Wegańskie tiramisu - lodowy, bezglutenowy i zdrowy tort
20975
post-template-default,single,single-post,postid-20975,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Lodowy wegański tort Tiramisu - kremowe kawowe ciasto z nerkowców

Lodowy wegański tort Tiramisu – bezglutenowe kremowe kawowe ciasto z nerkowców i daktyli

Ten tort, ciasto, deser, lody, nie wiem jak dokładnie nazwać ten przepis, jest wspaniały! I w zasadzie dzisiejszy wpis mogłabym na tych słowach zakończyć 🙂 Tort jest idealny dla miłośników kawy i deserów o tym smaku. Jest połączeniem eleganckiego ciasta i lodów, pycha! Przepis wymyśliłam będąc podczas mojego 5-cio miesięcznego wyjazdu na studia Erasmus, w Chorwacji. Byłam w stanie go wykonać w mojej kompletnie niewyposażonej studenckiej kuchni, niemal ruderze, więc i Ty sobie poradzisz. W przeciwieństwie do mojej chorwackiej kuchni, pewnie posiadasz kilka misek. Ja musiałam blendować w garnkach, więc uwierz mi, że dasz radę! Cały przepis polega praktycznie na zblendowaniu składników potrzebnych do jego wykonania. Żadnej filozofii, haczyków czy trików. Tylko blender, miski, łyżki i forma.

Wegańskie Tiramisu lodowy tort- bezglutenowe kremowe kawowe ciasto z nerkowców i daktyli

Tort jest przyjemnie kawowy, lodowy, słodki, kremowy i przypomina w smaku włoskie Tiramisu. Nie jest to klasyczna wersja bowiem deser jest w pełni wegański, bez mascarpone i herbatników, ale uwierz mi, że kosztując go, nie pomyślisz o tym czego w nim brak i czym się różni, tylko będziesz pragnął kolejny kawałek. Tak jest, zjesz go dużo, tak jak ja zjadłam. Nawet jeśli jesz nabiał i daleko Tobie do diety wegańskiej, z pewnością nie poczujesz różnicy w smaku. Orzechy nerkowca to moje ulubione, a po tym przepisie kocham je jeszcze bardziej. Nadają świetnego smaku i kremową teksturę.

Zanim się zabierzesz do roboty chciałabym nadmienić jeszcze kilka rzeczy. Jeśli masz alergię na gluten, upewnij się, że Twoje płatki owsiane są certyfikowane. Nie zapominaj też o soli ponieważ ona bardzo dużo zmienia w tej sytuacji. Sprawia, że tort jest wyrazisty i zdecydowanie uwydatnia wszystkie smaki. Ponadto szczerze polecam użyć syrop klonowy w przepisie i nie zamieniać go na inny płynny słodzik (miód czy syrop z agawy). Syrop klonowy ma specyficzny i według mnie dość kawowy aromat, który idealnie pasuje do tiramisu i jeszcze bardziej uwydatnia wszystkie nuty tworząc bajecznie słodką całość. Ten syrop w połączeniu ze słodkimi daktylami sprawi, że Twoje kubki smakowe, jak i wszyscy, którzy spróbują ciasta, oszaleją z zachwytu.

Wegańskie Tiramisu lodowy tort- bezglutenowe kremowe kawowe ciasto z nerkowców i daktyliWegańskie Tiramisu lodowy tort- bezglutenowe kremowe kawowe ciasto z nerkowców i daktyli

5.0 from 1 reviews
Lodowy wegański tort Tiramisu - kremowe kawowe ciasto z nerkowców
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
spód
  • 150g daktyli (namoczonych)
  • 250g płatków owsianych (namoczonych)
  • 50g oleju kokosowego
  • 50ml wody z daktyli i nerkowców
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • ¼ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kawowa warstwa
  • 250g orzechów nerkowca (namoczonych)
  • 250g daktyli (namoczonych)
  • 200g oleju kokosowego
  • 120g syropu klonowego
  • 300ml wody z daktyli i nerkowców
  • 30g kakao
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 25g kawy rozpuszczalnej (lub więcej według uznania)
  • ½ łyżeczki soli
górna warstwa
  • 150g nerkowców (namoczonych)
  • 150ml wody
  • 75g syropu klonowego
  • 50g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
dekoracja
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej
Wykonanie
spód
  1. Wszystkie składniki na spód umieść w blenderze i blenduj do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Formę o średnicy 21cm wyłóż papierem do pieczenia, by ciasto nie przywierało. Wylep dno formy powstałą masą.i wstaw do lodówki.
kawowa warstwa
  1. W misie blendera umieść najpierw daktyle, olej kokosowy, syrop klonowy i wodę z daktyli i nerkowców. Blenduj na wysokich obrotach aż składniki się połączą. Następnie dodaj orzechy nerkowca i ponownie blenduj, aż uzyskasz bardzo kremową i puszystą konsystencję. Im dłużej poblendujesz tym lepiej. Pod koniec dodaj resztę składników: kakao, ekstrakt waniliowy, kawę oraz sól i ostatni raz zblenduj do połączenia. Wylej masę na wcześniej przygotowany spód i wstaw do zamrażalnika.
górna warstwa
  1. Wszystkie składniki dokładnie zbelnduj, ponownie, tak długo, aż masa będzie gęsta i kremowa. Następnie wyjmij formę z zamrażalnika, wylej na wierzch górną warstwę (gry jest ona już lekko zmrożona i już nie płynna), posyp startą czekoladą i umieść w zamrażalniku na całą noc.
  2. Przed podaniem wyjmij z zamrażalnika na około 20 minut, by móc pokroić tort.

 

Wegańskie Tiramisu lodowy tort- bezglutenowe kremowe kawowe ciasto z nerkowców i daktyli

Powiązane wpisy

9 komentarzy
  • O; )ka
    Posted at 11:05h, 02 listopada Odpowiedz

    Zrobiła, zrobiłam. Przepyszny był!!!!!!!!!!!!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 08:47h, 04 listopada Odpowiedz

      Fantastyczny! Dziękuję za zdjęcie <3 Zachęcam do spróbowania również innych przepisów 🙂

  • O; )ka
    Posted at 14:15h, 07 listopada Odpowiedz

    oj na pewno na pewno spróbuję:) dzięki że jesteś

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:37h, 12 grudnia Odpowiedz

      Dziękuję! Nie mogę się doczekać aż wypróbujesz 🙂

  • Ewa
    Posted at 17:20h, 04 grudnia Odpowiedz

    kocham Cię, za ta publikację!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:26h, 05 grudnia Odpowiedz

      Ohhh, Ewo dziękuję!!! 🙂 Wypróbowałaś przepis?

  • Piotr
    Posted at 16:25h, 11 grudnia Odpowiedz

    Mega,mega, mega !

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:32h, 11 grudnia Odpowiedz

      Jest prze-py-szny! <3

  • 😯
    Posted at 11:20h, 21 listopada Odpowiedz

    Jestem tego ciekawa!😊

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE