Wegańska zupa rybna - kremowa wigilijna zupa - WEGAŃSKA WIGILIA
22099
post-template-default,single,single-post,postid-22099,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegańska zupa rybna - kremowa wigilijna zupa - WEGAŃSKA WIGILIA

Wegańska zupa rybna – kremowa wigilijna zupa – WEGAŃSKA WIGILIA

Wegańska zupa rybna bez ryby, tak tak, dobrze czytasz. W tym roku to będzie moja pierwsza Wigilia bez mięsa, ryby i wszystkich produktów zwierzęcych. Chcę zadbać o to bym miała duży wybór jedzenia zasiadając podczas wigilijnego stołu. Łatwo jest przygotować wegański barszcz czy zupę grzybową, natomiast z zupą rybną to już nieco większy problem. Ja jednak uważam, że nie ma rzeczy niemożliwych, zatem zakasałam rękawy i postanowiłam ugotować przepyszną zupę. Jestem bardzo zadowolona z efektów, ponieważ smak bardzo przypomina tradycyjną wersję z rybą.

Już kolejny raz nori mnie uratowało. To dzięki niemu udało mi się uzyskać rybny posmak. Zupa składa się z wielu warzyw oraz alg morskich. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, jest bardzo pysznie! Dodatkowo przepis jest bardzo łatwy i szybki. W sumie to jest to bardziej krem niż typowa zupa. Wszystkie składniki zblendowałam uzyskując kremową i gęstą konsystencję. Zupa jest aromatyczna, pożywna i sycąca. Z pewnością warta wypróbowania, w szczególności sprawdzi się podczas świąt. Bardzo polecam. Odważ się i spróbuj jakie to pyszne!

Wegańska zupa rybna - kremowa wigilijna zupa - WEGAŃSKA WIGILIAWegańska zupa rybna - kremowa wigilijna zupa - WEGAŃSKA WIGILIA

 

 

Obejrzyj filmik na YouTube i zobacz jakie to proste 🙂

 

 

Wegańska zupa rybna - kremowa wigilijna zupa - WEGAŃSKA WIGILIA
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
SKŁADNIKI
  • 2 duże marchewki
  • 1 por (jasna część)
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ dużego selera
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 arkusze alg nori
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 pęczek świeżego lubczyku
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
PODANIE
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek
Wykonanie
WYKONANIE
  1. Zagotuj 2 litry wody w dużym garnku i wrzuć do niego obrane marchewki, jasną część pora, korzeń pietruszki, seler, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pokruszone nori oraz ziarna kolendry i gotuj wszystko przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy będą już się prawie rozpadały, wyłów z zupy liście laurowe oraz ziele angielskie (nie będziemy ich blendować), dodaj pęczek lubczyku, mleko sojowe i zblenduj na kremową zupę. Im dłużej poblendujesz tym lepiej. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz sporą ilość soli i pieprzu do smaku.
  2. Zupę podawaj z odrobiną oliwy z oliwek oraz prażonymi pestkami dyni.

Powiązane wpisy

1Comment
  • Dominika
    Posted at 22:47h, 20 lutego Odpowiedz

    Faktycznie, smak bardzo zbliżony do zupy rybnej!

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE