Błyskawiczne wegańskie curry z batata, grzybów i ciecierzycy
21665
post-template-default,single,single-post,postid-21665,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Błyskawiczne wegańskie curry - gulasz z batata, grzybów i ciecierzycy

Błyskawiczne wegańskie curry – gulasz z batata, grzybów i ciecierzycy

Superszybki przepis na błyskawiczne wegańskie curry / gulasz z batata, grzybów i ciecierzycy. Nawet teraz, pisząc ten wpis, mam problem jak nazwać to danie. Nazwijcie w zasadzie jak chcecie, bo w prawdzie nie jest to z definicji ani curry, ani gulasz 🙂 Niemniej, jest przepyszne, bardzo szybkie, proste w przygotowaniu i jednogarnkowe, a bardziej precyzyjnie: jednopatelniowe. Pewnie też masz takie dni, że masz ochotę zjeść coś pożywnego, komfortującego, nadal zdrowego i najlepiej jakby nie musieć godzinami siedzieć przy garnkach. Jeśli powyższa sytuacja miała miejsce w Twoim życiu, ten przepis jest idealny dla Ciebie!

Danie jest bardzo aromatyczne, lekko orientalne w smaku i sycące. Zawiera zarówno sporą dawkę dobrych węglowodanów, jak i pełnowartościowe białko roślinne z ciecierzycy i pieczarek. Gdy raz spróbujesz i zobaczysz jakie to proste, to curry również stanie się Twoim ulubionym w pracowite dni. Idealne do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy. Gwarantuję, że każdy będzie Was pytał co tak ładnie pachnie i smakowicie wygląda 🙂 Podzielcie się wtedy sekretem i wyprowadźcie z błędu, że takie pyszności to kwestia zaledwie 15 minut gotowania.

Błyskawiczne wegańskie curry - gulasz z batata, grzybów i ciecierzycyBłyskawiczne wegańskie curry - gulasz z batata, grzybów i ciecierzycyBłyskawiczne wegańskie curry - gulasz z batata, grzybów i ciecierzycy

 

Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera tłuszczu, często wspominam, że przestałam używać oleju. Zachęcam jednak do dodania na wierzch awokado. Tłuszcze są bardzo ważne, dlatego warto przyjmować je prosto ze źródeł. O tym jak gotować smacznie i bez oleju poczytasz w moim VegeBook’u (www.ebook.savoryorsweet.pl). Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowało i podzielcie się zdjęciem 😉 Zobacz również filmik na YouTube, tam pokazuję wszystko krok po kroku:

 

ZOBACZ FILMIK:

 

 

5.0 from 1 reviews
Błyskawiczne wegańskie curry - gulasz z batata, grzybów i ciecierzycy
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 2
Składniki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 duży batat
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 łyżka suszonych liści kolendry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu), lub więcej
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
  • 1 puszka 400g ciecierzycy (240g po odsączeniu)
Wykonanie
  1. Cebulę posiekaj i wrzuć na patelnię. Dodaj odrobinę wody i duś przez chwilę na średnim ogniu. Następnie dorzuć na patelnię obranego i pokrojonego w kosteczkę batata. Duś pod przykryciem kilka minut. Dodaj 6 dużych pieczarek posiekanych w plasterki i duś pod przykryciem aż bataty będą miękkie, potrwa to około 7-10 minut. Pamiętaj by dolewać wodę za każdym razem gdy patelnia się wysuszy. Gdy bataty będą miękkie, a pieczarki wypuszczą swoją wodę i się skurczą, dodaj kolendrę, kmin rzymski, sos chilli. Dokładnie wymieszaj. Na koniec wrzuć na patelnię opłukaną ciecierzycę i poczekaj aż wszystko się podgrzeje. Danie jest gotowe gdy bataty zaczną by bardzo miękkie i będą się lekko rozpadały.
  2. Curry podawaj z dojrzałym awokado i posiekaną pietruszką.

 

 

Błyskawiczne wegańskie curry - gulasz z batata, grzybów i ciecierzycy

Powiązane wpisy

10 komentarzy
  • Aga
    Posted at 15:36h, 21 listopada Odpowiedz

    jest rewelacyjnie przepyszne i… ostre !!! ???
    ps. u mnie w wersji z olejem kokosowym do cebulki, potem podlewane wodą już, pychaaa !

    Zdjęcie:

  • Magda
    Posted at 21:07h, 21 listopada Odpowiedz

    Moje nowe ulubione danie, Proste, tanie, szybkie, zniewala najpierw aromatem a potem powala smakiem:)

    Zdjęcie:

  • Aga
    Posted at 16:04h, 22 listopada Odpowiedz

    chodzi za mną gulasz, gulasz, wegański gulasz… jego smak jest tak kuszący, że dzisiaj ponownie zagościł na mym talerzu ?

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:23h, 22 listopada Odpowiedz

      Jeeej! Miło go widzieć ponownie na Twoim talerzu. Dzięki 🙂

  • Eva
    Posted at 14:55h, 17 grudnia Odpowiedz

    Pyszne było 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:10h, 17 grudnia Odpowiedz

      Wygląda pięknie! Dziękuję za nadesłane zdjęcie 🙂

  • Monk
    Posted at 14:16h, 17 lutego Odpowiedz

    👍👍👍 uzależniłam się 😁

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:05h, 17 lutego Odpowiedz

      Haha, chyba tak! Mniaaaaam, dziękuję oczywiście za zdjęcie – tak jak zawsze!

  • Martyna
    Posted at 13:50h, 25 lutego Odpowiedz

    Przepyszne<3 Czegoś takiego szukałam:) Dzięki wielkie za nową inspirację kulinarną:)
    Nie miałam sosu,więc do przepisu dodałam dodatkowo kurkumę,curry,2 ząbki czosnku,czosnek niedźwiedzi,slodką i ostrą paprykę;) Pycha! Możecie spróbować:)

    Zdjęcie:

  • Natka
    Posted at 14:21h, 19 marca Odpowiedz

    To jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad, robiłam juz wiele razy! Szybko, prosto i tanio a do tego PYSZNIE! Wielkie dzięki za to cudo, w mojej wersji dodatkowo jarmuz (moja miłość). Pozdrawiam i więcej takich szybkich dań❤

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE