Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik bez pieczenia
23760
post-template-default,single,single-post,postid-23760,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczenia

Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczenia

Pascha wielkanocna to ciasto posiadające bogatą historię i tradycję. Klasyczna wersja jest przygotowywana na bazie tłustego twarogu, mleka, masła, jaj i cukru. Dlatego bez wątpienia nie można nazwać tego deseru zdrowym lub dietetycznym. Wychodząc naprzeciw osobom dbającym o zdrowe odżywianie, poniżej przedstawiam przepis na zrewolucjonizowaną i zweganizowaną paschę wielkanocną.

 

Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczeniaWegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczenia

 

Przepis powstał we współpracy z NaturHouse (https://naturhouse-polska.pl/) – liderem w dziedzinie reedukacji żywieniowej w Polsce. Receptura na ciasto została skonsultowana z dietetyczką NaturHouse, by te święta wielkanocne były nie tylko czasem dla ducha, ale i ciała. To niezwykle ważne, by to co jemy było pełnowartościowe i odżywcze. Idąc tym tropem, poniższy przepis jest pełen białka, występują w nim zdrowe tłuszcze roślinnego pochodzenia, a słodzony jest naturalnym słodzikiem i suszonymi owocami. W konsekwencji to ciasto jest bogactwem błonnika, tak niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego.

 

ZOBACZ NA FILMIE JAK WYKONAĆ WEGAŃSKĄ PASCHĘ WIELKANOCNĄ:

 

 

Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczenia

 

5.0 from 3 reviews
Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczenia
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 16
Składniki
Masa „sernikowa”:
  • 100g mąki ryżowej
  • 75ml mleka roślinnego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 100g orzechów nerkowca
  • Naturalny słodzik w pudrze (stewia lub ksylitol, ilość wedle uznania, około 100g*)
  • 4 kostki naturalnego tofu (każda po 180g)
  • laska z 1 wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • kilka kropel aromatu rumowego
Dodatki:
  • 100g skórki pomarańczowej
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g suszonych moreli
  • 100g mixu orzechów
Wykonanie
  1. Do małego garnuszka wsyp mąkę ryżową oraz wlej mleko roślinne i sok z cytryny. Następnie podgrzewaj przez kilka minut, dokładnie mieszając, aż powstanie bardzo gęsta ryżowa pasta. Dodaj słodzik, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z gazu.
  2. W misie blendera umieść tofu, wcześniej odciśnięte z wody przy pomocy dłoni i ręcznika papierowego, orzechy nerkowca, ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt, kilka kropli aromatu rumowego, a następnie zblenduj na jednolitą masę. Gdy orzechy nerkowca będą całkowicie rozdrobnione, a masa będzie kremowa i jednolita, dodaj posiekane nożem wszystkie dodatki i wmieszaj bakalie przy pomocy łyżki. Następnie przełóż masę do formy wysmarowanej olejem rzepakowym lub miski i wyłóż dno paskami rękawa do pieczenia lub papieru do pieczenia (najlepiej będzie jeśli użyjesz silikonową formę, pascha będzie łatwiej odchodzić) i umieść w lodówce na całą noc. Po tym czasie stężały deser z miski lub formy pociągając za paseczki i odwróć do góry nogami. Wierzch udekoruj bakaliami wedle uznania. Pascha jest gotowa do krojenia i podawania. Przechowuj ją dalej w lodówce.
Uwagi
*lepiej na początku dodać mniej słodzika i dosłodzić podczas końcowego mieszania z bakaliami, niż przesłodzić! 😉

 

Wegańska Pascha Wielkanocna – wegański sernik z bakaliami bez pieczenia

Powiązane wpisy

5 komentarzy
  • maja_skrzypczak
    Posted at 12:56h, 25 marca Odpowiedz

    Pascha wygląda i smakuje cudownie!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:00h, 25 marca Odpowiedz

      Dziękuję za wypróbowanie! Wygląda fantastycznie!

  • Matylda
    Posted at 14:07h, 01 kwietnia Odpowiedz

    Dzięki za pyszną inspirację 😀

    Zdjęcie:

  • Hanka
    Posted at 11:02h, 02 kwietnia Odpowiedz

    Zmieniłam proporcje bo nie potrzebowałam tak dużo towaru 🙂 Zużyłam tylko jedną kostkę tofu. Wyszła pyszna, zwarta, mocno smakująca jak twarożek. Rewelacja, już nic nie zostało wszytko zeżarłam 😀

    Zdjęcie:

  • olka
    Posted at 13:20h, 19 kwietnia Odpowiedz

    Pycha:)

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE