Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka - Savory or Sweet? - Karolina Gawrońska
23901
post-template-default,single,single-post,postid-23901,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive,er-recipe
Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka

Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca – budyń kawowy bez mleka

Aksamitny, delikatny, słodki, kremowy, jedwabisty, pożywny i wegański. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na kawowy pudding. Gdy jest udekorowany karmelizowanymi orzechami nerkowca, z kawowego budyniu przeistacza się w dekadencki i wykwintny deser. Przepis powstał we współpracy z portalem kawa.pl, który jest skierowany do miłośników kawy. Znaleźć tam można przepisy z kawą, ciekawe artykuły, inspiracje kawowe, opinie kawoszy, memy i latte art. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o tych niesamowitych ziarnach, już wiecie gdzie szukać informacji.

 

Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka

 

Zobacz na filmie jak wykonać pudding:

 

 

 

Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka

 

5.0 from 1 reviews
Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 6 deserów
Składniki
Pudding:
  • Mąka ryżowa 75g
  • Mleko sojowe 500g
  • Ksylitol 100g
  • Zaparzone espresso 200 ml
  • Olejek waniliowy
  • Sól ⅓ łyżeczki
  • Olej kokosowy 75g
Karmelizowane orzechy nerkowca:
  • Orzechy nerkowca 150g
  • Cukier trzcinowy 50g
  • Woda 10g
  • Olej kokosowy 15g
  • Szczypta soli
Wykonanie
Budyń:
  1. Mąkę ryżową, mleko roślinne, ksylitol, espresso, olejek waniliowy oraz szczyptę soli umieść w garnku, podgrzewaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Gotuj powoli cały czas mieszając do momentu gdy masa zacznie tężeć i otrzymasz klejący i gęsty budyń. Potrwa to około 5 minut. Następnie zdejmij z ognia i dodaj olej kokosowy. Pozwól mu się rozpuścić i dokładnie wmieszaj do dokładnego połączenia. Przelej do szklaneczek. Możesz serwować zarówno na ciepło jak i zimno.
Karmelizowane orzechy nerkowca:
  1. Cukier oraz wodę umieść na patelni i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Gdy cukier się stopi, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj orzechy nerkowca i praż przez kilka minut aż będą zarumienione. Tak przygotowane przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do ostudzenia i zastygnięcia. Gdy karmelowa skorupka będzie twarda, pokrusz orzechy i udekoruj nimi pudding.

Wegański pudding kawowy z karmelizowanymi orzechami nerkowca - budyń kawowy bez mleka

Powiązane wpisy

4 komentarze
  • Paulina
    Posted at 18:02h, 11 października Odpowiedz

    Najlepszy budyń jaki w życiu jadłam <3 <3 <3

    Zdjęcie:

  • JDM
    Posted at 07:38h, 12 października Odpowiedz

    Cześć, możesz mi podpowiedzieć dlaczego mój pudding nie udał się 🙁 Mąką się nie “rozpuściła” – wyczuwalne są jakby rozdrobione wiórki kokosowe (mini grudki). Ni doszło do etapu zgęstnienia tak jak u Ciebie na filmie. Może to zależy od mąki? Bo te grudki nie są efektem niewymieszania, ale struktury mąki. Jakiej Ty użyłaś? Dziękuję za pomoc

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:19h, 24 października Odpowiedz

      Niestety wynikiem tego mogła być mąka, która nie była wystarczająco mocno zmielona. Polecam spróbować z inną 🙂 Ja do tego przepisu wykorzystałam mąkę firmy Melvit 🙂

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE