Wegańska ryba tofu – smażone tofu w nori – WEGAŃSKA WIGILIA

Wegańska ryba tofu – smażone tofu w nori – WEGAŃSKA WIGILIA

Jest to przepyszne smażone marynowane tofu zawinięte w nori. Wegańska ryba na wegańskie święta. Tak przygotowane tofu z powodzeniem może być substytutem ryby. Ja bardzo lubię ryby… dlatego ich nie jem 🙂 Jeśli myślisz podobnie jak ja, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Jeśli nie jesz produktów zwierzęcych, takie kotleciki możesz postawić na wigilijnym stole i zjeść własną smażoną „rybę” i nie czuć się dziwnie obok innych zajadających się prawdziwą rybą. W tym roku to będzie moja pierwsza wegańska Wigilia, dlatego trochę się denerwuję. Będzie dziwnie, będą pytania, komentarze i namawianie do zjedzenia karpika. Ale z taką rybką mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko. Przepis będzie idealny nie tylko na święta, ale również w normalne dni, gdy najdzie Cię ochota.

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zamarynować tofu, następnie zawinąć je w nori, dzięki któremu uzyskamy rybny aromat, zapanierować i usmażyć. Jeśli nadal masz wątpliwości co do wykonania, możesz obejrzeć mój poniższy filmik, na którym pokazuję wszystko krok po kroku.

 

Zobacz jakie to proste:

 

 

Wegańska ryba tofu - smażone tofu w nori - WEGAŃSKA WIGILIAWegańska ryba tofu - smażone tofu w nori - WEGAŃSKA WIGILIA

5.0 from 2 reviews
Wegańska ryba tofu - smażone tofu w nori - WEGAŃSKIE ŚWIĘTA
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 6
Składniki
SKŁADNIKI
  • 3 kostki tofu po 180g każda (na 6 kotletów)
  • marynata
  • 2 łyżki przyprawy do ryb
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek wody (lub więcej)
PANIERKA
  • 2 arkusze alg nori (jak do sushi)
  • bułka tarta
  • 50g mąki z ciecierzycy
  • +woda
Wykonanie
WYKONANIE
  1. Polecam zamarynować tofu dzień wcześniej lub minimum 4 godziny przed smażeniem. W tym celu przekrój każdą kostkę w pół, nakłuj widelcem z każdej strony i rozłóż na płaskim naczyniu.
  2. Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj i wylej ją na tofu. Włóż do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.
  3. Po zamarynowaniu przekrój każde nori na 3 paski (lub na paski o szerokości Twojego tofu). Każdy plaster tofu owiń w nori, zanurz w cieście i obtocz w bułce tartej. Na patelnię wylej olej i bardzo mocno rozgrzej. Następnie smaż przez kilka minut z każdej strony aż się zarumieni. Usmażone tofu połóż na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Wegańska ryba tofu - smażone tofu w nori - WEGAŃSKA WIGILIAWegańska ryba tofu - smażone tofu w nori - WEGAŃSKA WIGILIA

 

Powiązane wpisy

7 komentarzy
  • Piotr
    Posted at 16:23h, 11 grudnia Odpowiedz

    Ojj robi wrażenie, mega przepis !

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:31h, 11 grudnia Odpowiedz

      Dziękuję! Cieszę się, że się spodobało 🙂

  • Kaoq
    Posted at 22:17h, 12 grudnia Odpowiedz

    Smakowało :3 Tutaj w wersji z wędzonego tofu, zestaw do pracy.

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:54h, 12 grudnia Odpowiedz

      Mniam! Wygląda świetnie 🙂 Z wędzonym pewnie smakuję jak prawdziwa wędzona rybka 😀

  • Kinga
    Posted at 19:48h, 17 grudnia Odpowiedz

    Jakiej firmy tofu uzywalas?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:04h, 17 grudnia Odpowiedz

      Tym razem używałam tofu z Lidla 🙂

  • SELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIA
    Posted at 19:59h, 20 grudnia Odpowiedz

    […] Zdaję sobie sprawę, że dla wielu moich czytelników będzie to spora egzotyka, ale jeśli moja ryba z tofu zyskała tak wielką aprobatę, dziś prezentuję podobny […]

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE