WEGAŃSKA ROLADA LODOWA – Katarzynkowe piernikowo – waniliowe ciasto lodowe

WEGAŃSKA ROLADA LODOWA – Katarzynkowe piernikowo – waniliowe ciasto lodowe

Jest to jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek zrobiłam. Nie żartuję. Bardzo długo zastanawiałam się, czy dzielić się z Wami tym przepisem. Czuję jakbym w tym momencie zdradziła swój największy życiowy sekret! Ale nic, to dla dobra tego świata. Szczerze wierzę, że ta wegańska rolada lodowa z wykorzystaniem Katarzynek Vegan jest w stanie zmienić świat na lepsze! Nie wiem co więcej mogłabym napisać o tym przepisie, więc po prostu zapraszam do obejrzenia instruktarzu na YouTube oraz do przeczytania poniższego przepisu. Jeśli wypróbujesz, koniecznie zrób zdjęcie i wstaw w komentarzach 🙂

 

WEGAŃSKA ROLADA LODOWA – Katarzynkowe piernikowo – waniliowe ciasto lodowe

ZOBACZ FILM NA YOUTUBE:

 

 

WEGAŃSKA ROLADA LODOWA – Katarzynkowe piernikowo – waniliowe ciasto lodowe

 

5.0 from 4 reviews
WEGAŃSKA ROLADA LODOWA - Katarzynkowe piernikowo - waniliowe ciasto lodowe
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 16 kawałków
Składniki
Katarzynowe ciasto:
  • 4 opakowania Katarzynek VEGAN
  • 100ml gorącej kawy
  • 50g oleju kokosowego
  • 25g cukru kokosowego
Masa lodowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 100g orzechów nerkowca
  • 50g oleju kokosowego
  • 75g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ⅓ łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie Katarzynek Vegan - do środka rolady
  • 1 opakowanie Katarzynek Vegan - jako spód rolady
Wykonanie
Katarzynkowe ciasto:
  1. Katarzynki pokrusz na mniejsze kawałki i wrzuć do misy blednera. Do gorącej kawy wrzuć olej kokosowy, poczekaj aż się stopi i zalej nią pierniczki. Dodaj cukier kokosowy i zblenduj na gęstą i jednolitą masę bez grudek. Umieść w lodówce na 15 minut, do schłodzenia.
Masa lodowa:
  1. Wszystkie składniki na masę dokładnie zblenduj na jednolitą i kremową masę.
Złożenie w całość:
  1. Dokładna metoda została zaprezentowana w filmie na YouTube.
  2. Półokrągłą formę wyłóż folią spożywczą, a następnie przełóż do niej Katarzynkową masę. Przy pomocy zwilżonych dłoni rozprowadź równą warstwę na całej powierzchni. Następnie wylej ⅔ masy lodowej i ułóż pokrojone na paseczki Katarzynki. Wylej na nie pozostałą waniliową masę i przykryj przekrojonymi w połowie grubości Katarzynkami. Owiń górę rolady folią, delikatnie wduś pierniczki i umieść w zamrażalniku na całą noc.
  3. Po nocy ciasto jest gotowe do jedzenia. Wyjmij z zamrażalnika kilkanaście minut przed podaniem i pokrój na równe plastry.
  4. Koniecznie obejrzyj cały film na YouTube, ponieważ znajdują się tam rady, które pomogą przy wykonywaniu tego przepisu.

 

17 komentarzy
  • Idriceanu
    Posted at 00:21h, 25 września Odpowiedz

    Mmm Niesamowicie apetyczne ciasto

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:35h, 25 września Odpowiedz

      Dziękuję 😉

  • Kari
    Posted at 08:50h, 25 września Odpowiedz

    Kawa czarna z jednej płaskiej łyżeczki?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:10h, 25 września Odpowiedz

      Parzę kawę z ziaren, więc jest trochę inaczej 🙂 Wydaje mi się, że będzie ok. To powinna być po prostu mocna kawa, którą by się równie dobrze podało do picia osobie, która lubi intensywną kawę 😉

  • Kari
    Posted at 21:06h, 25 września Odpowiedz

    Super, dziękuję! Lecę robić to cudo ❤️

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:07h, 25 września Odpowiedz

      Świetnie! Podziel się efektami 😉

  • Kara
    Posted at 17:10h, 02 października Odpowiedz

    Doradź proszę, gdzie kupić ekstrakt waniliowy 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:27h, 24 października Odpowiedz

      Przez Internet jest spory wybór w atrakcyjnych cenach 🙂 Nie mam konkretnego miejsca 🙂

  • Dominika
    Posted at 18:25h, 06 października Odpowiedz

    Próbuję zrobić! Jako pierwszy z Twoich przepisów! Ale nie mam formy do rolady takiej więc wrzucam w keksówke, zobaczymy co wyjdzie!

  • Gosia
    Posted at 14:29h, 11 listopada Odpowiedz

    Smakuje i wygląda świetnie ?

    Zdjęcie:

  • Patrycja
    Posted at 13:40h, 16 grudnia Odpowiedz

    Hej Karolino, będę robić na Wigilię! Tylko jedna ważna kwestia – czy po wyjęciu z zamrażarnika przetrwa ok.40 minut autobusem, w torbie termicznej? Jest już na tyle zimno, że mam nadzieję, że się nie ‘rozjedzie’ 😉

  • Michal
    Posted at 16:01h, 08 kwietnia Odpowiedz

    Moze nie takie jak z obrazka ale jest przepyszne….

    Zdjęcie:

  • Dorota
    Posted at 16:13h, 26 czerwca Odpowiedz

    Czy można użyć innych orzechów zamiast nerkowca? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE