Wegański parmezan - serowa posypka z nerkowców i płatków drożdżowych

Wegański parmezan – serowa posypka z nerkowców i płatków drożdżowych

Moje wegańskie wyzwanie nadal trwa! Czuję się wspaniale, jem nielimitowane ilości węglowodanów. Na talerzu kolorowo od warzyw i owoców, mam bardzo dużo energii i czuję się lekko. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo dla takiego mięsożercy jakim zawsze byłam to spora zmiana. Niemniej nie brakuje mi mięsa, jajek ani nabiału (jak na razie przynajmniej). Fakt, że jem jedzenie, które dałam nam Matka Natura jest bardzo pokrzepiające. Wspaniałe jest to, że wszystko czego nam potrzeba do życia i rozwoju wyrasta z Ziemi i jest naturalne. Życie staje się prostsze gdy je się rośliny. A ja od zawsze kochałam warzywa i owoce 🙂

Dzisiejszy przepis to nic nadzwyczajnego w wegańskim świecie. Przepis na wegański parmezan widnieje na większości blogów kulinarnych, które promują roślinny i zdrowy tryb życia. Niemniej postanowiłam by taka posypka zagościła również u mnie gdyż będzie ona potrzebna do przygotowania wielu innych przepisów, które niebawem pojawią się na moim blogu. Co ciekawe, ja nigdy nie byłam wielbicielką żółtego sera, każdy z nich dla mnie najzwyczajniej w świecie śmierdział. Od dziecka go unikałam, a gdy zaczęłam się zdrowo odżywiać i poznałam jego wady (tłuszcze nasycone, cholesterol, składniki uzależniające), tym bardziej mnie do niego nie ciągnęło. Nawet jeśli idę na pizzę, proszę o taką bez sera!

 

Wegański parmezan - serowa posypka z nerkowców i płatków drożdżowychWegański parmezan - serowa posypka z nerkowców i płatków drożdżowych

Pomimo tego wszystkiego, czasem lubię lekko serowe aromaty. Natomiast bardzo mi przeszkadza to, że tradycyjny żółty ser jest niezdrowy. Co w takiej sytuacji zrobić? Ratunkiem są płatki drożdżowe, orzechy nerkowca i suszony czosnek. Smak jest bardzo zbliżony do parmezanu, ale bez niezdrowych nasyconych tłuszczy i cholesterolu. Rośliny znów uratowały sytuację! Ten parmezan to dosłownie 3 minuty roboty. Wrzucasz składniki do blendera i gotowe 🙂 Polecam serdecznie każdemu kto lubi smak sera, ale chce jednocześnie dbać o zdrowie i linię!

5.0 from 1 reviews
Wegański parmezan - serowa posypka z nerkowców i płatków drożdżowych
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • 100g orzechów nerkowca
  • 25g płatków drożdżowych (5 łyżek)
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ⅓ łyżeczki soli (lub więcej według preferencji)
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i blenduj pulsacyjnie do uzyskania sypkiego proszku. Nie należy blendować zbyt długo by orzechy nerkowca nie zaczęły się zamieniać w masło orzechowe. Przechowywać w lodówce w zamknięciu. Parmezan jest dobry do spożycia w ciągu kilku tygodni.

Wegański parmezan - serowa posypka z nerkowców i płatków drożdżowychWegański parmezan - serowa posypka z nerkowców i płatków drożdżowych

 

Powiązane wpisy

5 komentarzy
  • Dlaczego Weganim
    Posted at 17:02h, 28 czerwca Odpowiedz

    Musi być pyszne! Już czuje jak wspaniale komponuje się z makaronem. Jak tylko zaopatrzę się w blender to spróbuje. 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:31h, 28 czerwca Odpowiedz

      Każdy makaron lub zapiekanka z udziałem tego parmezanu to wegańskie mistrzostwo świata 🙂

  • Eva
    Posted at 22:14h, 13 października Odpowiedz

    Mam i ja 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:06h, 17 października Odpowiedz

      Mniam! Dziękuję za zdjęcie 🙂

  • Kosiek
    Posted at 09:44h, 09 maja Odpowiedz

    Nie zrobiłam niestety zdjęcia, ale zdecydowanie warto mieć ten parmezan w lodówce. Mój na tą chwilę się już skończył 🙂 Dodawałam go do wielu potraw zaczynając od makaronu, a kończąc na pizzy. Bardzo prosty i szybki do zrobienia 🙂

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE