Tofu w sosie barbecue - roślinne i wegańskie TOFU BBQ

Tofu w sosie barbecue – roślinne i wegańskie TOFU BBQ

To jest po prostu fenomenalny przepis. Klasyczny, kultowy i smakuje jak danie z restauracji, a przygotujesz je w dosłownie 30 minut. Ten przepis z sosem barbecue sprawi, że każdy sceptyk przekona się do tofu. Ponadto to danie jest bardzo pożywne, zawiera sporą dawkę roślinnego białka i  wartościowych węglowodanów, natomiast naturlnie występujący tłuszcz w tofu wyeliminuje głód na długi czas. Serdecznie polecam ten przepis na obiad lub kolację.

 

ZOBACZ METODĘ WYKONANIA NA YOUTUBE:

 

 

Tofu w sosie barbecue - roślinne i wegańskie TOFU BBQ Tofu w sosie barbecue - roślinne i wegańskie TOFU BBQ

Dodatkiem do tofu w sosie barbecue może być ryż, kasza, makaron lub tak jak w moim przypadku – ulubiona komosa ryżowa. Polecam również serwować z dodatkiem surówki lub dowolnych warzyw.

 

5.0 from 2 reviews
Tofu w sosie barbecue - TOFU BBQ
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 4
Składniki
tofu
  • 2 kostki tofu, w sumie około 400g (polecam z dodatkiem chilli lub wędzone)
  • 1 łyżka oliwy
sos barbecue
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 50ml wody
  • 200g ketchupu (wysokiej jakości, a najlepiej domowego)
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 30ml octu jabłkowego
  • 100ml syropu klonowego
  • 30g sosu sojowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 50g melasy
  • ¼ łyżeczki srirachy (opcjonalnie)
dodatkowo
  • ugotowana komosa ryżowa, kasza, ryż lub dowolny makaron + warzywa lub surówka
Wykonanie
tofu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tofu wyjmij z opakowania, odsącz z nadmiaru wody i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Przełóż do miski, wlej łyżkę oliwy i dokładnie przemieszaj. Piecz tofu przez około 20 minut do zarumienienia.
sos barbecue
  1. Posiekaj cebulę oraz czosnek, wrzuć do garnka wraz z łyżką oliwy i smaż do zeszklenia i zarumienienia. Następnie wlej wodę i duś cebulkę przez około minutę. Dodaj ketchup i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj by nie powstały grudki. Następnie wlej ocet jabłkowy, syrop klonowy, sos sojowy, wędzoną paprykę, melasę oraz opcjonalnie srirachę lub dowolny ostry sos. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Gdy będzie gęsty, wmieszaj upieczone tofu.
podanie
  1. Podawaj ze świeżymi ziołami, kaszą, ryżem czy makaronem. Ja wybieram komosę ryżową.

Tofu w sosie barbecue - roślinne i wegańskie TOFU BBQ

9 komentarzy
  • Ania
    Posted at 16:30h, 28 lutego Odpowiedz

    Smaczne, szybkie danie. Tofu w nowej I oryginalnej odsłonie. Polecam 🙂

    Zdjęcie:

  • Kevin
    Posted at 14:21h, 09 kwietnia Odpowiedz

    Wyszło absolutnie przepyszne! Zdecydowanie ten przepis zagości w mojej kuchni 🙂

    Zdjęcie:

  • Dietetyk Na Walizkach
    Posted at 19:43h, 22 maja Odpowiedz

    Ciekawe połączenie 🙂 Przyznam szczerze, że w sosie barbecue jeszcze nie jadłam!

  • Marlena Lipiec
    Posted at 12:44h, 14 czerwca Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis, specjalnie dla niego zamawiałam melasę z allegro ? niewegański mąż zachwycony nawet bardziej ode mnie, wchodzi na stałe do domowego menu ?

    Zdjęcie:

  • Ola
    Posted at 11:54h, 28 listopada Odpowiedz

    Wyszło pyszne i naprawdę sycące danie:)

    Zdjęcie:

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE