kokosowy wegański pudding z musemKremowy pudding z tapioki z mango - kokosowy wegański pudding z musem

 

ZOBACZ NA FILMIKU JAKIE TO PROSTE:

 

 

Kremowy pudding z tapioki z mango - kokosowy wegański pudding z musem
 
Porcje: 6
Składniki
  • 100g tapioki
  • 2 szklanki wody*
  • 1 puszka 400g mleczka kokosowego
  • 5 łyżek syropu klonowego (ok. 50ml)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże dojrzałe mango
Wykonanie
  1. Tapiokę przepłucz bardzo dokładnie w wodzie, około 3 razy, do momentu, gdy woda będzie klarowna i czysta. Zlej z niej wodę, wrzuć do średniego garnuszka i zalej 2 szklankami wody*. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Przemieszaj co jakiś czas by tapioka nie przywarła do dna garnuszka. Po 15 minutach gotowania wlej puszkę mleczka kokosowego, dodaj syrop klonowy, sól i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie Pudding przelej do szklaneczek. Gdy przestygną, umieść w lodówce na około 2 godziny do całkowitego wychłodzenia (najlepsze są prosto z lodówki). Podczas przygotowywania puddingu, obierz mango (musi być bardzo dojrzałe i miękkie) i blenduj na owocowy i kremowy mus.
  2. Gotowe zimne puddingi udekoruj musem z mango i dowolnymi dodatkami - ja użyłam wiórków kokosowych i jagód goji. Wytrzymałość takich puddingów to 5-6 dni.
Uwagi
* ja lubię gdy mój pudding jest dość lejący. Jeśli lubisz bardzo gęste puddingi, dodaj 1,5 szklanki wody zamiast 2 pełnych.

 

Kremowy pudding z tapioki z mango - kokosowy wegański pudding z musemKremowy pudding z tapioki z mango - kokosowy wegański pudding z musem

Powiązane wpisy

2 komentarze
  • Paula
    Posted at 21:48h, 20 marca Odpowiedz

    Mąka z tapioki pewnie sie nie nada? Masz pomysł do czego ja wykorzystać?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:12h, 24 marca Odpowiedz

      Nie nie, to musi być tapioka 🙂

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE