Wegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder Czekolada

Wegańska Kinder Czekolada – domowa, zdrowa i szybka Kinder Czekolada

Wegańska Kinder Czekolada bez glutenu, bez nabiału, zdrowa, domowa i szybka? Czy to możliwe? Tak, dziś mam dla Ciebie długo wyczekiwany przepis na fit Kinder Czekoladę, czyli zdrowe czekoladki Kinder. Jestem przekonana, że zrobią one furorę na tym blogu, podobnie jak surowe Oreo, batoniki Snickers, batoniki Mars i podobne, które sekretnie znajdują się w moim eBook’u.

Czekoladki są po prostu BOSKIE i do złudzenia przypominają ich sklepową wersję. Konsystencja jest również idealna, jasna część nie jest ani za twarda, ani za miękka, idealnie rozpływa się w ustach i urzeka kremową konsystencją. Ponadto przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia blendera ani piekarnika.

 

Wegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder CzekoladaWegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder CzekoladaWegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder Czekolada

 

WAŻNE jest jednak zadbanie o składniki. Najważniejszymi składnikami jest krem kokosowy w bloku oraz twarda część mleczka kokosowego w puszce.

Krem kokosowy – zmielony na pastę miąższ orzecha kokosowego. Jest to bardzo tłusta i aromatyczna twarda masa, która po rozpuszczeniu nabiera konsystencji gęstej śmietany. Zobacz na moim filmiku poniżej jak wygląda taki blog i jak go użyć. Taki krem kokosowy, który pokazuję na filmiku TEORETYCZNIE (nie testowałam w praktyce), możesz zastąpić zmielonymi na masło wiórkami kokosowymi, takim jak w tym przepicie, natomiast musi to być kremowe masło, które w chłodzie stanie się twarde, a by uzyskać taką konsystencję trzeba mieć cierpliwość anioła i niezniszczalny blender. Radzę więc kupić masło kokosowe, by uniknąć zbędnych problemów i by Twoja czekolada była prawdziwie kremowa.

Mleczko kokosowe – będziemy używać tylko twardej, gęstej części mleczka kokosowego która się wytrąca po włożeniu puszki mleczka kokosowego do lodówki na minimum jedną noc.

Gdy masz te dwa najważniejsze składniki, to już połowa sukcesu, bo reszta to pikuś 🙂

PS. Polecam od razu zrobić czekoladki z podwójnej porcji, znikną w mgnieniu oka i bez problemu możesz je zamrozić.

 

ZOBACZ NA FILMIKU JAK JĄ WYKONAĆ:

 


5.0 from 27 reviews
Wegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder Czekolada
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 14
Składniki
  • 200g kremu kokosowego w bloku
  • twarda część mleczka kokosowego, puszka 400g
  • 30-50g g cukru z prawdziwą wanilią* (według własnych preferencji)
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Krem kokosowy umieść w szklanej misce i stop w kąpieli wodnej. Gdy będzie już płynny, dodaj twardą część mleczka kokosowego, nie wlewaj wody, która będzie na dnie puszki. Doprowadź do rozpuszczenia i mieszaj co jakiś czas. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią (ilość wedle uznania) i poczekaj aż się rozpuści.
  2. Płynną masę kokosową wlej do małych silikonowych foremek jak na czekoladki. I włóż do zamrażalnika na około 3 godziny, aż masa będzie bardzo twarda i zamrożona i będzie możliwe wyjęcie jej z foremek.
  3. Twarde czekoladki wyjmij z foremek i połóż na silikonowej macie lub papierze do pieczenia. Stop czekoladę w kąpieli wodnej. Czekolada powinna być stopiona, ale nie gorąca, poczekaj aż ostygnie i będzie letnia. Moczenie czekoladek w gorącej czekoladek sprawi, że biała część będzie się momentalnie topić, a tego nie chcemy Umieść każdą czekoladkę na widelcu, zanurz w czekoladzie z każdej strony i umieść na macie do zastygnięcia. Dzięki wcześniejszemu zamrożeniu czekoladek, czekolada na wierzchu bardzo szybko zrobi się twarda**. Zamocz w ten sposób każdą czekoladkę.
  4. Twoja Kinder czekolada jest gotowa do jedzenia, przechowuj ją w lodówce. Możesz ją również zamrozić i mieć na potem 🙂 Po rozmrożeniu smakuje dokładnie tak samo i jej konsystencja się nie zmienia.
Uwagi
*ja użyłam trzcinowego z wanilią. Jeżeli nie masz takiego cukru z wanilią, możesz użyć dowolnego cukru (polecam kokosowy) i dodać ziarenka z jednej laski wanilii. Możesz również ewentualnie użyć cukru wanilinowego w saszetkach, ale prawdziwa wanilia daje zdecydowanie lepszy aromat.
**jeżeli podczas oblewania do czekolady dostanie się trochę stopionej białej czekolady, zacznie ona lekko gęstnieć i ciężko będzie dalej oblewać kinderki. W tej sytuacji dodaj około łyżeczkę oleju kokosowego do czekolady, ponownie podgrzej i wymieszaj. Czekolada powinna stać się ponownie nieco bardziej płynna.

Wegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder CzekoladaWegańska Kinder Czekolada - domowa, zdrowa i szybka Kinder Czekolada

Powiązane wpisy

42 komentarze
  • Marta
    Posted at 11:45h, 29 stycznia Odpowiedz

    Najlepsze na swiecie. Wlasnie zrobilam, snickersa tez. Przepyszne i syzbko znikaja! Dziekuje za przepis! Pozdriawiam!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:55h, 31 stycznia Odpowiedz

      Przepyszne zdjęcia 🙂 Dziękuję za miłe słowa i polecam pozostałe przepisy.

  • Kasia
    Posted at 18:54h, 30 stycznia Odpowiedz

    Mam i ja! Proste w wykonaniu i bardzo efektowne 🙂 W smaku podobne do Bounty.

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:53h, 31 stycznia Odpowiedz

      Wygląda fantastycznie! Dziękuję za zdjęcie 🙂

  • Dunya
    Posted at 13:35h, 01 lutego Odpowiedz

    Prosty i szybki przepis, latwo dostepne skladniki, ciach-ciach i pycha 👌 Zamiast cukru użyłam syropu klonowego

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:43h, 01 lutego Odpowiedz

      Fantastycznie wyglądają! <3 Bardzo się cieszę, że smakowało i że wyszło również z syropem klonowym :)

  • Lilko
    Posted at 19:10h, 01 lutego Odpowiedz

    Ślinotok… ech, jak żyć, mam nietolerancję na kakao/czekoladę. Może tak przepis na białą czekoladę lub z karobu – dla pokrzywdzonych przez los 🙂 ;P Ratuj! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:50h, 01 lutego Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że się podoba. Jako polewę możesz zrobić własną czekoladę, olej kokosowy + syrop/cukier + karob 🙂 Dzięki oleju kokosowemu zrobi się taka polewa jak czekolada. Ale w sumie ta część biała Kinder Czekolady jest na tyle zwarta i się nie rozwala, że bez problemu możesz ją wykonać samą, tylko białą część i po zmrożeniu, po zastygnięciu, przyprószyć karobem 🙂 Będzie fantastyczne!

  • Ania_S
    Posted at 22:10h, 01 lutego Odpowiedz

    Wygląda wspaniale, dużo lepiej niż czekolada kinder. Widać na zdjęciu mleczność i przyjemną tłustość, na pewno wypróbuję 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:26h, 01 lutego Odpowiedz

      Dziękuję Anno, jest dokładnie tak jak piszesz. Czekolada jest kremowa i smakuje wyśmienicie 🙂

  • wilczyca w kuchni
    Posted at 07:28h, 02 lutego Odpowiedz

    Bardzo podobają się mi twoje przepisy.
    Są takie jak lubię.Czyli zdrowe i smaczne.
    Zapraszam do siebie😊

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:59h, 02 lutego Odpowiedz

      Dziękuję bardzo za miłe słowa oraz zaproszenie 🙂

  • Aga
    Posted at 21:57h, 03 lutego Odpowiedz

    Dziękuję za przepis! 😘 Kinderki wyszły przepyszne 😍 Mega szybkie i łatwe w wykonaniu! Polecam wszystkim 😍❤❤❤

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:14h, 04 lutego Odpowiedz

      Cieszę się, że smakowały 😉 Pozdrawiam!

  • M.By
    Posted at 16:03h, 06 lutego Odpowiedz

    Pieknie to nie wygląda bo nie miałam odpowiedniej silikonowej formy ale wykorzystałem te które miałam do marfiow więc mam czekoladki gigant.Pyszne zdrowsze niż te że sklep.Dziękuję Ci bardzo za inspiracje i na pewno do tego przepisu wrócę.;)

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:20h, 17 lutego Odpowiedz

      Dziękuję za zdjęcie i miłe słowa! <3 Pozdrawiam ciepło :)

  • pxh
    Posted at 12:08h, 09 lutego Odpowiedz

    Mnie (i moich znajomych) boli brzuszek po takich nadzieniach 🙁 Chyba zbyt dużo tłuszczu. Czekam aż na ziemię zejdą kosmici i podarują nam równie smaczne jak te wegańskie opcje słodyczy bez mleka kokosowego 😀 Chociaż wygląda przepysznie to nie odważę się:D

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:21h, 17 lutego Odpowiedz

      Mam nadzieję, że jednak się skusisz 🙂

  • Wegańskie Kinder Bueno - zdrowy domowy batonik z kremem a'la Kinder Bueno - Savory or Sweet?
    Posted at 14:59h, 10 lutego Odpowiedz

    […] Wiecie, że uwielbiam wymyślać przepisy na fit wersje popularnych batoników (zobacz moją Kinder Czekoladę i Snickersa). Ponieważ kiedyś Kinder Bueno było moim ulubionym batonikiem, postanowiłam zrobić […]

  • Adrianna Bielak
    Posted at 20:01h, 11 lutego Odpowiedz

    Pierwsze podejście w ramach urodzinowego prezentu dla Mamy.
    U mnie czekoladki w wersji bez dodatków, z ekspandowanym prosem, a trzecia wersja z kawą.

    Pychotka! Uzależniłam się. Są totalnie przepyszne! 😀 Dziękuję za przepis!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:22h, 17 lutego Odpowiedz

      Wyglądają przepięknie! Dziękuję, że podzieliłaś się zdjęciem 🙂

  • Kinga
    Posted at 09:50h, 12 lutego Odpowiedz

    Od niedawna staram sie odżywiać zdrowo i wiadomo, pokusy są dosłownie wszędzie :p gdy tylko natknęłam się na ten przepis, bylam sceptycznie nastawiona, czyżby ktoś wymyślił słodycze na które mogę sobie pozwolić i nie smakują jak kapeć? Spróbowałam i jestem zachywcona!!! Smakują nie tylko mi ale również osobą, które nie muszą dbać o linię i są w pełni mięsożercami :p polecam w 10000% i niedługo zabieram sie do probowania innych przepisów z bloga 😀

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:23h, 17 lutego Odpowiedz

      Serce mi się raduje czytając tak miłe komentarze. Dziękuję ogromnie i pozdrawiam 🙂

  • M.
    Posted at 12:13h, 12 lutego Odpowiedz

    A u mnie prezentuje sie tak 🙂 zamiast sklepowej czekolady musiałam użyć mieszanki oleju kokosowego, kakao i karobu, ale i tak wyszło obłędnie! Pycha, czekam na więcej takich przepisów 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:23h, 17 lutego Odpowiedz

      Woooow, wyglądają bosko! Dzięki wielkie <3

  • Wyszły tak pięknie :D
    Posted at 09:14h, 14 lutego Odpowiedz

    Są przepyszne 🙂 znajomi również zachwalali 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:24h, 17 lutego Odpowiedz

      Bardzo mnie to cieszy 🙂 Pozdrawiam!

  • Aldona
    Posted at 19:47h, 18 lutego Odpowiedz

    Boskie czekoladki, najlepsze na świecie. Polecam wszystkim, bardzo łatwe do wykonania ❤

    Zdjęcie:

  • Magdalena
    Posted at 16:11h, 21 lutego Odpowiedz

    Karolina, Twoje czekoladki podbiły serca dzieciaków (i nie tylko) na przyjęciu urodzinowym mojego synka 🙂
    przekroiłam na pół żeby było ‚więcej’ ale i tak wszystkie zniknęły :))

    Zdjęcie:

  • Ola
    Posted at 13:41h, 23 lutego Odpowiedz

    Moje odkrycie roku 2017 – blog savory or sweet i kinder! 🔝 👍

    Póki co zrobiłam kinder country i kinder czekoladę- wyszły boskie, łatwe do zrobienia, podbijają wiele serc. Delikatne, rozpływają się w ustach. Świetny pomysł nawet dla nie Vegan na zdrowy słodycz 😀

    Zdjęcie:

  • alexskoczek
    Posted at 06:31h, 25 lutego Odpowiedz

    To było coś cudownego! 🌟❤ Zamiast kupować gotowców, nawet tych zdrowszych, wolę zajrzeć na Twoją stronę i sama zrobić takie cuda 😍💫🍫 Następne wjedzie Kinder Bueno! A myślałaś nad zrobieniem wegańskich krówek?
    Pozdrawiam i dziękuje za te pyszne przepisy! 🌱😁

    Zdjęcie:

  • Iza
    Posted at 08:40h, 28 lutego Odpowiedz

    Jedno z pyszniejszych weganskich slodyczy jakie w zyciu jadlam (i zrobilam). Co prawda jest troche niebiezpieczne bo chce sie zjesc wszystkie naraz, ale od czasu do czasu mozna 😉 Pozdrawiam

    Zdjęcie:

  • Dominika
    Posted at 17:45h, 01 marca Odpowiedz

    U mnie troche szalony nieład, ale smakowo super. Czekam na więcej foremek w kształcie serc i prezentów, lecą z Chin;)

    Zdjęcie:

  • Iwona
    Posted at 14:30h, 07 marca Odpowiedz

    To są wegańskie pralinki „Raffaello”. Inspiracją do ich wykonania był przepis Karoliny na Kinder Czekoladę, z którego części zrobiłam czekoladki a z reszty pralinki właśnie. Od siebie dodałam prażonego migdała w środek i obtoczyłam w wiórkach

  • Iwona
    Posted at 14:32h, 07 marca Odpowiedz

    zdjęcie się nie załączyło? 🙁

    Zdjęcie:

  • Emilia
    Posted at 10:11h, 11 kwietnia Odpowiedz

    Ja też zrobiłam 🙂 (zdjęcie zrobione kalkulatorem 😛 ).

    Trochę pozmieniałam dodatki, i zrobiłam dwie wersje: do jednej dodałam karmel z orzeszkami ziemnymi i herbatniki, a w drugich zrobiłam przekładańca z masy kinder z masą którą robiłaś do czekoladek na Walentynki. Jako osoba, która nie jest fanem kokosu (a wiórek nie przełknie za żadne skarby), to jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Smak kokosu jest na tyle delikatny, że całość jest całkiem smaczna. Wykonanie proste, oprócz obtaczania w czekoladzie. Nie wiem, czy to wina czekolady, którą kupiłam, ale zaraz po roztopieniu i minimalnym ostudzeniu na tyle, żeby nie parzyła, od razu się gęsta robiła i szło to jak po grudzie 🙁 Na pewno kolejną porcję zrobię na Wielkanoc, dzięki za ten przepis 🙂

    Zdjęcie:

  • Happy Rabbit
    Posted at 18:20h, 15 kwietnia Odpowiedz

    To jest taaakie dobre!
    Przepis jest bardzo prosty i Nawet ja potrafię to zrobić! Nie miałam oreo więc powstała Kinder Malina 😂
    Na zdjęciu są kinderki przed oblaniem czekoladą 😊

    Zdjęcie:

  • Karolina
    Posted at 20:24h, 19 kwietnia Odpowiedz

    Odkąd zobaczyłam przepis na grupie bez glutenu na facebooku chodziło wręcz za mną by go wypróbować. Wszystko wyszło idealnie! Z racji mojej diety musiałam przekonać się do smaku kokosowego, a te czekoladki bardzo mi w tym pomogły. Smakowały każdemu kogo nimi poczęstowałam. Dałam nawet kilka koleżance w podziękowaniu za użyczenie silikonowych foremek, a ta dała je swojej mamie i jej partnerowi, którzy są weganami, Byli zachwyceni! Składniki na kolejne już kupione, czekają aż dokupię ksylitol 😉 Następne będzie Kinder Bueno. Dzięki za te wszystkie przepisy, ratujesz życie 😀

    Zdjęcie:

  • Dominika^^
    Posted at 20:10h, 24 maja Odpowiedz

    Wyszły niesamowicie! Dziękuję za przepis kochana ❤ Dobrze, że kupiłam od razu więcej bloków kokosowych bo pierwsza partia prawie zniknęła 😆😘💗🙊

    Zdjęcie:

  • Dominika
    Posted at 20:15h, 24 maja Odpowiedz

    Nic nie może opisać tego smaku! Obłędny, rozpływający się w ustach, niezapomniany smak! Ogromnie dziękuję ci za ten przepis kochana ❤❤❤

    Zdjęcie:

  • Vegenika
    Posted at 20:17h, 24 maja Odpowiedz

    Idealne! Nic dodać nic ująć 💗💗💗

    Zdjęcie:

  • VEGENIKA
    Posted at 20:26h, 24 maja Odpowiedz

    Dobrze, że zrobiłam zapas bloków kokosowych, bo na jednej partii się nie skończy! <3 Smak jest obłędny, a czekoladki bosko rozpływają sie w ustach! IDEALNE – nic dodać, nic ująć 😀

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE