Wegańska Nutella - domowa i zdrowa, krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN

Wegańska Nutella – domowa i zdrowa, krem orzechowo-czekoladowy – RAW & VEGAN

Tak tak, dobrze czytasz! W końcu słowo “Nutella” i “zdrowa” mogą stać obok siebie w jednym zdaniu! Przepis jest fenomenalny i jestem pewna, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Chyba każdy lubi Nutellę, a ja przynajmniej nie znam osoby, której by ona nie smakowała. Sama będąc dzieckiem zakradałam się do słoiczka i wyjadałam łyżkami gdy nikt nie patrzył. Potem świadomość jedzenia sprawiła, że zaczęłam ją postrzegać nieco inaczej. Przeczytałam etykietę i czar prysł bowiem skład wygląda bardzo bardzo marnie. 55% stanowi cukier, wiadomo, musi być turbo-słodko. 25% to tłuszcz palmowy, czyli najgorszy z możliwych tłuszczy, który zatyka nam żyły. Olaboga! Aż 13% orzechów laskowych – jedyne co dobre w tym kremie. 7% to pozostałe składniki czyli kakao, mleko w proszku i serwatka w proszku – mniam mniam! Zatem dlaczego media mówią o Nutelli “krem orzechowo-czekoladowy” zamiast :kremem cukrowo-tłuszczowy?
Wegańska, domowa i zdrowa Nutella - turbo krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN

To strasznie, że w reklamach Nutella jest promowana jako pożywny krem orzechowy na kanapki. Jak bardzo jest to błędne! Moja wersja Nutelli to jest dopiero pożywny krem orzechowo – czekoladowy który zdecydowanie zasłużył na ten tytuł. U mnie są to 4 główne składniki : orzechy laskowe, orzechy nerkowca, syrop z agawy lub klonowy oraz kakao. Należy dodać również wodę lub mleko roślinne, szczyptę soli i to wszystko. I powiem Tobie, że nie można się jej oprzeć. Nie wiedziałam, że się tak da, ale jest zdecydowanie lepsza od oryginału i nie jest aż tak wykręcająco – słodka. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut by rozkoszować się jej smakiem. Uważam , że ładnie udekorowany słoiczek z tak przygotowaną domową wegańską Nutellą jest świetnym prezentem dla najbliższych.

Wegańska, domowa i zdrowa Nutella - turbo krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN
Wegańska, domowa i zdrowa Nutella - turbo krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN
Wegańska, domowa i zdrowa Nutella - turbo krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN

Uwierz mi, że w smaku jest nawet lepsza d oryginalnej Nutelli – w końcu ja moją przygotowałam faktycznie na bazie orzechów! Pamiętaj jednak, że niezwykle ważnym krokiem jest uprażenie orzechów laskowych. Bez tego procesu, smak to nie jest “to”. Po spędzeniu kilku minut w piekarniku, orzechy zyskują niepowtarzalny aromat, dzięki któremu można oszaleć! Jeśli chodzi o konsystencję, faktycznie nie jest ona tak idealnie kremowa, jak sklepowa. W końcu ja przygotowałam moją na bazie prawdziwych orzechów, a nie tłuszczu palmowego! Ale jestem pewna, że jeśli będziesz blendować trochę dłużej – dojdziesz do perfekcji. Ja już nie mogłam wytrzymać, gdy stałam nad czymś tak cudownie pachnącym i smakującym. Odłożyłam blender i się na nią rzuciłam 😉

Wegańska, domowa i zdrowa Nutella - turbo krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN
Wegańska, domowa i zdrowa Nutella - turbo krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN

Zapewniam, że jeśli ją zrobisz, już pewnie nigdy nie kupisz w sklepie Nutelli. Moja wersja jest super mocno czekoladowa, o wyrazistym aromacie i smaku orzechów laskowych i idealnie słodka. Chwytaj za blender i do dzieła!

5.0 from 3 reviews
Wegańska, domowa i zdrowa Nutella - turbo krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 2
Składniki
  • 200g orzechów laskowych
  • 100g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
  • 150g syropu z agawy lub klonowego
  • 150ml mleka ryżowego, owsianego lub wody
  • 50g kakao
  • ½ łyżeczki soli
Wykonanie
  1. Orzechy nerkowca zalać na noc zimną wodą lub zalać wrzątkiem i moczyć przez minimum 2 godziny. Orzechy laskowe wysypać na dużą blaszkę i wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika i piec przez około 8-9 minut, aż będą zarumienione i zaczną pięknie pachnieć (uwaga! prażone zbyt długo staną się gorzkie). Następnie wyjąć z piekarnika i gdy przestygną pocierać nimi o dłonie w celu pozbycia się jak największej ilości łupinek, które bywają gorzkie. Umieścić namoczone nerkowce, orzechy laskowe oraz mleko roślinne w blenderze i miksować do dokładnego połączenia. Następnie dodać syrop, kakao oraz sól i blendować tak długo aż konsystencja zacznie być kremowa i będzie Cię satysfakcjonowała. Może to potrwać do 15 minut, im dłużej będziesz blendować, tym gładszą konsystencję uzyskasz. Gotową Nutellę przelej do słoiczka i przechowuj nawet do kilku tygodni w lodówce. Z przepisu uzyskasz 2 mniejsze słoczki.

 

Wegańska, domowa i zdrowa Nutella - turbo krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN
Wegańska, domowa i zdrowa Nutella - turbo krem orzechowo-czekoladowy - RAW & VEGAN

10 komentarzy
  • Joanna
    Posted at 15:30h, 17 stycznia Odpowiedz

    Hej,
    Przepis wygląda mega apetycznie. Na pewno go wypróbuję.
    Mam pytanie do “terminu przydatności”. Wiesz może, jak długo taki krem może stać w zamkniętym słoiku i jak długo, jeżeli się korzysta co jakichś czas z kremu?
    Szkoda by było, żeby się zmarnował np. ze względu na jakiś wyjazd etc.
    Pozdrawiam,
    Asia

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:07h, 21 stycznia Odpowiedz

      Hej Asiu. Krem składa się z orzechów i kakao, a te produkty nie psują się zbyt szybko. Zależy czy do przygotowania dodasz wodę czy mleko. Jeśli wodę, wtedy przydatność takiego kremu jest dłuższa niż przy wykorzystaniu mleka. Ciężko powiedzieć jak długo będzie on dobry. U mnie stał tydzień i pozostaje niezmiennie przepyszny i świeży. Myślę, że dłużej jak tydzień i tak nie pozostanie w Twojej lodówce. Jest tak dobry, że raczej nie sposób by go nie zjeść 🙂

  • Pingback:Wegański surowy sernik z tofu i domową Nutellą, TOFURNIK! - RAW & VEGAN - Savory or Sweet?
    Posted at 16:52h, 15 stycznia Odpowiedz

    […] sprawę z tego, że to wszystko może się wydawać Tobie bardzo nieznane, dziwne i obce. Trzeba przygotować Nutellę, uprażyć orzechy, a inne namoczyć. Możesz nawet nie znać takich pojęć jak tofu czy ganage. […]

  • Pingback:Najlepsze wegańskie pączki z batatów, słodkich ziemniaków - pączki wegańskie bez jajek i nabiału
    Posted at 12:31h, 21 lutego Odpowiedz

    […] wegańska Nutella , ulubiony dżem lub powidła […]

  • Nati
    Posted at 12:02h, 18 listopada Odpowiedz

    Dziękuje Pani bardzo za ten przepis. Nie mogę jeść ani laktozy ani glutenu, dlatego ta nutellla jest idealna dla mnie! Niesamowity przepis, wielki szacunek!

  • Agnieszka
    Posted at 10:14h, 18 grudnia Odpowiedz

    Nutella niestety ale smakuje fantastycznie. Ta robiona samemu jest równie dobra choć nie próbowałam wszystkich sposobów. w usa na przykład robią ją domowo w ten posób http://www.open-youweb.com/how-to-make-homemade-nutella/ i trochę inaczej smakuje, ma głębszy smak niż sklepowa. Teraz będę też chciała wyśrubować zrobić jakąś bez cukru rafinowanego ale nie wiem jeszcze jaki przepis, na pewno nieśliwkową.

  • Aga
    Posted at 13:54h, 30 maja Odpowiedz

    Ja dodałam trochę oleju, bo blender nie chciał dobrze miksować, no i po to, by konsystencja była bardziej kremowa. Dzieciom niestety tylko trochę smakowała. Myślę, że mają rację, że za dużo jest orzechów i kakao. Mimo to uważam, że taka nutella to krok we właściwą stronę:) Trzeba eksperymentować i nie poddawać się niezdrowym produktom:) Pozdrawiam!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:08h, 20 września Odpowiedz

      Pozdrawiam również 🙂 Dziękuję za wypróbowanie!

  • Ewa
    Posted at 11:22h, 06 czerwca Odpowiedz

    Witam, zrobiłam w blenderze wysokoobrotowym i dodałam 2 łyżki oleju kokosowego. Wyszło pyszne 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:07h, 20 września Odpowiedz

      Dziękuję za zdjęcie i wypróbowanie przepisu. Wygląda cudnie!

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE