Szybki, zdrowy i razowy chleb orkiszowy. - Savory or Sweet?
19390
post-template-default,single,single-post,postid-19390,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Szybki, zdrowy i razowy chleb orkiszowy.

Już od dawna chodziłam i mówiłam : „Upiekę własny chleb”. Mówiłam i mówiłam, ale jak dotąd mi się to nie udawało. Byłam nieco zniechęcona, bo zakodowało mi się w głowie, że na chleb potrzeba wiele czasu, a ja ostatnio mam go niezbyt dużo. Zrobienie własnego zakwasu nadal mnie przeraża, choć wiem, że nie powinno, bo przecież na luzie podchodzę do 6-piętrowych tortów z warzyw. Ale zakwas to dla mnie czarna magia! Dlatego postanowiłam upiec chleb na drożdżach – nie ma z nim zachodu i bardzo szybko się go robi.

20150909_070235

Tak więc od dzisiaj zaczynam piec własne chleby. Skoro pierwsza próba była tak udana, to teraz będzie tylko lepiej i smaczniej. Dodatkowo mój chleb jest pozbawiony wszelkich zapychaczy, spulchniaczy i innego shitu – bo inaczej się nie da nazwać składników znajdujących się w dzisiejszych bochenkach. Owszem, można dostać dobrej jakości wypiek z pełnoziarnistych mąk, ale… ale ceny potrafią dojść nawet do 8zł za sztukę. Ja za 8zł jestem w stanie upiec prawie 3 chleby orkiszowe 😉 Podążając za chlebową zasadą wyczytaną ze starej książki kucharskiej, która mówi: 300g wody na 400g mąki, wyszło takie oto cudo.

20150909_065856

Orkisz posiada delikatny orzechowo-słodki smak, oraz zawiera witaminy z grupy B, PP oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, potas, wapń i cynk. Makroskładniki tego zboża wyglądają następująco: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu. Poza sporą ilością białka, na uwagę zasługuje również występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobrze działają na układ krążenia oraz spora ilość błonnika, która poprawia przemianę materii. Jest to więc doskonała alternatywa dla białej mąki, która jest oczyszczona ze wszelkich dobroczynnych substancji. Chleb orkiszowy na drożdżach jest niezwykle delikatny i jeśli jesteś osobą, która nie lubi kwaśnego i intensywnego w smaku razowca (który notabene dla mnie jest przepyszny)- ten chleb jest właśnie dla Ciebie!

20150909_071331

Chleb jest delikatny, wilgotny, nadal puszysty i rozpływający się w ustach. Gdy go spróbujesz, prawdopodobnie przestaniesz kupować lecz piec własny. Gdy się go przechowuje zawiniętego w ręcznik kuchenny w chlebaku – bardzo długo zachowuje świeżość, nawet do 4 dni. Ja jestem zachwycona 😉

20150909_065440

Składniki na 1 bochenek:
400g mąki razowej pełnoziarnistej orkiszowej (drobno zmielonej)
1 łyżeczka soli
3,5g drożdży instant (pół saszetki)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
300ml gorącej (lecz nie wrzącej wody)

20150909_065701

Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza wodą i oleje wsypać do miski dokładnie wymieszać. Następnie dodać gorącą wodę (nie wrzącą, by nie zabić drożdży) oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto przez około 5 minut. Będzie ono bardzo klejące, ale nie dodawajcie więcej mąki – konsystencja na tym etapie taka właśnie powinna być. Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na wsmarowaną tłuszczem i posypaną otrębami foremkę (10cm x 23cm) do chleba, równo rozprowadzić i wygładzić, następnie przykryć kuchennym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce tak by chleb podwoił swoją objętość i wyrósł do brzegów foremki. Potrwa to od 1 do 1,5 godziny. Jeśli wasz piec posiada opcję garowania ciasta – 40C, nada się idealnie. Gdy chleb wyrośnie, piecz go przez 40 minut w 190/200C aż wierzch będzie spieczony, a wetknięta wykałaczka sucha. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie zrób sobie jakieś przepyszne kanapki.

20150909_071303

Powiązane wpisy

3 komentarze
  • Adam
    Posted at 07:45h, 21 września Odpowiedz

    A oto i mój. Dodałem też trochę siemienia lnianego i słonecznika, a zamiast miodu użyłem ksylitolu. Przepis pierwsza klasa, chleb jest genialny 🙂
    orkiszowy chleb

  • Marcin Brończak
    Posted at 22:59h, 19 marca Odpowiedz

    Takie cudo mi wyszło. Dodatek oliwka;p

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:16h, 20 marca Odpowiedz

      Marcin dzięki za zdjęcie! Super, że faceci również biorą się do kuchni ?

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE