Wegański pasztet warzywny - domowy pasztet, wegańska Wigilia
21905
post-template-default,single,single-post,postid-21905,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia

Wegański pasztet warzywny – świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia

Święta za pasem, czas więc brać się na serio za wilijne przepisy. Jeśli mnie śledzicie, pewnie wiecie, że to będzie moja pierwsza wegańska Wigilia. Biorę się więc ostro do pracy i wymyślam nowe potrawy, by mieć co jeść podczas świąt. Dziś na tapecie pasztet. I to nie byle jaki pasztet, a najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Wyrazisty, bogaty w smaku, zwarty, wilgotny, łatwy w rozsmarowaniu na kanapkach i tak pyszny, że niepotrzebne są do niego jakiekolwiek dodatki. Jego podstawą są przeróżne warzywa, ugotowana kasza jaglana i masa przypraw. Przygotowanie jest bardzo proste, wszystko pokazuję krok po kroku w moim filmiku na YouTube, który znajdziesz poniżej.

Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia

 

Idealny na święta

wyrazisty

zdrowy

z dużą zawartością błonnika

przepyszny

bogaty w smaku

wilgotny

 

Zobacz na filmiku jakie to proste!

 

 

Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia

 

Koniecznie daj znać w komentarzu, jeśli wypróbujesz 🙂

 

5.0 from 6 reviews
Wegański pasztet warzywny – świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 2 pasztety
Składniki
SKŁADNIKI
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki (ok. 500g)
  • 1 korzeń pietruszki (ok. 150g)
  • ½ selera (ok. 500g)
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 40g suszonych grzybów (ok. 2 szklanki, namoczonych przez noc w 1 szklance wody)
  • 1 szklanka prażonego słonecznika (ok. 150g)
  • 250g kaszy jaglanej suchej
PRZYPRAWY
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka kolendry suszonej
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka soli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
Wykonanie
WYKONANIE
  1. szklanki grzybów zalej 1 szklanką wody i pozostaw do namoczenia dzień wcześniej na całą noc. Cebule i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, dodaj odrobinę wody i duś aż zmiękną. Następnie dodaj pokrojone marchewki, korzeń pietruszki oraz seler. Przykryj przykrywką i duś około 10 minut, pamiętając, by dolewać wodę, gdy patelnia się wysuszy. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i grzyby wraz z wodą, w której były moczone, przykryj przykrywką i duś aż wszystkie warzywa zmiękną.
  2. W tym samym czasie ugotuj 250g kaszy jaglanej oraz przypraż słonecznik na suchej patelni, aż będzie zrumieniony. Odstaw do ostudzenia i zblenduj przy pomocy robota kuchennego na mąkę.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij pokrywkę i podgrzewaj aż cała woda na patelni wyparuje i się zredukuje. Następnie wyjmij z patelni liście laurowe i ziele angielskie, ich nie będziemy blendować. Przełóż zawartość patelni do dużej miski, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i zmielony słonecznik. Dodaj wszystkie przyprawy i pozostałe składniki i dokładnie zblenduj do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200C.
  4. Foremki jak do chleba wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do nich masę. Uklep, wygładź i udekoruj pasztety liśćmi laurowymi. Spryskaj wierzch oliwą i piecz przez około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200C.
  5. Po tym czasie wierzch pasztetu będzie miał twardą i ciemną skórkę, a środek nadal miękki i wilgotny. Gdy upieczone, wyjmij je z piekarnika do ostudzenia. Najlepiej jest pozostawić je do wystygnięcia na całą noc. Następnego dnia należy wyjąć je z formy i są gotowe do zjedzenia. Rozkrojone zaraz po upieczeniu będą się rozwalały.i będą za mało zbite.
Uwagi
Używałam 2 form keksówek o długości 30cm.

Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia Wegański pasztet warzywny - świąteczny domowy pasztet, wegańska Wigilia

 

Powiązane wpisy

12 komentarzy
  • Monk_s95
    Posted at 22:36h, 01 stycznia Odpowiedz

    Zrobiłam i teraz żałuje że tylko z połowy porcji bo wyszedł pyszny 😊😊😊 do powtórzenia zdecydowanie 😄 uwielbiam takie zdrowe smarowidła ♡♡♡

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:45h, 03 stycznia Odpowiedz

      Dziękuję za wypróbowanie! Bardzo się cieszę, że wyszło i że to nie ostatni raz. Pozdrawiam ciepło 🙂

  • Piotrek
    Posted at 19:59h, 02 stycznia Odpowiedz

    Pasztet wyszedłem naprawdę bardzo dobry. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Osobiście go trochę zmodyfikowałem bo dodalem 5 wędzonym śliwek 😁 😋

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:47h, 03 stycznia Odpowiedz

      Piotrek wygląda ekstra! Dziękuję za wypróbowanie 😉 Wędzone śliwki to bardzo dobry pomysł.

  • Alicja
    Posted at 19:25h, 04 lutego Odpowiedz

    Studzi się zapach nieziemski!😀jak ja się doczekam do jutra? Jeden daje córce też jest wege

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:19h, 05 lutego Odpowiedz

      Dziękuję Alicjo za zdjęcie. Mam nadzieję że smakuje <3

  • Marta
    Posted at 20:27h, 15 kwietnia Odpowiedz

    czy zamiast grzybow mozna dac pieczarki?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:03h, 15 kwietnia Odpowiedz

      tak, ale wcześniej podsmażone i odparowane z wody 🙂

  • Natalia
    Posted at 20:17h, 20 kwietnia Odpowiedz

    Pasztet zrobiony:-) dziekuje za przepis:-)

    Zdjęcie:

  • Ma.la
    Posted at 14:39h, 14 czerwca Odpowiedz

    Jak dlugo mozna go przechowywac w lodowce? I czy nadaje sie do mrozenia – jeśli tak to jak z nim wtedy postępować?:)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:15h, 16 czerwca Odpowiedz

      Według mnie do 5 dni. Niestety nie polecam mrożenia. Po rozmrożeniu kasza jaglana zmienia teksturę i „wychodzi z niej woda” 🙂 Ale pasztet jest tak pyszny, że nie będzie problemu z jego zjedzeniem. Gwarantuję!

  • Kosiek
    Posted at 15:01h, 11 lipca Odpowiedz

    Pasztet przepyszny. Mąż oszalał na jego punkcie. Mi osobiście przeszkadza tylko któraś z intensywnych przypraw, bardzo wyczuwalna przy jedzeniu. Trochę czasu trzeba poświecić na zrobienie, ale warto. Potrafi porządnie nasycić.

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE