Wegański krem a'la Milky Way - domowy krem o smaku białej czekolady, bez nabiału i laktozy

Wegański krem a’la Milky Way – domowy krem o smaku białej czekolady, bez nabiału i laktozy

Krem a’la Milky Way, wegański, wzorowany na dobrze wszystkim znanym batoniku. Aksamitny krem o smaku białej czekolady, bez mleka, bez nabiału, bez glutenu, bez rafinowanego cukru! Idealny by posmarować nim kanapki, naleśniki, pankejki, przełożyć ciasteczka, dodać do owsianki lub jeść tak po prostu łyżeczką. Ten krem to czysta rozkosz dla podniebienia. Jeżeli ubolewasz, że batonik Milky Way nie jest wegański i masz ochotę na coś słodkiego, zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Krem jest gęsty, aksamitny, ciągnący i bardzo słodki – jeśli jesteś fanem białej czekolady, z pewnością przypadnie Tobie do gustu. Jego główne składniki to masło kakaowe, które daje posmak białej czekolady, syrop z agawy, czyli naturalny słodzik oraz mleczko kokosowe w proszku, które zapewnia jedwabistą konsystencję. Przepis nie wymaga zbyt wiele wysiłku i jeśli zbierzesz wszystkie składniki, nie ma na co czekać 🙂

 

ZOBACZ NA FILMIE JAK GO WYKONAĆ:

 

 

Wegański krem a'la Milky Way - domowy krem o smaku białej czekolady, bez nabiału i laktozy

Wegański krem a'la Milky Way - domowy krem o smaku białej czekolady, bez nabiału i laktozy

Wegański krem a'la Milky Way - domowy krem o smaku białej czekolady, bez nabiału i laktozy

4.8 from 5 reviews
Wegański krem a'la Milky Way - domowy krem o smaku białej czekolady
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 1 mały słoiczek
Składniki
  • 60g masła kakaowego (spożywczego)
  • 150g syropu z agawy
  • 40 mleczka kokosowego w proszku
  • aromat waniliowy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • +2 łyżki kakao (lub więcej)
Wykonanie
  1. Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynne i ciepłe, dodaj syrop z agawy i wymieszaj. Ważne jest to, by Twoje masło kakaowe nie było zbyt gorące. Wtedy może to spowodować, że składniki się rozwarstwią. Następnie dodaj mleczko kokosowe w proszku, odrobinę aromatu waniliowego oraz sól. Mieszaj energicznie masę, cały czas ją podgrzewając. Jednocześnie pamiętaj by masa nie była zbyt gorąca. Mieszaj tak długo aż krem będzie błyszczący, jednolity, bez grudek, a mleczko kokosowe będzie całkowicie rozpuszczone. Gdy spróbujesz masę na tym etapie, powinna być jedwabista i nie powinna być wyczuwalna konsystencja mleczka. Tak gotowy krem odstaw do wystudzenia, a następnie umieść w lodówce na kilka godzin (lub do zamrażalnika na krócej). Masa powinna być dobrze schłodzona, potrwa to około 3 godziny.
  2. Po tym czasie wyjmij krem z lodówki i zmiksuj przy pomocy miksera (zobacz filmik jak ja to zrobiłam). Dzięki temu krem zrobi się biały, już nie będzie żółtawy. Jego konsystencja również się nieco zmieni, będzie bardziej puszysty.
  3. Następnie przełóż ⅓ kremu do innej miseczki i dodaj do niej kakao. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj słoiczek i układaj na przemian jasną i ciemną warstwę kremu (jeśli chcesz wykonać paseczki tak jak ja, obejrzyj film). Krem przechowuj w zakręconym słoiczku w lodówce.

Wegański krem a'la Milky Way - domowy krem o smaku białej czekolady, bez nabiału i laktozy

Wegański krem a'la Milky Way - domowy krem o smaku białej czekolady, bez nabiału i laktozy

Wegański krem a'la Milky Way - domowy krem o smaku białej czekolady, bez nabiału i laktozy

24 komentarze
  • Kari
    Posted at 12:59h, 07 kwietnia Odpowiedz

    Szkoda, że nie zrobiłaś ciasta milky way 😀
    Chcę właśnie je zrobić czy ten krem będzie odpowiedni na biszkopt? 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:10h, 07 kwietnia Odpowiedz

      Polecam przełożyć ciasto innym kremem 🙂 Ten jest o konsystencji jakby Nutelli i musiałabyś do zrobić bardzo dużo by nim przełożyć ciasto 🙂

  • Szczurek z Narnii :D
    Posted at 14:30h, 07 kwietnia Odpowiedz

    Czy zamiast syropu z agawy można użyć miodu? Nie jestem weganką, ale uwielbiam twoje przepisy 🙂 Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:46h, 08 kwietnia Odpowiedz

      Tak, można 🙂

    • Gosia
      Posted at 16:31h, 18 stycznia Odpowiedz

      Cześć, ciekawa jestem jak wyszło z miodem? Bo też chce spróbować, ale zastanawiam się, czy smak miodu nie jest zbyt wyczówalny i nie zdominował smaku kremu? Pozdrawiam!

      • Karolina Gawrońska
        Karolina Gawrońska
        Posted at 12:12h, 24 lutego Odpowiedz

        Według mnie miód ma zbyt mocny aromat i zdominuje krem 😉

  • fx.ancy
    Posted at 15:40h, 07 kwietnia Odpowiedz

    Gdzie można kupić masło kakaowe i mleko w proszku i czym zastąpić syrop z agawy? ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:47h, 08 kwietnia Odpowiedz

      Masło kakaowe zakupiłam przez Internet, mleczko w proszku w Tesco, a syrop z agawy możesz zastąpić syropem klonowy, ryżowym lub nawet miodem jeśli nie jest dla Ciebie ważne by krem był wegański 🙂

  • Ania
    Posted at 20:55h, 07 kwietnia Odpowiedz

    Karolina jesteś szalona !!! Mam propozycję ,gdyby zabrakło Ci wspaniałych pomysłów to na tej stronie https://kokku-online.de/vegane-schokolade-schokoriegel/ jest mnóstwo wegańskich niemieckich słodyczy w większości niedostępnych w Polsce ,czekających na odkrycie przez spragnionych słodkiego vegan (If you know what I mean ;p )

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:49h, 08 kwietnia Odpowiedz

      Dziękuję! Z pewnością zerknę na stronę 😉

  • Babzi
    Posted at 15:23h, 08 kwietnia Odpowiedz

    Karolino, gdzie kupujesz mleko kokosowe w proszku i jadalne masło kakaowe? Żeby jakość była dobra, ale bez szkody dla portfela 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:50h, 08 kwietnia Odpowiedz

      Masło kakaowe zakupiłam przez Internet, mleczko w proszku w Tesco 🙂 Masło kakaowe posiada w większości sklepów internetowych podobną cenę.

  • Kasia
    Posted at 19:23h, 03 maja Odpowiedz

    A czy można użyć masła kokosowego? ? pozdrawiam ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:26h, 09 maja Odpowiedz

      Nie polecam, konsystencja będzie zupełnie inna 🙂

  • Kosiek
    Posted at 10:50h, 09 maja Odpowiedz

    Zdecydowanie najlepsza jest biała część, zatem tylko z takiej zrobiłam krem 🙂 Karmelowy kolor wyszedł ze względu na syrop klonowy. Niestety krem szybko znika 😀 Najlepiej zrobić od razu z dwóch porcji.

    Zdjęcie:

  • Nitishia
    Posted at 02:19h, 24 lipca Odpowiedz

    Hej, ostatnio szukam jakiś wegańskich kremów ,więc spadasz mi z nieba z tym przepisem ;p Mam pytanko czy można dodać do niego kawę? Zgaduję,że taka płynna (esencja/expresso) nie wchodzi w grę, prędzej zamiast kakaa? Co o tym myślisz,

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:45h, 01 sierpnia Odpowiedz

      Zamiast kakao możesz dodać kawę rozpuszczalną w granulkach, która się rozpuści pod wpływem ciepła w masie. Dziękuję za miłe słowa! <3

  • Dagmara
    Posted at 10:25h, 28 lipca Odpowiedz

    Czy mleko w proszku można zastąpić odżywkę białkowa smakowa- biała czekolada?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:44h, 01 sierpnia Odpowiedz

      Możesz spróbować 😉 Według mnie może wyjść. Daj znać!

  • Kamila
    Posted at 07:43h, 01 września Odpowiedz

    Karolino, chciałabym zrobić tartę z kremem a la milky way, ale ten z przepisu raczej sprawdzi się przy dekorowaniu. Czy mogłabyś polecić jakiś sposób na przygotowanie masy milky way do ciasta?

  • Ania
    Posted at 19:08h, 09 listopada Odpowiedz

    Super przepis! W smaku pychota 🙂 Nie wiem tylko dlaczego krem wyszedł gęsty a nie tak płynny jak u Ciebie. Mogłabyś doradzić co poprawić następnym razem? Pozdrawiam 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:30h, 22 listopada Odpowiedz

      Po czasie spędzonym w lodówce jest to naturalne, że zgęstnieje 😉 Gdy wystawisz go z lodówki na jakiś czas, na nowo powinien być bardziej miękki 🙂

  • Ewa Patecka
    Posted at 20:01h, 04 lipca Odpowiedz

    Cudowny przepis! Krem trochę za słodki, więc następnym razem dodam mniej syropu, ale i tak jest pyszny 😛

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:54h, 29 listopada Odpowiedz

      Podejrzewam, że jest i tak mniej słodki niż tradycyjny 😀 Dziękuję za komentarz i zdjęcie!

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE