Chrupiące panierowane warzywne paluszki - wegańska i zdrowa przekąska - Savory or Sweet? - Karolina Gawrońska
24000
post-template-default,single,single-post,postid-24000,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive,er-recipe
Chrupiące panierowane warzywne paluszki - wegańska i zdrowa przekąska

Chrupiące panierowane warzywne paluszki – wegańska i zdrowa przekąska

Warzywne paluszki w panierce to pyszna wegańska i roślinna przekąska, która będzie świetną alternatywą dla niezdrowych chipsów, nachosów krakersów i tego typu przetworzonej żywności. Ta propozycja będzie idealna na każdą imprezę i spotkanie lub jako dodatek do filmu czy serialu. Bardzo szybka, prosta i przepyszna! Do przygotowania tych paluszków wykorzystałam Paniery firmy Mamut, które są cudowną alternatywą dla bułki tartej, jeśli nie spożywacie produktów z białej mąki. Są dostępne w 3 wariantach : z ciecierzycy, kukurydziany i wielozbożowy.

 

Chrupiące panierowane warzywne paluszki - wegańska i zdrowa przekąskaChrupiące panierowane warzywne paluszki - wegańska i zdrowa przekąska

 

Moje paluszki przygotowałam na bazie kukurydzy i mąki ryżowej, w 3 wariantach smakowych : z dodatkiem curry, suszonych pomidorów oraz pietruszki. Świetnie w nich jest to, że możecie zaskoczyć swoich bliskich nie tylko ich kolorami, ale również świetną kompozycją składników. Ponadto tego typu przekąskę pieczemy w piekarniku i nie dodajemy ani grama oleju!

 

Cieknie ślinka? Zobacz film na YouTube i dowiedz się jak je zrobić:

 

 

Chrupiące panierowane warzywne paluszki - wegańska i zdrowa przekąska

Chrupiące panierowane warzywne paluszki - wegańska i zdrowa przekąska
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
Baza paluszków:
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej (w sumie 680g po odsączeni)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 20g mielonego siemienia lnianego
  • 100g mąki ryżowej
żółty paluszek:
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
czerwony paluszek:
  • ⅓ łyżeczki tymianku
  • ⅓ łyżeczki rozmarynu
  • ⅓ łyżeczki bazylii
  • 50g suszonych na słońcu pomidorów
zielony paluszek:
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 20g płatków drożdżowych
  • 10g mąki ryżowej
panierka
Wykonanie
  1. By przygotować bazę paluszków, przełóż ziarna kukurydzy konserwowej do misy blendera. Woda z kukurydzy nie będzie nam potrzebna. Następnie zblenduj na jednolitą masę. Gdy uzyskasz kukurydzianą pulpę dodaj czosnek, cebulę, pieprz, wędzoną paprykę, sok z cytryny, siemię lniane oraz mąkę ryżową. Ponownie wszystko zblenduj do połączenia składników.
  2. Następnie przełóż masę do małego garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podczas ogrzewania cały czas mieszaj by uniknąć przypalenia. Gotuj w ten sposób przez około 6-8 minut aż masa będzie gęsta i bardzo klejąca. Po tym czasie podziel ją na 3 równe części.
żółty paluszek:
  1. Do masy kukurydzanej dodaj przyprawę curry i dokładnie wymieszaj
czerwony paluszek:
  1. Do masy dodaj tymianek, rozmaryn, bazylię, suszone pomidory i dokładnie zblenduj (jeśli Twoje pomidory są bardzo twarde możesz je wcześniej namoczyć).
zielony paluszek:
  1. Do masy kukurydzianej dodaj pietruszkę, płatki drożdżowe oraz mąkę ryżową i dokładnie zblenduj.
Formowanie paluszków:
  1. Obejrzyj mój film na YouTube i pełen instruktaż by zobaczyć jak to wykonać.
  2. Gdy wszystkie 3 masy na paluszki nie będą już gorące i osiągną temperaturę pokojową, możemy przystąpić do lepienia. Panier wysyp na talerzyk i wlej trochę mleka roślinnego do osobnej miseczki.
  3. Następnie uformuj podłużne paluszki, zwilżając dłonie w mleku roślinnym by ułatwić proces. Gdy paluszek będzie miał odpowiedni kształt, zwilż go mlekiem roślinnym i obtocz w panierce. Gotowy odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią. Postępuj tak samo aż do wykorzystania całej paluszkowej masy.
  4. Pod koniec formowania rozgrzej piekarnik do 180C, a gdy wszystkie będą gotowe, piecz przez około 15-18 minut lub do momentu gdy będą zarumienione, upieczone i chrupiące.
  5. Podawaj z dowolnymi sosami, smakują równie dobrze na ciepło zaraz po upieczeniu lub na zimno. Nie polecam jednak ponownie ich podgrzewać, gdyż wtedy mogą być zbyt suche 🙂 Smacznego!

 

Chrupiące panierowane warzywne paluszki - wegańska i zdrowa przekąska

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE