Soczysty stek wołowy z ananasowym sosem z whisky. - Savory or Sweet?
18297
post-template-default,single,single-post,postid-18297,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Soczysty stek wołowy z ananasowym sosem z whisky.

Konkrecik na tapecie i to nie byle jaki! Soczysty kawał mięcha z aromatycznym i wyrazistym sosem na bazie whisky i soku ananasowego. Nie lada gradka dla mięsożernych fanów, którzy ostatnio ze wzmożoną siłą licznie pytali o mięso. „Kiedy będzie mięcho!?”, „jesteś wegetarianką?” i podobne wiadomości utwierdziły mnie w przekonaniu, że faktycznie mało tu białka zwierzęcego. A to bardzo niepodobne do mnie, ponieważ ja codziennie jem mięso, wręcz muszę, bo mój organizm go pragnie i potrzebuje.

miesko

Sos to połączenie słodyczy ananasa, aromatyczności azjatyckiego sosu teryiaki (dostępny w większości większych sklepów, również w Lidlu lub Biedronce), wyrazistości cebuli oraz czosnku i oczywiście zadziorności whisky. Ta glazura, ubranko dla naszego mięsa to eksplozja smaków z pazurem. Wydobywa z mięsa to co najlepsze, jednak przy tym nie przyćmiewa jego własnego smaku. Niebo na talerzu, koniec kropka.

20150718_134939

Do połączenia wołowiny z whisky przymierzałam się bardzo długo i nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam. Przepisów na tego typu sosy jest multum dlatego pełna inspiracji postanowiłam zaryzykować z sokiem ananasowym i chlustem dobrego alkoholu. W tym miejscu zaznaczę, że procentów nie ma dużo, a podczas gotowania sosu, a wręcz glazury – przez gęsta konsystencję – alkohol całkowicie wyparowuje. Mimo to nie radzę zaraz po tego typu posiłku wsiadać za kółko.

20150718_135240

Składniki na szklankę sosu ananasowego z whisky
20150717_164144250ml świeżego soku ananasowego
90ml słodkiego sosu teryiaki
1 duży ząbek czosnku, starty
40g miodu (2 łyżki)
1/2 małej cebuli
3 łyżki whisky

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas. Gdy sos będzie bardzo gęsty, zestawić z ognia.

Wołowina (ja kupiłam stek z rostbefu):
Dowolną ilość mięsa pokroić na plastry o grubości około 3 cm. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na odrobinie oliwy po 2 minuty z każdej strony (nie dłużej, bo będzie zbyt suche). Następnie gorące mięso zamoczyć w sosie i smażyć dalej po minucie z każdej strony. Po tym czasie mięso będzie soczyste, a sos będzie miał konsystencję gęstej i aromatycznej glazury.

20150718_134745
20150718_135409

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE