16 Gru SELERYBA – WEGAŃSKA RYBA Z SELERA – WEGAŃSKA WIGILIA
Wegańska “ryba” przyrządzona z selera. Aromatyczne i smaczne kotlety rybne. Wegańskie, bez nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańska Wigilia i święta są proste. Wystarczy otworzyć swój umysł i spróbować czegoś nowego. Dziś proponuję pewnie znaną już wszystkim weganom SELERYBĘ. W skrócie jest to ugotowany w przyprawach seler, owinięty algami nori, zapanierowany i usmażony. W dwóch słowach: wege pycha! 🙂 Zdaję sobie sprawę, że dla wielu moich czytelników będzie to spora egzotyka, ale jeśli moja ryba z tofu zyskała tak wielką aprobatę, dziś prezentuję podobny przepis.
Taka seleryba jest idealna na Wigilię i święta. Jeśli nie chcesz jeść prawdziwej ryby, możesz przygotować sobie takie kotleciki, nie czuć się dziwnie wśród rodziny, która je karpie i skorzystać z tego przepisu. Bardzo polecam ponieważ smakuje mega smacznie, ma autentyczny posmak ryby i z pewnością usatysfakcjonuje każdego łasucha.
Na poniższym filmiku zobaczysz jakie to proste!
- 1 duży seler (ok 1 kg)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 arkusze nori
- 4 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 4-5 arkuszy nori (1 arkusz wystarcza na 3 seleryby, zależy ile masz plastrów)
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 16 łyżek wody (+więcej jeśli potrzeba)
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- pieprz
- bułka tarta
- Selera obierz i pokrój na kilkucentymetrowe plastry. Każdy plaster przekrój na pół, by uzyskać kształt półksiężyca. Do dużego garnka wrzuć plastry selera, zalej 2 litrami wody lub by był przykryty i włącz gaz. Dodaj również sos sojowy, pokruszone nori, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna kolendry. Gotuj aż seler będzie miękki, leż nadal jędrny i nierozwalający się. Potrwa to 15-20 minut. Po ugotowaniu wyjmij plastry z wody do ostudzenia i do odparowania. Podczas gdy stygnie, mielone siemię lniane zalej wodą, dodaj przyprawę do ryb oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 10 minut. Po tym czasie konsystencja siemienia powinna być dość gęsta i klejąca, jak na ciasto naleśnikowe.
- Każde nori przekrój na 3 równej szerokości paski. Każdy plaster selera owiń w nori, zanurz w papce z siemienia lnianego i obtocz w bułce tartej. Postępuj tak ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zapanierowany seler smaż na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron aż będzie zarumieniony i lekko brązowy. Usmażone połóż na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru oleju.
Piotrek
Posted at 12:25h, 15 styczniaSeleryba – jestem na TAK 🙂
Seleryba wyszła świetna.
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 12:59h, 15 styczniaWooow, ale wygląda apetycznie! Dziękuję bardzo za zdjęcie 🙂 Uwielbiam widzieć świetne efekty. Ta seleryba wygląda nawet lepiej niż moja <3
Asia
Posted at 19:44h, 04 marcaWłaśnie wypróbowałam przepis, niewiarygodne! ten seler na prawdę smakuje jak ryba! Wklejam zdjęcie moich paluszków rybnych 🙂
Jutro z części tej porcji powstanie ryba po grecku 🙂
Karolina masz jakiś pomysł na wykorzystanie “bulionu”, który został po gotowaniu selerów?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 20:01h, 04 marcaDziękuję!
Możesz ugotować w bulionie warzywa (marchewki, pietruszki, ziemniaki), zblendować i będziesz miała lekko rybną zupkę! 🙂
Monica Haberny
Posted at 15:15h, 14 kwietniaUdało się! Smakowało jak dorsz(cod)! Dzięki Tobie mogę gotować przepisy od mojego dzieciństwa ale sto razy lepsze! Następnie spróbuje pasztet! 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 10:08h, 15 kwietniaDziękuję za zdjęcie! Wygląda przepysznie 🙂 Pasztet jest również wyśmienity!
Piotr
Posted at 19:40h, 10 wrześniaMoja selerybka tak wygląda…ła przed zjedzeniem 😀 Wszystkim smakowała 🙂 Dzięki za świetny przepis. Lubię też oglądać Twoje filmiki na You Tube. Jesteś mega pozytywną osobą… 🙂 Tak trzymać!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 00:55h, 20 wrześniaDziękuję Piotrze za zdjęcie i miłe słowa! Pozdrawiam 😉
Anna
Posted at 18:15h, 16 grudniaMoże nie wygląda pięknie (panierka słabo się trzyma), ale smak – bomba! Rzeczywiście jak ryba
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:29h, 22 grudniaBardzo się cieszę, że jesteś zadowolona 😉
Martyna
Posted at 16:37h, 20 grudniaA gdyby wykorzystać cukinię zamiast selera? 🙂 Smak będzie nadal ok czy lepiej nie ryzykować?
Karolina Gawrońska
Posted at 11:27h, 22 grudniaNie nie, cukinia jest za bardzo wodnista 😉
Reniutka
Posted at 15:18h, 17 styczniaCześć dziękuję za przepis Karolinko ,skorzystam jeszcze nie raz miałam od rana chandre a gotowanie całkowicie mnie od niej uwolniło . Czuję wdzięczność ??
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 22:26h, 15 lutegoDziękuję baaaardzo! Pozdrawiam ciepło!
Sandra Zw.
Posted at 11:18h, 20 grudniaCudowności 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 14:15h, 08 styczniaDziękuję! 😉
Agnieszka
Posted at 09:22h, 05 marcaCzy zamiast siemienia lnianego mogę użyć otrębów owsianych?
Alex Gli
Posted at 21:47h, 16 grudniaRewelacja! Wyglada jak powinno! I tak samo smakuje! Pierwszy raz robie wigilijna weganska kolacje dla narzeczonego ( hindusa) ciekawe jak mu bedzie smakowac..;)
Zdjęcie:
Anna
Posted at 12:17h, 20 styczniaI don’t remember how this type of fish would taste like but this was great and very fun to make!!!!
Zdjęcie:
Julianna
Posted at 13:55h, 17 listopadaIle daje Pani oleju do smażenia?
Patrycja
Posted at 11:50h, 25 grudniaPrzepyszne ☺️
Zdjęcie:
Sylwia
Posted at 13:39h, 24 grudniaPierwszy raz robiłam sama, wcześniej zamawiałam w restauracji. Wyszła smakowicie. Przepis świetny.
Pozdrawiam.
Zdjęcie: