Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu, meksykański wege burger
22969
post-template-default,single,single-post,postid-22969,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan - meksykański wege burger

Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan – meksykański wege burger

Najlepszy przepis na wegańskiego burgera. Jest to burger z ciecierzycy z kukurydzą, w środku majonez z tofu, grillowany bakłażan i hummus. Inaczej najlepszy meksykański wege burger. W przygotowaniu bardzo prosty i szybki. Niezwykle aromatyczny i soczysty. Z pewnością zaspokoi Twój głód na bardzo długo.

Wszystkie składniki wystarczy praktycznie zblendować, uformować kotlety i usmażyć. Zamiast smażyć możesz je również upiec w piekarniku. Do tego świetnego burgera proponuję takie dodatki: majonez z tofu, grillowany bakłażan oraz hummus, które idealnie się komponują i tworzą przepyszną całość. Takiego burgera nie powstydziłaby się niejedna knajpa, a Ty możesz go mieć we własnej kuchni! Wege burgery są przepyszne, przekonaj się sam!

 

Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan - meksykański wege burgerWegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan - meksykański wege burger

Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan - meksykański wege burger
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 4 burgery
Składniki
burgery
  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400g (240g po odsączeniu)
  • ½ puszki kukurydzy 420g (około 180g po odsączeniu)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ok 45g)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tabasco
  • pieprz
majonez z tofu
  • 1 kostka 180g miękkiego tofu*
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 szczypty białego pieprzu**
  • 1 łyżeczka srirachy (opcjonalnie)
dodatkowo
  • 4 bułki grahamki
  • kilka liści sałaty
  • kiełki
  • bakłażan
  • hummus
  • awokado
Wykonanie
burgery
  1. Wszystkie składniki na burgery, poza kukurydzą, umieść w misie blendera i zblenduj na klejącą masę. Powstała papka powinna być dość zwarta i zwięzła. Nie blenduj jednak za długo, by nie była zbyt gładka. Ja lubię, gdy są jeszcze widoczne i wyczuwalne kawałki niezblendowanej ciecierzycy, by mieć do gryźć. Do takiej masy dodaj kukurydzę i wymieszaj łyżką by była równomiernie rozprowadzona. Uformuj 4 kotlety i smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju, po kilka minut z każdej strony, aż burgery mocno się spieką. Możesz również upiec je w piekarniku temperatura 200C, po 15 minut z każdej strony).
majonez z tofu
  1. Podążaj za TYM PRZEPISEM
dodatkowo
  1. Bakłażana pokrój na kilkucentymetrowe plastry, dopraw je solą i pieprzem i zgrilluj na patelni grillowej, aż będzie miękki i delikatny. Dojrzałe awokado obierz i pokrój na plasterki.
Złożenie burgera w całość.
  1. Bułki przekrój na pół i włóż do piekarnika na kilka minut by się lekko spiekły, lub podgrzej na patelni. Na dolnej części bułki rozsmaruj grubą warstwę hummusu, a na to sałatę, plastry awokado i kiełki, . Następnie połóż burgera, grillowanego bakłażana i polej dużą ilością majonezu z tofu. Przykryj górną częścią bułki i smacznego!

Wegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan - meksykański wege burgerWegański burger z ciecierzycy, majonez z tofu i grillowany bakłażan - meksykański wege burger

Powiązane wpisy

4 komentarze
  • Monk
    Posted at 18:29h, 12 lutego Odpowiedz

    U mnie bez buły ale burger sam w sobie to obłęd i zamierzam sobie zrobić ich zapas, potem zamrozić … Mam nadzieję że nic im nie będzie a na szybki obiadek w akademiku w sam raz 😀 ♥♥♥

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:02h, 12 lutego Odpowiedz

      Baaardzo się cieszę! 🙂 Możesz je mrozić spokojnie.

  • Julia
    Posted at 18:52h, 14 kwietnia Odpowiedz

    Można użyć do kotletów innej mąki ? I czy konieczne jest siemię lniane? Pozdrawiam cieplutko i czekam na odpowiedź

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:07h, 15 kwietnia Odpowiedz

      W tym przepisie radzę użyć mąki z ciecierzycy 😉 Siemię lniane jest konieczne, ponieważ jest to rzecz, która wiąże ciasto.

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE