Tanie wegańskie burgery - szybkie, proste i najlepsze wege burgery
23830
post-template-default,single,single-post,postid-23830,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Tanie wegańskie burgery z fasolą - szybkie, proste i najlepsze wege burgery za 10 zł

Tanie wegańskie burgery z fasolą – szybkie, proste i najlepsze wege burgery za 10 zł

Niezwykle szybkie, proste i śmiesznie tanie wegańskie burgery, które są do przygotowania w kilkanaście minut! Zdrowe, pełnowartościowe, przepyszne i smażone bez dodatku oleju. Jest to również przepis z serii filmów z mojego kanału: „ZA DYCHĘ„, czyli przepis do 10 zł. Te burgery możesz zarówno włożyć do bułki i stworzyć prawdziwą i rasową kanapkę lub podać z kaszą/ryżem i surówką, jeśli wolisz bardziej tradycyjną wersję. Koszt 6 burgerów to jedynie 6,80 zł!

 

Tanie wegańskie burgery z fasolą - szybkie, proste i najlepsze wege burgery za 10 złTanie wegańskie burgery z fasolą - szybkie, proste i najlepsze wege burgery za 10 zł

 

Przepis powstał we współpracy z NaturHouse (https://naturhouse-polska.pl/) – liderem w dziedzinie reedukacji żywieniowej w Polsce. Receptura na ciasto została skonsultowana z dietetyczką NaturHouse, by mieć pewność, że przepis jest dobry na naszego zdrowia. To niezwykle ważne, by to co jemy było pełnowartościowe i odżywcze. Idąc tym tropem, poniższy przepis na burgery jest niemal beztłuszczowy, albowiem tłuszczem jest jedynie masło orzechowe, którego i tak nie ma zbyt wiele. Kasza jaglana to źródło wartościowych węglowodanów, a fasola jest bogactwem białka i błonnika.

 

ZOBACZ NA FILMIE JAK WYKONAĆ BURGERY:

 

 

Tanie wegańskie burgery z fasolą - szybkie, proste i najlepsze wege burgery za 10 zł

 

5.0 from 4 reviews
Tanie wegańskie burgery z fasolą - szybkie, proste i najlepsze wege burgery za 10 zł
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 6 burgerów
Składniki
  • ½ dużej cebuli lub jedna mała
  • 40g masla orzechowego
  • 40g przecieru pomidorowego
  • 100g płatków jaglanych
  • 200ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsaczeniu)
Wykonanie
  1. Cebulę posiekaj na drobna kosteczkę, wrzuć do garnuszka, wlej wodę by cebula była w niej zanurzona i duś cebulkę przez kilka minut, aż będzie miękka. Gdy woda wyparuje, dodaj masło orzechowe oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj, cały czas podgrzewając. Dodaj 200ml gorącej wody, płatki jaglane i przyprawy: wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Cały czas podgrzewaj i mieszaj. Gdy płatki jaglane zaczną być miękkie, klejące i stworzą gęsta masę, zdejmij z gazu. Następnie dodaj dobrze wypłukaną czerwoną fasolę z puszki i dokładnie wymieszaj w masę. Uformuj 6 równych burgerów i smaż beztłuszczowo na wolnym ogniu na nieprzywierajacej patelni przez kilka minut z każdej strony.
  2. Propozycja podania: możesz tymi burgerami zastąpić smażone kotlety oraz klopsy i traktować je jako zamiennik lub włożyć w bułkę z ulubionym sosem.

Tanie wegańskie burgery z fasolą - szybkie, proste i najlepsze wege burgery za 10 zł

Powiązane wpisy

9 komentarzy
  • Jadzia
    Posted at 22:24h, 10 kwietnia Odpowiedz

    W końcu zrobiłam i tak jak mówisz wyszły pyszne 😍😍także polecam każdemu…zamieniłam tylko czerwona fasole na biała i kukurydze bo to akurat miałam .

    Zdjęcie:

  • Basia
    Posted at 16:28h, 11 kwietnia Odpowiedz

    Super przepis! Wyglada przepysznie

  • Agata
    Posted at 20:47h, 11 kwietnia Odpowiedz

    Dobre

    Zdjęcie:

  • Nela
    Posted at 22:43h, 15 kwietnia Odpowiedz

    czesc! mozna pominac maslo orzechowe? bardzo chcialabym zrobic te burgery, a niestety nie moge jesc orzechow;/. Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:10h, 20 września Odpowiedz

      Zamiast tego proszę dodać na przykład olej kokosowy 🙂

  • Alex
    Posted at 12:54h, 23 lipca Odpowiedz

    Rzeczywiście najlepsze wegańskie burgery jakie jadłam – do tego sos jogurtowo-czosnkowy z koperkiem i świeżym ogórkiem. Pyszota!!!
    Tak szybko zniknęły, że nie załapały się na fotę

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:02h, 20 września Odpowiedz

      Jejku, ale się cieszę! Dziękuję za komentarz 😉

  • Paulina
    Posted at 09:47h, 20 września Odpowiedz

    Bardzo dobre. Nawet ja nieprzepadająca zazwyczaj za burgerami wegańskimi zjadłam je ze smakiem w dwóch odsłonach. Na obiad w wersji z sałatką grecką, a potem z łakomstwa doprawiłam sobie jeszcze w wersji kolacyjnej w picie z pomidorem i ogórkiem i sosem jogurtowo-czosnkowym. Pycha. Na bank zagoszczą u mnie w codziennym menu.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:34h, 25 września Odpowiedz

      Świetnie! Bardzo się cieszę, że burgery smakowały 🙂 Pozdrawiam ciepło.

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE